Quantcast
22:44
25/04/2024
Search
Close this search box.

NEWSLETTER

Eγγραφείτε στο newsletter και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα της επικαιρότητας.
*Θα χρησιμοποιηθεί σύμφωνα με την πολιτική απορρήτου μας
22:44
25/04/2024
Search
Close this search box.

NEWSLETTER

Eγγραφείτε στο newsletter και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα της επικαιρότητας.
*Θα χρησιμοποιηθεί σύμφωνα με την πολιτική απορρήτου μας

Telegraph: Τι δίνει η Ελλάδα ως αντάλλαγμα για να πάρει τα Γλυπτά του Παρθενώνα

Τα Μάρμαρα του Παρθενώνα

Τα Μάρμαρα του Παρθενώνα

07.01.2023
07:45
Τελευταία ενημέρωση: 07/01/2023 • 17:12
Η Ελλάδα αναμένεται να πάρει τα Γλυπτά του Παρθενώνα - Τι θα δώσει όμως ως αντάλλαγμα

Πιο κοντά από ποτέ φαίνεται ότι είναι η επιστροφή ορισμένων Γλυπτών του Παρθενώνα στην Ελλάδα, με την βρετανική εφημερίδα The Telegraph, να αναφέρεται στα ανταλλάγματα που θα δώσει η Αθήνα.

Ειδικότερα, σε άρθρο με τίτλο «Τα Ελγίνεια Μάρμαρα θα μπορούσαν να ανταλλαγούν με χάλκινο άγαλμα αναβάτη ηλικίας 2.000 ετών» η βρετανική εφημερίδα επικαλούμενη ελληνικές πηγές αναφέρει πως τα Γλυπτά του Παρθενώνα θα μπορούσαν να ανταλλαγούν με τον «Τζόκεϊ του Αρτεμισίου», που ανασύρθηκε σε κομμάτια το 1928 και το 1937 από τη θάλασσα, κοντά στο ακρωτήριο Aρτεμίσιο της Eύβοιας, και φιλοξενείται στο Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο.

Αλλά το deal με τους Βρετανούς δεν φαίνεται να σταματά εκεί, αφού στο δημοσίευμα αναφέρεται ότι θα μπορούσαν να δανειστούν στο Βρετανικό Μουσείο ακόμα και το ηλικίας 3.600 ετών προσωπείο του Αγαμέμνονα, καθώς και το κύπελλο του Νέστορα.

https://twitter.com/Telegraph/status/1610734283613736960?ref_src=twsrc%5Etfw%7Ctwcamp%5Etweetembed%7Ctwterm%5E1610734283613736960%7Ctwgr%5Ea0418ea0cb533081c5ee8235c1fa86632fe72940%7Ctwcon%5Es1_&ref_url=https%3A%2F%2Fwww.documentonews.gr%2Farticle%2Fh-telegraph-apokalyptei-ti-dinei-o-mitsotakis-gia-na-parei-daneika-ta-glypta-toy-parthenona%2F

Επιβεβαιώνουν και οι Times: «Τα Γλυπτά του Παρθενώνα κατευθύνονται προς το σπίτι τους»

Τα Γλυπτά του Παρθενώνα κατευθύνονται προς το σπίτι τους.

Με αυτό το τίτλο σε ελεύθερη μετάφραση, η εφημερίδα Times στο κύριο άρθρο της τονίζει πως υπάρχουν «ενδείξεις» ότι βρισκόμαστε κοντά στην ανακοίνωση συμβιβασμού ώστε «τα Ελγίνεια Μάρμαρα», να επιστρέψουν στην Αθήνα με την μορφή δανεισμού αορίστου χρόνου. Για αντάλλαγμα το Μουσείο της Ακρόπολης θα παραχωρήσει άλλα, σχετικά μικρότερα, εκθέματα που βρίσκονται στις αποθήκες του, σύμφωνα πάντα με την εφημερίδα Times.

Η πρόταση αυτή, όπως επισημαίνεται, παρακάμπτει το νομικό σκόπελο που ναι μεν ορίζει ότι ιδιοκτήτες των ζωφόρων είναι οι επίτροποι του Βρετανικού Μουσείου αλλά όμως τους απαγορεύει να τις παραχωρήσουν. Μάλιστα η εφημερίδα δίνει συγχαρητήρια, και στον πρόεδρο του βρετανικού μουσείου Τζορτζ Όσπορν, γιατί «είναι έτοιμος να συμβιβαστεί και να επιστρέψει τα Γλυπτά στην Αθήνα» με μια συμφωνία που όπως επισημαίνεται φέρεται πως έχει ήδη συνταχθεί, όπως τονίζει.

