Quantcast
00:57
25/04/2024
Search
Close this search box.

NEWSLETTER

Eγγραφείτε στο newsletter και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα της επικαιρότητας.
*Θα χρησιμοποιηθεί σύμφωνα με την πολιτική απορρήτου μας
00:57
25/04/2024
Search
Close this search box.

NEWSLETTER

Eγγραφείτε στο newsletter και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα της επικαιρότητας.
*Θα χρησιμοποιηθεί σύμφωνα με την πολιτική απορρήτου μας

Το original Top Gun, το στρατιωτικό πρόγραμμα εκπαίδευσης που ξεκίνησε μετά το αμερικανικό φιάσκο στο Βιετνάμ (εικόνα & βίντεο)

Αμερικανικά Αεροσκάφη σε επίδειξη στο Σικάγο / Φωτογραφία: Pixabay

Αμερικανικά Αεροσκάφη σε επίδειξη στο Σικάγο / Φωτογραφία: Pixabay

28.05.2022
08:39
Τελευταία ενημέρωση: 28/05/2022 • 17:58
Την ονομασία Top Gun ο κόσμος την γνώρισε από την ταινία με τον Τομ Κρουζ, αλλά υπήρχε από το 1969

Ο Τομ Κρουζ επέστρεψε στις μεγάλες οθόνες με την ταινία το «Top Gun: Maverick», μετά την πρώτη ταινία «Τop Gun» το 1986 κι αναμένεται να «σπάσει» τα ταμεία σε Ελλάδα και παγκοσμίως.

Ωστόσο, η αυθεντική ονομασία «Top Gun» έκανε για πρώτη φορά την εμφάνισή της στον στρατό των ΗΠΑ και πιο συγκεκριμένα στη σχολή πιλότων του Ναυτικού, το 1969 σε μια προσπάθεια να αναχαιτίσει τις απώλειες της χώρας στον πόλεμο με το Βιετνάμ.

Με το παρατσούκλι «Top Gun», η σχολή αυτή δίδαξε δεξιότητες μάχης σε μια γενιά που βασιζόταν στους πυραύλους και την τεχνολογία, όπως αναφέρει το «livescience». Οι προετοιμασίες των ΗΠΑ για την ίδρυση της σχολής στο Ναυτικό Αεροπορικό Σταθμό (NAS) είχαν ξεκινήσει το 1968.

top gun 27 5 22 - Το original Top Gun, το στρατιωτικό πρόγραμμα εκπαίδευσης που ξεκίνησε μετά το αμερικανικό φιάσκο στο Βιετνάμ (εικόνα & βίντεο)
Σχολή Top Gun με πολεμικό αεροσκάφος / Φωτογραφία: Instagram

Τα μαθήματα της σχολής «Top Gun»

Η εκπαίδευση στο Top Gun παρείχαν μια σειρά από θεωρητικά μαθήματα, αλλά και πρακτική εξάσκηση. Αρχικά προσανατολισμένη γύρω από το F-4 Phantom, η σχολή επεκτάθηκε γρήγορα για να παρέχει συμβουλές και εξειδίκευση σε πληρώματα F-8 Crusader και αργότερα στα νεότερα F-14 Tomcat και F-18 Hornet.

Οι εκπαιδευτές μάλιστα, λέγεται πως επιστράτευσαν αρχικά μια σειρά από μικρά, ελαφρά επιθετικά αεροσκάφη για να προσομοιώσουν τα MiG-17 που χειρίζονταν οι Βορειοβιετναμέζοι.

