Quantcast
22:17
18/04/2024
Search
Close this search box.

NEWSLETTER

Eγγραφείτε στο newsletter και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα της επικαιρότητας.
*Θα χρησιμοποιηθεί σύμφωνα με την πολιτική απορρήτου μας
22:17
18/04/2024
Search
Close this search box.

NEWSLETTER

Eγγραφείτε στο newsletter και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα της επικαιρότητας.
*Θα χρησιμοποιηθεί σύμφωνα με την πολιτική απορρήτου μας

Ένας Έλληνας επαγγελματίας streamer μιλά στο «S»: «Το streaming μπορεί να γίνει full time job και να πληρώσει καλύτερα από μια δουλειά»

O streamer Hareas μέσα από κάμερα / Φωτογραφία: Instagram

O streamer Hareas μέσα από κάμερα / Φωτογραφία: Instagram

Ο Θάνος Νικηταράς
15.10.2022
16:09
Τελευταία ενημέρωση: 16/10/2022 • 9:44
Ο Χάρης Σαββαντίδης (γνωστός και ως Hareas) είναι επαγγελματίας Streamer στην Ελλάδα και μιλά στο «The Standard» για ένα από τα επαγγέλματα που αναδύθηκαν εν μέσω καραντίνας

Η τεχνολογία έχει εισβάλλει τα τελευταία χρόνια «βίαια» στη ζωή μας και έχει φέρει μαζί της και νέα επαγγέλματα, ένα απ’ αυτά είναι αυτό του streamer.

Ο Χάρης Σαββαντίδης (γνωστός και ως Hareas) είναι επαγγελματίας streamer στην Ελλάδα και μας έλυσε όλες τις απορίες σχετικά με το επάγγελμα που όλο ακούμε, αλλά δεν γνωρίζουμε, αλλά και τον τρόπο που μπορεί να αποφέρει χρήματα σε κάποιον.

Όπως λοιπόν η τεχνολογία άλλαξε μέχρι και τον τρόπο που φλερτάρουμε (δες ΕΔΩ άρθρο για τα dating apps) έτσι ταρακούνησε και τον τρόπο με τον οποίο ερχόμαστε σε επαφή με τον κόσμο και διασκεδάζουμε, κάτι που βοήθησε, μεταξύ άλλων, να δημιουργηθούν πολλά νέα επαγγέλματα.

YouTuber, vlogger, videogamer, είναι κάποια απ’ αυτά και θα ασχοληθούμε μαζί τους στο μέλλον, ωστόσο εκείνο το επάγγελμα για το οποίο όλο ακούμε και διαβάζουμε είναι του streamer. Ναι, πολλοί έχουμε διαβάσει άρθρα για μια μετάδοση στο Twitch που… δεν πήγε καλά (όπως για παράδειγμα το streaming της Kimmikka πριν λίγο καιρό, η οποία δέχθηκε ποινή γιατί είχε ερωτική επαφή κατά τη διάρκεια της ζωντανής μετάδοσης).

Τι είναι ο streamer

Ο Hareas μίλησε στο «The Standard» και έδωσε την απάντηση στο ερώτημα τι είναι ο streamer.

«Streamer είναι κάποιος που κάνει αναμετάδοση την ώρα που παίζει video games, δεν είναι όμως μόνο videogamer… ο streamer, μπορεί να είναι και κάποιος που κάνει τα IRL streams, στο εξωτερικό υπάρχουν πολλοί τέτοιοι. Μπορεί να ταξιδεύει, να έχει μαζί του μια κάμερα και να μεταδίδει αυτό που κάνει. Δηλαδή δείχνεις ζωντανά αυτό που κάνεις εκείνη την ώρα. Μπορεί να κάνει react σε βίντεο στο YouTube και να σχολιάζει την επικαιρότητα, όπως ο YouTuber.