Γλυπτά του Παρθενώνα: Υπέρ της επιστροφής τους στην Ελλάδα η κοινή γνώμη στην Βρετανία

Αξίζει να σημειωθεί ότι μπορεί η πλειοψηφία της κοινής γνώμης στην Βρετανία να είναι υπέρ της επιστροφής των Γλυπτών στην Ελλάδα αλλά υπάρχουν και συντηρητικές φωνές ακόμη και μέσα στο διοικητικό συμβούλιο του Βρετανικού μουσείου που αντιτίθεται σθεναρά σε μια τέτοια εξέλιξη.

Τέλος, η εφημερίδα υπενθυμίζει και την δική της αλλαγή «γραμμής» για το θέμα πέρυσι τέτοια εποχή. Στην έκδοση της 11ης Ιανουαρίου 2022 έγραφε μεταξύ άλλων: «Καλλιτέχνες και πολιτικοί υποστήριζαν για πολλά χρόνια ότι αυτά τα τεχνουργήματα θα πρέπει να επιστρέψουν στην Ελλάδα. Το μουσείο και η βρετανική κυβέρνηση, με την υποστήριξη των Times, αντιστάθηκαν στην πίεση. Όμως οι καιροί και οι συνθήκες αλλάζουν. Τα γλυπτά ανήκουν στην Αθήνα. Τώρα πρέπει να επιστρέψουν».

«Ελλάδα και Βρετανία δεν ήταν ποτέ τόσο κοντά σε συμφωνία για τα Γλυπτά του Παρθενώνα».

Από την πλευρά της και η La Repubblica επιβεβαιώνει ότι «Ελλάδα και Βρετανία δεν ήταν ποτέ τόσο κοντά σε συμφωνία για τα Γλυπτά του Παρθενώνα».

Παραπέμποντας σε δημοσίευμα της βρετανικής εφημερίδας The Telegraph, προσθέτει πως «ο πρόεδρος του Βρετανικού Μουσείου και πρώην υπουργός Oικονομικών Τζορτζ Όσμπορν φέρεται να προσέφερε κλάδο ελαίας στην Αθήνα: δάνειο μακράς διαρκείας των Γλυπτών, εκ περιτροπής αποστολή τους στην Ελλάδα με αντάλλαγμα άλλες αρχαιότητες οι οποίες θα εκτίθενται στο Λονδίνο».

Η εφημερίδα προσθέτει ότι «η προσωρινή διευθέτηση που προτείνει ο Όσμπορν θα αποτελούσε σημαντική επικοινωνιακή νίκη για τους Έλληνες και βάση για βελτίωση της συμφωνίας, η οποία μπορεί να αποκτήσει πιο οριστική μορφή τα επόμενα χρόνια».

«Τους τελευταίους δυο μήνες πνέει άνεμος αισιοδοξίας, μετά από ορισμένες άκρως μυστικές συναντήσεις στην καρδιά του Λονδίνου τις περασμένες εβδομάδες», προσθέτει η εφημερίδα της Ρώμης.

Η ιταλική εφημερίδα υπενθυμίζει ότι τόσο αμερικανικά μουσεία, όσο και ο πάπας Φραγκίσκος ανακοίνωσαν ότι θα επιστρέψουν στην Ελλάδα θραύσματα από τα Γλυπτά του Παρθενώνα και καταλήγει υπογραμμίζοντας: «η πίεση σε διεθνές επίπεδο αυξάνεται ολοένα περισσότερο και είναι ολοένα πιθανότερο το Λονδίνο με κάποιο τρόπο τελικά να ενδώσει».

Πάντως πηγές προσκείμενες στο ελληνικό υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού διέψευσαν χθες Τετάρτη δημοσίευμα του πρακτορείου Bloomberg που ανέφερε επίσης πως οι δύο πλευρές βρίσκονται «κοντά σε συμφωνία» για τη σταδιακή επιστροφή των Γλυπτών του Παρθενώνα στο πλαίσιο πολιτιστικής ανταλλαγής.

