Quantcast
23:11
14/04/2024
Search
Close this search box.

NEWSLETTER

Eγγραφείτε στο newsletter και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα της επικαιρότητας.
*Θα χρησιμοποιηθεί σύμφωνα με την πολιτική απορρήτου μας
23:11
14/04/2024
Search
Close this search box.

NEWSLETTER

Eγγραφείτε στο newsletter και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα της επικαιρότητας.
*Θα χρησιμοποιηθεί σύμφωνα με την πολιτική απορρήτου μας

Φλερτάρει με το φιλοκουρδικό κόμμα η Αντιπολίτευση στην Τουρκία – Φόβοι πως τα εθνικιστικά στοιχεία θα φυλλορροήσουν σε ένα τέτοιο ενδεχόμενο

O Ταγίπ Ερντογάν και ο Κεμάλ Κιλιντζάρογλου / Φωτογραφία: Twitter

O Ταγίπ Ερντογάν και ο Κεμάλ Κιλιντζάρογλου / Φωτογραφία: Twitter

07.03.2023
16:34
Τελευταία ενημέρωση: 07/03/2023 • 21:40
Δύο στελέχη της συμμαχίας της αντιπολίτευσης στην Τουρκία δήλωσαν στο Reuters ότι υπάρχουν φόβοι ότι τέτοιου είδους συνομιλίες με το HDP μπορεί να υπονομεύσουν την υποστήριξη μεταξύ των εθνικιστών ψηφοφόρων

Το κουρδικό κόμμα της Τουρκία HDP επιθυμεί να ενώσει τις δυνάμεις του με τους έξι της αντιπολίτευσης στις προσεχείς προεδρικές εκλογές, σχετικά με την υποστήριξη του κοινού υποψηφίου κατά του προέδρου Ταγίπ Ερντογάν στις εκλογές του Μαΐου έχει προκαλέσει αμηχανία μεταξύ των εθνικιστικών στοιχείων της ετερόκλητης ένωσης.

Ο Μιθάτ Σάντσαρ, εκ των ηγετών του HDP, του τρίτου μεγαλύτερου κόμματος στο τουρκικό κοινοβούλιο, απηύθυνε την πρόσκληση χθες το βράδυ αφού το αποτελούμενο από έξι κόμματα μπλοκ της αντιπολίτευσης ανακοίνωσε ότι ο Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου θα είναι ο κοινός του υποψήφιος.

Δύο στελέχη της συμμαχίας της αντιπολίτευσης δήλωσαν στο Reuters ότι υπάρχουν φόβοι ότι τέτοιου είδους συνομιλίες με το HDP μπορεί να υπονομεύσουν την υποστήριξη μεταξύ των εθνικιστών ψηφοφόρων που είναι αντίθετοι με την φιλοκουρδική του στάση.

Το Συνταγματικό Δικαστήριο εξετάζει προσφυγή κατά του HDP λόγω υποτιθέμενων σχέσεών του με τους κούρδους αντάρτες, πράγμα που το φιλοκουρδικό κόμμα αρνείται, και απειλείται με επιβολή απαγόρευσης της λειτουργίας του.

Το HDP παίζει τον ρόλο του ρυθμιστή στις προεδρικές και τις βουλευτικές εκλογές της 14ης Μαΐου και είναι πολύ πιθανό ότι η συμμαχία της αντιπολίτευσης θα χρειασθεί την υποστήριξή του για να τερματίσει την εικοσαετή εξουσία του Ερντογάν.

Νωρίτερα, ο φυλακισμένος Κούρδος ηγέτης Σελαχατίν Ντεμιρτάς εκτίμησε ότι το φιλοκουρδικό κόμμα HDP θα έπρεπε να στηρίξει τον κοινό υποψήφιο της αντιπολίτευσης απέναντι στον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στις προεδρικές εκλογές που θα διεξαχθούν τον Μάιο στην Τουρκία.

