Quantcast
18:53
06/05/2024
Search
Close this search box.

NEWSLETTER

Eγγραφείτε στο newsletter και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα της επικαιρότητας.
*Θα χρησιμοποιηθεί σύμφωνα με την πολιτική απορρήτου μας
18:53
06/05/2024
Search
Close this search box.

NEWSLETTER

Eγγραφείτε στο newsletter και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα της επικαιρότητας.
*Θα χρησιμοποιηθεί σύμφωνα με την πολιτική απορρήτου μας

Όσκαρ: Κι όμως ένα χρυσό αγαλματίδιο δεν μπορεί να πουληθεί πάνω από 1 δολάριο!

Αγαλματίδια Όσκαρ / Φωτογραφία: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Αγαλματίδια Όσκαρ / Φωτογραφία: ΑΠΕ-ΜΠΕ

22.03.2022
20:00
Τελευταία ενημέρωση: 23/03/2022 • 10:07
Όλα όσα θέλεις να ξέρεις για τα αγαλματίδια των Όσκαρ - Πόσο κοστίζουν, από τι υλικό φτιάχνονται, γιατί ονομάστηκαν έτσι;

Οι υποψηφιότητες για τα φετινά Όσκαρ έχουν ήδη ανακοινωθεί και το μόνο που μένει είναι να μάθουμε ποιοι θα είναι οι τυχεροί που θα λάβουν τα χρυσά αγαλματίδια στην τελετή που θα προβληθεί ξημερώματα Δευτέρας 28 Μαρτίου από το Kodak Arena.

Η Ακαδημία Κινηματογραφικών Τεχνών και Επιστημών έχει μοιράσει περισσότερα από 3.000 από τα αγαλματίδια, τα γνωστά μας Όσκαρ, από την πρώτη τελετή απονομής το 1929, μέχρι σήμερα. Θυμίζουμε πως η βραδιά που έχει γίνει το επίκεντρο του ενδιαφέροντος για όλο τον κόσμο έκτοτε, προβλήθηκε για πρώτη φορά τηλεοπτικά το 1953.

Πρέπει να τονίσουμε εδώ πως παρότι γυαλίζουν, δεν τα βραβεία όσκαρ δεν είναι χρυσά, αλλά επιχρυσωμένα. Παρ’ όλα αυτά, αυτό δεν εξηγεί τους λόγους που η μεταπώλησή τους κοστίζει τόσο… χαμηλά.

Πόσο κοστίζει ένα αγαλματίδιο

Σύμφωνα με την Ακαδημία, η τιμή μεταπώλησης ενός αγαλματιδίου δεν ξεπερνά το ένα δολάριο! Αυτό συμβαίνει επειδή οι κανονισμοί του οργανισμού, ορίζουν πως κάθε βραβείο Όσκαρ που απονέμεται από το 1950 και έπειτα, δεν μπορεί να πωληθεί από τον παραλήπτη του ή τους κληρονόμους του χωρίς πρώτα εκείνοι να το πουλήσουν πίσω στην Ακαδημία με αντίτιμο μόλις 1 δολάριο.

Ποιοι έχουν πουλήσει τα βραβεία τους

Παρόλα αυτά, υπάρχουν βραβεία που πουλήθηκαν από τους κατόχους τους και φυσικά αυτά χρονολογούνται προ του 1950, όταν και θεσπίστηκε ο παραπάνω κανονισμός από την Ακαδημία κινηματογράφου. Εκείνα τα αγαλματάκια μπορούν να «πιάσουν», όπως αντιλαμβάνεστε, περισσότερα από 1 δολάριο.

Το αμερικανικό μέσο, Deadline έχει υποστηρίζει πως ο μάγος David Copperfield αγόρασε το βραβείο που κέρδισε ο σκηνοθέτης της Καζαμπλάνκα, Μάικλ Κέρτιζ τη δεκαετία του 1940, καταβάλλοντας 232.000 δολάρια το 2003 και 10 χρόνια αργότερα το έδωσε σε δημοπρασία για περισσότερα από 2 εκατομμύρια δολάρια.

