13:07
17/05/2024
Search
Close this search box.

NEWSLETTER

Eγγραφείτε στο newsletter και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα της επικαιρότητας.
*Θα χρησιμοποιηθεί σύμφωνα με την πολιτική απορρήτου μας
13:07
17/05/2024
Search
Close this search box.

NEWSLETTER

Eγγραφείτε στο newsletter και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα της επικαιρότητας.
*Θα χρησιμοποιηθεί σύμφωνα με την πολιτική απορρήτου μας

Ο Τιτανικός ξεκινά το παρθενικό και μοιραίο ταξίδι του – 110 χρόνια από το πιο διάσημο ναυάγιο στην παγκόσμια ιστορία (εικόνες & βίντεο)

Αναπαράσταση του πλοίου Τιτανικός την ώρα που προσκρούει στο παγόβουνο / Φωτογραφία: Pixabay

Αναπαράσταση του πλοίου Τιτανικός την ώρα που προσκρούει στο παγόβουνο / Φωτογραφία: Pixabay

10.04.2022
09:10
Τελευταία ενημέρωση: 10/04/2022 • 21:43
Σαν σήμερα το 1912 ο «Τιτανικός» σάλπαρε για το παρθενικό και μοναδικό του ταξίδι

Σαν σήμερα στις 10 Απριλίου 1912, ο «Τιτανικός» σαλπάρει από το λιμάνι του Σαουθάµπτον της Αγγλίας για το παρθενικό και μοιραίο του ταξίδι.

Τη νύχτα μεταξύ 14ης και 15ης Απριλίου βυθίζεται, καθώς προσκρούει σε παγόβουνο, με αποτέλεσμα να χαθούν στα παγωμένα νερά πάνω από 1.500 άνθρωποι. Παραμένει ένα από τα πιο θανατηφόρα ναυτικά δυστυχήματα σε καιρό ειρήνης στη σύγχρονη ιστορία.

Τιτανικός: Ένα υπερσύγχρονο πλοίο, πολλά λάθη

Αν και ο Τιτανικός είχε προηγμένα χαρακτηριστικά ασφάλειας, όπως στεγανά διαμερίσματα και ενεργοποιούμενες υδατοστεγείς πόρτες, δεν υπήρχαν αρκετές σωστικές λέμβοι για όλους όσους επέβαιναν στο πλοίο, λόγω παρωχημένων κανόνων ναυτικής ασφάλειας. Πιο συγκεκριμένα, είχε λέμβους μόνο για 1.178 άτομα από τα 2.224 που επέβαιναν συνολικά στο πλοίο.

Ο Τιτανικός ξεκινά το παρθενικό και μοιραίο ταξίδι του - 110 χρόνια από το πιο διάσημο ναυάγιο στην παγκόσμια ιστορία (εικόνες & βίντεο)
Τιτανικός

Το μοιραίο – μοναδικό – ταξίδι

Ο Τιτανικός απέπλευσε από το Σαουθάμπτον στις 10 Απριλίου 1912 και έκανε ενδιάμεση στάση στο Χερβούργο της Γαλλίας και στο Κουίνσταουν της Ιρλανδίας, προτού βάλει πλώρη για τη Νέα Υόρκη.

Στις 14 Απριλίου 1912, μετά από τέσσερις ημέρες πορείας και 375 μίλια (600 χλμ.) νότια της Νέας Γης, συγκρούστηκε με ένα παγόβουνο στις 11:40 μ.μ. ώρα πλοίου.

Η σύγκρουση προκάλεσε κάμψη προς τα μέσα στις πλευρές του Τιτανικού κατά μήκος της δεξιάς πλευράς και διέρρηξε 5 από τα 16 υδατοστεγή διαμερίσματα.

Οι επιβάτες και κάποια μέλη του πληρώματος επιβιβάστηκαν σε σωστικές λέμβους, πολλές από τις οποίες κατέβηκαν στη θάλασσα μερικώς φορτωμένες, λόγω ανεπαρκούς συντονισμού και ενός φόβου αρκετών επιβατών να επιβιβαστούν σε αυτές.

Ένας δυσανάλογος αριθμός ανδρών έμεινε στο πλοίο, επειδή ακολουθήθηκε ένα πρωτόκολλο «πρώτα γυναίκες και παιδιά» από μερικούς αξιωματικούς που φόρτωναν τις βάρκες.

Ο Τιτανικός ξεκινά το παρθενικό και μοιραίο ταξίδι του - 110 χρόνια από το πιο διάσημο ναυάγιο στην παγκόσμια ιστορία (εικόνες & βίντεο)
To πρωτοσέλιδο των New York Times για την καταστροφή του Τιτανικού / Φωτογραφία: Sansimera

Λίγο πριν τις 2:20 π.μ. το πλοίο έσπασε στα δύο και άρχισε να βυθίζεται ταχύτερα, με περισσότερα από χίλια άτομα ακόμη εν πλω. Κατά την διάρκεια της βύθισης, τα φουγάρα του πλοίου αποκολλήθηκαν (ενδεχομένως σκοτώνοντας όσους βρίσκονταν κοντά σε αυτά).

Μία ώρα και είκοσι λεπτά αφότου βυθίστηκε ο Τιτανικός, το επιβατηγό πλοίο «Carpathia» έφτασε στο σημείο της βύθισης, όπου περισυνέλεξε 720 επιζώντες.

