Quantcast
12:03
26/04/2024
Search
Close this search box.

NEWSLETTER

Eγγραφείτε στο newsletter και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα της επικαιρότητας.
*Θα χρησιμοποιηθεί σύμφωνα με την πολιτική απορρήτου μας
12:03
26/04/2024
Search
Close this search box.

NEWSLETTER

Eγγραφείτε στο newsletter και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα της επικαιρότητας.
*Θα χρησιμοποιηθεί σύμφωνα με την πολιτική απορρήτου μας

Το πενταπλό φονικό στη Μάνη τη δεκαετία του ’50: Άνδρας σκότωσε πατέρα, θείο και τις 3 αδελφές του

Το πενταπλό φονικό στη Μάνη τη δεκαετία του '50

Το πενταπλό φονικό στη Μάνη τη δεκαετία του '50

25.12.2022
09:13
Τελευταία ενημέρωση: 25/12/2022 • 16:01
«Τους σκότωσα για λόγους τιμής, έτσι έπρεπε να γίνει», είπε στην απολογία του ο δράστης πίσω από το φονικό στη Μάνη

Ένα από τα πλέον αποτρόπαια εγκλήματα είχε σημειωθεί στην Ελλάδα, το φονικό στη Μάνη τη δεκαετία του ’50 εκδικάσθηκε στο Κακουργιοδικείο της Κορίνθου τον Μάρτιο του 1959.

Οι εφημερίδες της εποχής το χαρακτήρισαν «το στυγερώτερον έγκλημα των τελευταίων ετών», το οποίο συντάραξε «την κοινήν γνώμην ολόκληρης της χώρας μας».

Ένας 28χρονος άνδρας δολοφόνησε για λόγους τιμής, όπως είπε στο δικαστήριο, τον πατέρα του, τον θείο του και τις τρεις αδελφές του, ηλικίας 33, 27 και 23 ετών.

Το μόνο μέλος της οικογένειας που απέμεινε στη ζωή μετά το φονικό στη Μάνη, ήταν η μητέρα του δράστη, η οποία μάλιστα υποστήριξε τα εγκλήματα του γιου της, όπως και πολλοί άλλοι συγχωριανοί του που κατέθεσαν στη δίκη!

Φονικό στη Μάνη: Τους σκότωσε όταν έμαθε πως είχαν αιμομικτικές σχέσεις

Σύμφωνα με όσα κατέγραψαν οι εφημερίδες της εποχής, ο 28χρονος εγκληματίας διέπραξε τους πέντε φόνους όταν διαπίστωσε ότι ο πατέρας του και ο θείος του είχαν αιμομικτικές σχέσεις με τις τρεις αδελφές του. Μάλιστα, η μια από τις γυναίκες εγκυμονούσε ήδη το παιδί του θείου της!

Τι έγραφαν οι εφημερίδες για το έγκλημα στη Μάνη
Τι έγραφαν οι εφημερίδες για το έγκλημα στη Μάνη

«Καλά τους έκαμε», είπαν οι μάρτυρες που κατέθεσαν στο ακροατήριο για το φονικό στη Μάνη, οι οποίοι όχι μόνο υποστήριξαν τον κατηγορούμενο, αλλά αρνήθηκαν να κηδέψουν τις σορούς των θυμάτων, «διότι οι πράξεις τους ήσαν βλεδυραί».

«Οι Μανιάτες επικροτούν τις πράξεις του κατηγορούμενου, ο οποίος εξετέλεσε ένα θλιβερό καθήκον», ανέφερε χαρακτηριστικά στο ακροατήριο μάρτυρας της υπόθεσης και συγχωριανός του κατηγορουμένου.

Μάλιστα οι μάρτυρες χαρακτήρισαν τον θείο του κατηγορούμενου χαρακτήρα «ακόλαστον», ο οποίος ωστόσο διέθετε μεγάλη περιουσία, την οποία είχε αποκτήσει στην Αμερική.

