Quantcast
01:29
26/04/2024
Search
Close this search box.

NEWSLETTER

Eγγραφείτε στο newsletter και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα της επικαιρότητας.
*Θα χρησιμοποιηθεί σύμφωνα με την πολιτική απορρήτου μας
01:29
26/04/2024
Search
Close this search box.

NEWSLETTER

Eγγραφείτε στο newsletter και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα της επικαιρότητας.
*Θα χρησιμοποιηθεί σύμφωνα με την πολιτική απορρήτου μας

Video game για το Ιράν: Γυναίκες σκοτώνουν μουλάδες με όπλο τις κοτσίδες τους, τελικός στόχος ο θάνατος του Χαμενεΐ (βίντεο)

Συνεχίζονται οι διαδηλώσεις στο Ιράν / Φωτογραφία: ΕΡΑ

Συνεχίζονται οι διαδηλώσεις στο Ιράν / Φωτογραφία: ΕΡΑ

05.01.2023
20:54
Τελευταία ενημέρωση: 06/01/2023 • 7:21
Οι διαδηλώσεις στο Ιράν έγιναν video game

Ένα νέο video game που κυκλοφόρησε πρόσφατα μοιάζει εμπνευσμένο από τις διαδηλώσεις στο Ιράν.

Στόχος του video game αποτελεί η ανατροπή του καθεστώτος και το πως θα μπορέσει ο παίκτης να φτάσει στο γραφείο του ανώτατου ηγέτη του Ιράν, Αλί Χαμενεΐ και να τον σκοτώσει. Οι ιστορίες των γυναικών που εναντιώθηκαν στη βαρβαρότητα του καθεστώτος πολλές, ενώ σήμα της αντίστασης στην καταπίεση έγιναν οι εικόνες να κόβουν τα μαλλιά τους ως ένδειξη συμπαράστασης στον αγώνα κατά των θεοκρατικών κανόνων στο Ιράν.

Η κίνηση αυτή έγινε σήμα αλληλεγγύης σε όλο τον κόσμο, με γυναίκες να κόβουν τα μαλλιά τους προκειμένου να συμπαρασταθούν στον αγώνα των γυναικών. Γαλλίδες σταρ του σινεμά, όπως η Ζιλιέτ Μπινός, η Ιζαμπέλ Ιπέρ, η Μαριόν Κοτιγιάρ, η Ιζαμπέλ Ατζανί, η Σαρλότ Γκενσμπούρ, είναι μερικές από τις Γαλλίδες ηθοποιούς και τραγουδίστριες που έκοψαν μια μπούκλα από τα μαλλιά τους τον περασμένο Οκτώβρη. Αντίστοιχες εικόνες παρακολουθήσαμε και σε πορείες γυναικών στο Σύνταγμα, ενώ και παρουσιάστρια της ΕΡΤ3 έκοψε μια τούφα από τα μαλλιά της σε ζωντανή σύνδεση για τον ίδιο σκοπό.

Τι περιλαμβάνει το video game

Το όνομα του παιχνιδιού είναι Zahhak (μια φιγούρα της περσικής μυθολογίας που θεωρείται διαβολική και αποκαλείται επίσης και Ζαχάκ, ο φίδι που τρέφεις στον κόρφο) και απεικονίζει γυναίκες και άνδρες της Ισλαμικής Δημοκρατίας του Ιράν (IRI) να πολεμούν και να σκοτώνουν μερικούς από τους κορυφαίους αξιωματούχους της χώρας.

Σκίτσο της Μαχσά Αμινί στο Ιράν
Σκίτσο της Μαχσά Αμινί στο Ιράν / Φωτογραφία: ΑΠΕ

Μεταξύ των τελευταίων, ξεχωρίζει κανείς το όνομα του Αγιατολάχ Αχμάντ Τζανάτι, ενός συντηρητικού Ιρανού πολιτικού γνωστού για τις συντηρητικές θέσεις του και τον οπισθοδρομικό του λόγο ενάντια στα δικαιώματα των γυναικών και των ΛΟΑΤΚΙ. Έχει επαινέσει στο παρελθόν τις ιρανικές αρχές για την εκτέλεση πολιτικών αντιφρονούντων και πάντα τασσόταν πλήρως υπέρ της υποχρεωτικής χρήσης χιτζάμπ για τις γυναίκες.