Βραβεία Όσκαρ
Βραβεία Όσκαρ / Φωτογραφία: Pixabay

Ο σκηνοθέτης του Χόλιγουντ, Στίβεν Σπίλμπεργκ, φαίνεται πως το είχε κάνει χόμπι να συλλέγει παλιά αγαλματίδια και στη συνέχεια να τα επιστρέφει στην Ακαδημία Κινηματογράφου, με στόχο να «διατηρήσει την ιστορία του κινηματογράφου».

Ένα από τα υψηλότερα ποσά που καταβλήθηκαν ποτέ για βραβείο της Ακαδημίας ήταν 1.5 εκατομμύριο. Το ποσό αυτό είχε καταβάλει ο βασιλιάς της ποπ, Μάικλ Τζάκσον, προκειμένου να αποκτήσει το Όσκαρ καλύτερης ταινίας για μια ταινία σταθμό στην ιστορία του αμερικανικού κινηματογράφου: Το δράμα «Όσα Παίρνει Ο Άνεμος»!

Πάντως και μετά το 1950, φαίνεται πως η μαύρη αγορά των βραβείων συνεχίστηκε. Το περιοδικό Forbes κάποτε υπολόγισε ότι περίπου 75 από αυτά φαίνεται πως έχουν πωληθεί σε παράνομες αγορές.

Είναι πράγματι τα βραβεία φτιαγμένα από χρυσό;

Τα σημερινά βραβεία είναι χάλκινα και επενδεδυμένα σε χρυσό 24 καρατίων, σύμφωνα με την επίσημη ιστοσελίδα της Ακαδημίας Κινηματογράφου.

Μάλιστα, λόγω έλλειψης μετάλλων κατά τη διάρκεια του Β ‘Παγκοσμίου Πολέμου, τα βραβεία κατασκευάστηκαν εκείνη την εποχή και για τρία χρόνια από βαμμένο γύψο.

Πολλά καταστήματα έχουν υπολογίσει ότι, με βάση την αξία του χαλκού και του χρυσού, κάθε αγαλματίδιο αξίζει περίπου 400 δολάρια.

Πόσο ζυγίζει ένα βραβείο;

Ένα βραβείο ζυγίζει περίπου 4 κιλά, κι επειδή μιλάμε για το Hollywood, αυτό υπολογίζεται σε περίπου 1 γαλόνι.

Τα χρυσά αγαλματίδια των Όσκαρ
Τα χρυσά αγαλματίδια των Όσκαρ / Φωτογραφία: Pixabay

Πόσο μεγάλο είναι το αγαλαμτίδιο;

Αν και έχουμε δει πολλούς ηθοποιούς και καλλιτέχνες να κρατούν ένα τέτοιο στα χέρια, συγκεκριμένα, Το Oscars.org λέει ότι «το κάθε Όσκαρ έχει ύψος 35 εκατοστά».

Γιατί ονοματίσαμε τα βραβεία έτσι;

Η κινηματογραφικός μύθος, θέλει την  Μάργκαρετ Χέρικ, η οποία διετέλεσε η πρώτη βιβλιοθηκάριος της Ακαδημίας Κινηματογραφικών Τεχνών και Επιστημών (και τελικά εκτελεστική διευθύντρια της), να παρατηρεί κάποια στιγμή στη δεκαετία του 1930 ότι το αγαλματίδιο «έμοιαζε με τον θείο της Όσκαρ».

Βραβεία Όσκαρ
Βραβεία Όσκαρ

Για την ακρίβεια, υποστήριξε πως έτσι «καραφλό» που είναι της θυμίζει τον θείο της.  Η Ακαδημία υιοθέτησε επίσημα το παρατσούκλι Oscar το 1939.



ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

Αναζήτηση