Ο Λεονάρντο Ντικάπριο δεν ήταν σίγουρος ότι ήθελε τον ρόλο του Τζακ στην ταινία, «Τιτανικός», αποκάλυψε ο σκηνοθέτης μιας από τις πιο εμπορικές ταινίες του παγκόσμιου κινηματογράφου.
Σε συνέντευξή του στο αμερικανικό περιοδικό People, 25 χρόνια από την πρεμιέρα της ταινίας «Τιτανικός» που επιστρέφει 3D στις κινηματογραφικές αίθουσες, ο σκηνοθέτης Τζέιμς Κάμερον είπε ότι έπρεπε να πείσει τον ΝτιΚάπριο για να αναλάβει το ρόλο.
«Δεν ήθελε να πρωταγωνιστήσει. Έπρεπε πραγματικά να τον πιάσω από το χέρι για να παίξει στην ταινία. Δεν ήθελε να το κάνει. Σκεφτόταν ότι ήταν βαρετή», είπε ο σκηνοθέτης και πρόσθεσε πως τελικά δέχτηκε τον ρόλο μόνο όταν τον έπεισε ότι ήταν στην πραγματικότητα μία δύσκολη πρόκληση.
Σε πρόσφατη δήλωσή του στο Deadline ο Κάμερον είπε ότι «δεν μπορώ να φανταστώ αυτή την ταινία χωρίς τους δύο πρωταγωνιστές της: τον ΝτιΚάπριο και την Κέιτ Γουίνσλετ».
Το αιώνιο ερώτημα για την ταινία «Τιτανικός»
Η ταινία που κατέρριψε όλα τα ρεκόρ πωλήσεων στους κινηματογράφους, μόνο για να την αποκαθηλώσει από την πρώτη θέση των εμπορικότερων ταινιών, το έτερο πόνημα του Κάμερον, το Avatar, έχει μείνει στην ιστορία για μια επική σκηνή. Αφού βυθίστηκε το πλοίο, το πρωταγωνιστικό ζευγάρι βρέθηκε στο νερό, με τον Τζακ να εντοπίζει μια πόρτα στο νερό, όπου βοήθησε την Ρόουζ να ανέβει για να αποφύγει την παγωμένη θάλασσα.
Χρόνια αργότερα, οι θεατές της ταινίας «Τιτανικός» έμεναν με την απορία. Μα δεν μπορούσε η πρωταγωνίστρια να κάνει λίγο στην άκρη, ώστε να σωθεί και ο αγαπημένος της. «Το ακούσατε εδώ, για πρώτη φορά. Ναι, θα μπορούσε να χωρέσει σε αυτή την πόρτα, αλλά δεν θα έμενε στην επιφάνεια. Δεν θα έμενε», δήλωσε πριν από μερικά χρόνια η Κέιτ Γουίνσλετ.
Η απάντηση της ηθοποιού ήρθε σχεδόν ταυτόχρονα με εκείνη του Τζέιμς Κάμερον, που υποστήριξε ότι διεξήγαγε επιστημονικά πειράματα που απέδειξαν ότι ο Τζακ δεν θα μπορούσε να ανέβει στην πόρτα.
Η εμπορική επιτυχία «Τιτανικός»
Στις 23 Μαρτίου το 1998 η ταινία Τιτανικός κέρδισε 11 – από τα 14 που είχαν προταθεί – βραβεία Όσκαρ.
Μεταξύ των βραβείων ήταν της Καλύτερης Ταινίας και Σκηνοθεσίας, και τότε έγινε η μεγαλύτερη εισπρακτική επιτυχία όλων των εποχών, έναν τίτλο που κράτησε 12 χρόνια, μέχρι την επόμενη ταινία του Κάμερον Άβαταρ (Avatar, 2010) που το ξεπέρασε.
Οι διακρίσεις που έλαβε η ταινία από διάφορα σωματεία Αμερικανών κριτικών συνόδεψε την εμπορική επιτυχία της ταινίας. Ο Τιτανικός συνέχισε τη θριαμβευτική του πορεία αποσπώντας τέσσερις Χρυσές Σφαίρες, συμπεριλαμβανομένης και εκείνης για την καλύτερη δραματική ταινία κατά την 55η απονομή των βραβείων το 1998.
Στη συνέχεια κατάφερε να ισοφαρίσει το ρεκόρ που κατείχε από το 1950 η κλασική ταινία του Τζόζεφ Μάνκιεβιτς Όλα για την Εύα (All About Eve, 1950), λαμβάνοντας δεκατέσσερις υποψηφιότητες για το βραβείο της Αμερικανικής Ακαδημίας Κινηματογράφου.
Τη βραδιά της 70ης απονομής των βραβείων η ταινία απέσπασε έντεκα Όσκαρ, ισοφαρίζοντας το ρεκόρ που κατείχε από το 1959 η επική ταινία Μπεν Χουρ (Ben Hur) του Γουίλιαμ Γουάιλερ. Το επίτευγμα αυτό επανέλαβε και η ταινία του 2003 Ο Άρχοντας των Δαχτυλιδιών: Η Επιστροφή του Βασιλιά (The Lord of the Rings: The Return of the King), αποσπώντας επίσης 11 Όσκαρ.
Ο Τιτανικός, το πιο διάσημο ναυάγιο στην ιστορία
Το ναυάγιο του Τιτανικού παραμένει στο βυθό, σπασμένο στα δύο, και σταδιακά αποσυντιθέμενο σε βάθος 12.415 ποδιών (3.784 μέτρα). Από την ανακάλυψή του ναυάγιου, το 1985, χιλιάδες αντικείμενα έχουν ανασυρθεί και εκτίθενται σε μουσεία σε όλο τον κόσμο.
Ο Τιτανικός έχει γίνει ένα από τα διασημότερα πλοία στην ιστορία και η μνήμη του διατηρείται ζωντανή μέσα από πολυάριθμα βιβλία, τραγούδια, ταινίες, εκθέματα και μνημεία.
Η βύθιση του πλοίου ήταν η αφορμή για να θεσπιστούν νέα μέτρα ασφαλείας και η υπογραφή της Σύμβασης Ασφάλειας Ζωής στη Θάλασσα. Πολλά πλοία μετασκευάστηκαν ως προς τις προδιαγραφές, έτσι ώστε να διαθέτουν περισσότερες σωσίβιες λέμβους ή/και στεγανά και υδατοστεγείς θύρες.