Quantcast
14:31
28/03/2024
Search
Close this search box.

NEWSLETTER

Eγγραφείτε στο newsletter και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα της επικαιρότητας.
*Θα χρησιμοποιηθεί σύμφωνα με την πολιτική απορρήτου μας
14:31
28/03/2024
Search
Close this search box.

NEWSLETTER

Eγγραφείτε στο newsletter και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα της επικαιρότητας.
*Θα χρησιμοποιηθεί σύμφωνα με την πολιτική απορρήτου μας

Top Gun: Η πραγματική μαχήτρια που ενέπνευσε τον ρόλο της Τσάρλι πριν από 36 χρόνια – Έφτασε να γίνει η πρώτη γυναίκα υφυπουργός Άμυνας

Αφίσα της ταινίας Top Gun αριστερά και η πραγματική «Τσάρλι» δεξιά

Αφίσα της ταινίας Top Gun αριστερά και η πραγματική «Τσάρλι» δεξιά

26.05.2022
08:25
Τελευταία ενημέρωση: 28/05/2022 • 10:19
Ιστορίες από γύρω από την κλασική, την πρώτη ταινία Top Gun

Recently updated on May 28th, 2022 at 10:19 am

Με αφορμή την πρεμιέρα του sequel της ταινίας Top Gun, 36 ολόκληρα χρόνια μετά το «ορίτζιναλ» ανακαλύπτουμε το πραγματικό πρόσωπο πίσω από την περσόνα της Τσάρλι, του αμόρε του Μάβερικ στην ταινία που δεν… χωρούσε στο σήμερα!

Η αλήθεια είναι πως αν στην ταυτότητά σου δεν αναγράφεται Τομ Κρουζ, τότε σε ηλικία 59 ετών δύσκολα θα μπορούσες να περάσεις για «τζόβενο» που θα έλεγαν και στο χωριό μου. Σε κάθε περίπτωση, η μόνη παραφωνία της νέα ταινίας Top Gun, από την ημέρα που ανακοινώθηκε το sequel μέχρι και σήμερα, ήταν χωρίς αμφιβολία τα εκατομμύρια των δημοσιευμάτων που έβαζαν την Κέλι ΜακΓκίλις πλάι στον τότε παρτενέρ της, για να δείξουν σε ποιον φέρθηκε πιο αδυσώπητα ο χρόνος.

Η ΜακΓκίλις αποκάλυψε για πρώτη φορά το 2019 ότι δεν της ζητήθηκε να πρωταγωνιστήσει στο sequel του «Top Gun». «Είμαι μεγάλη, είμαι χοντρή και δείχνω όσο πρέπει για την ηλικία μου. Και αυτό είναι κάτι που δεν αφορά την κατάσταση αυτή. Για μένα, προτιμώ να νιώθω απόλυτα εντάξει με τον εαυτό μου και με αυτό που είμαι στην ηλικία μου, σε αντίθεση με το να δίνω αξία σε όλα αυτά τα άλλα πράγματα» έλεγε εμφανώς πικραμένη η ηθοποιός.

Η Κέλι ΜακΓκίλις, τότε και τώρα
Η Κέλι ΜακΓκίλις, τότε και τώρα

Η ΜακΓκίλις υπήρξε μια αθόρυβη ηθοποιός τα τελευταία χρόνια και όχι ένα μεγάλο όνομα του Χόλιγουντ, όπως θα μπορούσε να είναι κάποτε, όταν το πρώτο Top Gun βγήκε στις κινηματογραφικές αίθουσες το 1986. «Ήταν πολύ δύσκολο για μένα να έχω οποιοδήποτε είδος αίσθησης του εαυτού μου ή αυτοπροσδιορισμού ή πραγματικής αυτοεκτίμησης εκτός από αυτό που έκανα για να επιβιώσω» έχει δηλώσει η ηθοποιός.

Η γυναίκα που ενέπνευσε τον χαρακτήρα της Τσάρλι στο Top Gun

Σε κάθε περίπτωση, η γυναίκα πίσω από την Τσάρλι, την οποία υποδύθηκε η ΜακΓκίλις πριν από κάμποσα χρόνια είναι υπαρκτό πρόσωπο και μάλιστα κατάφερε αναρριχηθεί ως την θέση της υφυπουργού στο υπουργείο Άμυνας των ΗΠΑ.

