Quantcast
23:57
28/03/2024
Search
Close this search box.

NEWSLETTER

Eγγραφείτε στο newsletter και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα της επικαιρότητας.
*Θα χρησιμοποιηθεί σύμφωνα με την πολιτική απορρήτου μας
23:57
28/03/2024
Search
Close this search box.

NEWSLETTER

Eγγραφείτε στο newsletter και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα της επικαιρότητας.
*Θα χρησιμοποιηθεί σύμφωνα με την πολιτική απορρήτου μας

Ιστορίες εγκλημάτων που συγκλόνισαν: Το «S» παρουσιάζει τις 5 πιο φρικιαστικές ελληνικές υποθέσεις από το μακρινό παρελθόν

Οι πέντε πιο συνταρακτικές ιστορίες εγκλημάτων που παρουσίασε το The Standard

Οι πέντε πιο συνταρακτικές ιστορίες εγκλημάτων που παρουσίασε το The Standard

01.01.2023
09:39
Τελευταία ενημέρωση: 01/01/2023 • 18:23
Οι πέντε πιο συνταρακτικές ιστορίες εγκλημάτων που έχετε διαβάσει εδώ στο The Standard

Ιστορίες ανθρώπων που δεν σου γεμίζουν «το μάτι», όπως θα έλεγε και ο θυμόσοφος λαός, όμως έχουν κάνει φρικιαστικές πράξεις. Ιστορίες εγκλημάτων από όλη την Ελλάδα που όταν ήρθαν στο φως προκάλεσαν κοινωνική κατακραυγή και έστρεψαν τα φώτα της δημοσιότητας σε μικρές και μεγαλύτερες κοινωνίες της χώρας.

Το The Standard σας έχει μάθει σε ιστορίες εγκλημάτων κάθε Κυριακή πρωί. Έτσι δεν θα μπορούσε να μην είναι πιστό στο ραντεβού με το έγκλημα και την πρώτη Κυριακή του χρόνου. Πριν όμως παραθέσουμε πέντε από τις υποθέσεις που έχουμε «ξετρυπώσει» όλο το 2022 από τα κιτάπια των εφημερίδων του ’60 και του ’70, αξίζει να επανέλθουμε σε νέα άλλο ενδιαφέρον θέμα. Γιατί μας ελκύουν τόσο αυτές οι ιστορίες;

Οι ιστορίες εγκλημάτων είναι από καταβολής κόσμου ένα από τα πιο «αβανταδόρικα» θέματα, ενώ μυθιστορήματα, ταινίες και τηλεοπτικά προγράμματα που πραγματεύονται το είδος που στην Αμερική αποκαλούν True Crime, αποτελούν μια σταθερή και ιδιαίτερα δημοφιλή επιλογή για το κοινό. Η ελληνική μυθοπλασία έχει το απόλυτο παράδειγμα της «Φόνισσας» του Παπαδιαμάντη, ενώ στις πιο πρόσφατες ιστορίες εγκλημάτων θα πρέπει να συμπεριλάβει κανείς και τις άψογες σειρές με αληθινές υποθέσεις του Πάνου Κοκκινόπουλου (Κόκκινος Κύκλος, Δέκατη Εντολή, Ου Φονεύσεις).

Στο εξωτερικό, η άνοδος του Podcast ως μέσου διασκέδασης ανά τον κόσμο έχει αναδείξει πως μεγάλο μέρος των ακροατών επιλέγει εκπομπές που πραγματεύονται το True Crime, ενώ και τα ντοκιμαντέρ του Netflix για διαβόητους serial killer, όπως φυσικά και η πρόσφατη σειρά για τον Τζέφρι Ντάμερ, αποδεικνύουν περίτρανα τη δυναμική που έχουν οι ιστορίες εγκλημάτων ανά τον κόσμο.

Γιατί μας ελκύει το έγκλημα

Οι εξελικτικοί ψυχολόγοι λένε ότι μας ελκύουν αυτές οι ιστορίες επειδή ο φόνος, ο βιασμός και η κλοπή παίζουν σημαντικό ρόλο στην ανθρώπινη κοινωνία από την εποχή των κυνηγών-συλλεκτών. Σύμφωνα με δημοσίευμα του Science Focus, είναι στη φύση μας να είμαστε ιδιαίτερα ευαισθητοποιημένοι στα εγκληματικά παραπτώματα και ενστικτωδώς θέλουμε να ανακαλύψουμε το “ποιος”, το “τι”, το “πότε” και το “πού”, ώστε να μπορέσουμε να μάθουμε τι κάνει τους εγκληματίες να δρουν και να προστατεύσουμε καλύτερα τον εαυτό μας και τους συγγενείς μας.

