20:53
15/07/2024
Search
Close this search box.

NEWSLETTER

Eγγραφείτε στο newsletter και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα της επικαιρότητας.
*Θα χρησιμοποιηθεί σύμφωνα με την πολιτική απορρήτου μας
20:53
15/07/2024
Search
Close this search box.

NEWSLETTER

Eγγραφείτε στο newsletter και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα της επικαιρότητας.
*Θα χρησιμοποιηθεί σύμφωνα με την πολιτική απορρήτου μας

Μέτωπο κατά Ερντογάν στην Τουρκία: Το φιλοκουρδικό HDP καλεί τους πολίτες να ψηφίσουν Κλιντσντάργολου

Ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν και οι σφετεριστές της εξουσίας στην Τουρκία

Ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν και οι σφετεριστές της εξουσίας στην Τουρκία

28.04.2023
16:46
Τελευταία ενημέρωση: 28/04/2023 • 20:08
Νέο σύμμαχο ενάντια στον Ερντογάν βρίσει ο ηγέτης των κεμαλικών στην Τουρκία

Το αριστερό φιλοκουρδικό Κόμμα της Δημοκρατίας των Λαών (HDP) και οι σύμμαχοί του κάλεσαν την Παρασκευή (28/04) τους πολίτες στην Τουρκία να ψηφίσουν στις προεδρικές εκλογές της 14ης Μαΐου τον Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου, κύριο αντίπαλο του απερχόμενου τούρκου προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

Την ώρα που πληθαίνουν οι φωνές πως ο νυν πρόεδρος της Τουρκίας αντιμετωπίζει σοβαρά προβλήματα υγείας, που δεν περιορίζονται σε ένα απλό κρύωμα, η αντιπολίτευση κάνει ό, τι μπορεί προκειμένου να αλλάξει χέρια η εξουσία έπειτα από περισσότερα από 20 χρόνια.

«Γι’ αυτή την ιστορικής σημασίας εκλογή, καλούμε (…) τους λαούς της Τουρκίας να ψηφίσουν τον Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου στις προεδρικές εκλογές», αναφέρει σε ανακοίνωσή της η συμμαχία Εργασία και Ελευθερία, επικεφαλής της οποίας είναι το HDP, τρίτη πολιτική δύναμη στην Τουρκία.

Το HDP είχε ήδη προσφέρει στα τέλη Μαρτίου τη σιωπηλή υποστήριξή του στον Κιλιτσντάρογλου ανακοινώνοντας πως δεν θα κατεβάσει υποψήφιο στις προεδρικές εκλογές.

Ανώτερος αξιωματούχος του κόμματος από τη συμμαχία της αντιπολίτευσης είχε εκφράσει ωστόσο επιφυλάξεις για μια τέτοια ανοιχτή στήριξη, καθώς η υποστήριξη του HDP μπορεί να αποτρέψει τους ψηφοφόρους από το εθνικιστικό Κόμμα IYI και το ισλαμιστικό κόμμα Σααντέτ (Κόμμα της Ευτυχίας).

«Οι στόχοι μας συμπίπτουν (…). Γι’ αυτό αποφασίσαμε να υποστηρίξουμε τον Κιλιτσντάρογλου», δήλωσε επίσης ο συμπρόεδρος του HDP Μιτχάτ Σαντσάρ σε συνέντευξή του που δημοσιεύεται σήμερα από την εφημερίδα Sözcü.

Ο στόχος του HDP είναι να καταφέρει η αντιπολίτευση να κερδίσει από τον πρώτο γύρο, δήλωσε ο Σαντσάρ.

«Για να βγει η χώρα απ’ αυτό το σκοτάδι, πρέπει να απαλλαγούμε απ’ αυτό το καθεστώς της ενός ανδρός αρχής», πρόσθεσε.

Η συμμαχία των έξι απέναντι στον Ερντογάν στην Τουρκία

Στις 6 Μαρτίου 2023, ο Κιλιτσντάρογλου επιλέχτηκε από τα έξι κόμματα της αντιπολίτευσης να ηγηθεί του συνασπισμού με το επίσημο όνομα «Συμμαχία του Έθνους», διεκδικώντας την τουρκική προεδρία ως βασικός αντίπαλος του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

Τα δύο μεγαλύτερα κόμματα της αντιπολίτευσης, το CHP και το κεντροδεξιό εθνικιστικό Ιγί Παρτί (Καλό Κόμμα) έχουν συμμαχήσει με τέσσερα μικρότερα κόμματα με πρόγραμμα να επιδιώξουν να ακυρώσουν την εκτελεστική προεδρία του Ερντογάν και να επιστρέψει η χώρα στο προηγούμενο κοινοβουλευτικό σύστημα.

Σε δημοσκόπηση που δημοσιεύτηκε χθες, ο αντίπαλος του Ερντογάν στην Τουρκία εμφανίζεται να κερδίζει από την πρώτη Κυριακή, με ποσοστό 54% έναντι 46% για τον νυν πρόεδρο της χώρας.

 

Ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν αποτελεί μια «υψηλής τάσης» προσωπικότητα, στην οποία αποδίδονται αρκετά χαρακτηριστικά και ιδιότητες.

Αυτή η «υψηλή τάση» τροφοδοτείται και από την πολιτική διαδρομή του, αλλά και από την μετάλλαξη του από έναν μεταρρυθμιστή ηγέτη, σε έναν αυταρχικό «Σουλτάνο», όπως συχνά τον αποκαλούν εντός (αν δεν λογοκριθούν) και εκτός Τουρκίας.

Ρυθμιστής των εκλογών στην Τουρκία το HDP

Το HDP, του οποίου ο υποψήφιος για την προεδρία είχε έρθει τρίτος το 2018 συγκεντρώνοντας 8,4% των ψήφων, θεωρείται ο ρυθμιστής των προεδρικών εκλογών.

Το HDP κατηγορείται από την τουρκική κυβέρνηση ότι συνδέεται με το Εργατικό Κόμμα του Κουρδιστάν (PKK), την κουρδική ένοπλη οργάνωση που χαρακτηρίζεται «τρομοκρατική» από την Άγκυρα και τους δυτικούς συμμάχους της.

Ο Σελαχατίν Ντεμιρτάς, πρώην συμπρόεδρος του HDP και από τα επιφανέστερα στελέχη του, είναι φυλακισμένος από το 2016 για «τρομοκρατική προπαγάνδα».

Καθώς απειλείται με απαγόρευση, το φιλοκουρδικό κόμμα θα κατεβάσει υποψηφίους στις βουλευτικές εκλογές -διεξάγονται επίσης στις 14 Μαΐου- υπό τη σημαία του Πράσινου Αριστερού Κόμματος.ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

Αναζήτηση