Quantcast
14:59
28/03/2023

NEWSLETTER

Eγγραφείτε στο newsletter και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα της επικαιρότητας.
*Θα χρησιμοποιηθεί σύμφωνα με την πολιτική απορρήτου μας
14:59
28/03/2023

NEWSLETTER

Eγγραφείτε στο newsletter και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα της επικαιρότητας.
*Θα χρησιμοποιηθεί σύμφωνα με την πολιτική απορρήτου μας

«Τα Γλυπτά του Παρθενώνα ανήκουν στο Ηνωμένο Βασίλειο» – Η Βρετανή υπουργός Πολιτισμού δηλώνει ωμά πως δεν συζητά «μόνιμη επιστροφή»

Τα Μάρμαρα του Παρθενώνα /Φωτογραφία: Eurokinissi

Τα Μάρμαρα του Παρθενώνα /Φωτογραφία: Eurokinissi

11.01.2023
19:15
Share on facebook
Share on twitter
Share on pinterest
Share on email
Τελευταία ενημέρωση: 12/01/2023 • 9:57
Η υπουργός πολιτισμού της Βρετανίας υποστηρίζει ανιστόρητα πως τα Γλυπτά του Παρθενώνα ανήκουν στη Βρετανία

Τα Γλυπτά του Παρθενώνα «ανήκουν εδώ στο Ηνωμένο Βασίλειο» και δεν πρέπει να επιστραφούν στην Ελλάδα, επέμεινε ο υπουργός Πολιτισμού. Τυχόν επιστροφή τους «θα άνοιγε το Κουτί της Πανδώρας», λέει!

Τα αρχαία έργα τέχνης, πιο γνωστά στο Ηνωμένο Βασίλειο, εσφαλμένως φυσικά όπως έχει τονίσει πολλάκις η Ελλάδα με προεξάρχουσα παλιότερα τη Μελίνα Μερκούρη, ως Ελγίνεια Μάρμαρα, βρίσκονται σήμερα στο Βρετανικό Μουσείο. Σήμερα, η βρετανική κυβέρνηση έρχεται να αποκλείσει τόσο την ιδέα της επιστροφής, όσο όμως και εκείνη του δανεισμού για μεγάλο χρονικό διάστημα, όπως έχει γραφτεί όλες αυτές τις ημέρες.

Σύμφωνα με δημοσιεύματα, ο πρόεδρος του μουσείου, Τζορτζ Όσμπορν, βρίσκεται κοντά σε συμφωνία με την Ελλάδα. Ενώ λοιπόν ο Όσμπορν έχει δηλώσει ανοιχτά εδώ και αρκετό καιρό την προθυμία του να συνάψει συμφωνία για να αρθεί το αδιέξοδο σχετικά με τα Μάρμαρα του Παρθενώνα, το Βρετανικό μουσείο δεν είχε επιβεβαιώσει μέχρι πρότινος ότι οι συζητήσεις βρίσκονταν ενεργά σε εξέλιξη.

Τι είπε η Βρετανίδα υπουργός Πολιτισμού για τα Γλυπτά του Παρθενώνα

Η Μισέλ Ντόνελαν δήλωσε στην εκπομπή The Media Show του BBC Radio 4 ότι η μόνιμη επιστροφή τους «δεν ήταν πρόθεσή του» προέδρου του μουσείου.

Σε μια εκτενή συνέντευξη, είπε ότι η αποστολή των γλυπτών στην Ελλάδα θα «άνοιγε ένα το κουτί της Πανδώρας» και θα ήταν ένας «επικίνδυνος δρόμος να ακολουθήσουμε». Θα άνοιγε «την πύλη για το ζήτημα ολόκληρου του περιεχομένου του μουσείου».

Η διαβεβαίωση της κ. Ντόνελαν ότι δεν θα αλλάξει τον νόμο, ο οποίος «βρίσκεται στο σωστό μέρος», θα προκαλέσει οργή στην Αθήνα και όχι μόνο.

Η ίδια δήλωσε ότι είχε αρκετές συζητήσεις με τον κ. Όσμπορν, τον πρώην καγκελάριο. «Νομίζω ότι η άποψή του για το θέμα αυτό έχει παρερμηνευτεί και σίγουρα έχει παρουσιαστεί λανθασμένα», είπε η Βρετανίδα υπουργός Πολιτισμού.

