Quantcast
00:29
29/04/2024
Search
Close this search box.

NEWSLETTER

Eγγραφείτε στο newsletter και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα της επικαιρότητας.
*Θα χρησιμοποιηθεί σύμφωνα με την πολιτική απορρήτου μας
00:29
29/04/2024
Search
Close this search box.

NEWSLETTER

Eγγραφείτε στο newsletter και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα της επικαιρότητας.
*Θα χρησιμοποιηθεί σύμφωνα με την πολιτική απορρήτου μας

Η 25η Μαρτίου «ζητά» μπακαλιάρο σκορδαλιά – Τι λένε όμως οι διαιτολόγοι για το εθνικό μας πιάτο;

Το πιάτο για την 25η Μαρτίου, μπακαλιάρος σκορδαλιά / Φωτογραφία: Eurokinissi

Το πιάτο για την 25η Μαρτίου, μπακαλιάρος σκορδαλιά / Φωτογραφία: Eurokinissi

25.03.2022
08:30
Τελευταία ενημέρωση: 25/03/2022 • 16:16
Το εθνικό πιάτο για την 25η Μαρτίου στο μικροσκόπιο των διαιτολόγων

Η 25η Μαρτίου ξημέρωσε και η Ελλάδα γιορτάζει 201 χρόνια από την έναρξη της ελληνικής επανάστασης, ένα ιστορικό γεγονός που γέννησε το Έθνος και την οντότητα των Ελλήνων όπως τη γνωρίζουμε σήμερα.

Πέραν των παρελάσεων και των ιστορικών αναφορών, η μέρα χαρακτηρίζεται από άλλη μια… πρωτοτυπία. Απ’ άκρη σ’ άκρη στη χώρα, την 25η Μαρτίου, το ελληνικό σπίτι βγάζει στο τραπέζι μπακαλιάρο.

Κι όχι, ό, τι κι ό, τι μπακαλιάρο, αλλά ξαλμυρισμένο τηγανιτό μπακαλιάρο σε κουρκούτι με συνοδεία βελούδινης και έντονης στη γεύση σκορδαλιάς. Η μέρα έχει καθιερωθεί για ψαρικά κατά βάση για λόγους θρησκευτικούς.

Οι συνταγές για τον μπακαλιάρο κάμποσες, με το «S» να έχει ήδη προτείνει τη δική του, αλλά και δύο εκδοχές σκορδαλιάς, μία με πατάτα και μία με ψωμί.

Άλλωστε, αν δεν είχατε προνοήσει μέχρι σήμερα να βάλετε το ψάρι στο… μούσκιο, τότε μάλλον δεν θα καταφέρετε να το ετοιμάσετε μόνοι σας. Γι’ αυτό υπάρχουν οι θεσπέσιες ψαροταβέρνες, για τις οποίες επίσης σας έχουμε ενημερώσει καταλλήλως εδώ και καιρό. Ο υπέροχος καιρός του τριημέρου είναι μάλλον το ιδανικό προσκλητήριο για να βγείτε έξω φέτος την 25η Μαρτίου.

Το ερώτημα που μας απασχολεί εδώ είναι άλλο… είναι διατροφικά σωστή η επιλογή του μπακαλιάρου σκορδαλία;

Η διαιτολόγος βαθμολογεί το τραπέζι για την 25η Μαρτίου

Οι  διαιτολόγοι τονίζουν πως αν ο παστός μπακαλιάρος ξαλμυριστεί σωστά, δεν στερεί τίποτα από τα θρεπτικά συστατικά του ψαριού. Αυτό σημαίνει πως θα πρέπει να μείνει στο νερό τουλάχιστον 12 ώρες, με ενδιάμεσες τρεις «αλλαξιές».

«Ανήκει στην κατηγορία των ψαριών με χαμηλά λιπαρά, το λίπος του κυμαίνεται από 0.5-2%. Τα λιπαρά του είναι τα γνωστά σε όλους μας “καλά” λιπαρά, δηλαδή, τα ω-3» τονίζει η Κλινική Διαιτολόγος-Διατροφολόγος Γιούλη Φραγκιαδουλάκη.

Πιάτο με μπακαλιάρο και λαχανικά η παραδοσιακή συνταγή για την 25η Μαρτίου
Πιάτο με μπακαλιάρο και λαχανικά / Φωτογραφία: Eurokinissi

Οι ειδικοί σημειώνουν πως τα λεγόμενα καλά λιπαρά «βοηθούν στη μείωση της χοληστερίνης, των τριγλυκεριδίων και προστατεύουν τις αρτηρίες μειώνοντας την πίεση».

Επιπλέον, η διατροφολόγος εξηγεί πως «η συχνή κατανάλωση μπακαλιάρου θωρακίζει τον οργανισμό απέναντι σε καρδιαγγειακά νοσήματα, περιορίζει τον κίνδυνο ισχαιμικών εγκεφαλικών επεισοδίων, ενδυναμώνει την νοητική δραστηριότητα του εγκεφάλου και τη μνήμη και ενισχύει το ανοσοποιητικό σύστημα».

Η ευεργετική σκορδαλιά

Ναι, το ξέρουμε πως το σκόρδο είναι για πολλούς απαγορευτικό. Όλοι όμως γνωρίζουμε πως σκόρδο και κρεμμύδι είναι περίπου «γαλαζοαίματοι» της μαγειρικής και πως αμφότερα εκτός από γεύση προσφέρουν μόνο καλά στον οργανισμό. Συγκεκριμένα το σκόρδο συμβάλει στη μείωση των λιπιδίων, της πίεσης, ενώ έχει και αντιμικροβιακές, αντιθρομβωτικές και αντιοξειδωτικές ιδιότητες.

Μπακαλιάρος σκορδαλιά σε κρούστα από κουρκούτι μπύρας
Μπακαλιάρος σκορδαλιά σε κρούστα από κουρκούτι μπύρας / Photo by Mai Quốc Tùng Lâm on Unsplash

Όσο για τη σκορδαλιά λοιπόν, που συνοδεύει τον μπακαλιάρο παραδοσιακά την 25η Μαρτίου; Ίσως να έχει αρκετές θερμίδες «αλλά μπορούμε να την καταναλώσουμε μέσα στα πλαίσια μιας ισορροπημένης διατροφής και στην κατάλληλη ποσότητα». Να τονίσουμε πάντως πως στο δίλημμα σκορδαλιά από πατάτα ή από ψωμί, οι διαιτολόγοι λένε πατάτα, καθώς από πλευράς θερμίδων είναι ελαφρώς πιο ιδανική επιλογή.

*Η Γιούλη Φραγκιαδουλάκη είναι Κλινική Διαιτολόγος – Διατροφολόγος, Bsc, Επιστημονική Υπεύθυνη ΛΟΓΩ ΔΙΑΤΡΟΦΗΣ στο Ηράκλειο Κρήτης και Ιδρυτικό Μέλος Ελληνικής Διατροφολογικής Εταιρείας



ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

Αναζήτηση