Quantcast
09:10
29/03/2024
Search
Close this search box.

NEWSLETTER

Eγγραφείτε στο newsletter και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα της επικαιρότητας.
*Θα χρησιμοποιηθεί σύμφωνα με την πολιτική απορρήτου μας
09:10
29/03/2024
Search
Close this search box.

NEWSLETTER

Eγγραφείτε στο newsletter και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα της επικαιρότητας.
*Θα χρησιμοποιηθεί σύμφωνα με την πολιτική απορρήτου μας

Γλυπτά του Παρθενώνα: Τι ζητούν οι Βρετανοί για να επιστρέψουν – «Το μουσείο μας να ενισχυθεί με άλλα ελληνικά εκθέματα»

Γλυπτά του Παρθενώνα στο Βρετανικό Μουσείο / Φωτογραφία: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Γλυπτά του Παρθενώνα στο Βρετανικό Μουσείο / Φωτογραφία: ΑΠΕ-ΜΠΕ

05.02.2023
11:47
Τελευταία ενημέρωση: 05/02/2023 • 17:05
Τι ζητούν οι Βρετανοί για να επιστρέψουν στα Γλυπτά του Παρθενώνα στην Ελλάδα

Τα Γλυπτά του Παρθενώνα είναι πιο κοντά από ποτέ στην επιστροφή τους στην Ελλάδα, με την εκπρόσωπο του Parthenon Project, Τζούλιετ Πάτερσον, να μιλά για τις απαιτήσεις των Βρετανών.

«Είναι σαφές ότι η προοπτική επανένωσης των Γλυπτών του Παρθενώνα είναι πιο κοντά από ποτέ», τονίζει η στη Realnews της Κυριακής η εκπρόσωπος του Parthenon Project, Τζούλιετ Πάτερσον, υπό το φως των πρόσφατων δημοσιευμάτων και αναφορών για προχωρημένες συνομιλίες στο παρασκήνιο.

Επικεφαλής του Parthenon Project, που ιδρύθηκε από τον Έλληνα επιχειρηματία John Lefas, είναι ο πρώην υπουργός Πολιτισμού, την περίοδο 2010 – 2016, Λόρδος Εντ Βέιζι, ενώ συμμετέχουν ακόμη δύο μέλη των Συντηρητικών, ο Λόρδος Ντομπς και η βαρόνη Μέιερ. Το Parthenon Project στηρίζουν επίσης ο ηθοποιός Στίβεν Φράι και η δημοσιογράφος Σάρα Μπάξτερ.

Όπως αναφέρουν πληροφορίες, ο ρόλος του Parthenon Project είναι ιδιαίτερα σημαντικός για την εξεύρεση μιας αμοιβαίας αποδεκτής λύσης.

Γλυπτά του Παρθενώνα: Η λύση που ψάχνουν οι Βρετανοί

«Υπάρχει πραγματική πιθανότητα εποικοδομητικού, μη εχθρικού και φιλικού διαλόγου, που θα μπορούσε να οδηγήσει σε μια λύση, μια “σύμπραξη για τα Γλυπτά του Παρθενώνα” όπως περιέγραψε πρόσφατα το Βρετανικό Μουσείο. Οι εποικοδομητικές συνομιλίες μεταξύ των δύο πλευρών είναι γεγονός», επιβεβαιώνει η Τζούλιετ Πάτερσον, τονίζοντας παράλληλα ότι «το Parthenon Project υποστηρίζει δημόσια μια θετική, στραμμένη προς το μέλλον λύση, που θα είναι επωφελής τόσο για την Ελλάδα όσο και για το Ηνωμένο Βασίλειο».

Από την πρώτη στιγμή, ο πρώην υπουργός Πολιτισμού της Βρετανίας Εντ Βείζι κάνει λόγιο για μια win – win λύση στο διαχρονικό αυτό ζήτημα.