Η ρομαντική περιπέτεια στο πρώτο, το κλασικό Top Gun πέρασε από 40 κύματα, καθώς ο Μάβερικ είχε να αντιμετωπίσει και τις αντιρρήσεις των Αμερικανών καραβανάδων του πολεμικού Ναυτικού των ΗΠΑ που ενεπλάκησαν ενεργά στην ταινία. Σύμφωνα με το ντοκιμαντέρ “Danger Zone”, ένα πρώτο προσχέδιο περιελάμβανε μια ερωτική ιστορία μεταξύ του Μάβερικ και μιας υπαξιωματικού του Ναυτικού που υπηρετούσε μαζί του στη βάση, αλλά ο πραγματικός διοικητής της βάσης Μιραμάρ αρνήθηκε να επιτρέψει την έναρξη των γυρισμάτων αν αυτό δεν άλλαζε.

Η Κριστίν Φοξ που ενέπνευσε τον ρόλο της Τσάρλι στο Top Gun
Η Κριστίν Φοξ που ενέπνευσε τον ρόλο της Τσάρλι στο Top Gun

Βλέπετε, τουλάχιστον στα μέσα του ’80, οι σχέσεις μεταξύ συνυπηρετούντων στο Πολεμικό Ναυτικό των ΗΠΑ απαγορευόνταν από τους κανονισμούς. Όταν ο παραγωγός του Top Gun, Τζέρι Μπρούκχαϊμερ ζήτησε εναλλακτικές λύσεις, ο διοικητής του Ναυτικού πρότεινε έναν πολιτικό εκπαιδευτή και αναλυτή. Για την ακρίβεια του σύστησε ένα καθ’ όλα υπαρκτό πρόσωπο, την Κριστίν Φοξ, μαθηματικό και πολιτικό εργολάβο του Κέντρου Αναλύσεων στο Πολεμικό Ναυτικό.

Σύμφωνα με δημοσίευμα της εποχής στο αμερικανικό περιοδικό People, η Φοξ υπήρξε στην πραγματικότητα η έμπνευση για την Τσάρλι, τη γυναίκα που έκλεβε την καρδιά του Τομ Κρουζ στην πρώτη ταινία και την οποία υποδύθηκε η Κέλι ΜακΓκίλις. Οι ομοιότητες, πολλές! Όπως και η Τσάρλι, έτσι και η Fox ήταν αναλυτής αεροπορικής υπεροχής που εργαζόταν στο Ναυτικό Αεροπορικό Σταθμό Μίραμαρ και συμμετείχε στην αξιολόγηση και εκπαίδευση αεροπόρων στο πρόγραμμα TOP GUN. Ναι, για όσους δεν θυμάστε την ταινία, ο τίτλος της αναφέρεται σε ένα πρόγραμμα εκπαίδευσης πιλότων της Πολεμικής Αεροπορίας το οποίο είναι επίσης καθ’ όλα πραγματικό.

Η Φοξ συναναστρεφόταν επίσης -αν και ποτέ σε ερωτικό επίπεδο- με τους αεροπόρους του προγράμματος Top Gun στη Λέσχη Αξιωματικών, όπου η Τσάρλι συναντά για πρώτη φορά τον Μάβερικ στην ταινία. «Η Φοξ πηγαίνει συχνά στη Λέσχη Αξιωματικών μετά τη δουλειά, και συνήθως ψάχνει για αεροπόρους, αλλά οι συζητήσεις είναι περισσότερο τεχνικές παρά γαργαλιστικές», έγραφε το δημοσίευμα του People πριν από 36 χρόνια. «Με μερικά ποτά οι ιπτάμενοι χαλαρώνουν και εκείνη μαθαίνει τι πραγματικά έχουν στο μυαλό τους. “Όταν ενημερώνω αυτά τα παιδιά, είναι πολύ επίσημο και όλοι θέλουν να ξέρω πόσο καλή δουλειά έκαναν”, λέει. “Στη Λέσχη Αξιωματικών, θα μιλάνε ασταμάτητα”» συνέχιζε.

