Quantcast
04:03
19/04/2024
Search
Close this search box.

NEWSLETTER

Eγγραφείτε στο newsletter και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα της επικαιρότητας.
*Θα χρησιμοποιηθεί σύμφωνα με την πολιτική απορρήτου μας
04:03
19/04/2024
Search
Close this search box.

NEWSLETTER

Eγγραφείτε στο newsletter και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα της επικαιρότητας.
*Θα χρησιμοποιηθεί σύμφωνα με την πολιτική απορρήτου μας

Αψηφούν τη θανατική ποινή οι διαδηλωτές στο Ιράν – Νέα συγκέντρωση στα νότια της χώρας, 100 συλλήψεις

Διαδηλώτρια στην Ιταλία, κατά του καθεστώτος στο Ιράν / Φωτογραφία: ΑΠΕ

Διαδηλώτρια στην Ιταλία, κατά του καθεστώτος στο Ιράν / Φωτογραφία: ΑΠΕ

30.12.2022
19:21
Τελευταία ενημέρωση: 31/12/2022 • 19:45
Δεν λέει να κοπάσει η οργή στο Ιράν, με τους διαδηλωτές να βγαίνουν στους δρόμους ενάντια στο καθεστώς

Recently updated on December 31st, 2022 at 07:45 pm

Διαδηλωτές κατέβηκαν και πάλι στους δρόμους του νότιου Ιράν την Παρασκευή (30/12), φωνάζοντας συνθήματα κατά του ανώτατου θρησκευτικού ηγέτη της χώρας, την ώρα που μια οργάνωση για την προάσπιση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων κατήγγειλε ότι τουλάχιστον 100 από τους συλληφθέντες στις πρόσφατες αντικυβερνητικές κινητοποιήσεις κινδυνεύουν να καταδικαστούν σε θάνατο.

Διαδηλώσεις κατά της πολιτικής και θρησκευτικής ηγεσίας οργανώνονται από τα μέσα Σεπτεμβρίου, με αφορμή τον θάνατο μιας 22χρονης Κούρδισσας που είχε συλληφθεί από την αστυνομία ηθών επειδή δεν τηρούσε τον αυστηρό ενδυματολογικό κώδικα.

Οι διαδηλώσεις συνεχίζονται παρά τη μικρή νίκη του κινήματος, καθώς στις 4 Δεκέμβρη ο γενικός εισαγγελέας του Ιράν Μοχαμάντ Τζαφάρ Μονταζερί ανακοίνωσε την κατάργηση της αστυνομίας ηθών από τις αρμόδιες αρχές.

Τουλάχιστον 504 άνθρωποι εκτελέστηκαν στο Ιράν από την αρχή του 2022, δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο στις αρχές του Δεκέμβρη, η ΜΚΟ Iran Human Rights που προσπαθεί να επιβεβαιώσει και άλλες περιπτώσεις καταδίκων που φέρεται να εκτελέστηκαν δι’ απαγχονισμού.

Θάνατος στον δικτάτορα, θάνατος στον Χαμενεΐ

«Θάνατος στον δικτάτορα, θάνατος στον Χαμενεΐ», φώναζαν οι διαδηλωτές στην πόλη Ζαχεντάν, την πρωτεύουσα της επαρχίας Σιστάν-Μπαλουτσιστάν, σύμφωνα με πλάνα που αναρτήθηκαν σε ιστοτόπους κοινωνικής δικτύωσης. Το πρακτορείο Reuters δεν ήταν σε θέση να επαληθεύσει τα βίντεο αυτά.

Σε αυτήν την φτωχή επαρχία ζουν περίπου 2 εκατομμύρια Μπαλούχοι του Ιράν, μια μειονότητα που αντιμετωπίζει διακρίσεις και καταστολή εδώ και δεκαετίες, σύμφωνα με οργανώσεις για τα ανθρώπινα δικαιώματα.

Κινδυνεύουν με θάνατο 100 συλληφθέντες στο Ιράν

Η Iran Human Rights, που εδρεύει στη Νορβηγία, προειδοποίησε σήμερα ότι τουλάχιστον 100 συλληφθέντες διαδηλωτές κινδυνεύουν να τους επιβληθεί η θανατική ποινή. «Ο πραγματικός αριθμός πιστεύεται ότι είναι πολύ υψηλότερος» επειδή στις οικογένειες των συλληφθέντων ασκούνται πιέσεις «για να μην μιλήσουν», πρόσθεσε.

Τα ιρανικά δικαστήρια έχουν καταδικάσει σε θάνατο περισσότερους από 12 διαδηλωτές, βασιζόμενα σε κατηγορίες που απορρέουν από τον ισλαμικό νόμο, όπως για «εναντίωση στον Θεό», αφού τους έκριναν ένοχους για δολοφονίες ή τραυματισμό αστυνομικών, καταστροφή δημόσιας περιουσίας και τρομοκράτηση του πληθυσμού.

Φανέλα της Μαχσά Αμινί σε αγώνα του Ιράν στο Μουντιάλ 2022
Φανέλα της Μαχσά Αμινί σε αγώνα του Ιράν στο Μουντιάλ 2022 / Φωτογραφία: Twitter

Το κύμα οργής στο Ιράν για τη δολοφονία της Μαχσά Αμινί

Μετά τον θάνατο της 22χρονης Μαχσά Αμινί, στις 16 Σεπτεμβρίου, τρεις ημέρες μετά τη σύλληψή της από την αστυνομία ηθών επειδή δεν φορούσε σωστά τη μαντήλα της, ξέσπασαν στο Ιράν πρωτοφανείς κινητοποιήσεις.

Το Σάββατο οι ιρανικές αρχές ζήτησαν από τη δικαιοσύνη και το κοινοβούλιο να αναθεωρήσουν νόμο του 1983 για την υποχρεωτική χρήση της μαντήλας προκειμένου να βρεθεί μια διέξοδος στο κίνημα διαμαρτυρίας.

Η μαντίλα έγινε υποχρεωτική στη χώρα τέσσερα χρόνια μετά την ισλαμική επανάσταση του 1979. Σύμφωνα με τον νόμο του 1983, οι γυναίκες στο Ιράν – ντόπιες και αλλοδαπές–, ανεξαρτήτως θρησκείας, θα πρέπει να φορούν δημοσίως μαντίλα και φαρδιά ρούχα.


ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

Αναζήτηση