H εκπρόσωπος του φορέα που διαδραματίζει σημαντικό ρόλο στις διαπραγματεύσεις σχολιάζει: «θέλουμε να υλοποιήσουμε μια win – win λύση για την επανένωση των Γλυπτών του Παρθενώνα που θα είναι αμοιβαία επωφελής τόσο για την Ελλάδα όσο και για την Βρετανία. Η λύση μας επικεντρώνεται σε μια πολιτιστική συνεργασία που θα δει τα Γλυπτά να επιστρέφουν μόνιμα στην Αθήνα, ενώ παράλληλα θα ενισχύσει την έκθεση του Βρετανικού Μουσείου με άλλα ελληνικά εκθέματα».

Times: «Τα Γλυπτά του Παρθενώνα θα επιστρέψουν φέτος»

«Η Ελλάδα ισχυρίζεται ότι βρίσκεται στα πρόθυρα σύναψης μιας συμφωνίας “win-win” με το Βρετανικό Μουσείο για τα Ελγίνεια Μάρμαρα, τα οποία αναμένεται να αρχίσουν να επιστρέφονται πριν από το τέλος του έτους» σημειώνουν σε δημοσίευμά τους οι Times του Λονδίνου, παρά τις πρόσφατες δηλώσεις της υπουργού Πολιτισμού της Βρετανίας, Μισέλ Ντόνελαν στο BBC ότι ενδεχόμενη επιστροφή των αρχαιοτήτων θα ανοίξει τον ασκό του Αιόλου για τα υπόλοιπα εκθέματα του βρετανικού μουσείου.

«Ανώτερος Έλληνας αξιωματούχος δήλωσε ότι οι “κόκκινες γραμμές” όσον αφορά την κυριότητα των αρχαιοτήτων ηλικίας 2.500 ετών είναι αμετακίνητες και πρότεινε ένα νέο “παράρτημα του Βρετανικού Μουσείου” στο Μουσείο της Ακρόπολης ως μία από τις πολλές πιθανές λύσεις» προσθέτει το δημοσίευμα.

Στην ουσία, αν επιβεβαιωθεί το βρετανικό μέσο, η Αθήνα θα αναγνωρίζει κυριότητα στους Βρετανούς, οι οποίοι θα έχουν και τη διαχείριση των Γλυπτών, που θα εκτίθενται σε παράρτημά και άρα όχι στο Μουσείο της Ακρόπολης, στην Αθήνα.

Τα γλυπτά του Παρθενώνα
Τα γλυπτά του Παρθενώνα / Φωτογραφία: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Τα δημοσιεύματα για τα Γλυπτά του Παρθενώνα

Άρθρο των «New York Time» την περασμένη εβδομάδα έκανε λόγο για μυστικές συνομιλίες μεταξύ της κυβέρνησης και του Βρετανικού Μουσείου, αναφορικά με τα Γλυπτά του Παρθενώνα σημειώνοντας ότι «σε απομονωμένα πολυτελή ξενοδοχεία και στο αρχοντικό του Έλληνα πρέσβη (σ.σ. στο Λονδίνο), τα δύο μέρη προσπάθησαν να καταλήξουν σε συμφωνία για το μέλλον των μαρμάρων».

Σύμφωνα με το αμερικάνικο ρεπορτάζ, «ο Μητσοτάκης ήθελε μια συμφωνία ότι αυτά (σ.σ. οι αρχαιότητες) θα παραμείνουν στην Ελλάδα για τουλάχιστον 20 χρόνια», όπου θα επανενώνονταν με τα υπόλοιπα μέρη της ζωφόρου τα οποία εκτίθενται στο Μουσείο της Ακρόπολης.

Ωστόσο, τα δημοσιεύματα που περιγράφουν «σχεδόν συμφωνία» για τα Γλυπτά του Παρθενώνα πληθαίνουν το τελευταίο διάστημα. Σύμφωνα με το Bloomberg, μια συμφωνία για τα Γλυπτά του Παρθενώνα «θα προβλέπει ότι ένα μέρος των μαρμάρων θα αποστέλλεται στην Αθήνα εκ περιτροπής για αρκετά χρόνια, σύμφωνα με άτομα που γνωρίζουν το θέμα, τα οποία αρνήθηκαν να κατονομαστούν επειδή η συμφωνία δεν έχει σφραγιστεί».

