10:46
27/05/2024
Search
Close this search box.

NEWSLETTER

Eγγραφείτε στο newsletter και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα της επικαιρότητας.
*Θα χρησιμοποιηθεί σύμφωνα με την πολιτική απορρήτου μας
10:46
27/05/2024
Search
Close this search box.

NEWSLETTER

Eγγραφείτε στο newsletter και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα της επικαιρότητας.
*Θα χρησιμοποιηθεί σύμφωνα με την πολιτική απορρήτου μας

Η Κομισιόν απαγορεύει το TikTok σε υπηρεσιακές συσκευές – Φόβοι για κυβερνοεπιθέσεις με «εγκέφαλο» την Κίνα

Η εφαρμογή, TikTok / Φωτογραφία: Pixabay

Η εφαρμογή, TikTok / Φωτογραφία: Pixabay

23.02.2023
21:28
Τελευταία ενημέρωση: 24/02/2023 • 7:13
Το συμβούλιο εσωτερικής διοίκησης της Κομισιόν αποφάσισε να αναστείλει τη χρήση της εφαρμογής TikTok

Για να ενισχύσει την κυβερνοασφάλεια της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, το συμβούλιο εσωτερικής διοίκησης της Κομισιόν αποφάσισε να αναστείλει τη χρήση της εφαρμογής TikTok στις υπηρεσιακές συσκευές της, καθώς και στις προσωπικές συσκευές που είναι εγγεγραμμένες στην υπηρεσία κινητών συσκευών της Επιτροπής.

Το μέτρο αυτό αποσκοπεί στην προστασία της Επιτροπής από απειλές και ενέργειες κατά της κυβερνοασφάλειας, που είναι δυνατόν να χρησιμοποιηθούν για κυβερνοεπιθέσεις κατά του υπηρεσιακού περιβάλλοντος της Επιτροπής, αναφέρει σχετική ανακοίνωση. Οι εξελίξεις όσον αφορά την ασφάλεια άλλων πλατφορμών μέσων κοινωνικής δικτύωσης εκτός του TikTok θα τελούν επίσης υπό συνεχή επανεξέταση.

Ο φόβος των Ευρωπαίων αξιωματούχων είναι ότι η κυβέρνηση της Κίνας θα μπορούσε να καταλάβει το TikTok για να προωθήσει τα συμφέροντά της. Όπως ο δούρειος ίππος στην ελληνική μυθολογία, γράφει δημοσίευμα της DW, το Πεκίνο θα μπορούσε να χρησιμοποιήσει την εφαρμογή για να αποκτήσει πρόσβαση σε ευαίσθητα δεδομένα χρηστών και να διαδώσει παραπλανητικές πληροφορίες.

Η μητρική εταιρεία της εφαρμογής, ο κινεζικός τεχνολογικός όμιλος ByteDance, ελέγχεται εδώ και καιρό για τον τρόπο με τον οποίο συλλέγει και επεξεργάζεται τα δεδομένα των χρηστών. Όμως η πίεση προς τις ρυθμιστικές αρχές να περιορίσουν την πλατφόρμα αυξάνεται από τότε που αποκαλύφθηκε τον Δεκέμβριο ότι υπάλληλοι της ByteDance είχαν πρόσβαση στα δεδομένα δυτικών δημοσιογράφων για να διερευνήσουν διαρροές στον Τύπο.

Φόβοι για κυβερνοεπιθέσεις από το TikTok

Το μέτρο συνάδει με τις αυστηρές εσωτερικές πολιτικές της Επιτροπής για την κυβερνοασφάλεια όσον αφορά τη χρήση κινητών συσκευών για επικοινωνίες που σχετίζονται με την εργασία.

Συμπληρώνει τις ήδη επί μακρόν συμβουλές της Επιτροπής προς το προσωπικό για την εφαρμογή βέλτιστων πρακτικών κατά τη χρήση πλατφορμών μέσων κοινωνικής δικτύωσης και για τη διατήρηση υψηλού επιπέδου ευαισθητοποίησης σε θέματα κυβερνοασφάλειας στην καθημερινή του εργασία.

Η Επιτροπή δεσμεύεται να διασφαλίζει ότι το προσωπικό της προστατεύεται επαρκώς από αυξανόμενες κυβερνοαπειλές και κυβερνοπεριστατικά. Ως εκ τούτου, είναι καθήκον όλων να ανταποκρίνονται όσο το δυνατόν νωρίτερα σε πιθανές προειδοποιήσεις για θέματα κυβερνοασφάλειας.

TikTok
TikTok

Η σημερινή αναστολή χρήσης της εφαρμογής αποτελεί εσωτερική υπηρεσιακή απόφαση, αυστηρά περιορισμένη στη χρήση συσκευών εγγεγραμμένων στην υπηρεσία κινητών συσκευών της Επιτροπής.

Η ραγδαία άνοδος της κινεζικής εφαρμογής είναι πρωτοφανής στην ιστορία του διαδικτύου. Μέσα σε λίγα χρόνια εξελίχθηκε από μια εξειδικευμένη εφαρμογή για παιδιά που τραγουδούσαν τα χείλη τους σε μια από τις κορυφαίες πλατφόρμες κοινωνικής δικτύωσης στον κόσμο, στην οποία οι χρήστες στρέφονται όλο και περισσότερο για να εκτελούν ερωτήματα αναζήτησης ή να παρακολουθούν τις ειδήσεις.

TikTok και ψηφιακές πλατφόρμες στο «μάτι του κυκλώνα»

Οι διαδικτυακές πλατφόρμες, συμπεριλαμβανομένου του TikTok, είχαν προθεσμία μέχρι την περασμένη Παρασκευή τα μεσάνυχτα για να αποκαλύψουν πόσοι Ευρωπαίοι χρησιμοποιούν τις υπηρεσίες τους στο πλαίσιο του DSA (νόμου για τις ψηφιακές υπηρεσίες).

Η TikTok δήλωσε την Παρασκευή σε ανάρτηση στο ιστολόγιό της ότι μέτρησε κατά μέσο όρο 125 εκατομμύρια μηνιαίους ενεργούς χρήστες στο μπλοκ των «27» μεταξύ Αυγούστου 2022 και Ιανουαρίου 2023.

Playmobil μπροστά σε θολή εικόνα κινητού με τις εφαρμογές του TikTok, του Facebook, του Instagram και του YouTube
Playmobil μπροστά σε θολή εικόνα κινητού με τις εφαρμογές του TikTok, του Facebook, του Instagram και του YouTube / Φωτογραφία: Unsplash

Οι μεγάλες εταιρείες θα ελέγχονται από τρίτες εταιρείες προκειμένου να διασφαλιστεί ότι κάνουν ό, τι χρειάζεται για να διασφαλίσουν ότι οι αλγόριθμοι και οι πλατφόρμες τους δεν εγκυμονούν μεγάλους κινδύνους για την κοινωνία, ενώ οι ερευνητές θα έχουν πρόσβαση σε ορισμένα κρίσιμα εσωτερικά δεδομένα.

Έχοντας μόλις λίγους μήνες για να προετοιμαστεί για τους κανόνες τροποποίησης περιεχομένου, η TikTok διπλασίασε τις προσπάθειές της προκειμένου να καθησυχάσει τις ανησυχίες της εταιρείας που διαφημίζει την προσέγγισή της για τη διατήρηση των Ευρωπαίων χρηστών και «των δεδομένων τους με ασφάλεια, ιδίως στο πλαίσιο της νέας ρύθμισης».


ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

Αναζήτηση