Τα πληρώματα αεροσκαφών μελέτησαν το δόγμα και τον εξοπλισμό του εχθρού καθώς και τον δικό τους. Οι μαθητές εξασκήθηκαν στις αναχαιτίσεις με άλλους μαχητές σε μια σειρά από σενάρια. Επίσης διδάχθηκαν δεξιότητες πυροβολισμού και «κυνομαχίας». Για όσους έχουν δει την ταινία, γνωρίζουν πως οι εκπαιδευόμενοι (συμπεριλαμβανομένου του Τομ Κρουζ) συμμετείχαν σε παρόμοιες ασκήσεις, αν και κατά τα λεγόμενα των ειδικών, αυτές δεν είχαν τόσο σασπένς και σε καμία περίπτωση δεν έθεταν σε κίνδυνο τους πιλότους για μια απλή προσομοίωση μάχης.

Οι πραγματικοί πιλότοι-μαθητές πάντως, εκεί στα τέλη του ’60, όταν επέστρεφαν στις μονάδες τους, αναμενόταν να μεταδώσουν τις νέες δεξιότητες και γνώσεις τους στους συναδέλφους, δίνοντας διαλέξεις και καθοδηγώντας τους πιλότους να βελτιώσουν την ποιότητα σε όλους τους τομείς.

Στο Βιετνάμ, οι βελτιώσεις χρειάστηκαν λίγο χρόνο για να τεθούν σε ισχύ, αλλά τελικά απέδωσαν. «Για το Top Gun και οποιονδήποτε έδινε βάση, τα αποτελέσματα της αναλογίας θανάτων του 1972 και των αρχών του 1973 ήταν μόνο το κερασάκι στην τούρτα», έγραψε ο Μπραντ Έλγουορντ στο βιβλίο του «Top Gun: The Legacy», αφήνοντας να εννοηθεί πως η εκπαίδευση είχε εξαιρετικά αποτελέσματα στο πεδίο των μαχών.

Το πρόγραμμα «Top Gun» συνεχίστηκε και μετά τον πόλεμο στο Βιετνάμ

Μετά το τέλος του πολέμου του Βιετνάμ, το πρόγραμμα-σχολή «Top Gun» συνέχισε να ευημερεί. Η συγκεκριμένη σχολή απέκτησε μεγάλη φήμη και πήρε αίγλη με την κυκλοφορία της ταινίας του 1986 με πρωταγωνιστή τον Τομ Κρουζ. Η δεκαετία του 1990 έφερε σημαντικές αλλαγές καθώς τελείωσε ο Ψυχρός Πόλεμος και ακολούθησε μια νέα εποχή αβεβαιότητας. Η σχολή μετονομάστηκε σε πρόγραμμα Εκπαιδευτής Τακτικής Μαχητών Strike Fighter και άρχισε επίσης να διδάσκει τακτικές αέρος-εδάφους.

Σήμερα είναι μέρος του Κέντρου Ανάπτυξης Ναυτικής Αεροπορίας Πολέμου και χειρίζεται τους πιο πρόσφατους τύπους, F-35, για να διατηρήσει το πλεονέκτημά τους. «Ο αντίκτυπος του Top Gun στη ναυτική αεροπορία ήταν εκπληκτικός κι αν ρωτήσεις οποιονδήποτε από τους ιδρυτές του, είναι κάτι πέρα ​​από τα πιο τρελά του όνειρα», γράφει ο Elward.

Όταν ιδρύθηκε η σχολή στα τέλη του 1968, η μόνη εστίασή της ήταν να εκπαιδεύσει τα πληρώματα μαχητικών σε βασικές τακτικές αεροπορικής μάχης, έτσι ώστε να περάσουν αυτές οι διδασκαλίες στον στόλο και να διορθωθεί η θλιβερή αναλογία θανάτων που αντιμετώπιζε η κοινότητα του Ναυτικού F-4 στο Βιετνάμ.

Το «Top Gun» έκανε αυτό και άλλα πολλά, και έγινε παγκοσμίως γνωστό ως κέντρο αριστείας και το πανεπιστήμιο μερικών από τους καλύτερους πιλότους μαχητικών στον κόσμο.