Η πλατφόρμα του Twitch, την οποία χρησιμοποιώ εγώ, ήταν κατά 90% gaming. Τώρα έχει μοιραστεί και ο πιο δημοφιλής κλάδος είναι το just chating, δηλαδή ο streamer κάνει απλά συνομιλία μέσω του chat του, κάνει react σε βίντεο και σχολιάζει την επικαιρότητα».

Αρκετοί είναι αυτοί που μπερδεύουν τον streamer με τον gamer, αφού φαινομενικά «και οι δύο παιχνίδια παίζουν», όπως χαρακτηριστικά λένε, ωστόσο υπάρχει μεγάλη διαφορά μεταξύ τους. Μάλιστα σύμφωνα με τον Harea ένας καλός streamer δεν χρειάζεται καν να είναι καλός gamer.

«Όχι δεν χρειάζεται να είσαι καλός gamer, αν πάρεις από μένα τουλάχιστον, όχι. Εγώ είμαι πολύ μέτριος gamer, αλλά έχω άλλες αρετές ως streamer και γι’ αυτό πέτυχε η δουλειά μου. Είμαι φιλικός με τον κόσμο, είμαι κοινωνικός και κάνω χαβαλέ. Υπάρχουν άλλοι που έχουν ένα σκληροπυρηνικό community γιατί είναι καλοί gamers, εγώ έχω ένα community που με βλέπει για εμένα, όχι για το gameplay μου».

Όμως έχει πιθανότητες κάποιος να βγάλει χρήματα από το streaming και τι πρέπει να κάνει εάν θέλει να πετύχει στο χώρο. Ο Hareas απαντά:

«Αρχικά να ξέρει ότι αυτό που κάνει να το αγαπάει, δεν μπορείς να ανοίγεις stream και να λες βαριέμαι, πρέπει να είσαι ορεξάτος γιατί ο άλλος ανοίγει την πλατφόρμα για να σε δει, να του ανεβάσεις τη διάθεση, να περάσει καλά.

Αυτή είναι η πρώτη και η καλύτερη συμβουλή. Από εκεί και πέρα να έχεις καλό εξοπλισμό, να επενδύσεις σε αυτό που κάνεις. Δεν μπορείς να έχεις ένα low quality σήμα αν θες να πετύχεις ως streamer. Δεν γίνεται να streamάρεις με κάμερα που δεν έχει 60 fps ή έστω 30 fps, να μην έχεις καλό επεξεργαστή, καλή κάρτα γραφικών».

Όσον αφορά τα χρήματα που μπορεί να βγάλει κάποιος από το streaming στην Ελλάδα, ο Χάρης Σαββαντίδης μας εκπλήσσει λέγοντάς μας με νόημα, «πολλά»!

«Μπορεί να βγάλει πολλά, μπορεί να βγάλει όμως και λίγα», προσθέτει και συνεχίζει εξηγώντας μας περίπου τον τρόπο με τον οποίο βγάζει χρήματα ένας streamer.

«Αυτό που θα πω είναι ότι δεν πρέπει να πιστέψει κανείς ότι ο streamer βγάζει χρήματα ανάλογα με τον αριθμό των viewers. Η πλατφόρμα του Twitch είναι πολύπλευρη όσων αφορά τα έσοδα. Μπορεί να έχεις έσοδα γιατί έχεις ένα πάρα πολύ γενναιόδωρο community, το οποίο σε υποστηρίζει με συνδρομές, δωρεές και ότι άλλο μπορεί, μπορεί να έχεις πάρα πολύ καλούς χορηγούς και να βγάζεις χρήματα, ασχέτως αν έχεις 100 ή 1.000 viewers».

Πόσο βοήθησε η καραντίνα τον streamer

Αναφέρθηκε και στο ρόλο που έπαιξε η καραντίνα ώστε να «εκτοξευθεί» το επάγγελμα στην Ελλάδα. «Έπαιξε ρόλο και η καραντίνα κατά τη διάρκεια της οποίας ο κόσμος ξόδεψε πάρα πολλά χρήματα πάνω στους streamer και αυτό μπορεί να στο επιβεβαιώσει οποιοσδήποτε streamer. Τότε ήταν και η περίοδος στην οποία εκτοξευτήκαμε στην Ελλάδα. Το streaming μπορεί να γίνει full time job και μπορεί να πληρώσει καλύτερα από μια δουλειά, όπως αυτή που ήμουν εγώ παλαιότερα στην εστίαση».

