Quantcast
08:32
18/04/2024
Search
Close this search box.

NEWSLETTER

Eγγραφείτε στο newsletter και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα της επικαιρότητας.
*Θα χρησιμοποιηθεί σύμφωνα με την πολιτική απορρήτου μας
08:32
18/04/2024
Search
Close this search box.

NEWSLETTER

Eγγραφείτε στο newsletter και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα της επικαιρότητας.
*Θα χρησιμοποιηθεί σύμφωνα με την πολιτική απορρήτου μας

Αδελφοκτονία στη Θεσσαλονίκη το 1953: Δολοφόνησε την αδελφή της, αφού πρώτα της πήρε τον σύζυγο

Η αδελφοκτονία στη Θεσσαλονίκη το 1953

Η αδελφοκτονία στη Θεσσαλονίκη το 1953

09.10.2022
08:21
Τελευταία ενημέρωση: 09/10/2022 • 16:56
Συνεργός στην αδελφοκτονία και ένας ανιψιός του θύματος

Ένα ανείπωτο οικογενειακό δράμα, μια φριχτή αδελφοκτονία που παραπέμπει σε ταινία τρόμου, απασχόλησε το 1953 το Κακουργιοδικείο της Θεσσαλονίκης. Πρόκειται για μια ακόμη από τις αθέατες, αλλά συνταρακτικές ιστορίες εγκλημάτων που απασχόλησαν πριν από 70 χρόνια την Ελλάδα. 

Μια 52χρονη δολοφόνησε την αδελφή της, σε μια αδελφοκτονία που πραγματοποιήθηκε με τη βοήθεια 25χρονου γιου της. Το κίνητρο του φόνου, όπως ειπώθηκε στη δίκη, ήταν το μοίρασμα της περιουσίας. Όμως, τα βαθύτερα αίτια ήταν άλλα. Οι σχέσεις των δυο αδελφών είχαν διαρραγεί προ πολλού, όταν η δράστιδα είχε συνάψει ερωτική σχέση με τον σύζυγό της αδελφή της, με τον οποίο και απέκτησε τέσσερα παιδιά.

Το χρονικό της φρίκης στην αποτρόπαια αδελφοκτονία ξεδιπλώθηκε στο δικαστήριο, στο εδώλιο του οποίου κάθισε η 52χρονη με τον γιό της. Σε δίκη με κατηγορίες που αφορούσαν στη δολοφονία της θείας της παραπέμφθηκε και η κόρη της 52χρονης, η οποία δεν είχε καν συμπληρώσει το 18ο έτος της ηλικίας και γι’ αυτό δικάστηκε από δικαστήριο ανηλίκων.

Όλα όσα οδήγησαν στην αδελφοκτονία

Όλα ξεκίνησαν την ταραγμένη δεκαετία του 1920 όταν η μεγαλύτερη αδελφή και θύμα της υπόθεσης, παντρεύτηκε και δημιούργησε το δικό της σπιτικό. Όμως, ο σύζυγός της αμέσως μετά το γάμο τους την εγκατέλειψε για την αδελφή της. Οι δυο τους «κλέφτηκαν» και εγκαταστάθηκαν σε ένα χωριό των Σερρών, όπου δημιούργησαν νέα οικογένεια.

Η απατημένη σύζυγος έμεινε μόνη, με την πίκρα και τον θυμό να της «ροκανίζει» την ψυχή. Παρ’ όλα αυτά, δεν θέλησε ποτέ να στραφεί εναντίον της αδελφής της και του πρώην άνδρα της, ο οποίος έφυγε από τη ζωή δέκα χρόνια μετά τη διάλυση του γάμου τους.

Μάλιστα, η αδελφή της παντρεύτηκε ξανά, αλλά ο νέος της σύζυγός δολοφονήθηκε το 1943 από αντάρτες, όπως έγραψε η εφημερίδα «Μακεδονία». Έτσι, η 52χρονη έμεινε μόνη με τέσσερα παιδιά, μη έχοντας κανένα δικό της άνθρωπο να τη στηρίξει.

Αδερφές αγκαλιασμένες σε παγκάκι
Αδερφές αγκαλιασμένες σε παγκάκι / Φωτογραφία: Unsplash

Περίπου 15 χρόνια αργότερα, η αδελφή της, που είχε πληροφορηθεί ότι εκείνη και τα ανίψια της υπέφεραν, αποφάσισε να την καλέσει να ζήσουν όλοι μαζί, «σβήνοντας» το παρελθόν τους και τις διαφορές που τις είχαν χωρίσει.

Πράγματι, η 52χρονη αποδέχθηκε την πρόσκληση της αδελφής της και παίρνοντας μαζί τα δυο από τα τέσσερα παιδιά της πήγε να ζήσει μαζί της στη Θεσσαλονίκη. Ωστόσο, μετά από περίπου δυο μήνες συμβίωσης άρχισαν οι φιλονικίες μεταξύ τους πριν το μοιραίο βράδυ όπου έλαβε χώρα η αδελφοκτονία. Και αυτό παρά το γεγονός, ότι το θύμα είχε ορίσει με διαθήκη κληρονόμους της περιουσίας της, την αδελφή της και την ανίψια της.

