Quantcast
08:20
28/04/2024
Search
Close this search box.

NEWSLETTER

Eγγραφείτε στο newsletter και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα της επικαιρότητας.
*Θα χρησιμοποιηθεί σύμφωνα με την πολιτική απορρήτου μας
08:20
28/04/2024
Search
Close this search box.

NEWSLETTER

Eγγραφείτε στο newsletter και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα της επικαιρότητας.
*Θα χρησιμοποιηθεί σύμφωνα με την πολιτική απορρήτου μας

Το ένα και μοναδικό ταξίδι της Ελισάβετ στην Ελλάδα πριν γίνει βασίλισσα – Γιατί δεν την ξαναεπισκέφθηκε ποτέ (εικόνες & βίντεο)

Η βασίλισσα Ελισάβετ στην Ακρόπολη /Φωτογραφία: Instagram

Η βασίλισσα Ελισάβετ στην Ακρόπολη /Φωτογραφία: Instagram

09.09.2022
09:35
Τελευταία ενημέρωση: 09/09/2022 • 18:47
Πότε ήρθε στην Ελλάδα η βασίλισσα Ελισάβετ και γιατί δεν ξαναπάτησε το πόδι της

Η βασίλισσα Ελισάβετ ανέβηκε στο θρόνο της Μεγάλης Βρετανίας το 1952 και παρέμεινε εκεί μέχρι τον θάνατο της, αλλά ποτέ δεν επισκέφθηκε την Ελλάδα ως μονάρχης.

Στην χώρα μας είχε βρεθεί μία και μοναδική φορά, δύο χρόνια πριν αναλάβει τα καθήκοντα της ως μονάρχης, σε αντίθεση με τον γιο της Κάρολο, που έχει επισκεφθεί την Ελλάδα πολλές φορές.

Η βασίλισσα Ελισάβετ ήρθε στην Ελλάδα το 1950 σε ηλικία μόλις 24 ετών, μαζί με τον σύζυγο της Φίλιππο, ο οποίος έχει ελληνικές ρίζες. Η Ελισάβετ ήρθε μετά από πρόσκληση του ελληνικού βασιλικού ζεύγους Παύλου και Φρειδερίκης.

Με πλοίο του Βρετανικού πολεμικού ναυτικού έφτασε στο Φάληρο στις 6 Δεκεμβρίου του 1950, ανήμερα του Αγίου Νικολάου, με αποτέλεσμα να επικρατεί χάος στους δρόμους, καθώς μόλις είχε λήξει ο εμφύλιος και τα αισθήματα του λαού για την Βρετανία δεν ήταν θερμά.

Η τότε πριγκίπισσα και ο σύζυγος της επιβιβάστηκαν σε μια ανοιχτή λιμουζίνα και οδηγήθηκαν στα θερινά ανάκτορα στο Τατόι και έμειναν στην Αθήνα για μία εβδομάδα.

Η πρώτη τους βόλτα στην Αθήνα έγινε με τη συνοδεία έφιππων αξιωματικών.

Η πριγκίπισσα τότε Ελισάβετ επισκέφτηκε τη Βουλή των Ελλήνων και το μνημείο του Άγνωστου Στρατιώτη, όπου και κατέθεσε στεφάνι.

Στη συνέχεια επισκέφθηκαν την Ακρόπολη και το εκκλησάκι του Αγίου Φιλίππου στον λόφο της Δεξαμενής στην Νίκαια, το οποίο είχε ανεγερθεί προς τιμήν τους μετά τον αρραβώνα τους.

Η βασίλισσα Ελισάβετ πέρασε ωραία στην Ελλάδα, αλλά μόλις έγινε και επίσημα μονάρχης, δεν ήρθε ξανά στη χώρα μας, και αυτό οφείλεται σε τρεις λόγους, σύμφωνα με τα διεθνή ΜΜΕ.

Γιατί δεν επισκέφτηκε ξανά την Ελλάδα η Ελισάβετ

Ο ελληνικός λαός για πολλά χρόνια δεν έτρεφε και τα καλύτερα συναισθήματα για την Βρετανία, ειδικά στην διάρκεια του Ψυχρού Πολέμου.

Ο Δούκας του Εδιμβούργου Φίλιππος είχε εξοριστεί από την χώρα όταν ήταν βρέφος, αφού ο πατέρας του ήταν ο πρίγκιπας Ανδρέας που διέταξε την πορεία του ελληνικού στρατού στα βάθη της Τουρκίας, με αποτέλεσμα την Μικρασιατική καταστροφή. Τότε, συνελήφθη και καταδικάστηκε σε θάνατο, όμως μετά από παρέμβαση της Βρετανίας, εξορίστηκε μαζί με την οικογένεια του.

Ο τρίτος λόγος είναι ο ρόλος που διαδραμάτισε η Βρετανία στην ανεξαρτησία της Κύπρου και τα φρικτά βασανιστήρια σε Κύπριους αγωνιστές.

Η επιστροφή της βασίλισσας Ελισάβετ στην Ελλάδα δεν έγινε ποτέ, καθώς δεν ήθελε ο σύζυγος της.



ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

Αναζήτηση