Το streaming μπορεί να γίνει full time job και μπορεί να πληρώσει καλύτερα από μια δουλειά, όπως αυτή που ήμουν εγώ παλαιότερα στην εστίαση

Ο ίδιος τονίζει ότι καταφέρνει και έχει ένα αρκετά καλό εισόδημα, παρόλο που όπως λέει δεν έχει το πιο υψηλό viewership στην Ελλάδα. Μάλιστα πρόσφατα ξεκίνησε συνεργασία και στην Cosmote TV, στην οποία σχολιάζει τις πιο σημαντικές ειδήσεις από το χώρο της τεχνολογίας.

«Εγώ δεν έχω υψηλό viewership, ποτέ δεν είχα και ποτέ δεν θα έχω γιατί τα παιχνίδια που παίζω είναι για περιορισμένο κοινό. Δεν παίζω παιχνίδια που έχουν το μεγαλύτερο fanbase στην Ελλάδα. Εγώ παίζω Counter Strike, Football Manager κτλ. Έχω όμως ένα κοινό που είναι γενναιόδωρο και μπόρεσα να το κάνω full time επάγγελμα».

Επαγγελματίας streamer στην Ελλάδα – Τελικά είναι κάτι πιθανό ή ένα άπιαστο όνειρο;

Τελικά όμως, είναι όντως πιθανό να γίνει κάποιος επαγγελματίας streamer στην Ελλάδα και να βιοπορίζεται απ’ αυτό το επάγγελμα;

«Τα τελευταία 2 χρόνια και εν μέσω καραντίνας κυρίως βγήκαν κάποια παιδιά που είχαν 10-20 viewers και τώρα έχουν 100-150 και έχουν κτίσει ένα community καλό. Εγώ ξέρω ότι εάν είσαι σωστός άνθρωπος και προσεγγίσεις το κατάλληλο κοινό, δουλέψεις λίγο παραπάνω, έχεις ένα ποιοτικό stream σίγουρα θα το πετύχεις αν το βάλεις στόχο», λέει αρχικά ο Hareas και προσθέτει ότι επαγγελματικό streaming και τεμπελιά δεν πάνε μαζί:

«Σίγουρα μπορεί κάποιος να πετύχει στο επαγγελματικό streaming στην Ελλάδα, όλα εξαρτώνται από εσένα, αν τεμπελιάσεις λίγο θα το δει ο viewer σου. Αν δεν ανοίγεις κάθε μέρα stream, ή αν βαριέσαι γιατί ο άλλος να κάνει συνδρομή σε σένα; Αν τους έχεις υποσχεθεί ότι θα ανοίγεις 5 φορές την εβδομάδα και κάνεις stream 1 ή 2 φορές την εβδομάδα ο κόσμος θα νιώσει ότι τον κοροϊδεύεις και θα φύγει».

 

Δείτε αυτή τη δημοσίευση στο Instagram.

 

Η δημοσίευση κοινοποιήθηκε από το χρήστη Hareas (@iamhareas)

Όσον αφορά τα ωράρια που έχει ένας streamer και πόσες ώρες χρειάζεται κάποιος ώστε να πετύχει ο Hareas απαντά:

«Το καλό με το streaming είναι ότι δεν έχεις ώρες, δεν έχεις ωράριο. Εγώ μπορεί να streamάρω 100 ώρες το μήνα (25 ώρες την εβδομάδα) και να βγάζω χρήματα που βγάζει ο άλλος δουλεύοντας 150 ώρες την εβδομάδα. Εξαρτάται από πολλά πράγματα, εγώ θα πω ότι εάν θες να κτίσεις και να γίνεις streamer εγώ θα έλεγα ότι πρέπει να κάνεις 8 ώρες την ημέρα για 6 ημέρες την εβδομάδα.