«Ευθύς ως ήρθε στην Ελλάδα διέφθειρε μια άλλη ανιψιά του την οποία μετά προικοδότησε με μεγάλο χρηματικό ποσό για να την αποκαταστήσει», κατέθεσαν στο ακροατήριο του Κακουργιοδικείου Κορίνθου και απέκλεισε τα κίνητρα του δράστη να ήταν οικονομικά.

  • Πρόεδρος: Πως έβλεπαν οι συγχωριανοί σου την κατάσταση αυτή;
  • Μάρτυρας: Το χωριό έβλεπε ότι η μια από τις φονευθείσες αδελφές ήτο έγκυος από το θείο της. Εκείνος για να δικαιολογήσει την κατάσταση αυτή έλεγε ότι θα την κάμει γυναίκα του.
  • Πρόεδρος: Τα ήξερε εξαρχής ο κατηγορούμενος αυτά;
  • Μάρτυρας: Δε γνωρίζω. Στο χωριό λέγανε πως την κοπέλα τη διέφθειρε πρώτα ο πατέρας της όταν ο κατηγορούμενος ήταν 11 ετών.
  • Πρόεδρος: Ποια εντύπωση προξένησαν στο χωριό οι φόνοι;
  • Μάρτυρας: Όλοι έλεγαν καλά τους έκαμε….

«Έτσι έπρεπε να γίνει»

Στην απολογία του στο δικαστήριο ο 28χρονος κατηγορούμενος για το φονικό στη Μάνη, εμφανίστηκε αμετανόητος και δήλωσε σε δικαστικές και ενόρκους πως διέπραξε το πενταπλό φονικό μόνο για λόγους τιμής.

Με ψυχραιμία ο δράστης υποστήριξε ενώπιον δικαστών και ενόρκων: «Σκότωσα τον πατέρα μου και τον θείο μου γιατί δεν μπορούσα να σταθώ στην κοινωνία σαν τίμιος άνθρωπος».

«Ο θείος μου το Νοέμβριο του 1956 για πρώτη φορά μου είπε ότι η μια από τις αδελφές μου είναι έγκυος από εκείνον. Δεν τον πίστεψα και θέλησα να μάθω την αλήθεια από την αδελφή μου» συνέχισε ο κατηγορούμενος.

Τι έγραφαν οι εφημερίδες για το έγκλημα στη Μάνη
Τι έγραφαν οι εφημερίδες για το έγκλημα στη Μάνη

«”Ναι είμαι έγκυος από εκείνον” μου απάντησε. Κάλεσε ο σταθμάρχης εμένα και τον πατέρα μου και του έκανε παρατηρήσεις δια την διαγωγήν του. Ξεδιάντροπα τα αρνήθηκε όλα. Τότε αποφάσισα να σκοτώσω εκείνον και τον θείο μου» δήλωνε στην απολογία του για το φονικό στη Μάνη.

«Ήθελα όμως πρώτα να εξακριβώσω αν και οι άλλες αδελφές μου είχαν σχέσεις ερωτικές με τον πατέρα μου και τον θείο μου», συνέχιζε.

Τον Μάρτιο του 1957 έπιασα τον πατέρα μου και την μικρότερη αδελφή μου μέσα σε ένα θάμνο να είναι γυμνοί από τη μέση και κάτω. Τον Απρίλιο είδα γυμνή την αδελφή μου στην αγκαλιά του θείου μου

«Τον Μάρτιο του 1957 έπιασα τον πατέρα μου και την μικρότερη αδελφή μου μέσα σε ένα θάμνο να είναι γυμνοί από τη μέση και κάτω. Τον Απρίλιο είδα γυμνή την αδελφή μου στην αγκαλιά του θείου μου. Είχαν έλθει πια όλα στο φως» συνέχισε περιγράφοντας περιστατικά που προκαλούσαν βουβαμάρα στο ακροατήριο.

«Έπιασα τον πατέρα μου και του έκανα παρατηρήσεις. Μου είπε τότε: “Εσύ δεν είσαι από εμάς. Είσαι μούλος, να βλέπεις και να σωπαίνεις”. Πήρα την απόφαση να τους σκοτώσω…», δήλωσε ο δράστης πίσω από το φονικό στη Μάνη.