Τα Μάρμαρα του Παρθενώνα
Τα Μάρμαρα του Παρθενώνα /Φωτογραφία: Eurokinissi

Σε αντάλλαγμα, άλλα αντικείμενα θα δανείζονται ουσιαστικά στο μουσείο του Λονδίνου, ενώ η Βρετανία θα μπορούσε επίσης να λάβει γύψινα αντίγραφα από τα Μάρμαρα του Παρθενώνα που θα «δανείζει» ουσιαστικά στην Αθήνα!

Τα Μάρμαρα του Παρθενώνα
Τα Μάρμαρα του Παρθενώνα

Επιπλέον, την ώρα που τα βλέμματα σύσσωμου του διεθνούς Τύπου είναι στραμμένα στην Αθήνα για το θέμα, είναι μάλλον μικρόψυχο οι επίσημες ανακοινώσεις να περιλαμβάνουν πολιτικές αντιπαραθέσεις που δεν έχουν θέση σε τέτοια ζητήματα.

Μενδώνη: Η συμφωνία για να επιστρέψουν τα Γλυπτά του Παρθενώνα δεν είναι αδύνατη

Στην εκτίμηση ότι η συμφωνία για την επιστροφή των γλυπτών του Παρθενώνα δεν είναι αδύνατη, προέβη στη Βουλή η Λίνα Μενδώνη. Να θυμίσουμε ότι πρόσφατα σε ανακοίνωσή του το υπουργείο Πολιτισμού δήλωνε μετ’ επιτάσεως πως δεν αποκλίνει από την εθνική θέση για τα Γλυπτά του Παρθενώνα, που είναι η επιστροφή και η επανένωσή τους στο Μουσείο της Ακρόπολης.

«Η επίτευξη συμφωνίας για τον επαναπατρισμό των γλυπτών του Παρθενώνα, είναι δύσκολη όχι όμως αδύνατη», είπε η υπουργός Πολιτισμού στο πλαίσιο συζήτησης επίκαιρης ερώτησης του βουλευτή του ΠΑΣΟΚ– ΚΙΝΑΛ, Δημήτρη Κωνσταντόπουλου.

Γλυπτά του Παρθενώνα στο βρετανικό μουσείο
Γλυπτά του Παρθενώνα στο βρετανικό μουσείο / Φωτογραφία: Eurokinissi

Πάντως, σύμφωνα με την κ. Μενδώνη, δεν έχει μεταβληθεί η θέση της χώρας η οποία όπως είπε παραμένει εθνική, ομόφωνη και αμετάκλητη και συνοψίζεται στο ότι δεν αναγνωρίζουμε κανένα δικαίωμα κατοχής, νομής ή κυριότητας των γλυπτών του Παρθενώνα, καθώς αποτελούν προϊόν κλοπής. Σημείωσε δε, ότι η κυβέρνηση διαθέτει στρατηγική διαπραγμάτευσης, η οποία όμως, παύει να είναι στρατηγική όταν δημοσιοποιείται.

Για εργαλειοποίηση της υπόθεσης επιστροφής των γλυπτών του Παρθενώνα ενόψει των εκλογών, επέκρινε την κυβέρνηση ο κ. Κωνσταντόπουλος, με την υπουργό Πολιτισμού να απαντά ότι ο πρωθυπουργός ήταν εκείνος που είχε θέσει εγκαίρως και με σαφήνεια το θέμα στον Βρετανό ομόλογό του Μπορίς Τζόνσον.

Η νοτιοδυτική γωνία της ζωφόρου του Παρθενώνα, από την οποία ξεκινούν τα δύο σκέλη της πομπής των Παναθηναίων / Φωτογραφία: ΑΠΕ-ΜΠΕ
Η νοτιοδυτική γωνία της ζωφόρου του Παρθενώνα, από την οποία ξεκινούν τα δύο σκέλη της πομπής των Παναθηναίων / Φωτογραφία: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Σχολίασε μάλιστα, ότι η θέση που εξέφρασε ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ- ΚΙΝΑΛ υπέρ της σύστασης διακομματικής επιτροπής, ταυτίζεται πρόταση που έχει κάνει ο ΣΥΡΙΖΑ.


ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

Αναζήτηση