Quantcast
23:11
28/03/2024
Search
Close this search box.

NEWSLETTER

Eγγραφείτε στο newsletter και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα της επικαιρότητας.
*Θα χρησιμοποιηθεί σύμφωνα με την πολιτική απορρήτου μας
23:11
28/03/2024
Search
Close this search box.

NEWSLETTER

Eγγραφείτε στο newsletter και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα της επικαιρότητας.
*Θα χρησιμοποιηθεί σύμφωνα με την πολιτική απορρήτου μας

Βασίλισσα Ελισάβετ: Ζωή σαν παραμύθι – Από πριγκίπισσα, σύζυγος και μονάρχης μιας απέραντης αυτοκρατορίας (εικόνες & βίντεο)

Πορτρέτο με τη βασίλισσα Ελισάβετ

Πορτρέτο με τη βασίλισσα Ελισάβετ

10.09.2022
08:36
Τελευταία ενημέρωση: 10/09/2022 • 17:24
Η βασίλισσα Ελισάβετ έγραψε τη δική της ιστορία

Η βασίλισσα Ελισάβετ δεν γεννήθηκε για να φορέσει το στέμμα. Τα παιχνίδια της μοίρας όμως ήταν αυτά που την έκαναν να γίνει η μακροβιότερη μονάρχης της Μεγάλης Βρετανίας αλλά και της σύγχρονης ιστορίας.

Η Ελισάβετ Αλεξάνδρα Μαρία, όπως είναι το όνομά της, γεννήθηκε στις 21 Απριλίου 1926 στο Λονδίνο. Ήταν η πρωτότοκη κόρη του Αλβέρτου, Δούκα της Υόρκης, δεύτερου γιου του βασιλιά Γεωργίου Ε΄ του Ηνωμένου Βασιλείου.

Η Ελισάβετ δεν θα γινόταν ποτέ βασίλισσα αν ο θείος της, Εδουάρδος, Πρίγκιπας της Ουαλίας, δεν αποποιούταν το αξίωμά του και παρατούσε τον θρόνο για τον έρωτα της ζωής του: Τη Γουόλις Σίμπσον.

Πολύ πριν την Μέγκαν Μαρκλ, μια Αμερικανίδα, ηθοποιός και μάλιστα διαζευγμένη, συντάραξε το Παλάτι του Μπάκιγχαμ αλλά και ολόκληρη την χώρα, αλλάζοντας μια για πάντα τον ρου της ιστορίας.

Νέες φωτογραφίες από τη βασίλισσα Ελισάβετ
Νέες φωτογραφίες από τη βασίλισσα Ελισάβετ / Φωτογραφία: BBC

Έτσι, ο πατέρας της Ελισάβετ ανέβηκε στον θρόνο και έγινε ο βασιλιάς Γεώργιος. Η ίδια ήταν πλέον διάδοχος του θρόνου.

Η ζωή της άλλαξε οριστικά καθώς μια μέρα θα γινόταν η επόμενη μονάρχης, η βασίλισσα Ελισάβετ.

Ο Β’ Παγκόσμιος Πόλεμος

Το 1939 η Βρετανία μπαίνει στον πόλεμο. Οι δύο πριγκίπισσες, η Ελισάβετ και η αδελφή της, Μαργαρίτα, μεταφέρονται εκτός Λονδίνου και περνούν τα περισσότερα χρόνια του πολέμου στο Κάστρο του Γουίνδσορ.

Το 1943, σε ηλικία μόλις 16 ετών, η Ελισάβετ πραγματοποίησε την πρώτη της δημόσια εμφάνιση, σε μια επίσκεψη στους φρουρούς Γρεναδιέρους, στους οποίους είχε διοριστεί συνταγματάρχης το προηγούμενο έτος.

Καθώς πλησίαζαν τα 18α γενέθλιά της, η Ελισάβετ έγινε μέλος του Συμβουλίου του Κράτους, σύμφωνα με το οποίο σε περίπτωση ανικανότητας ή απουσίας του πατέρα της στο εξωτερικό μπορούσε να αναλάβει επίσημα καθήκοντα.

 

Νέες φωτογραφίες από τη βασίλισσα Ελισάβετ
Νέες φωτογραφίες από τη βασίλισσα Ελισάβετ / Φωτογραφία: BBC

Τον Φεβρουάριο του 1945 εντάχθηκε στη βοηθητική υπηρεσία γυναικών, ως επίτιμη ανθυπολοχαγός. Εκπαιδεύτηκε ως οδηγός και μηχανικός και προήχθη 5 μήνες αργότερα σε επίτιμη λοχαγό.

Ελισάβετ και Φίλιππος: Μια ιστορία αγάπης που κράτησε για πάντα

Ο άνδρας της ζωής της ήταν αναμφίβολα ο πρίγκιπας Φίλιππος της Ελλάδας και της Δανίας. Η Ελισάβετ συνάντησε το μελλοντικό σύζυγό της, το 1934 και το 1937.

