Quantcast
11:19
23/04/2024
Search
Close this search box.

NEWSLETTER

Eγγραφείτε στο newsletter και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα της επικαιρότητας.
*Θα χρησιμοποιηθεί σύμφωνα με την πολιτική απορρήτου μας
11:19
23/04/2024
Search
Close this search box.

NEWSLETTER

Eγγραφείτε στο newsletter και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα της επικαιρότητας.
*Θα χρησιμοποιηθεί σύμφωνα με την πολιτική απορρήτου μας

Γιατί σου κόβει το αυγολέμονο; 3 + 1 τρικ για βελούδινο, ευωδιαστό αποτέλεσμα

Λεμόνια και αυγά, συστατικά για απολαυστικό αυγολέμονο

Λεμόνια και αυγά, συστατικά για απολαυστικό αυγολέμονο

17.02.2022
21:40
Τελευταία ενημέρωση: 18/02/2022 • 0:03
Στο αυγολέμονο δεν θέλει κόπο, θέλει τρόπο!

Αυγολέμονο!!! Μια σύνθετη λέξη που προκαλεί τόσες αναμνήσεις και φέρνει έκκριση περίσσιας σίελου στο στόμα.

Η βάση για τις πιο κλασικές σούπες, όπως η ακαταμάχητη κοτόσουπα, αλλά και το μυστικό για μια δεμένη σάλτσα στους λαχανοντολμάδες, το φρικασέ και το χοιρινό με σέλινο στην κατσαρόλα. Μήπως όμως οι παλιές νοικοκυρές έχουν πλάσει έναν μύθο γύρω από τη μαεστρία του αυγολέμονου που είναι μάλλον υπερβολικός;

Για να πετύχει το αυγολέμονο, το μόνο χρειάζεται να ξέρει κανείς είναι βασικούς κανόνες φυσικής. Διότι τι θα συμβεί στο αυγό αν έρθει σε επαφή «απροετοίμαστο» με βραστό υγρό; Θα γίνει ποσέ!! Και το αυγό ποσέ είναι μια παρασκευή που δεν την επιθυμούμε εν προκειμένω.

Το μυστικό, που μάλλον γνωρίζει και η «κουτσή Μαρία», είναι η ταχύτητα στον αυγοδάρτη και η σταθερή ροή με την οποία χτυπά κανείς το αυγό με το λεμόνι, ενώ προσθέτει ζεστό ζωμό από τη σούπα ή το φαγητό του. Αυτός είναι άλλωστε και ο λόγος που επιδιώκει κανείς να «θερμάνει» προσεκτικά το αυγολέμονο, ώστε να μην το προσθέσει κρύο στο καυτό φαγητό. 

Μερικά μυστικά για το αυγολέμονο

Οκ, μπορεί ο τρόπος να μην κόψει το αυγολέμονο να είναι «κοινό μυστικό», αυτό δεν σημαίνει πως δεν έχουμε και τα κόλπα μας. Υπάρχουν πάντοτε, ορισμένα τρικ που θα κάνουν το αποτέλεσμα ακόμη πιο λαχταριστό τόσο στην όψη, όσο και στη γεύση και την υφή.

  1. Διαχωρίστε τους κρόκους από τα ασπράδια και χτυπήστε τους ξεχωριστά. Χτυπήστε αρχικά τα ασπράδια να γίνουν μια αφράτη μαρέγκα και προσθέστε στη συνέχεια κρόκους και χυμό λεμόνι
  2. Συμπληρώστε 1 κουταλάκι κορν φλάουρ. Το συστατικό αυτό θα βοηθήσει να δέσει πιο ομοιόμορφα η σούπα, ενώ είναι ένας ακόμη παράγοντας για να μην κόψει το αυγολέμονο.
  3. Βάλτε την τεχνολογία στη ζωή σας. Για ακόμη πιο εγγυημένη επιτυχία, δοκιμάστε να κάνετε το αυγολέμονο με τη βοήθεια ενός μίξερ χειρός ή ενός μπλέντερ. Θα σας βοηθήσει αφάνταστα να αφρατέψετε τα αυγά, αλλά και να διατηρήσετε σταθερή ροή στον ζεστό ζωμό, όσο το μηχάνημα χτυπά αγόγγυστα το αυγολέμονο.

Σημαντική σημείωση: Υπολόγισε περίπου όσα αυγά, τόσα λεμόνια (εξαρτάται και από το μέγεθος και τον χυμό τους) και σημείωσε 2 αυγά περίπου ανά λίτρο σούπας. Υπάρχουν βέβαια και εκείνοι που επιθυμούν το πιάτο τους πιο ήπιο σε οξύτητα, οπότε μια αναλογία 1 λεμόνι/2 αυγά ίσως τους ταιριάζει καλύτερα. 

Αν το φαγητό πάλι είναι λαχανοντολμάδες ή φρικασέ, καλό είναι να γνωρίζεις πως όσο περισσότερα τα αυγά, τόσο πιο πηχτή η σάλτσα με την οποία θα δέσεις το πιάτο. 

Η πρόταση του σεφ

Για το τέλος σας αφήσαμε μια πρόταση από έναν αγαπητό μας τηλεοπτικό σεφ. Ο Πάνος Ιωαννίδης προτείνει και εκείνος την προσθήκη κορν φλάουρ, ενώ στη δική του εκδοχή για αυγολέμονο υψηλών προδιαγραφών, προκρίνει μόνο τους κρόκους των αυγών. Δείτε την πρότασή του κριτή του MasterChef στο βίντεο που ακολουθεί.

Δεν υπάρχει μόνο το αυγολέμονο

Διαβάζουμε για την ιστορία, πως υπάρχουν κι άλλοι τρόποι να δώσετε σώμα και υφή στις σούπες σας. Αν αυτές αποτελούνται από μια σειρά λαχανικών, τότε μπορείτε να πολτοποιήσετε μέρος τους και να τα προσθέσετε πίσω στη σούπα ώστε να έχει πιο παχύρρευστη υφή.

Οι σούπες του βορά προκρίνουν επίσης την κρέμα γάλακτος ή τελευταία το ελληνικό γιαούρτι για την ίδια δουλειά, αλλά και προκειμένου να πάρει το πιάτο έξτρα γεύση και υφή.

Μια άλλη επιλογή είναι να συμπληρώσετε στα συστατικά ρύζι που θα απορροφήσει μέρος της υγρασίας και θα απελευθερώσει πολύτιμο άμυλο, βασικό παράγοντα για πιο βελούδινη υφή.

Τέλος, μπορείτε να λιώσετε βούτυρο και να προσθέσετε ανάλογη ποσότητα αλεύρι, δημιουργώντας μια πάστα, όπως θα κάνατε σε μια μπεσαμέλ, ώστε προσθέτοντάς το στη σούπα να πάρετε την υφή που λαχταράτε από το αχνιστό πιάτο. Προσέξτε εδώ να «σοτάρετε» αρκετά την πάστα πριν την προσθέσετε στο φαγητό για να μην αφήνει επίγευση.



ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

Αναζήτηση