Εγώ έχω φτάσει σε περίοδο να κάνω και 180 ώρες stream, τώρα είμαι σε φάση που λόγω της δουλειάς στην Cosmote αλλά και της προπονητικής θα κάνω stream για 100 ώρες το μήνα. Γιατί ναι μεν μου αποφέρει ένα εισόδημα που μπορείς να το πεις κοντά στον ένα μισθό αλλά δεν το κάνω όπως παλιά, αλλά για να φτάσω σε αυτό το σημείο, έκανα όλα αυτά που είπα πριν».

Twitch: Αυτή είναι η πλατφόρμα που χρησιμοποιούν οι περισσότεροι streamer

Αρκετές είναι οι πλατφόρμες που χρησιμοποιούν οι streamer παγκοσμίως, ωστόσο είναι κοινή παραδοχή ότι το Twitch είναι η πιο διάσημη για το συγκεκριμένο επάγγελμα.

Ο Hareas μιλώντας στο «The Standard» τονίζει ότι κάθε πλατφόρμα σου προσφέρει κάτι διαφορετικό. «Εγώ όταν ξεκίνησα έκανα στο YouTube βιντεάκια για το Football Manager και το Twitch μου το είχαν προτείνει σαν καλή πλατφόρμα για τα live stream, αυτό το 2018.

Τώρα πλέον το Twitch και το YouTube καλύπτουν τις ανάγκες του καθενός διαφορετικά, το Twitch έχει πολύ πιο εύκολο τρόπο να σε ανακαλύψει κάποιος γιατί στο YouTube δεν θα μπει κάποιος αν δεν σε ξέρει να δει το live σου, ούτε υπάρχει εύκολος τρόπος να σε ανακαλύψει, ενώ στο Twitch υπάρχει συγκεκριμένη καρτέλα στην οποία μπορείς να ανακαλύψεις κάποιον καινούργιο», λέει χαρακτηριστικά.

Υπάρχουν και άλλες πλατφόρμες όμως εκτός από το Twitch και το YouTube;

«Υπάρχουν full time streamers στο YouTube, υπάρχουν στο Twitch, υπάρχουν και άλλα σάιτ που έρχονται και φεύγουν γιατί δίνουν αρκετά καλά χρήματα, όπως ήταν πέρσι το Trovo το οποίο σύμφερε γιατί έδινε καλά χρήματα και αρκετά παιδιά πήγαν και πήραν ένα καλό “πακέτο” αλλά τώρα επέστρεψαν στο Twitch, υπάρχουν μόδες που έρχονται και φεύγουν, κάποιοι τις εκμεταλλεύονται καλά, κάποιοι λάθος. Το Twitch όμως είναι μια πλατφόρμα που δεν πρόκειται να πέσει τόσο εύκολα, οπότε θα την χαρακτήριζα την κύρια πλατφόρμα για streaming», απαντά ο Hareas.

 

Δείτε αυτή τη δημοσίευση στο Instagram.

 

Η δημοσίευση κοινοποιήθηκε από το χρήστη Hareas (@iamhareas)

Πόσο δύσκολο όμως είναι για κάποιον που έχει «καθημερινή ζωή» να ασχοληθεί με το streaming. Για έναν φοιτητή; Για έναν εργαζόμενο; Ή ακόμα και για έναν γονέα;

«Πολλοί streamers στην Ελλάδα το έκαναν επάγγελμα κατά τη διάρκεια των σπουδών τους, αν ξέρεις να προγραμματίζεις το χρόνο σου μπορείς να τα καταφέρεις όλα. Αν είσαι εργαζόμενος χρειάζεται παραπάνω προσπάθεια, εγώ εργαζόμουν 8 ώρες στη δουλειά μου, γυρνούσα σπίτι έκανα 4 ώρες live, έτσι έκτισα σιγά-σιγά το community το δικό μου.