Εκείνη τον ερωτεύτηκε αμέσως και άρχισαν να αλληλογραφούν μέχρι τον αρραβώνα τους στις 9 Ιουλίου 1947.

Ωστόσο, ο δρόμος δεν ήταν στρωμένος με ροδοπέταλα. Ο «πρίγκιπας χωρίς χώρα» δεν είχε οικονομική ισχύ και οι αδελφές που είχαν παντρευτεί Γερμανούς ευγενείς με ναζιστικές διασυνδέσεις. Σημαντικό ήταν το γεγονός ότι ο πατέρας του Φιλίππου, Ανδρέας, πρίγκιπας της Ελλάδας, είχε κριθεί ένοχος από το στρατοδικείο στην Ελλάδα για την αποτυχημένη Μικρασιατική Εκστρατεία.

Πριν από τον γάμο ο Φίλιππος αποποιήθηκε τους ελληνικούς και δανικούς τίτλους ευγενείας, προσηλυτίστηκε στον Αγγλικανισμό και υιοθέτησε τον τίτλο Υπολοχαγός Φίλιπ Μαουντμπάττεν, λαμβάνοντας το επώνυμο της βρετανικής οικογένειας της μητέρας του. Λίγο πριν τον γάμο πήρε τον τίτλο Δούκας του Εδιμβούργου και την προσφώνηση Αυτού Βασιλική Υψηλότητα.

Η Ελισάβετ και ο Φίλιππος παντρεύτηκαν στις 20 Νοεμβρίου 1947 στο Αββαείο του Γουέστμινστερ σε έναν λαμπερό γάμο που έγραψε ιστορία. Η γαμήλια τελετή μεταδόθηκε από το ραδιόφωνο του BBC σε ακροατήριο που ξεπέρασε τα 200 εκατομμύρια παγκοσμίως. Το ζευγάρι έλαβε 2.500 δώρα από όλο τον κόσμο και δέχτηκε 10 χιλιάδες συγχαρητήρια τηλεγραφήματα.

Μαζί απέκτησαν 4 παιδιά, τον Κάρολο, την Άννα, τον Άντριου και τον Έντουαρντ, πολλά εγγόνια και δισέγγονα. Εκείνος θυσίασε πολλά, όπως την καριέρα του στο Ναυτικό και έμεινε δίπλα της βράχος, μέχρι τον θάνατό του.

Η βασίλισσα Ελισάβετ με γαλάζιο ταγέρ σε παλιότερη δημόσια εμφάνισή της
Η βασίλισσα Ελισάβετ με γαλάζιο ταγέρ σε παλιότερη δημόσια εμφάνισή της / Φωτογραφία: Twitter @RoyalFamily

Η άνοδος στον θρόνο και η στέψη της βασίλισσας Ελισάβετ

Ο θάνατος του βασιλιά Γεωργίου από καρκίνο του πνεύμονα, την έφερε στον θρόνο ως βασίλισσα του Ηνωμένου Βασιλείου και όλων των βασιλείων της Κοινοπολιτείας.

Στις 2 Ιουνίου 1953 έγινε η ενθρόνιση της βασίλισσας Ελισάβετ Β’, η οποία ήταν η πρώτη στέψη που μεταδόθηκε τηλεοπτικά σε όλο τον κόσμο και η πρώτη απευθείας μετάδοση της EBU.

Η λαμπερή τελετή έλαβε χώρα στο Αββαείο του Γουέστμινστερ. Μόλις στα 25 της χρόνια, η βασίλισσα Ελισάβετ έμελλε να γράψει ιστορία.

Τα σκάνδαλα που συγκλόνισαν την βασίλισσα Ελισάβετ

Πολλά ήταν τα ιστορικά γεγονότα αλλά και οι προσωπικές στιγμές που στιγμάτισαν την βασιλεία της Ελισάβετ.

Αντιμετώπισε πολλές δύσκολες καταστάσεις, όπως την κρίση στην Διώρυγα του Σουέζ το 1956, τον Πόλεμο των Φώκλαντ, την αποκάλυψη ότι ο Άντονι Μπλαντ, πρώην επιθεωρητής των φωτογραφιών της βασίλισσας Ελισάβετ, ήταν κομμουνιστής κατάσκοπος αλλά και τη δολοφονία του Λόρδου Λούις Μαουντμπάττεν από τον IRA.

Διόρισε 15 πρωθυπουργούς, από τον Γουίνστον Τσόρτσιλ, με τον οποίο είχε ιδιαίτερες σχέσεις, την «Σιδηρά Κυρία» Μάργκαρετ Θάτσερ, μέχρι δύο μέρες πριν φύγει από τη ζωή, την Λιζ Τρας.

Η Λιζ Τρας μαζί με τη βασίλισσα Ελισάβετ
Η Λιζ Τρας μαζί με τη βασίλισσα Ελισάβετ / Φωτογραφία: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Πόλεμοι και πολιτικές, κοινωνικές και οικονομικές κρίσεις σημάδεψαν την βασιλεία της, όπως το Brexit, ποτέ όμως δεν έδειξε συμπάθειες, κρατώντας ουδέτερη στάση όπως ορίζει το πρωτόκολλο.