Μάρμαρα του Παρθενώνα: Το Βρετανικό Μουσείο διαψεύδει την Αθήνα – «Βρισκόμαστε σε εποικοδομητικές συζητήσεις» για την επιστροφή τους

Παρά τις διαψεύσεις από την Αθήνα, φαίνεται πως οι συζητήσεις για τα Μάρμαρα του Παρθενώνα μεταξύ Ελλάδας και Βρετανίας βρίσκονται σε εξέλιξη, σύμφωνα με νεότερο ρεπορτάζ του Guardian.

Το υπουργείο Πολιτισμού σημείωσε χθες πως δεν ισχύει το δημοσίευμα του Bloomberg ότι το Βρετανικό Μουσείο και το Μουσείο Ακρόπολης βρίσκονται κοντά σε συμφωνία που θα ανοίξει τον δρόμο για να επιστρέψουν τα Μάρμαρα του Παρθενώνα στην Ελλάδα στο πλαίσιο μιας πολιτιστικής ανταλλαγής, αναφέρουν πηγές του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού.

Σύμφωνα με το Bloomberg, μια συμφωνία «θα προβλέπει ότι ένα μέρος των μαρμάρων θα αποστέλλεται στην Αθήνα εκ περιτροπής για αρκετά χρόνια, σύμφωνα με άτομα που γνωρίζουν το θέμα, τα οποία αρνήθηκαν να κατονομαστούν επειδή η συμφωνία δεν έχει σφραγιστεί».

Σε αντάλλαγμα, άλλα αντικείμενα θα δανείζονται ουσιαστικά στο μουσείο του Λονδίνου, ενώ η Βρετανία θα μπορούσε επίσης να λάβει γύψινα αντίγραφα από τα Μάρμαρα του Παρθενώνα που θα «δανείζει» ουσιαστικά στην Αθήνα!

Το Βρετανικό Μουσείο επιβεβαιώνει το Bloomberg

Όπως αναφέρει σήμερα ο Guardian, το Βρετανικό Μουσείο επιβεβαίωσε για πρώτη φορά ότι βρίσκεται σε «εποικοδομητικές συζητήσεις» με την Ελλάδα για την επιστροφή ορισμένων από τα μάρμαρα του Παρθενώνα.

Τους τελευταίους μήνες εντείνονται οι εικασίες ότι θα μπορούσε να επιτευχθεί συμφωνία για την επιστροφή ορισμένων από τα μαρμάρινα γλυπτά, τα οποία εκτίθενται στο Βρετανικό Μουσείο από το 1832, μετά την αμφιλεγόμενη αφαίρεση τους από τον Παρθενώνα από τον Λόρδο Έλγιν, έναν Βρετανό διπλωμάτη.

Έλληνες υπουργοί επιβεβαίωσαν τον περασμένο μήνα ότι οι μυστικές συνομιλίες μεταξύ του προέδρου του μουσείου, Τζορτζ Όσμπορν, και της ελληνικής κυβέρνησης βρίσκονται σε εξέλιξη για περισσότερο από ένα χρόνο.

Τα Μάρμαρα του Παρθενώνα
Τα Μάρμαρα του Παρθενώνα /Φωτογραφία: Eurokinissi

Ενώ ο Όσμπορν έχει δηλώσει ανοιχτά εδώ και αρκετό καιρό την προθυμία του να συνάψει συμφωνία για να αρθεί το αδιέξοδο σχετικά με τα Μάρμαρα του Παρθενώνα, το μουσείο δεν είχε επιβεβαιώσει μέχρι τώρα ότι οι συζητήσεις βρίσκονταν ενεργά σε εξέλιξη.

Την Τετάρτη, η Telegraph ανέφερε ότι είχε καταρτιστεί συμφωνία μεταξύ των δύο μερών που θα μπορούσε να οδηγήσει στην επιστροφή ορισμένων αντικειμένων από τη συλλογή με τα Μάρμαρα του Παρθενώνα, ως δάνειο στις αρχές του τρέχοντος έτους. Η εφημερίδα ανέφερε ότι μια τέτοια διευθέτηση, η οποία στην πραγματικότητα θα είναι μια συμφωνία δανεισμού, ενδέχεται να συναφθεί σύντομα.

