Quantcast
13:59
06/05/2024
Search
Close this search box.

NEWSLETTER

Eγγραφείτε στο newsletter και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα της επικαιρότητας.
*Θα χρησιμοποιηθεί σύμφωνα με την πολιτική απορρήτου μας
13:59
06/05/2024
Search
Close this search box.

NEWSLETTER

Eγγραφείτε στο newsletter και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα της επικαιρότητας.
*Θα χρησιμοποιηθεί σύμφωνα με την πολιτική απορρήτου μας

Τιτανικός: 110 χρόνια από την «μαύρη» μέρα του διασημότερου ναυάγιου – Πότε ανασύρθηκαν αντικείμενα από τον βυθό (εικόνες & βίντεο)

Σκίτσο από τη στιγμή της βύθισης του Τιτανικού

Σκίτσο από τη στιγμή της βύθισης του Τιτανικού

14.04.2022
08:30
Τελευταία ενημέρωση: 14/04/2022 • 12:32
Σαν σήμερα το 1912 βυθίστηκε ο Τιτανικός

Σαν σήμερα πριν από 110 χρόνια ο Τιτανικός βυθίστηκε και έμεινε στην ιστορία ως ένα από τα μεγαλύτερα και πιο θανατηφόρα ναυάγια.

Μετά από τέσσερις ημέρες πορείας (είχε ξεκινήσει το ταξίδι από το Σαουθάμπτον στις 10/4) και 375 μίλια (600 χλμ.) νότια της Νέας Γης, συγκρούστηκε με ένα παγόβουνο στις 11:40 μ.μ. ώρα πλοίου.

Η σύγκρουση προκάλεσε κάμψη προς τα μέσα στις πλευρές του Τιτανικού κατά μήκος της δεξιάς πλευράς και διέρρηξε 5 από τα 16 υδατοστεγή διαμερίσματα.

Οι επιβάτες και κάποια μέλη του πληρώματος επιβιβάστηκαν σε σωστικές λέμβους, πολλές από τις οποίες κατέβηκαν στη θάλασσα μερικώς φορτωμένες, λόγω ανεπαρκούς συντονισμού και ενός φόβου αρκετών επιβατών να επιβιβαστούν σε αυτές.

Titanic 10 - Τιτανικός: 110 χρόνια από την «μαύρη» μέρα του διασημότερου ναυάγιου - Πότε ανασύρθηκαν αντικείμενα από τον βυθό (εικόνες & βίντεο)
To πρωτοσέλιδο των New York Times για την καταστροφή του Τιτανικού / Φωτογραφία: Sansimera

Ένας δυσανάλογος αριθμός ανδρών έμεινε στο πλοίο, επειδή ακολουθήθηκε ένα πρωτόκολλο «πρώτα γυναίκες και παιδιά» από μερικούς αξιωματικούς που φόρτωναν τις βάρκες.

Λίγο πριν τις 2:20 π.μ. το πλοίο έσπασε στα δύο και άρχισε να βυθίζεται ταχύτερα, με περισσότερα από χίλια άτομα ακόμη εν πλω. Κατά την διάρκεια της βύθισης, τα φουγάρα του πλοίου αποκολλήθηκαν (ενδεχομένως σκοτώνοντας όσους βρίσκονταν κοντά σε αυτά).

Μία ώρα και είκοσι λεπτά αφότου βυθίστηκε ο Τιτανικός, το επιβατηγό πλοίο «Carpathia» έφτασε στο σημείο της βύθισης, όπου περισυνέλεξε 720 επιζώντες.

Titanic - Τιτανικός: 110 χρόνια από την «μαύρη» μέρα του διασημότερου ναυάγιου - Πότε ανασύρθηκαν αντικείμενα από τον βυθό (εικόνες & βίντεο)
Εικόνα από την ταινία Τιτανικός

To ναυάγιο βρέθηκε το 1985

Το ναυάγιο του Τιτανικού παραμένει στο βυθό, σπασμένο στα δύο, και σταδιακά αποσυντιθέμενο σε βάθος 12.415 ποδιών (3.784 μέτρα). Από την ανακάλυψή του ναυάγιου, το 1985, χιλιάδες αντικείμενα έχουν ανασυρθεί και εκτίθενται σε μουσεία σε όλο τον κόσμο.

Ο Τιτανικός έχει γίνει ένα από τα διασημότερα πλοία στην ιστορία και η μνήμη του διατηρείται ζωντανή μέσα από πολυάριθμα βιβλία, τραγούδια, ταινίες, εκθέματα και μνημεία.

Η βύθιση του πλοίου ήταν η αφορμή για να θεσπιστούν νέα μέτρα ασφαλείας και η υπογραφή της Σύμβασης Ασφάλειας Ζωής στη Θάλασσα. Πολλά πλοία μετασκευάστηκαν ως προς τις προδιαγραφές, έτσι ώστε να διαθέτουν περισσότερες σωσίβιες λέμβους ή/και στεγανά και υδατοστεγείς θύρες.

Ο Τιτανικός «όαση ζωής» στον πάτο της θάλασσας

Το ναυάγιο του Τιτανικού αποτελεί μια σπάνια όαση ζωής σε αυτό το βάθος. Μια έρευνα του 1991 κατέγραψε 28 είδη ζώων στο πλοίο, μεταξύ των οποίων γαρίδες, καβούρια και ανεμώνες, τα οποία αποτελούν μια συμβιωτική αποικία.

Η απαραίτητη ενέργεια για την διατήρηση αυτής της αποικίας, προέρχεται από την οξείδωση του ατσάλινου κουφαριού του πλοίου από βακτήρια. Αποτέλεσμα αυτής της μετατροπής είναι το πλοίο σταδιακά να οξειδώνεται σε σκουριά και αναμένεται τελικά να καταρρεύσει σε 20 με 30 χρόνια.

 



ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

Αναζήτηση