Ο Τιτανικός ξεκινά το παρθενικό και μοιραίο ταξίδι του - 110 χρόνια από το πιο διάσημο ναυάγιο στην παγκόσμια ιστορία (εικόνες & βίντεο)
Σωστική λέμβος προσεγγίζει το Carpathia / Φωτογραφία: Sansimera

To ναυάγιο βρέθηκε το 1985

Το ναυάγιο του Τιτανικού παραμένει στο βυθό, σπασμένο στα δύο, και σταδιακά αποσυντιθέμενο σε βάθος 12.415 ποδιών (3.784 μέτρα). Από την ανακάλυψή του ναυάγιου, το 1985, χιλιάδες αντικείμενα έχουν ανασυρθεί και εκτίθενται σε μουσεία σε όλο τον κόσμο.

Ο Τιτανικός έχει γίνει ένα από τα διασημότερα πλοία στην ιστορία και η μνήμη του διατηρείται ζωντανή μέσα από πολυάριθμα βιβλία, τραγούδια, ταινίες, εκθέματα και μνημεία.

Η βύθιση του πλοίου ήταν η αφορμή για να θεσπιστούν νέα μέτρα ασφαλείας και η υπογραφή της Σύμβασης Ασφάλειας Ζωής στη Θάλασσα. Πολλά πλοία μετασκευάστηκαν ως προς τις προδιαγραφές, έτσι ώστε να διαθέτουν περισσότερες σωσίβιες λέμβους ή/και στεγανά και υδατοστεγείς θύρες, όπως αναφέρει το wikipedia.

Ο Τιτανικός «όαση ζωής» στον πάτο της θάλασσας

Το ναυάγιο του Τιτανικού αποτελεί μια σπάνια όαση ζωής σε αυτό το βάθος. Μια έρευνα του 1991 κατέγραψε 28 είδη ζώων στο πλοίο, μεταξύ των οποίων γαρίδες, καβούρια και ανεμώνες, τα οποία αποτελούν μια συμβιωτική αποικία.

Η απαραίτητη ενέργεια για την διατήρηση αυτής της αποικίας, προέρχεται από την οξείδωση του ατσάλινου κουφαριού του πλοίου από βακτήρια. Αποτέλεσμα αυτής της μετατροπής είναι το πλοίο σταδιακά να οξειδώνεται σε σκουριά και αναμένεται τελικά να καταρρεύσει σε 20 με 30 χρόνια.

 Η ταινία «Τιτανικός» που έσπασε τα… κοντέρ

Ο Τιτανικός (Titanic) παραγωγής 1997 σε σενάριο και σκηνοθεσία του Τζέιμς Κάμερον ήταν βασισμένη στο διασημότερο ναυάγιο όλων των εποχών, με πρωταγωνιστές τους Λεονάρντο Ντι Κάπριο και Κέιτ Γουίνσλετ.

Η ταινία, αν και δεν ήταν η μόνη με το σαγηνευτικό θέμα, αφηγείται την ιστορία του Τζακ και της Ρόουζ, δύο νεαρών από διαφορετικές κοινωνικές τάξεις, που ερωτεύονται πάνω στο πλοίο, ενώ αυτό πραγματοποιεί το μοιραίο του ταξίδι.

Η παραγωγή της ταινίας ξεκίνησε το 1995, όταν ο Κάμερον τράβηξε κάποια πλάνα από τον πραγματικό Τιτανικό. Έτσι ξεκίνησε η ανακατασκευή του πλοίου και με ηλεκτρονικούς υπολογιστές αναδημιούργησαν τη σκηνή του ναυαγίου. Ο Κάμερον δημιούργησε μια τεράστια «πισίνα» στην οποία ναυπήγησε και βύθισε τελικά το πλοίο.

Η ταινία χρηματοδοτήθηκε κυρίως από τη 20th Century Fox και την Paramount Pictures και μέχρι τότε ήταν η πιο ακριβή παραγωγή που έγινε ποτέ, με προϋπολογισμό 200 εκατομμύρια δολάρια.

Ο Τιτανικός είχε αρχικά προγραμματιστεί να κυκλοφορήσει στις 2 Ιουλίου 1997, αλλά τελικά βγήκε στις κινηματογραφικές αίθουσες στις 19 Δεκεμβρίου 1997. Η ταινία αποδείχτηκε τεράστια καλλιτεχνική και εισπρακτική επιτυχία, μία από τις πιο εμπορικές όλων των εποχών.

Ο Τιτανικός ξεκινά το παρθενικό και μοιραίο ταξίδι του - 110 χρόνια από το πιο διάσημο ναυάγιο στην παγκόσμια ιστορία (εικόνες & βίντεο)
Εικόνα από την ταινία Τιτανικός

Προτάθηκε για 14 Όσκαρ κερδίζοντας 11, μεταξύ των οποίων Καλύτερης Ταινίας και Σκηνοθεσίας και έγινε η μεγαλύτερη εισπρακτική επιτυχία όλων των εποχών με συνολικές εισπράξεις 1,8 δισεκατομμύριο δολάρια. Τον τίτλο τον κράτησε για 12 χρόνια, μέχρι την επόμενη ταινία του Κάμερον, το Avatar.

Στις 4 Απριλίου 2012 η ταινία επανακυκλοφόρησε σε μορφή 3D για τον εορτασμό 100 χρόνων από τη βύθιση του πλοίου. Η επανακυκλοφορία της ταινίας απέφερε 350,4 εκατομμύρια δολάρια παγκοσμίως, ανεβάζοντας τις συνολικές εισπράξεις στα 2,2 δισεκατομμύρια δολάρια και έγινε η δεύτερη ταινία στην ιστορία του κινηματογράφου που ξεπέρασε τα 2 δισεκατομμύρια δολάρια σε εισπράξεις πίσω από το Avatar.


ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

Αναζήτηση