Σε γραπτή συνέντευξη που παραχώρησε στο Γαλλικό Πρακτορείο, ο Ντεμιρτάς είπε ότι ο συνασπισμός των έξι κομμάτων της αντιπολίτευσης θα πρέπει να «τείνει το χέρι» στο Κόμμα της Δημοκρατίας των Λαών, του οποίου ο ίδιος υπήρχε συνιδρυτής και συμπρόεδρος.

Η συμμαχία των έξι ενάντια στον Ερντογάν στην Τουρκία

Φέρνοντας μαζί σοσιαλδημοκράτες, εθνικιστές, σεκιουλαριστές και ισλαμιστές, η συμμαχία της αντιπολίτευσης έβαλε στην άκρη τις πολιτικές και ιδεολογικές διαφορές για να υποστηρίξει τον κοινό υποψήφιο Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου, ηγέτη του Ρεπουμπλικανικού Λαϊκού Κόμματος (CHP).

Ο εξακομματικός συνασπισμός υπόσχεται ότι θα επαναφέρει την κοινοβουλευτική δημοκρατία, θα ανατρέψει την ανορθόδοξη οικονομική πολιτική και θα προχωρήσει σε σημαντικές αλλαγές στην εξωτερική πολιτική με αρχηγό της προσπάθειας τον Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου.

Ταυτόχρονα, ο Μιθάτ Σάντσαρ απηύθυνε πρόσκληση προς το μπλοκ για συνομιλίες που θα μπορούσαν να ανοίξουν τον δρόμο ώστε το HDP να υποστηρίξει τον Κιλιτσντάρογλου.

«Στόχος μας είναι η δημοκρατία, η δικαιοσύνη, η ελευθερία. Βασικά, θέλουμε να μιλήσουμε για αρχές», δήλωσε στο δίκτυο Haberturk.

Στέλεχος της συμμαχίας της αντιπολίτευσης δήλωσε στο Reuters ότι η πρόσκληση του Σάντσαρ έρχεται «λίγο πρόωρα», προσθέτοντας ότι το θέμα της υποστήριξης του HDP θα είναι το μεγαλύτερο πρόβλημα της αντιπολίτευσης.

«Η ανοικτή υποστήριξη του HDP θα προκαλέσει αρνητικές αντιδράσεις, προερχόμενες κυρίως από το Κόμμα IYI και την βάση του», είπε αναφερόμενος στο εθνικιστικό κόμμα που είναι το δεύτερο σε μέγεθος της συμμαχίας της αντιπολίτευσης.

«Η υποστήριξη του HDP είναι εξαιρετικά σημαντική», είπε προσθέτοντας ότι μπορεί να υπονομεύσει την υποστήριξη αλλού.

Αλλο στέλεχος προερχόμενο από άλλο κόμμα της συμμαχίας δήλωσε ότι η δημόσια υποστήριξη του HDP θα κόψει το ποσοστό του IYI κατά πέντε ποσοστιαίες μονάδες και του CHP κατά 2 έως 3 ποσοστιαίες μονάδες.

Ορισμένες δημοσκοπήσεις δίνουν στην συμμαχία της αντιπολίτευσης το προβάδισμα απέναντι στον συνασπισμό του Κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης του Ερντογάν και του εθνικιστικού MHP, αλλά βραχεία κεφαλή. Το HDP συγκεντρώνει το 10% των ψήφων.

«Λεπτή ισορροπία»

Σε χθεσινή του ομιλία, ο Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου δεν έκανε καμία αναφορά στο HDP και δήλωσε ότι τα υπόλοιπα πέντε κόμματα θα συμβάλουν στην επισφράγιση της εκλογικής νίκης.

«Μία πολύ λεπτή ισορροπία πρέπει να βρεθεί εδώ. Διαφορετικά, θα υπάρξει τίμημα», δήλωσε ο δεύτερος κομματικός αξιωματούχος. «Ψήφοι που προέρχονται από το HDP μπορεί να είναι ίσες με αυτές που θα χαθούν για την συμμαχία».

Στο πλαίσιο της προεκλογικής του εκστρατείας, ο Ερντογάν αναμένεται να παίξει το χαρτί των ισχυρισμών για σχέσεις του HDP με τους κούρδους αντάρτες και τον ρόλο του φιλοκουρδικού κόμματος στην αντιπολίτευση, σύμφωνα με τους αναλυτές.