Η δολοφονία της θείας…

Παραμονές Χριστουγέννων του 1953 και ενώ είχαν προηγηθεί έντονοι καβγάδες και διαπληκτισμοί στο σπίτι στη Θεσσαλονίκη όπου ζούσαν όλοι μαζί, ο 25χρονος ανιψιός άρπαξε ένα γυάλινο μπουκάλι και χτύπησε τη θεία του στο κεφάλι. Η άτυχη γυναίκα εξέπνευσε αμέσως.

Στη συνέχεια, ο δράστης επιχείρησε να συγκαλύψει το έγκλημά του. Με τη βοήθεια της μητέρας του και της ανήλικης αδελφής του, προσπάθησαν να κάψουν τη σορό της άτυχης γυναίκας. Φοβήθηκαν όμως ότι θα τους προδώσει η άσχημη οσμή και οι καπνοί.

Τότε άρχισαν να χτυπούν τα κουδούνια των γειτόνων και να τους λένε πως η «θεία έβαλε φωτιά». Οι αστυνομία τους συνέλαβε, λίγο αργότερα.

Μητέρα, γιος και αδελφή ομολόγησαν την αποτρόπαια πράξη τους, μια αποκρουστική αδελφοκτονία. 

Οι απολογίες

«Το βράδυ που έγινε το κακό, γύρισα από τη δουλειά μου και βρήκα το σπίτι αναστατωμένο. Η θεία μου μάλωνε με τη μητέρα μου», είπε κατά την απολογία του στο δικαστήριο ο ανιψιός του θύματος.

Η Τυφλή Δικαιοσύνη κρατά τον Ζυγό
Η Τυφλή Δικαιοσύνη κρατά τον Ζυγό / Φωτογραφία: Photo by Tingey Injury Law Firm on Unsplash

«Σε μια στιγμή άρπαξε ένα σκαμνί και την χτύπησε στο κεφάλι. Η μητέρα μου έπεσε αναίσθητη στο πάτωμα. Τότε εγώ μη ξέροντας τι κάνω άρπαξα ένα μπουκάλι και το πέταξα στο κεφάλι της θείας μου» πρόσθεσε, θέλοντας να σκορπίσει τις υπόνοιες πως βρισκόμασταν ενώπιον μιας υπόθεσης που αφορά σε αδελφοκτονία. 

  • Πρόεδρος: Γιατί είχατε φιλονικήσει;
  • Κατηγορούμενος: Γιατί η θεία μου ήθελε να μας διώξει από το σπίτι. Τη βραδιά εκείνη είχε αρχίσει πάλι τα παλιά. Για τον πατέρα μου που τον είχε πάρει η μητέρα μου από εκείνη. Έλεγε ότι θα «σας εκδικηθώ για αυτό που μου κάνατε, δεν πρόκειται να σας αφήσω τα κτήματά μου…».
  • Πρόεδρος: Στην προηγούμενη ομολογία σου είχες αναφέρει ότι το έγκλημα το σχεδίασες με τη μητέρα σου…
  • Κατηγορούμενος: Η μητέρα μου είναι τελείως αθώα, εγώ μόνο της πέταξα το μπουκάλι.

«Δεν έχω καμία σχέση με το έγκλημα. Τη βραδιά εκείνη η αδελφή μου, πέταξε τα πράγματά μου έξω από το σπίτι. Τότε της παραπονέθηκα, ζητώντας να μας λυπηθεί. Άρπαξε ένα σκαμνί και με χτύπησε. Λιποθύμησα και όταν συνήλθα είδα το πτώμα της μακαρίτισσας δίπλα μου», είπε στη δίκη η 52χρονη κατηγορουμένη.

Η αρχική ποινή «χάδι» και η εισαγγελική παρέμβαση για την αδελφοκτονία

Το δικαστήριο αποσύρθηκε σε διάσκεψη και εξέδωσε την ετυμηγορία του. Έκριναν ότι οι κατηγορούμενοι τέλεσαν το έγκλημα εν βρασμώ ψυχικής ορμής και σε μέτρια σύγχυση. Τους αναγνώρισαν μάλιστα και το ελαφρυντικό του σύννομου βίου.

Απόκομμα εφημερίδας που αναφέρει τις ποινές για την αδελφοκτονία
Απόκομμα εφημερίδας που αναφέρει τις ποινές για την αδελφοκτονία

Ο εισαγγελέας της έδρας όμως κήρυξε «πεπλανημένη» την παραπάνω απόφαση, με αποτέλεσμα μάνα και γιος να δικαστούν ξανά από άλλο δικαστήριο. Με τη νέα απόφαση επιβλήθηκε κάθειρξη 18 ετών στην 52χρονη για αδελφοκτονία και κάθειρξη 11 ετών στον 25χρονο γιο της για το έγκλημα.


ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

Αναζήτηση