Ένας συναφής παράγοντας που μπορεί να προκαλεί το ενδιαφέρον τόσο στους άνδρες όσο και στις γυναίκες είναι ότι το ενδιαφέρον για το έγκλημα και τη βία εξελίχθηκε ως ένας τρόπος εντοπισμού του κινδύνου στο περιβάλλον (π.χ. αντίπαλες φυλές, θηρευτές ζώων κ.λπ.) ώστε να προετοιμάζεται η άμυνα.

5 ιστορίες εγκλημάτων που σας συγκλόνισαν

Παρακάτω παραθέτουμε πέντε από τις πιο ενδιαφέρουσες ιστορίες εγκλημάτων, με βάση την ανταπόκριση που είδαμε σε αυτές όταν δημοσιεύτηκαν στο The Standard, αλλά και την ίδια την ουσία της υπόθεσης:

1. Το πενταπλό φονικό στη Μάνη τη δεκαετία του ’50

Το πενταπλό φονικό στη Μάνη τη δεκαετία του '50
Το πενταπλό φονικό στη Μάνη τη δεκαετία του ’50

Μια από τις πιο αποτρόπαιες ιστορίες εγκλημάτων είχε σημειωθεί στην Ελλάδα, το φονικό στη Μάνη τη δεκαετία του ’50 εκδικάσθηκε στο Κακουργιοδικείο της Κορίνθου τον Μάρτιο του 1959.

Οι εφημερίδες της εποχής το χαρακτήρισαν «το στυγερώτερον έγκλημα των τελευταίων ετών», το οποίο συντάραξε «την κοινήν γνώμην ολόκληρης της χώρας μας».

Ένας 28χρονος άνδρας δολοφόνησε για λόγους τιμής, όπως είπε στο δικαστήριο, τον πατέρα του, τον θείο του και τις τρεις αδελφές του, ηλικίας 33, 27 και 23 ετών.

Το μόνο μέλος της οικογένειας που απέμεινε στη ζωή μετά το φονικό στη Μάνη, ήταν η μητέρα του δράστη, η οποία μάλιστα υποστήριξε τα εγκλήματα του γιου της, όπως και πολλοί άλλοι συγχωριανοί του που κατέθεσαν στη δίκη!

Διαβάστε αναλυτικά την υπόθεση εδώ

2. Σκότωσε με τσεκούρι τον σύζυγό της το ’60 στη Λάρισα: «Ήταν κτήνος, το έκανα για να γλυτώσω τα παιδιά μου»

Το άγριο έγκλημα 38χρονης κατά του βάναυσου συζύγου της τη δεκαετία του '60 στη Λάρισα
Το άγριο έγκλημα 38χρονης κατά του βάναυσου συζύγου της τη δεκαετία του ’60 στη Λάρισα

«Ήταν σκληρός, βάναυσος και διεστραμμένος. Σκέφτηκα πως αντί να με σκοτώσει αυτός και να πάνε χαμένα τα παιδιά μου, να πάρω εγώ το βάρος και να σωθούν εκείνα…». Σαν σενάριο βγαλμένο από ταινία μοιάζει το άγριο έγκλημα που σημειώθηκε τη δεκαετία του ‘60 σε ένα χωριό της Λάρισας, με θύμα έναν 46χρονο άνδρα και δράστιδα την 38χρονη σύζυγό του, μητέρα των τριών ενήλικων παιδιών του, δυο αγοριών και ενός κοριτσιού.

Οι εφημερίδες της εποχής κατέγραψαν με γλαφυρά ρεπορτάζ μια από τις πιο φριχτές ιστορίες εγκλημάτων, που είχε συνταράξει τη κοινή γνώμη. «Κύριε διοικητά σκότωσα τον άνδρα μου και ήρθα να παραδοθώ στη Δικαιοσύνη», ήταν τα πρώτα λόγια της «φόνισσας», η οποία λίγο νωρίτερα με ένα τσεκούρι είχε ανοίξει στα δυο το κεφάλι του άνδρα της, ενώ αυτός κοιμόνταν κάτω από ένα πλάτανο δίπλα σε χωράφι της οικογένειας, το οποίο καλλιεργούσαν για τα προς το ζην.

Διαβάστε όλη την υπόθεση εδώ

3. Αδελφοκτονία στη Θεσσαλονίκη το 1953: Δολοφόνησε την αδελφή της, αφού πρώτα της πήρε τον σύζυγο

Η αδελφοκτονία στη Θεσσαλονίκη το 1953
Η αδελφοκτονία στη Θεσσαλονίκη το 1953

Ένα ανείπωτο οικογενειακό δράμα, μια φριχτή αδελφοκτονία που παραπέμπει σε ταινία τρόμου και μια από τις πιο αποκρουστικές ιστορίες εγκλημάτων, απασχόλησε το 1953 το Κακουργιοδικείο της Θεσσαλονίκης. Πρόκειται για μια ακόμη από τις αθέατες, αλλά συνταρακτικές ιστορίες εγκλημάτων που απασχόλησαν πριν από 70 χρόνια την Ελλάδα.

