Quantcast
14:33
28/03/2023

NEWSLETTER

Eγγραφείτε στο newsletter και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα της επικαιρότητας.
*Θα χρησιμοποιηθεί σύμφωνα με την πολιτική απορρήτου μας
14:33
28/03/2023

NEWSLETTER

Eγγραφείτε στο newsletter και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα της επικαιρότητας.
*Θα χρησιμοποιηθεί σύμφωνα με την πολιτική απορρήτου μας

Μάρμαρα του Παρθενώνα: Συμφωνία «παγίδα» για μερική και εκ περιτροπής επιστροφή των γλυπτών περιγράφει το Bloomberg

Τα Μάρμαρα του Παρθενώνα /Φωτογραφία: Eurokinissi

Τα Μάρμαρα του Παρθενώνα /Φωτογραφία: Eurokinissi

03.01.2023
19:48
Share on facebook
Share on twitter
Share on pinterest
Share on email
Τελευταία ενημέρωση: 03/01/2023 • 22:50
Το Bloomberg μιλά για «μερική και εκ περιτροπής» επιστροφή, που σημαίνει πως το Βρετανικό Μουσείο θα συνεχίσει να παρουσιάζεται ως ιδιοκτήτης στα Μάρμαρα του Παρθενώνα

Το Βρετανικό Μουσείο και το Μουσείο της Ακρόπολης στην Αθήνα φαίνεται πως βρίσκονται κοντά σε μια συμφωνία για να επιστρέψουν τα Μάρμαρα του Παρθενώνα στην Ελλάδα στο πλαίσιο μιας πολιτιστικής ανταλλαγής, τερματίζοντας μια διαμάχη για τα ιστορικά αντικείμενα που χρονολογείται από το 1800.

Σύμφωνα με το Bloomberg, μια συμφωνία «θα προβλέπει ότι ένα μέρος των μαρμάρων θα αποστέλλεται στην Αθήνα εκ περιτροπής για αρκετά χρόνια, σύμφωνα με άτομα που γνωρίζουν το θέμα, τα οποία αρνήθηκαν να κατονομαστούν επειδή η συμφωνία δεν έχει σφραγιστεί».

Σε αντάλλαγμα, άλλα αντικείμενα θα δανείζονται ουσιαστικά στο μουσείο του Λονδίνου, ενώ η Βρετανία θα μπορούσε επίσης να λάβει γύψινα αντίγραφα από τα Μάρμαρα του Παρθενώνα που θα «δανείζει» ουσιαστικά στην Αθήνα!

Τα Μάρμαρα του Παρθενώνα
Τα Μάρμαρα του Παρθενώνα / Φωτογραφία: ΕΡΑ

Τους τελευταίους μήνες η συζήτηση για τα μάρμαρα του Παρθενώνα έχει αναζωπυρωθεί με αφορμή βρετανικά δημοσιεύματα που παρουσίαζαν τις δηλώσεις του νεαρού τότε Μπόρις Τζόνσον στη Μελίνα Μερκούρη, στις οποίες έβρισκε απόλυτα δίκαιο το αίτημα της επιστροφής.

Η συζήτηση και η προτροπή της Ουνέσκο για επίλυση του ζητήματος ανάγκασε τους υπεύθυνούς του Βρετανικού Μουσείου να δηλώσουν δεκτικοί σε μια συζήτηση, που όπως είπαν όμως θα ήταν για δανεισμό και όχι επιστροφή των γλυπτών του Παρθενώνα.

Ο πρόεδρος του Μουσείου της Ακρόπολης, Δημήτρης Παντερμαλής, τόνιζε επί του θέματος τον περασμένο Ιούνιο: «Το αίτημα αυτό είναι ένας ελιγμός για να σταματήσει αυτός ο θόρυβος γύρω από τα γλυπτά χωρίς να είναι πραγματική λύση. Δεν είναι λύση να σου δανείσει κάποιος κάτι που εσύ θεωρείς ότι δεν είναι ιδιοκτησία του».

Τι άλλο αναφέρει το Bloomberg για τα «Μάρμαρα του Παρθενώνα»

Οι πολύπλοκες συζητήσεις συνεχίζονται και η συμφωνία δεν έχει ακόμη οριστικοποιηθεί, δήλωσαν γνώστες του θέματος στο Bloomberg, σημειώνοντας ότι η υλικοτεχνική υποδομή για τη μετακίνηση των έργων είναι επίσης εξαιρετικά περίπλοκη.

Μια συμφωνία θα έλυνε μια διαμάχη που ταλαιπωρεί τις αγγλοελληνικές σχέσεις από την ίδρυση της σύγχρονης Ελλάδας το 1832 και η οποία μάλιστα απειλούσε κάποια στιγμή να προσθέσει άλλο ένα επίπεδο στις ήδη περίπλοκες διαπραγματεύσεις του Ηνωμένου Βασιλείου για το Brexit με την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Τα Μάρμαρα του Παρθενώνα
Τα Μάρμαρα του Παρθενώνα /Φωτογραφία: Eurokinissi

«Τα γλυπτά -γνωστά και ως Ελγίνεια Μάρμαρα- είναι μια συλλογή αρχαίων αντικειμένων που μεταφέρθηκαν από την Ακρόπολη στην Αθήνα στις αρχές του 19ου αιώνα από τον λόρδο Έλγιν, τον Βρετανό πρεσβευτή στην Οθωμανική Αυτοκρατορία» καταλήγει το δημοσίευμα.

Το Λονδίνο δεν έχει αλλάξει θέση στο θέμα

Σύμφωνα με την εφημερίδα «Τα Νέα» τον περασμένο Νοέμβριο, εδώ και έναν χρόνο διεξάγονταν μυστικές διαπραγματεύσεις μεταξύ του προέδρου του Βρετανικού Μουσείου και πρώην υπουργού Οικονομικών της Βρετανίας Τζορτζ Όσμπορν και του Έλληνα πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη.

Σύμφωνα με όσα μετέδωσε τότε ο ανταποκριτής του ΑΝΤ1 στη Μεγάλη Βρετανία, Ισαάκ Καριπίδης, υπήρχει το ενδεχόμενο να δημιουργηθεί ένα παράρτημα του Βρετανικού Μουσείου στη χώρα μας. Κάτι τέτοιο θα έκανε την επιστροφή των Γλυπτών αρκετά πιο εύκολη υπόθεση.

Τα Γλυπτά του Παρθενώνα
Τα Γλυπτά του Παρθενώνα / Φωτογραφία: Twitter

Οι διαχειριστές του Βρετανικού Μουσείου είναι ελεύθεροι να μιλούν με όποιον θέλουν, σχολίασε ωστόσο τότε ο εκπρόσωπος του Βρετανού πρωθυπουργού Ρίσι Σούνακ μιλώντας σε δημοσιογράφους.

Όμως «δεν είναι στα σχέδιά μας να αλλάξουμε τον νόμο που εμποδίζει την απομάκρυνση αντικειμένων από τις συλλογές του μουσείου, εκτός από ορισμένες περιπτώσεις», είπε. «Η θέση μας στο θέμα αυτό δεν έχει αλλάξει», πρόσθεσε.

Aκολουθήστε το thestandard.gr στο Google News για να ενημερώνεστε για όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις σε Ελλάδα και όλο τον κόσμο στο thestandard.gr

ΔΗΜΟΦΙΛΕΣΤΕΡΑ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

Αναζήτηση