Quantcast
04:28
29/04/2024
Search
Close this search box.

NEWSLETTER

Eγγραφείτε στο newsletter και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα της επικαιρότητας.
*Θα χρησιμοποιηθεί σύμφωνα με την πολιτική απορρήτου μας
04:28
29/04/2024
Search
Close this search box.

NEWSLETTER

Eγγραφείτε στο newsletter και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα της επικαιρότητας.
*Θα χρησιμοποιηθεί σύμφωνα με την πολιτική απορρήτου μας

Το δίλημμα για την 25η Μαρτίου: Σκορδαλιά από πατάτα ή από ψωμί;

Μπολ με σκορδαλιά από πατάτα για την 25η Μαρτίου

Μπολ με σκορδαλιά από πατάτα για την 25η Μαρτίου

22.03.2022
12:50
Τελευταία ενημέρωση: 22/03/2022 • 16:13
Το γαστρονομικό δίλημμα της 25ης Μαρτίου ακούει στο όνομα σκορδαλιά

Το εθνικό μας πιάτο, σε έναν λαό που τον γνωρίζουν στα πέρατα του κόσμου με το ψευδώνυμο… τζατζίκι, δεν θα μπορούσε να μην έχει μπόλικο σκόρδο. Η 25η Μαρτίου επιβάλλει μπακαλιάρο σκορδαλιά και ως γνήσιοι Έλληνες έχουμε τον τρόπο και εδώ να διχαστούμε.

Βλέπετε, η παράδοση ανά την Ελλάδα θέλει τη σκορδαλιά, τη βελούδινη και «δυναμίτη» πάστα που συνοδεύει τον παστό μπακαλιάρο να γίνεται – τουλάχιστον – με δύο τρόπους. Ο ένας θέλει την σκορδαλιά να γίνεται με πατάτα, σαν ένας ιδιαίτερα αρωματισμένος πουρές και ο δεύτερος με ψωμί.

Αν και δεν μπορέσαμε να βρούμε πολλά για τη σκορδαλιά και πώς «κάθισε» πλάι στον μπακαλιάρο, υποθέτουμε πως το ψωμί προηγήθηκε της πατάτας. Ο λόγος είναι απλός. Ο παστός μπακαλιάρος υιοθετήθηκε ως μια φτηνή επιλογή ψαριού, η οποία μπορούσε να αποθηκευτεί σε περιοχές που δεν είχαν άμεση πρόσβαση στη θάλασσα.

Φτηνή φυσικά ήταν και η επιλογή του ψωμιού, που τα τελευταία χρόνια έχει διανθιστεί με ξηρούς καρπούς, κατά κύριο λόγο καρύδι.

Η συνταγή για σκορδαλιά με ψωμί

Πέρα από το ψωμί, που στην προκειμένη περίπτωση καλό θα ήταν να είναι ολικής άλεσης γιατί θα κάνει τη σκορδαλιά πιο νόστιμη, το μυστικό της γεύσης κρύβεται στο καρύδι. Το καλό με αυτή την επιλογή είναι πως θα έχετε τη σκορδαλιά έτοιμη στο πιάτο σε 5′ λεπτά το πολύ.

Υλικά

  • 150γρ ψύχα καρυδιού
  • 2 φέτες ψωμί ολικής άλεσης ή 2 κρίθινα παξιμάδια
  • 2-3 σκελίδες σκόρδο
  • 2 κ.σ. Ξύδι
  • 3-4 ποτήρια ελαιόλαδο
  • Αλάτι

Εκτέλεση

  1. Μουσκεύουμε το ψωμί και στύβουμε καλά να φύγουν τα υγρά. Αντίστοιχα κάνουμε το ίδιο και αν επιλέξουμε παξιμάδια
  2. Καθαρίζουμε και πολτοποιούμε το σκόρδο. Προσθέτουμε με τα καρύδια σε επεξεργαστή τροφίμων και συνεχίζουμε το χτύπημα ώσπου να πάρουμε έναν ενιαίο πολτό
  3. Τέλος, προσθέτουμε το στυμμένο ψωμί, το ξύδι, το λάδι και αλάτι και χτυπάμε για 2-3 λεπτά συνεχόμενα.

Συνταγή για σκορδαλιά με πατάτα

Υπάρχουν κι εκείνοι που πείστηκαν από τον Ιωάννη (τον Καποδίστρια) και επέλεξαν την πατάτα. Μη ρωτήσετε πότε ακριβώς. Το ζήτημα είναι πως η σκορδαλιά σε εστιατόρια και ταβέρνες κάτι τέτοιες μέρες γίνεται με πατάτα, μια επιλογή που έχει επίσης τα πλεονεκτήματά της.

Για αρχή, αν δεν είστε πολύ μεγάλος φαν του σκόρδου, προσθέτετε τόσο-όσο και ετοιμάζεστε ουσιαστικά έναν ωραίο βελούδινο πουρέ. Από την άλλη, η αφορμή για μια ωραία συνταγή με το πιο διάσημο συνοδευτικό στον κόσμο, την πατάτα, δεν είναι ποτέ απαραίτητη.

Υλικά

  • 450 γρ. πατάτες καθαρισμένες
  • 4-6 σκελίδες σκόρδο
  • Το χυμό από ένα μεγάλο λεμόνι
  • 5-6 κ.σ. ελαιόλαδο
  • Αλάτι και πιπέρι

Εκτέλεση

  • Βράζουμε τις πατάτες να μαλακώσουν καλά. Καθαρίζουμε τα σκόρδα και στύβουμε το χυμό λεμονιού.
  • Χτυπάμε το λεμόνι, το σκόρδο και το ελαιόλαδο σε επεξεργαστή τροφίμων. Μεταφέρουμε το μείγμα του σκόρδου στις πατάτες
  • και πολτοποιούμε με μπίμερ ή με έναν πολτοποιητή χειρός για πουρέ να πάρουμε ένα ομοιόμορφο μείγμα.
  • Δοκιμάζουμε τη γεύση, ώστε να διορθώσουμε το λάδι ή το λεμόνι και προσθέτουμε ελάχιστο αλάτι, αν το χρειάζεται.



ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

Αναζήτηση