Το παιχνίδι ξεκινά από τη σύγκρουση στην Τεχεράνη με αφορμή τις διαδηλώσεις που ξέσπασαν σε όλη τη χώρα από τον Σεπτέμβριο του 2022. Συγκεκριμένα, μετά τη δολοφονία της Μαχσά Αμινί, της 22χρονης κουρδικής καταγωγής κοπέλας, που πέθανε υπό την κράτηση της αστυνομίας ηθικής, αφού την σταμάτησαν επειδή δεν φορούσε σωστά τη μαντίλα.

Ο στόχος είναι να σκοτωθεί ο Χαμενεΐ

Σύμφωνα με το σενάριο του παιχνιδιού μετά τη δολοφονία της Μαχσά Αμινί, οι γυναίκες -τις οποίες αποκαλεί λέαινες- ξεσηκώνονται. Στο παιχνίδι, ο παίκτης μπορεί να ξετυλίξει ένα τουρμπάνι και να γκρεμίσει τους μουλάδες με χτυπήματα πολεμικών τεχνών.

Μια «λέαινα» μπορεί να σκοτώσει ακόμα και με τα μαλλιά της τους μουλάδες. Ο απώτερος στόχος είναι να μπορέσουν οι συμμετέχοντες να φτάσουν στο γραφείο του ανώτατου ηγέτη του Ιράν, Αλί Χαμενεΐ. Για να επιτευχθεί ο τελικός στόχος στο βιντεοπαιχνίδι, ο χρήστης πρέπει να τον σκοτώσει και έτσι να ανατρέψει το καθεστώς.

Το κύμα οργής στο Ιράν για τη δολοφονία της Μαχσά Αμινί

Μετά τον θάνατο της 22χρονης Μαχσά Αμινί, στις 16 Σεπτεμβρίου, τρεις ημέρες μετά τη σύλληψή της από την αστυνομία ηθών επειδή δεν φορούσε σωστά τη μαντήλα της, ξέσπασαν στο Ιράν πρωτοφανείς κινητοποιήσεις.

Το Σάββατο οι ιρανικές αρχές ζήτησαν από τη δικαιοσύνη και το κοινοβούλιο να αναθεωρήσουν νόμο του 1983 για την υποχρεωτική χρήση της μαντήλας προκειμένου να βρεθεί μια διέξοδος στο κίνημα διαμαρτυρίας.

Η μαντίλα έγινε υποχρεωτική στη χώρα τέσσερα χρόνια μετά την ισλαμική επανάσταση του 1979. Σύμφωνα με τον νόμο του 1983, οι γυναίκες στο Ιράν – ντόπιες και αλλοδαπές–, ανεξαρτήτως θρησκείας, θα πρέπει να φορούν δημοσίως μαντίλα και φαρδιά ρούχα.

Η 22χρονη Μαχσά Αμινί που δολοφονήθηκε στο Ιράν
Η 22χρονη Μαχσά Αμινί που δολοφονήθηκε στο Ιράν / Φωτογραφία: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Διαδηλώσεις κατά της πολιτικής και θρησκευτικής ηγεσίας οργανώνονται από τα μέσα Σεπτεμβρίου, με αφορμή τον θάνατο μιας 22χρονης Κούρδισσας που είχε συλληφθεί από την αστυνομία ηθών επειδή δεν τηρούσε τον αυστηρό ενδυματολογικό κώδικα.

Οι διαδηλώσεις συνεχίζονται παρά τη μικρή νίκη του κινήματος, καθώς στις 4 Δεκέμβρη ο γενικός εισαγγελέας του Ιράν Μοχαμάντ Τζαφάρ Μονταζερί ανακοίνωσε την κατάργηση της αστυνομίας ηθών από τις αρμόδιες αρχές.

Τουλάχιστον 504 άνθρωποι εκτελέστηκαν στο Ιράν από την αρχή του 2022, δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο στις αρχές του Δεκέμβρη, η ΜΚΟ Iran Human Rights που προσπαθεί να επιβεβαιώσει και άλλες περιπτώσεις καταδίκων που φέρεται να εκτελέστηκαν δι’ απαγχονισμού.



ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

Αναζήτηση