  • Πρόεδρος: Κατηγορούμενε μετανιώνεις για τις πράξεις σου;
  • Κατηγορούμενος: Μεταμελήθηκα γιατί αφαίρεσα ψυχές. Μα έτσι έπρεπε να γίνει. Αυτό ήταν το καθήκον μου…
  • Εισαγγελέας: Με ποιο τρόπο τους σκότωσες;
  • Κατηγορούμενος: Το πρωί της ημέρας εκείνης, ο πατέρας μου, ο θείος μου και οι δυο από τις αδελφές μου πήγαν στο μαντρί. Αφού τους είπα καλημέρα τράβηξα το πιστόλι και σκότωσα πρώτα το θείο μου και ύστερα τον πατέρα μου. Μετά τις αδελφές μου. Ξαναγέμισα το πιστόλι και τράβηξα για το σπίτι όπου σκότωσα και την άλλη αδελφή μου.

Κάθειρξη 20 ετών για πέντε φόνους

Στην αγόρευσή του ο εισαγγελέας της έδρας είπε: «Ελέγχθη ότι τα εγκλήματα ενθουσίασαν την περιφέρεια της Μάνης και ότι ακολούθησε πανύγηρις. Ουδείς όμως έχει το δικαίωμα, ούτε κατά θείον ούτε κατά ανθρώπινον νόμον να αφαιρεί τη ζωή ενός άλλου ανθρώπου εκ προθέσεως».

«Εδώ τα πράγματα είναι πολύ σοβαρά διότι τα εγκλήματα αυτά δεν εκλόνισαν μόνο την ελληνική αλλά και τη διεθνή κοινή γνώμη. Δεν έχουμε μόνο πέντε ομαδικούς φόνους αλλά έχουμε και ανοχή των διαπραττόμενων αισχών και οργίων» συνέχιζε ο εισαγγελέας στη δίκη για το φονικό στη Μάνη.

Η Τυφλή Δικαιοσύνη κρατά τον Ζυγό
Η Τυφλή Δικαιοσύνη κρατά τον Ζυγό / Φωτογραφία: Photo by Tingey Injury Law Firm on Unsplash

«Ο κατηγορούμενος ζούσε στο ίδιο σπίτι με τα θύματα. Δεν είναι δυνατόν να μην γνώριζε από την αρχή τις ασχήμιες και τα όργια» κατέληγε.

Το φονικό στη Μάνη έγινε για… χρέη

Ο εισαγγελέας υποστήριξε στη συνέχεια ότι ο δράστης διέπραξε το φονικό στη Μάνη για λόγους οικονομικούς, και όχι για λόγους τιμής, όπως ο ίδιος υποστηρίζει, καθώς όπως ανέφερε «ο κατηγορούμενος μετά τα εγκλήματα καταλήστευσε τα χρήματα του θείου του, δια να εξοφλήσει με αυτά τα χρέη του».

Αυτό – ανέφερε ο εισαγγελέας «είναι ίδιον των εγκληματιών και των κακοποιών, να εξοφλούν δηλαδή τα χρέη τους με τα άνομα κέρδη τους».

Συνεχίζοντας την αγόρευσή του στο κατάμεστο από δημοσιογράφους και πολίτες Κακουργιοδικείο της Κορίνθου, ο εισαγγελέας είπε: «Υπάρχουν για τα εγκλήματα αυτά περιθώρια επιβολής ποινής κάτω των ισοβίων; Και αυτό θα συμβεί εάν δεν αναγνωριστεί κανένα ελαφρυντικό στον κατηγορούμενο».

Ωστόσο, το δικαστήριο των ενόρκων είχε άλλη άποψη. Έπειτα από διάσκεψη επέβαλλε στον δράστη του πενταπλού φονικού κάθειρξη μόλις 20 ετών για το φονικό στη Μάνη αναγνωρίζοντας του το ελαφρυντικό της μέτριας συγχύσεως…



ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

Αναζήτηση