«Βασικά, δεν πρόκειται να τους στείλει πίσω. Δεν είναι αυτή η πρόθεσή του. Δεν έχει καμία επιθυμία να το κάνει αυτό. Έχει επίσης συζητηθεί η ιδέα ενός δανείου 100 ετών, το οποίο σίγουρα δεν είναι ούτε αυτό που σχεδιάζει» είπε απορρίπτοντας κάθε πιθανή συμφωνία για τα Γλυπτά του Παρθενώνα.

«Θα συμφωνούσε μαζί μου ότι δεν θα έπρεπε να τα στείλουμε πίσω, και στην πραγματικότητα ανήκουν εδώ στο Ηνωμένο Βασίλειο, όπου τα φροντίσαμε για μεγάλο χρονικό διάστημα, όπου επιτρέψαμε την πρόσβαση σε αυτά» συνέχισε η Βρετανίδα πολιτικός.

Τα δημοσιεύματα για τα Γλυπτά του Παρθενώνα

Σύμφωνα με το Bloomberg, μια συμφωνία για τα Γλυπτά του Παρθενώνα «θα προβλέπει ότι ένα μέρος των μαρμάρων θα αποστέλλεται στην Αθήνα εκ περιτροπής για αρκετά χρόνια, σύμφωνα με άτομα που γνωρίζουν το θέμα, τα οποία αρνήθηκαν να κατονομαστούν επειδή η συμφωνία δεν έχει σφραγιστεί».

Τα Μάρμαρα του Παρθενώνα
Τα Μάρμαρα του Παρθενώνα /Φωτογραφία: Eurokinissi

Σε αντάλλαγμα, άλλα αντικείμενα θα δανείζονται ουσιαστικά στο μουσείο του Λονδίνου, ενώ η Βρετανία θα μπορούσε επίσης να λάβει γύψινα αντίγραφα από τα Μάρμαρα του Παρθενώνα που θα «δανείζει» ουσιαστικά στην Αθήνα!

Τα Μάρμαρα του Παρθενώνα
Τα Μάρμαρα του Παρθενώνα

Επιπλέον, την ώρα που τα βλέμματα σύσσωμου του διεθνούς Τύπου είναι στραμμένα στην Αθήνα για το θέμα, είναι μάλλον μικρόψυχο οι επίσημες ανακοινώσεις να περιλαμβάνουν πολιτικές αντιπαραθέσεις που δεν έχουν θέση σε τέτοια ζητήματα.

Η ανακοίνωση του Υπουργείου Πολιτισμού για τα Γλυπτά του Παρθενώνα

«Η κυβέρνηση, από την αρχή της θητείας της, κινείται με σοβαρότητα, υπευθυνότητα, ευαισθησία και αποτελεσματικότητα, προκειμένου να υλοποιηθεί ο εθνικός στόχος της επιστροφής των Γλυπτών του Παρθενώνα στην Αθήνα και της επανένωσης τους στο Μουσείο της Ακρόπολης.

Αυτό αναμφίβολα τεκμαίρεται από σειρά γεγονότων των τελευταίων δύο ετών: Από την απόφαση της ΟΥΝΕΣΚΟ, τον Σεπτέμβριο 2021, και την οριστική (sine die) επανένωση του θραύσματος Fagan, ως την μεταστροφή και τη στήριξη του ελληνικού αιτήματος από τη διεθνή κοινή γνώμη.

Επαναλαμβάνουμε, για μια ακόμη φορά, την πάγια θέση της χώρας μας ότι δεν αναγνωρίζει στο Βρετανικό Μουσείο νομή, κατοχή και κυριότητα των Γλυπτών, καθώς αποτελούν προϊόν κλοπής. Επομένως, ας σταματήσει η αξιωματική αντιπολίτευση να κορυβαντιά.

Θα περιμέναμε σε αυτή την εθνική προσπάθεια να μείνουν στην άκρη οι μικροκομματικοί υπολογισμοί και να υπάρχει συστράτευση όλων. Δυστυχώς δεν το βλέπουμε.

Για κάποιους πρώτος στόχος είναι η φθορά της κυβέρνησης, ακόμη και με ψέματα, αδιαφορώντας αν κάνουν ζημιά στη χώρα. Κρίμα».

Aκολουθήστε το thestandard.gr στο Google News για να ενημερώνεστε για όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις σε Ελλάδα και όλο τον κόσμο στο thestandard.gr

ΔΗΜΟΦΙΛΕΣΤΕΡΑ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

Αναζήτηση