Τις δεκαετίες που ακολούθησαν την τοποθέτησή της στο Μιραμάρ, η Κριστίν Φοξ αναρριχήθηκε στην ιεραρχία του αμερικανικού υπουργείου Άμυνας και για μια περίοδο έξι μηνών, μεταξύ 2013 και 2014, διετέλεσε υπηρεσιακή αναπληρώτρια υπουργός Άμυνας, αποτελώντας την πρώτη γυναίκα σε πιο υψηλόβαθμη θέση στην ιστορία του Πενταγώνου. Υπήρξαν και άλλες γυναίκες στη θέση του υφυπουργού, ωστόσο εκείνη, ως εργαζόμενη στο Πεντάγωνο και όχι πολιτικό πρόσωπο, λογίζεται η πρώτη στη θέση αυτή.

Λίγα λόγια για το Top Gun Maverick

Τι θα δούμε όμως στη νέα ταινία; Με πάνω από τριάντα χρόνια υπηρεσίας ως ένας από τους καλύτερους ιπτάμενους του Ναυτικού, ο Πιτ «Μάβερικ» Μίτσελ (Τομ Κρουζ) βρίσκεται εκεί όπου ανήκει. Συμμετέχει σε ακραίες αποστολές ως ένας θαρραλέος δοκιμαστικός πιλότος και αποφεύγει μια πιθανή προαγωγή που θα τον επηρέαζε αρνητικά.

Καθώς εκπαιδεύει μερικούς αποσπασμένους πτυχιούχους για μια ειδική αποστολή την οποία δεν έχει βιώσει ποτέ κανένας πιλότος, ο Μάβερικ αντιμετωπίζει τον Υπολοχαγό Μπράντλεϊ Μπράντσο (Μάιλς Τέλερ), γιο του μακαρίτη φίλου του Μάβερικ αλλά και τον αξιωματικό παρακολούθησης Υπολοχαγό Νικ Μπράντσο, γνωστούς με τα ψευδώνυμα «Ρούστερ» και «Γκους» αντίστοιχα.

Αντιμετωπίζοντας ένα αβέβαιο μέλλον αλλά και τα φαντάσματα του παρελθόντος, ο Μάβερικ βρίσκει τον εαυτό του σε μια πάλη ενάντια στους πιο σκοτεινούς του φόβους, με αποκορύφωμα αυτή την αποστολή που απαιτεί την έσχατη θυσία από εκείνους που θα επιλεχθούν για να τη ζήσουν.

Η συνέχεια του Top Gun από το μακρινό 1986 είχε προγραμματιστεί αρχικά να κάνει πρεμιέρα το καλοκαίρι του 2020, ώσπου η πανδημία του κορονοϊού ανακάτεψε ξανά την κινηματογραφική τράπουλα. Ωστόσο, τόσο η Paramount όσο και ο Τομ Κρουζ ήταν ανένδοτοι και επέμεναν να κρατήσουν την ταινία στις κινηματογραφικές αίθουσες και όχι να στείλουν το sequel κατευθείαν σε κάποια υπηρεσία streaming. Και κάπως έτσι φτάσαμε στο σήμερα και σε μια πρεμιέρα που ίσως να αποτελέσει την πιο επικερδή στην διόλου ευκαταφρόνητη και επιτυχημένη πορεία του ηθοποιού στο Hollywood.

Όπως γράφει χαρακτηριστικά το Variety, όταν το Top Gun: Maverick βγει στις αίθουσες της Βόρειας Αμερικής την Παρασκευή, οι πωλήσεις εισιτηρίων για το εξ αναβολής δράμα-περιπέτεια αναμένεται να ξεπεράσουν τη στρατόσφαιρα. Χάρη στις εξαιρετικές κριτικές και μια γερή δόση νοσταλγίας, η ταινία δράσης με τα αστέρια της Paramount και της Skydance -και πρωταγωνιστή τον Τομ Κρουζ ως πιλότο μαχητικού που νιώθει την ανάγκη για ταχύτητα- αναμένεται να αποφέρει 85 έως 100 εκατομμύρια δολάρια μόνο το πρώτο Σαββατοκύριακο. Μέχρι την Ημέρα Μνήμης που γιορτάζεται στις ΗΠΑ τη Δευτέρα, οι εγχώριες εισπράξεις θα μπορούσαν να φτάσουν τα 130 εκατομμύρια δολάρια.


ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

Αναζήτηση