Quantcast
12:59
05/05/2024
Search
Close this search box.

NEWSLETTER

Eγγραφείτε στο newsletter και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα της επικαιρότητας.
*Θα χρησιμοποιηθεί σύμφωνα με την πολιτική απορρήτου μας
12:59
05/05/2024
Search
Close this search box.

NEWSLETTER

Eγγραφείτε στο newsletter και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα της επικαιρότητας.
*Θα χρησιμοποιηθεί σύμφωνα με την πολιτική απορρήτου μας

Κολιός πλακί στο φούρνο – Η συνταγή που «έψησε» ακόμη και τον Τζέιμι Όλιβερ

Ψάρι κολιός / Φωτογραφία: Unsplash

Ψάρι κολιός / Φωτογραφία: Unsplash

17.04.2022
09:50
Τελευταία ενημέρωση: 17/04/2022 • 14:41
Κολιός με ντομάτα, κρεμμυδάκι και λαχανικά στο φούρνο

«Κάθε πράγμα στον καιρό του και ο κολιός τον Αύγουστο». Στοιχηματίζουμε πως η πιο διάσημη λαϊκή ρήση για ψάρια δεν ταιριάζει ανήμερα της Κυριακής των Βαΐων.

Κι όμως, η παράδοση θέλει σήμερα ψάρι και για κάποιον λόγο το πιο δημοφιλές πιάτο είναι κολιός με ντομάτα στο φούρνο. Η χριστιανική παράδοση επιτρέπει στους πιστούς που νηστεύουν να καταναλώσουν ψάρι (και λάδι) μόνο ανήμερα του Ευαγγελισμού της Θεοτόκου και την Κυριακή των Βαΐων.

Κι αν το πιάτο της Εθνικής μας Επετείου έχει καθιερωθεί να είναι μπακαλιάρος με σκορδαλιά, η λιγότερο διαδεδομένη στις μέρες μας παράδοση θέλει στο πιάτο σήμερα να μπαίνει κολιός πλακί. Αναζητώντας λοιπόν μια καλή συνταγή για το νόστιμο αυτό λευκό ψάρι, σκοντάψαμε πάνω στον Τζέιμι Όλιβερ. Ο Άγγλος σεφ λατρεύει τη μεσογειακή κουζίνα, κάτι που αποτυπώνεται και στον τρόπο που μαγειρεύει.

Ως… συνταγή αντιδάνειο λοιπόν, αντιγράφουμε το ελληνικό πιάτο από τα αγγλικά, όπως ακριβώς το ετοιμάζει ο διάσημος Άγγλος σεφ στην ιστοσελίδα, του. Κολιός πλακί λοιπόν!

Υλικά

  • 8 μέτριους κολιούς, καθαρισμένους και πλυμμένους (περίπου 2 κιλά)
  • 2 καρότα
  • 2 κρεμμύδια ξερά
  • 4 ώριμες μέτριες τομάτες
  • 3 σκελίδες σκόρδο
  • 3 φύλλα δάφνης
  • 3 κουταλιές της σούπας ελαιόλαδο
  • 4 κλωναράκια φρέσκο μαϊντανό
  • 1 λεμόνι
  • 150 ml λευκό ξηρό κρασί

Εκτέλεση

  1. Προθερμαίνουμε τον φούρνο μας στους 180 βαθμούς
  2. Καθαρίζουμε και κόβουμε τα καρότα σε φέτες. Κάνουμε το ίδιο και με τα κρεμμύδια. Κόβουμε τις τομάτες σε μεγάλα κομμάτια και ψιλοκόβουμε το σκόρδο.
  3. Βάζουμε τα ψάρια, τα καρότα, το κρεμμύδι, το σκόρδο και τα δαφνόφυλλα σε ένα ταψί. Αλατοπιπερώνουμε καλά και ραντίζουμε με ελαιόλαδο
  4. Ψιλοκόβουμε τον μαϊντανό και πασπαλίζουμε πάνω από το ψάρι. Στύβουμε τέλος τον χυμό λεμονιού και προσθέτουμε το κρασί και ελάχιστο νερό
  5. Ψήνουμε στο φούρνο για περίπου μισή ώρα ή ώσπου να είμαστε βέβαιοι πως το ψάρι έχει ψηθεί καλά και η σάλτσα στο ταψί έχει δέσει. Σερβίρουμε τον κολιό χλιαρό ή ακόμη και κρύο, προσθέτοντας έξτρα χυμό λεμόνι.



ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

Αναζήτηση