Τώρα αν είσαι γονιός εκεί αλλάζει το πράγμα, αλλά επειδή δεν είμαι δεν μπορώ να εκφέρω άποψη. Είναι πολύ δύσκολο να βάλεις προτεραιότητα το stream από την οικογένεια και το παιδί, γιατί για να είσαι γονιός σημαίνει ότι είσαι και εργαζόμενος, οπότε θεωρώ ότι είναι πολύ δύσκολο για κάποιον που έχει οικογένεια να κάνει full time εργασία το streaming.

Όποιοι όμως έχουν θέληση αρκετή να κάνουν το πρόγραμμά τους έτσι ώστε να πιεστούν λίγο παραπάνω, να χάσουν λίγα άλλα πράγματα και να κάτσουν να κάνουν ένα stream 4-5 ωρών το Σάββατο το βράδυ -που είναι και καλή ώρα για stream- μπορεί αυτό μελλοντικά να επιφέρει καρπούς, βέβαια αυτό δεν θα το κάνεις 2-3 φορές, μπορεί να το κάνεις για 2-3 χρόνια. Βέβαια μπορεί να είσαι και τυχερός, να μιλήσει πχ. ένας άλλος streamer για σένα και σιγά σιγά μέσα σε λίγο καιρό να έχεις γίνει κάποιος».

Δεν υπάρχει κάποιος streamer με κόσμο που είναι κακός, με ελάχιστες εξαιρέσεις

Ο Hareas αναφέρεται και σε streamer που έχει ξεχωρίσει, ενώ τονίζει ότι για να έχεις τύχη, σημαίνει ότι και την αξίζεις.

«Όταν αποκτάς κόσμος λόγω κάποιου εξωγενούς παράγοντα, όπως είπαμε προηγουμένως, το αξίζεις αυτό γιατί για να κρατήσεις τον κόσμο σημαίνει ότι είσαι και καλός streamer. Δεν πιστεύω ότι κάποιος έχει κόσμο σαν streamer όντας κακός streamer, με ελάχιστες εξαιρέσεις».

Hareas: «Αυτούς τους streamer ξεχωρίζω»

«Θεωρώ ότι ο Poul_maniac είναι ένας αξιόλογος streamer και δυνατός, επί της ουσίας είναι από τους πιο παλιούς streamer στην Ελλάδα και έχω μάθει πράγματα απ’ αυτόν και τον εκτιμώ πολύ. Παλιά ήταν παίκτης cardstone το οποίο είναι παιχνίδι με κάρτες, δεν μπορώ να εξηγήσω και πολλά γιατί δεν καταλαβαίνω και πολλά για το παιχνίδι, αλλά ήταν τόσο καλός streamer που τον παρακολουθούσα χωρίς καν να καταλαβαίνω το game του.

Θα ξεχωρίσω το community του Antilipsi, ο οποίος παίζει LoL. Μιλάμε για ένα community που τον έχει στηρίξει αφάνταστα, μιλάμε για ένα παιδί που ήταν φοιτητής στη Θεσσαλονίκη και κατάφερε να γίνει full time streamer κατά τη διάρκεια των σπουδών του. Τον στηρίζουν χιλιάδες άτομα», λέει για τους streamer που ξεχωρίζει.

Η συζήτηση έφτασε και στο gaming, άλλωστε όπως είπαμε από την αρχή οι περισσότεροι streamers παίζουν games κατά τη διάρκεια του live τους. Ο Hareas μίλησε για τα games που αγαπά να παίζει, ενώ δήλωσε… «μη ειδικός» στις προτάσεις νέων παιχνιδιών.

«Είμαι της παλιάς σχολής, μεγάλωσα στα net με Counter Strike, Dota, WoW, Football Manager και η αλήθεια είναι ότι δεν έφυγα ποτέ απ’ αυτά, με εξαίρεση μια περίοδο που έπαιξα πριν από περίπου 3 χρόνια Apex Legends».

 

Δείτε αυτή τη δημοσίευση στο Instagram.

 

Η δημοσίευση κοινοποιήθηκε από το χρήστη Hareas (@iamhareas)


ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

Αναζήτηση