Από την πραγματικότητα στη μεγάλη οθόνη

Λίγα λόγια για το Top Gun Maverick

Πίσω στο Hollywood! Η συνέχεια του Top Gun από το μακρινό 1986 είχε προγραμματιστεί αρχικά να κάνει πρεμιέρα το καλοκαίρι του 2020, ώσπου η πανδημία του κορονοϊού ανακάτεψε ξανά την κινηματογραφική τράπουλα. Ωστόσο, τόσο η Paramount όσο και ο Τομ Κρουζ ήταν ανένδοτοι και επέμεναν να κρατήσουν την ταινία στις κινηματογραφικές αίθουσες και όχι να στείλουν το sequel κατευθείαν σε κάποια υπηρεσία streaming. Και κάπως έτσι φτάσαμε στο σήμερα και σε μια πρεμιέρα που ίσως να αποτελέσει την πιο επικερδή στην διόλου ευκαταφρόνητη και επιτυχημένη πορεία του ηθοποιού στο Hollywood.

Όπως γράφει χαρακτηριστικά το Variety, όταν το Top Gun: Maverick βγει στις αίθουσες της Βόρειας Αμερικής την Παρασκευή 27/05, οι πωλήσεις εισιτηρίων για το εξ αναβολής δράμα-περιπέτεια αναμένεται να ξεπεράσουν τη στρατόσφαιρα. Χάρη στις εξαιρετικές κριτικές και μια γερή δόση νοσταλγίας, η ταινία δράσης με τα αστέρια της Paramount και της Skydance -και πρωταγωνιστή τον Τομ Κρουζ ως πιλότο μαχητικού που νιώθει την ανάγκη για ταχύτητα- αναμένεται να αποφέρει 85 έως 100 εκατομμύρια δολάρια μόνο το πρώτο Σαββατοκύριακο. Μέχρι την Ημέρα Μνήμης που γιορτάζεται στις ΗΠΑ τη Δευτέρα, οι εγχώριες εισπράξεις θα μπορούσαν να φτάσουν τα 130 εκατομμύρια δολάρια.

Στιγμιότυπο από τη νέα ταινία Top Gun με τον Τομ Κρουζ
Στιγμιότυπο από τη νέα ταινία Top Gun με τον Τομ Κρουζ

Τι θα δούμε όμως στη νέα ταινία που έκανε πρεμιέρα αυτή την εβδομάδα και στη χώρα μας; Με πάνω από τριάντα χρόνια υπηρεσίας ως ένας από τους καλύτερους ιπτάμενους του Ναυτικού, ο Πιτ «Μάβερικ» Μίτσελ (Τομ Κρουζ) βρίσκεται εκεί όπου ανήκει. Συμμετέχει σε ακραίες αποστολές ως ένας θαρραλέος δοκιμαστικός πιλότος και αποφεύγει μια πιθανή προαγωγή που θα τον επηρέαζε αρνητικά.

Καθώς εκπαιδεύει μερικούς αποσπασμένους πτυχιούχους για μια ειδική αποστολή την οποία δεν έχει βιώσει ποτέ κανένας πιλότος, ο Μάβερικ αντιμετωπίζει τον Υπολοχαγό Μπράντλεϊ Μπράντσο (Μάιλς Τέλερ), γιο του μακαρίτη φίλου του Μάβερικ αλλά και τον αξιωματικό παρακολούθησης Υπολοχαγό Νικ Μπράντσο, γνωστούς με τα ψευδώνυμα «Ρούστερ» και «Γκους» αντίστοιχα.

Αντιμετωπίζοντας ένα αβέβαιο μέλλον αλλά και τα φαντάσματα του παρελθόντος, ο Μάβερικ βρίσκει τον εαυτό του σε μια πάλη ενάντια στους πιο σκοτεινούς του φόβους, με αποκορύφωμα αυτή την αποστολή που απαιτεί την έσχατη θυσία από εκείνους που θα επιλεχθούν για να τη ζήσουν.

 



ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

Αναζήτηση