Quantcast
10:41
23/04/2024
Search
Close this search box.

NEWSLETTER

Eγγραφείτε στο newsletter και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα της επικαιρότητας.
*Θα χρησιμοποιηθεί σύμφωνα με την πολιτική απορρήτου μας
10:41
23/04/2024
Search
Close this search box.

NEWSLETTER

Eγγραφείτε στο newsletter και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα της επικαιρότητας.
*Θα χρησιμοποιηθεί σύμφωνα με την πολιτική απορρήτου μας

Φρούδες ελπίδες για τα Μάρμαρα του Παρθενώνα: «Δεν έχει αλλάξει η στάση της Βρετανίας», λέει η κυβέρνηση

Τα Μάρμαρα του Παρθενώνα /Φωτογραφία: Eurokinissi

Τα Μάρμαρα του Παρθενώνα /Φωτογραφία: Eurokinissi

05.12.2022
20:16
Τελευταία ενημέρωση: 05/12/2022 • 23:42
H βρετανική κυβέρνηση τονίζει ότι δεν έχει αλλάξει άποψη για τα Μάρμαρα του Παρθενώνα

Δεν είναι τόσο εύκολο να επιστρέψουν στα Μάρμαρα του Παρθενώνα στην Ελλάδα, καθώς η βρετανική κυβέρνηση τονίζει ότι δεν έχει αλλάξει στάση.

Η βρετανική κυβέρνηση ανέφερε σήμερα ότι το Βρετανικό Μουσείο δεν έχει το δικαίωμα να διαλύσει τις συλλογές του, απαντώντας στις πληροφορίες σύμφωνα με τις οποίες το ίδρυμα θα μπορούσε να επιστρέψει τα Μάρμαρα του Παρθενώνα στην Ελλάδα.

Σύμφωνα με την εφημερίδα «Τα Νέα», εδώ και έναν χρόνο διεξάγονταν μυστικές διαπραγματεύσεις μεταξύ του προέδρου του Βρετανικού Μουσείου και πρώην υπουργού Οικονομικών της Βρετανίας Τζορτζ Όσμπορν και του Έλληνα πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη.

Οι διαχειριστές του Βρετανικού Μουσείου είναι ελεύθεροι να μιλούν με όποιον θέλουν, σχολίασε σήμερα ο εκπρόσωπος του Βρετανού πρωθυπουργού Ρίσι Σούνακ μιλώντας σε δημοσιογράφους. Όμως «δεν είναι στα σχέδιά μας να αλλάξουμε τον νόμο που εμποδίζει την απομάκρυνση αντικειμένων από τις συλλογές του μουσείου, εκτός από ορισμένες περιπτώσεις», είπε. «Η θέση μας στο θέμα αυτό δεν έχει αλλάξει», πρόσθεσε.

Με βάση έναν νόμο του 1963 το Βρετανικό Μουσείο επιτρέπεται να μεταβιβάζει ή να πουλάει αντικείμενα υπό αυστηρά περιορισμένες προϋποθέσεις. Πρόκειται κυρίως για περιπτώσεις στις οποίες η διεύθυνσή του κρίνει ότι «το αντικείμενο είναι ακατάλληλο για τις συλλογές του μουσείου και ότι μπορεί να παραχωρηθεί χωρίς να πληγούν τα συμφέροντα των μελετητών».

Σε μια ανακοίνωσή του, το Σάββατο, το Βρετανικό Μουσείο διαβεβαίωσε ότι θέλει «μια νέα συνεργασία με την Ελλάδα για τον Παρθενώνα» και ότι είναι διατεθειμένο να συζητήσει με την Αθήνα, χωρίς να δώσει άλλες διευκρινίσεις. Ωστόσο «ενεργούμε στο πλαίσιο του νόμου και δεν θα διαλύσουμε τη μεγάλη συλλογή μας που αφηγείται μια μοναδική ιστορία για την ανθρωπότητά μας», πρόσθεσε.

Μάρμαρα του Παρθενώνα: Σενάριο για παράρτημα του Βρετανικού Μουσείου στην Ελλάδα

Υπενθυμίζουμε πως σύμφωνα με όσα μετέδωσε χθες ο ανταποκριτής του ΑΝΤ1 στη Μεγάλη Βρετανία, Ισαάκ Καριπίδης, υπάρχει το ενδεχόμενο να δημιουργηθεί ένα παράρτημα του Βρετανικού Μουσείου στη χώρα μας. Κάτι τέτοιο θα έκανε την επιστροφή των Γλυπτών αρκετά πιο εύκολη υπόθεση.

«Μιλώντας χθες το βράδυ με ανώτερο κρατικό αξιωματούχο της Βρετανίας, που ασχολείται με το θέμα, μου είπε το εξής πολύ σημαντικό: ”Με δεδομένο πως ποτέ καμία ελληνική κυβέρνηση δεν θα δεχθεί τη λύση του δανεισμού, ο μόνος τρόπος για να επιστρέψουν τα Γλυπτά του Παρθενώνα στην Ελλάδα, χωρίς να αλλάξει ο νόμος του 1963, που απαγορεύει ρητά και κατηγορηματικά στο Βρετανικό Μουσείο να αφαιρέσει αντικείμενα από τις συλλογές του, είναι το Βρετανικό Μουσείο να ανοίξει ένα είδος παραρτήματος στην Ελλάδα”», ανέφερε ο δημοσιογράφος του ΑΝΤ1.

Παράλληλα, και πάλι μιλώντας στον ΑΝΤ1, Βρετανός αξιωματούχος τόνισε ότι: «έτσι, τα Γλυπτά του Παρθενώνα θα εξακολουθούν να ανήκουν στο Βρετανικό Μουσείο, όπως ο νόμος επιβάλλει, αλλά την ίδια στιγμή θα βρίσκονται στην Αθήνα, όπως επιθυμεί η ελληνική πλευρά».



ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

Αναζήτηση