Η σχέση της με τα μέλη της βασιλικής οικογένειας πέρασε από 40 κύματα. Οι φήμες για εξωσυζυγικές σχέσεις του Φίλιππου, αλλά και η «άτακτη» ζωή της αδελφής της την ταρακούνησαν πολλές φορές.

Οι σχέσεις της με τα παιδιά της, επίσης, δεν ήταν εύκολες. Είχε αδυναμία στον Άντριου και δεν το έκρυβε.

Βασίλισσα Ελισάβετ - πρίγκιπας Κάρολος
Βασίλισσα Ελισάβετ – πρίγκιπας Κάρολος /Φωτογραφία: Twitter

Κομβικό ήταν το γεγονός ότι δεν επέτρεψε στον Κάρολο να παντρευτεί την αγαπημένη του, Καμίλα Σαντ. Εκεί εμφανίστηκε στη ζωή της βρετανικής βασιλικής οικογένειας η Νταϊάνα Σπένσερ, η τέλεια πριγκίπισσα που έμελλε να γράψει το όνομά της στο βιβλίο της παγκόσμιας ιστορίας.

Η πριγκίπισσα του λαού προκάλεσε πονοκέφαλο στο Παλάτι του Μπάκιγχαμ τόσο πριν όσο και μετά από το διαζύγιο με τον Κάρολο, κάτι που η βασίλισσα Ελισάβετ δεν ήθελε ποτέ.

Η ολιγοήμερη σιωπή της μετά το τραγικό τροχαίο που έκοψε το νήμα της ζωής της Νταϊάνα, σχολιάστηκε αρνητικά από τον Τύπο και τα εκατομμύρια των θαυμαστών της Lady D.

Χρόνια μετά, αναγκάστηκε να αποδεχτεί την Καμίλα ως σύζυγο του γιου της.

Ωστόσο, τα σκάνδαλα δεν τελείωσαν εκεί. Η μοναρχία τραντάχτηκε ξανά με τον ερχομό της Μέγκαν Μαρκλ στο Παλάτι για να παντρευτεί τον πολυαγαπημένο της εγγονό, Χάρι, και το περίφημο Megxit αλλά και το σκάνδαλο Επστάιν που «άγγιξε» τον αγαπημένο της γιο, Άντριου.

Βασίλισσα Ελισάβετ: Συνήθειες και λατρείες

Η Ελισάβετ μπορεί να γεννήθηκε γαλαζοαίματη, όμως είχε πολλές αγαπημένες συνήθειες. Λάτρευε τα άλογα και μάλιστα λέγεται ότι αν δεν γινόταν βασίλισσα, θα ήθελε να ασχοληθεί με την εκτροφή τους. Ακόμη, λάτρευε τα σκυλιά corgi τα οποία την συνόδευαν παντού.

Φορούσε πολύχρωμα ταγιέρ και καπέλα ενώ είχε μια συγκεκριμένη τσάντα, που οι φήμες λένε ότι έστελνε μυστικά μηνύματα στους ακολούθους της.

Η βασίλισσα Ελισάβετ με κίτρινα σε παλιότερη περιοδεία της στην Αγγλία
Η βασίλισσα Ελισάβετ με κίτρινα σε παλιότερη περιοδεία της στην Αγγλία / Φωτογραφία: Twitter @RoyalFamily

Λάτρευε να περνά χρόνο στο κτήμα της στο Σάντριγχαμ τα Χριστούγεννα αλλά και στο Μπαλμόραλ, τη θερινή κατοικία της στη Σκωτία.

Φορούσε συχνά καρό και μαντήλια, έκανε ιππασία αλλά και οδηγούσε μέχρι πρόσφατα.

Φυσικά, έπινε τσάι τρώγοντας scones και έπινε κρασί ή σαμπάνια.

queen elizabethii 1965 berlin 146099948 1 - Βασίλισσα Ελισάβετ: Ζωή σαν παραμύθι - Από πριγκίπισσα, σύζυγος και μονάρχης μιας απέραντης αυτοκρατορίας (εικόνες & βίντεο)
Η βασίλισσα Ελισάβετ στο Βερολίνο

Βασίλισσα Ελισάβετ: Η μακροβιότερη μονάρχης του Ηνωμένου Βασιλείου

Η βασίλισσα Ελισάβετ ήταν η μακροβιότερη μονάρχης στην ιστορία του Ηνωμένου Βασιλείου και η μακροβιότερη βασίλισσα στην παγκόσμια ιστορία.

Ο θάνατός της στις 8 Σεπτεμβρίου 2022, λίγο μετά την συμπλήρωση των 70 χρόνων της στον βρετανικό θρόνο, με την κωδική ονομασία «London bridge is down» σηματοδοτεί το τέλος της νέας ελισαβετιανής εποχής.

Βασιλιάς αναλαμβάνει πλέον ο Κάρολος Γ’ με μια νέα εποχή να ξεκινά για την Μεγάλη Βρετανία. God save the King.


ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

Αναζήτηση