Αν και δεν είναι γνωστή η χρονική στιγμή της απόφασης του Συνταγματικού Δικαστηρίου, έχει απορριφθεί το αίτημα του HDP για αναβολή της απόφασης μέχρι μετά τις εκλογές. Το Συνταγματικό Δικαστήριο έχει ήδη παγώσει τους λογαριασμούς του κόμματος.

Ο δεύτερος αξιωματούχος της συμμαχίας της αντιπολίτευσης δήλωσε ότι ορισμένοι κούρδοι ψηφοφόροι δεν θα υποστηρίξουν την συμμαχία λόγω της συμμετοχής του IYI.

Ο Σάντσαρ δήλωσε ότι το HDP έπαιξε ρόλο κλειδί στην δημιουργία των πολιτικών ισορροπιών στην Τουρκία και αυτό πρέπει να γίνει παραδεκτό ανοικτά και όχι πίσω από κλειστές πόρτες. Πρόσθεσε ότι δεν έχει γίνει καμία πρόοδος από την παρουσίαση της πολιτικής του πλατφόρμας τον Σεπτέμβριο.

Προηγουμένως, το HDP είχε αφήσει να εννοηθεί ότι θα παρουσιάσει τον δικό του υποψήφιο εάν δεν υπάρξουν συνομιλίες, αλλά ο Μιθάτ Σάντσαρ δήλωσε ότι το κόμμα επανεξετάζει την στάση του μετά τον σεισμό της 6ης Φεβρουαρίου.

Πότε θα γίνουν οι εκλογές στην Τουρκία

Υπενθυμίζουμε πως πριν λίγες μέρες ο Ιμπραήμ Καλίν τόνισε πως οι εκλογές θα γίνουν στις 14 Μαΐου, όπως είχαν προγραμματιστεί, εκτός αν υπάρξει πολιτική συμφωνία για άλλη ημερομηνία, με την 18η Ιουνίου να παραμένει στο τραπέζι.

Τον περασμένο μήνα, ο Τούρκος πρόεδρος, ο οποίος επιδιώκει να επεκτείνει τη διακυβέρνησή του σε μια τρίτη δεκαετία, είχε αναγγείλει την πρόωρη διεξαγωγή των προεδρικών και κοινοβουλευτικών εκλογών τον Μάιο.

Δημοσκοπήσεις δείχνουν ότι οι εκλογές αυτές θα είναι η μεγαλύτερη δοκιμασία του Ερντογάν για να παραμείνει στην εξουσία, μετά από δύο δεκαετίες στην ηγεσία της χώρας.

Η αποτίμηση του Ερντογάν ως προσωπικότητα

Ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν αποτελεί μια «υψηλής τάσης» προσωπικότητα, στην οποία αποδίδονται αρκετά χαρακτηριστικά και ιδιότητες.

Αυτή η «υψηλή τάση» τροφοδοτείται και από την πολιτική διαδρομή του, αλλά και από την μετάλλαξη του από έναν μεταρρυθμιστή ηγέτη, σε έναν αυταρχικό «Σουλτάνο», όπως συχνά τον αποκαλούν εντός (αν δεν λογοκριθούν) και εκτός Τουρκίας.

Μόνο το τελευταίο διάστημα, το περιοδικό Economist, αλλά και το Stern περιέγραψαν με τα πιο ζοφερά χρώματα τη διακυβέρνηση Ερντογάν στην Τουρκία, τη ροπή προς τον αυταρχισμό και την αγωνιώδη προσπάθειά του να παραμείνει στην εξουσία.

Αυτή η μετάλλαξη ταυτίζεται με την πορεία της Τουρκίας, αλλά αναδεικνύει τον τρόπο με τον οποίο ένας «ηγέτης» οικειοποιείται και «εργαλειοποιεί» τις κοινωνικές τάσεις που προκύπτουν στην ευρύτερη περιοχή του, για να παγιώσει ένα δικό του σύστημα διατήρησης της εξουσίας.ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

Αναζήτηση