Ο πρόεδρος του Μουσείου της Ακρόπολης, Δημήτρης Παντερμαλής, όμως τόνιζε επί του θέματος ήδη από τον περασμένο Ιούνιο: «Το αίτημα αυτό είναι ένας ελιγμός για να σταματήσει αυτός ο θόρυβος γύρω από τα γλυπτά χωρίς να είναι πραγματική λύση. Δεν είναι λύση να σου δανείσει κάποιος κάτι που εσύ θεωρείς ότι δεν είναι ιδιοκτησία του».

Τι λέει τώρα το Βρετανικό μουσείο

Το μουσείο ανέφερε σε ανακοίνωσή του: «Έχουμε δηλώσει δημόσια ότι αναζητούμε ενεργά μια νέα συνεργασία για τον Παρθενώνα με τους φίλους μας στην Ελλάδα και καθώς μπαίνουμε στο νέο έτος οι εποικοδομητικές συζητήσεις συνεχίζονται».

Η συζήτηση και η προτροπή της Ουνέσκο για επίλυση του ζητήματος ανάγκασε τους υπεύθυνούς του Βρετανικού Μουσείου να δηλώσουν δεκτικοί σε μια συζήτηση, που όπως είπαν όμως θα ήταν για δανεισμό και όχι επιστροφή των γλυπτών του Παρθενώνα.

Τα Μάρμαρα του Παρθενώνα
Τα Μάρμαρα του Παρθενώνα / Φωτογραφία: ΕΡΑ

Η συζήτηση επανέρχεται την ώρα που το Βρετανικό μουσείο σχεδιάζει να ανακοινώσει σύντομα τις λεπτομέρειες ενός μακροχρόνιου σχεδίου εκσυγχρονισμού ύψους 1 δισεκατομμυρίου λιρών που ονομάζεται Σχέδιο Ροζέτα, στο πλαίσιο του οποίου θα γίνει «πλήρης επανασχεδιασμός» του μουσείου και σημαντική ανακαίνιση πολλών από τις αίθουσές του.

Οι αίθουσες όπου φιλοξενούνται τα Μάρμαρα Παρθενώνα, οι οποίες βρίσκονται σε κακή κατάσταση και χρήζουν επισκευής εδώ και αρκετό καιρό, όπως αναφέρει το βρετανικό δημοσίευμα, αναμένεται να αποτελέσουν προτεραιότητα, γεγονός που θα μπορούσε να προσφέρει μια βολική στιγμή για να δανειστούν κάποια από τα αντικείμενα στην Ελλάδα, εάν επιτευχθεί συμφωνία.

Το Λονδίνο δεν έχει αλλάξει θέση στο θέμα

Σύμφωνα με την εφημερίδα «Τα Νέα» τον περασμένο Νοέμβριο, εδώ και έναν χρόνο διεξάγονταν μυστικές διαπραγματεύσεις μεταξύ του προέδρου του Βρετανικού Μουσείου και πρώην υπουργού Οικονομικών της Βρετανίας Τζορτζ Όσμπορν και του Έλληνα πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη.

Παράλληλα, με βάση με όσα μετέδωσε τότε ο ανταποκριτής του ΑΝΤ1 στη Μεγάλη Βρετανία, Ισαάκ Καριπίδης, υπήρχε το ενδεχόμενο να δημιουργηθεί ένα παράρτημα του Βρετανικού Μουσείου στη χώρα μας. Κάτι τέτοιο θα έκανε την επιστροφή των Γλυπτών αρκετά πιο εύκολη υπόθεση.

Τα Γλυπτά του Παρθενώνα
Τα Γλυπτά του Παρθενώνα / Φωτογραφία: Twitter

Οι διαχειριστές του Βρετανικού Μουσείου είναι ελεύθεροι να μιλούν με όποιον θέλουν για τα Μάρμαρα του Παρθενώνα, σχολίασε ωστόσο τότε ο εκπρόσωπος του Βρετανού πρωθυπουργού Ρίσι Σούνακ μιλώντας σε δημοσιογράφους.

Όμως «δεν είναι στα σχέδιά μας να αλλάξουμε τον νόμο που εμποδίζει την απομάκρυνση αντικειμένων από τις συλλογές του μουσείου, εκτός από ορισμένες περιπτώσεις», είπε. «Η θέση μας στο θέμα αυτό δεν έχει αλλάξει», πρόσθεσε.



ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

Αναζήτηση