Μια 52χρονη δολοφόνησε την αδελφή της, σε μια αδελφοκτονία που πραγματοποιήθηκε με τη βοήθεια 25χρονου γιου της. Το κίνητρο του φόνου, όπως ειπώθηκε στη δίκη, ήταν το μοίρασμα της περιουσίας. Όμως, τα βαθύτερα αίτια ήταν άλλα. Οι σχέσεις των δυο αδελφών είχαν διαρραγεί προ πολλού, όταν η δράστιδα είχε συνάψει ερωτική σχέση με τον σύζυγό της αδελφή της, με τον οποίο και απέκτησε τέσσερα παιδιά.

Διαβάστε αναλυτικά για την υπόθεση και τη δίκη που ακολούθησε εδώ

4. Διαβολικό ζευγάρι το 1975 παρέσυρε 14χρονη στη Βουλιαγμένη, την ξυλοκόπησε και τη βίασε

Το διαβολικό ζευγάρι που παρέσυρε και αποπλάνησε 14χρονη στη Βουλιαγμένη το 1975
Το διαβολικό ζευγάρι που παρέσυρε και αποπλάνησε 14χρονη στη Βουλιαγμένη το 1975

Ένα «διαβολικό ζευγάρι» παρέσυρε μια 14χρονη στην ερημιά, τις έσκισε τα ρούχα και τη βίασε, σε μια υπόθεση που απασχόλησε το Μικτό Κακουργιοδικείο Αθηνών, το μακρινό 1975, σε μια ακόμη ιστορία εγκλημάτων από τα παλιά που φέρνει στο φως το The Standard.

«Πρωταγωνιστές» της ήταν ένα νιόπαντρο νεαρό ζευγάρι, το οποίο δικάστηκε και καταδικάσθηκε για την κακοποίηση και την αποπλάνηση μιας 14χρονης μαθήτριας, έπειτα από μήνυση που κατέθεσε σε βάρος τους ο πατέρας του κοριτσιού.

Σε μια από τις πιο περίεργες, ιστορίες εγκλημάτων, επηρεασμένοι από την «Κατήφορο», το διαβολικό ζευγάρι υποστήριξε πως ήθελαν απλά να την τιμωρήσουν όπως ο Νίκος Κούρκουλος τη Ζωή Λάσκαρη.

Διαβάστε για την εκδίκαση του εγκλήματος εδώ

5. Η πρώτη serial killer της Ελλάδας: Δηλητηρίασε χωρίς δισταγμό 4 συγγενείς της, μεταξύ τους και ένα παιδί

H serial killer, Αικατερίνη Δημητρέα
H serial killer, Αικατερίνη Δημητρέα

Σπάνια διαβάζουμε σε ιστορίες εγκλημάτων για υποθέσεις serial killer στη μικρή Ελλάδα και ευτυχώς. Παρότι το υπόβαθρο που λειτουργεί ως πρόσφορο έδαφος για την ανάδειξη ενός κατά συρροή δολοφόνου έχει κοινά χαρακτηριστικά σε κάθε γωνιά του πλανήτη, κανείς δεν θα μπορούσε να υποψιαστεί μια γυναίκα από το Νεοχώρι Μεσσηνίας.

Η Αικατερίνη Δημητρέα ήταν μια αγράμματη αγρότισσα, που κανείς στη μικρή κοινωνία της Μεσσηνίας δεν θα μπορούσε να υποψιαστεί για μια σειρά από ειδεχθείς φόνους, μεταξύ των οποίων, εκείνος της υπερήλικης μητέρας της, του αδερφού της και ενός πεντάχρονου ανιψιού της.

Το 1962, η Μεσσηνία και ολόκληρη η χώρα θα ανακάλυπτε τη σκοτεινή πλευρά μιας γυναίκας, που υποστήριξε πως εκδικήθηκε την οικογένειά της για τον τρόπο που της φέρονταν. Ακούγοντας την υπόθεση στο crime podcast, Dumb and Dahmer, συνειδητοποιεί κανείς πως για να περάσει κανείς τη λεπτή κόκκινη γραμμή, δεν χρειάζεται να είναι ούτε ευφυής, ούτε ιδιαίτερα μοχθηρός.

Διαβάστε όλη την υπόθεση εδώ


ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

Αναζήτηση