Αυτές τις μέρες το σκόρδο έχει την τιμητική του. Υπάρχουν βέβαια και εκείνοι που θέλουν να εξορίσουν στο πυρ το εξώτερον τον «βασιλιά» της μαγειρικής γιατί αφήνει μια κάποια… εσάνς μετά την κατανάλωσή του.
Αρχικά, θα πρέπει να σημειώσουμε πως εφόσον μαγειρευτεί, το καρύκευμα είναι πολύ πιο ήπιο τόσο για το στομάχι, όσο βέβαια και αναφορικά με την μυρωδιά που αφήνει στην αναπνοή. Μιλάμε φυσικά για την προσθήκη μπόλικου σκόρδου στην παραδοσιακή σκορδαλιά.
Οι συνταγές για τον μπακαλιάρο κάμποσες, με το «S» να έχει ήδη προτείνει τη δική του, αλλά και δύο εκδοχές σκορδαλιάς, μία με πατάτα και μία με ψωμί. Αφού ξαρμυρίσουμε τον μπακαλιάρο, έχουμε υποχρέωση λοιπόν να περάσουμε στο συνοδευτικό…
Πέραν όμως της ιδιαίτερης θέσης στη μαγειρική, το σκόρδο είναι και πολύ θρεπτικό. Συγκεκριμένα, το σκόρδο συμβάλει στη μείωση των λιπιδίων, της πίεσης, ενώ έχει και αντιμικροβιακές, αντιθρομβωτικές και αντιοξειδωτικές ιδιότητες.
Πώς θα μειώσουμε την έντονη δυσοσμία που αφήνει το σκόρδο
Αν και ένα από τα πιο γνωστά και πολυχρησιμοποιούμενα μυρωδικά- καρυκεύματα, διακρίνεται μυρωδιά και γεύση που έχει μετά την κατανάλωσή του. Και μιας και ήρθε ο καιρός που καταναλώνουμε μεγάλες ποσότητες σκορδαλιάς θα βοηθήσει να μάθουμε τους τρόπους να «διώξουμε» τη δυσοσμία από το στόμα.
Αν και πιο καθημερινοί τρόποι, όπως το να βουρτσίσουμε τα δόντια μας, είτε να φάμε τσίχλα ή καραμέλα είναι γνωστοί, υπάρχουν και κάποιοι πιο αποτελεσματικοί τρόποι:
Τρώτε ωμά μήλα
Όλοι γνωρίζουμε ότι αν κόψουμε ένα μήλο και το αφήσουμε χωρίς να το ραντίσουμε με λίγο λεμόνι θα μαυρίσει.
Αυτό προκαλείται από ένα ένζυμο το οποίο όχι μόνο κάνει το φρούτο λιγότερο ελκυστικό όταν δεν καταναλωθεί άμεσα αλλά λειτουργεί και ως φυσικό αποσμητικό ενάντια στην κακή αναπνοή που προκαλούν οι σουλφίδες που περιέχει το σκόρδο.
Πίνετε χυμό λεμονιού
Το κιτρικό οξύ του λεμονιού εξουδετερώνει την αλινάση, ένζυμο που απλευθερώνεται κατά το κόψιμο ή πολτοποίηση του σκόρδου, το οποίο ευθύνεται επίσης για την έντονη μυρωδιά.
Πίνετε πράσινο τσάι
Είναι πλούσιο σε πολυφαινόλες, αντιοξειδωτικά που, όπως και τα ένζυμα στα μήλα, καλύπτουν την οσμή που προκαλούν οι χημικές ενώσεις του σκόρδου.