03:01
16/07/2024
Search
Close this search box.

NEWSLETTER

Eγγραφείτε στο newsletter και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα της επικαιρότητας.
*Θα χρησιμοποιηθεί σύμφωνα με την πολιτική απορρήτου μας
03:01
16/07/2024
Search
Close this search box.

NEWSLETTER

Eγγραφείτε στο newsletter και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα της επικαιρότητας.
*Θα χρησιμοποιηθεί σύμφωνα με την πολιτική απορρήτου μας

Tiktok: Μετά τις ΗΠΑ και την ΕΕ και η Βρετανία απαγορεύει την εφαρμογή σε κυβερνητικές συσκευές

Η εφαρμογή του TikTok / Φωτογραφία: Unsplash

Η εφαρμογή του TikTok / Φωτογραφία: Unsplash

16.03.2023
22:30
Τελευταία ενημέρωση: 17/03/2023 • 9:52
Και το Λονδίνο εκφράζει επιφυλάξεις για την κυβερνοασφάλεια, στοχοποιώντας το TikTok

Διαστάσεις χιονοστιβάδας λαμβάνει η λήψη μέτρων σε βάρος της εφαρμογής TikTok από τις χώρες της Δύσης.

Η βρετανική κυβέρνηση ανακοίνωσε την Πέμπτη (και εκείνη) την απαγόρευση – με άμεση ισχύ – του TikTok σε κυβερνητικές συσκευές, επικαλούμενη λόγους ασφαλείας.

«Προχωρούμε σε ένα σύστημα όπου οι κυβερνητικές συσκευές θα μπορούν να έχουν πρόσβαση μόνο σε εφαρμογές τρίτων μερών που περιλαμβάνονται σε μια προεγκεκριμένη λίστα», δήλωσε στη Βουλή των Κοινοτήτων ο υπουργός Επικρατείας Όλιβερ Ντάουντεν, του οποίου το χαρτοφυλάκιο περιλαμβάνει την ασφάλεια στον κυβερνοχώρο.

«Aπαγορεύουμε τη χρήση του TikTok σε κυβερνητικές συσκευές», με «άμεση ισχύ», τόνισε, λέγοντας ότι υπάρχει κίνδυνος σχετικά με το πώς θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν ευαίσθητα δεδομένα σε ορισμένες πλατφόρμες.

Η ραγδαία άνοδος της κινεζικής εφαρμογής είναι πρωτοφανής στην ιστορία του διαδικτύου. Μέσα σε λίγα χρόνια εξελίχθηκε από μια εξειδικευμένη εφαρμογή για παιδιά που τραγουδούσαν τα χείλη τους σε μια από τις κορυφαίες πλατφόρμες κοινωνικής δικτύωσης στον κόσμο, στην οποία οι χρήστες στρέφονται όλο και περισσότερο για να εκτελούν ερωτήματα αναζήτησης ή να παρακολουθούν τις ειδήσεις.

Στο δρόμο των ΗΠΑ και του Καναδά η Βρετανία

Με αυτή την κίνηση το Ηνωμένο Βασίλειο ακολουθεί το παράδειγμα άλλων χωρών, μεταξύ άλλων οι ΗΠΑ και ο Καναδάς, που προχώρησαν σε παρόμοια απόφαση για την εν λόγω εφαρμογή.

Η κινεζική κυβέρνηση θα μπορούσε να χρησιμοποιήσει το TikTok για να ελέγξει δεδομένα εκατομμυρίων Αμερικανών χρηστών, δήλωσε την περασμένη εβδομάδα ο διευθυντής του FBI, Κρίστοφερ Ρέι, σε ακρόαση στην αμερικανική Γερουσία, σημειώνοντας ότι αυτή η κινεζική εφαρμογή «προκαλεί» ανησυχίες για την ασφάλεια.

Η εφαρμογή TikTok, που είναι ιδιαίτερα δημοφιλής μεταξύ των νέων, κατηγορείται από τους επικριτές της ότι επιτρέπει στις κινεζικές αρχές να έχουν πρόσβαση στα δεδομένα χρηστών απ’ όλο τον κόσμο. Το TikTok το διαψεύδει. Σε πρώτη αντίδρασή του το TikTok εξέφρασε την απογοήτευσή του για την απόφαση της βρετανικής κυβέρνησης.

Κινητό τηλέφωνο ανοιγμένο στην εφαρμογή TikTok
Κινητό τηλέφωνο ανοιγμένο στην εφαρμογή TikTok

Στα τέλη Φλεβάρη και προκειμένου να ενισχύσει την κυβερνοασφάλεια της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, το συμβούλιο εσωτερικής διοίκησης της Κομισιόν αποφάσισε να αναστείλει τη χρήση της εφαρμογής TikTok στις υπηρεσιακές συσκευές της, καθώς και στις προσωπικές συσκευές που είναι εγγεγραμμένες στην υπηρεσία κινητών συσκευών της Επιτροπής.

Ο φόβος των Ευρωπαίων αξιωματούχων είναι ότι η κυβέρνηση της Κίνας θα μπορούσε να καταλάβει το TikTok για να προωθήσει τα συμφέροντά της. Όπως ο δούρειος ίππος στην ελληνική μυθολογία, γράφει δημοσίευμα της DW, το Πεκίνο θα μπορούσε να χρησιμοποιήσει την εφαρμογή για να αποκτήσει πρόσβαση σε ευαίσθητα δεδομένα χρηστών και να διαδώσει παραπλανητικές πληροφορίες.

TikTok
TikTok

Η μητρική εταιρεία της εφαρμογής, ο κινεζικός τεχνολογικός όμιλος ByteDance, ελέγχεται εδώ και καιρό για τον τρόπο με τον οποίο συλλέγει και επεξεργάζεται τα δεδομένα των χρηστών. Όμως η πίεση προς τις ρυθμιστικές αρχές να περιορίσουν την πλατφόρμα αυξάνεται από τότε που αποκαλύφθηκε τον Δεκέμβριο ότι υπάλληλοι της ByteDance είχαν πρόσβαση στα δεδομένα δυτικών δημοσιογράφων για να διερευνήσουν διαρροές στον Τύπο.ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

Αναζήτηση