08:44
15/01/2025
Search
Close this search box.

NEWSLETTER

Eγγραφείτε στο newsletter και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα της επικαιρότητας.
*Θα χρησιμοποιηθεί σύμφωνα με την πολιτική απορρήτου μας
08:44
15/01/2025
Search
Close this search box.

NEWSLETTER

Eγγραφείτε στο newsletter και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα της επικαιρότητας.
*Θα χρησιμοποιηθεί σύμφωνα με την πολιτική απορρήτου μας

Η ιστορία του Netflix, μιας πρωτοπόρας συνδρομητικής υπηρεσίας DVD που έγινε ο ισχυρότερος κολοσσός streaming στον κόσμο

Ο ιδρυτής του Netflix, Ριντ Χέιστινγκς / Φωτογραφία: ΑΠΕ

Ο ιδρυτής του Netflix, Ριντ Χέιστινγκς / Φωτογραφία: ΑΠΕ

21.01.2023
15:39
Τελευταία ενημέρωση: 22/01/2023 • 8:04
Πώς μια αργοπορημένη ταινία σε DVD Club δημιούργησε το μεγαθήριο που ακούει στο όνομα Netflix

Ένας ολόκληρος κόσμος του θεάματος στην παλάμη του χεριού σου. Αυτό είναι στην πραγματικότητα το Netflix, η υπηρεσία streaming που άλλαξε τον τρόπο που γίνονται παραγωγές παγκοσμίως και έδωσε φωνή σε δημιουργούς από όλο τον κόσμο!

Ναι, πολλά μπορεί να ειπωθούν για τον τρόπο που η συνδρομητική πλατφόρμα κίνησε τα γρανάζια της βιομηχανίας του θεάματος, συχνά οδηγώντας σε οικονομικό μαρασμό την έβδομη τέχνη – τουλάχιστον σε ό, τι αφορά στον τρόπο προβολής της από τις αίθουσες του κινηματογράφους – όμως σε κάθε περίπτωση, το Netflix έφερε την επανάσταση. Και να φανταστείτε, πως όλη η ιδέα για την εταιρία στην Καλιφόρνια πριν από 25 ολόκληρα χρόνια προήλθε από ένα αργοπορημένο DVD.

Ο κύριος Ριντ Χέιστινγκς πλήρωσε ένα εξωφρενικό ποσό στο DVD Club της γειτονιάς του (εκείνα τα μαγαζιά που πουλούσαν αρχικά βιντεοκασέτες και στη συνέχεια DVD και σήμερα δεν υπάρχουν πια) γιατί πολύ απλά ξέχασε να το επιστρέψει στην ώρα του.

Ο ιδρυτής του Netflix, Ριντ Χέιστινγκς
Ο ιδρυτής του Netflix, Ριντ Χέιστινγκς / Φωτογραφία: ΑΠΕ

Πώς γεννήθηκε η ιδέα του Netflix

Το 1997 λοιπόν ο Χέιστινγκς και ο Μαρκ Ράντολφ, συνέλαβαν την ιδέα της δημιουργίας μιας υπηρεσίας αποστολής ταινιών DVD μέσω ταχυδρομείο. Και κάπως έτσι γεννήθηκε το Netflix! Ο Ράντολφ αποχώρησε κάπου στην πορεία και πριν η μικρή εταιρεία από την Καλιφόρνια γίνει το μεγαθήριο που είναι σήμερα.

Η αναδρομή αυτή γίνεται σήμερα, δυόμισι δεκαετίες αργότερα, με αφορμή την ανακοίνωση του συνιδρυτή της Netflix πως αφήνει πίσω του την καρέκλα του διευθύνοντα συμβούλου. «Είμαι τόσο περήφανος για τα πρώτα 25 χρόνια μας και τόσο ενθουσιασμένος για το επόμενο τέταρτο του αιώνα μας. Μπορούμε να κάνουμε πολλά περισσότερα για να διασκεδάσουμε καλύτερα τον κόσμο και να προσφέρουμε περισσότερη χαρά στα μέλη μας» έγραψε την Τετάρτη 19 Ιανουαρίου ο Ριντ Χέιστινγκς προαναγγέλλοντας πως συν-διευθύνοντες σύμβουλοι της Netflix θα είναι στο εξής, οι Τεντ Σαράντος και Γκρεγκ Πίτερς.

«Στο μέλλον, θα είμαι εκτελεστικός πρόεδρος, ένας ρόλος που συχνά αναλαμβάνουν οι ιδρυτές (Τζεφ Μπέζος κ.λπ.) αφού παραδώσουν τη σκυτάλη του CEO σε άλλους. Ο Τεντ, ο Γκρεγκ και εγώ συνεργαζόμαστε στενά με διαφορετικές ιδιότητες εδώ και 15 χρόνια. […] Ανυπομονώ να συνεργαστώ μαζί τους σε αυτόν τον ρόλο για πολλά χρόνια» έγραφε μεταξύ άλλων ο Χέιστινγκς.

Ποιος είναι ο συνιδρυτής του Netflix

Γιος ενός δικηγόρου της κυβέρνησης Νίξον, ο 62χρονος σήμερα Χέιστινγκς σπούδασε μαθηματικά και υπηρέτησε στο Σώμα Ειρήνης στη Σουαζιλάνδη. Ο Χέιστινγκς κατέχει μεταπτυχιακό δίπλωμα στην τεχνητή νοημοσύνη από το Στάνφορντ.

Ο Χέιστινγκς υπήρξε συνιδρυτής του Netflix το 1995, αφού πούλησε την πρώτη του εταιρεία. Το Netflix λειτουργούσε, όπως προαναφέραμε, ως συνδρομητική υπηρεσία DVD, αλλά με τα χρόνια να μεταδίδει περιεχόμενο σε ροή το 2007.

Ο Αμερικανός λοιπόν, πίστευε ότι τα DVD θα κυκλοφορούσαν καλά μέσω ταχυδρομείου. Ο ίδιος και ο τότε συνεργάτης του ξεκίνησαν τις δραστηριότητες ταχυδρομικής παραγγελίας DVD το 1998 και ο Χέιστινγκς έγινε διευθύνων σύμβουλός της την ίδια χρονιά.

Ο ιδρυτής του Netflix, Ριντ Χέιστινγκς με τον συνεργάτη του Τεντ Σαράντος / Φωτογραφία: ΑΠΕ
Ο ιδρυτής του Netflix, Ριντ Χέιστινγκς με τον συνεργάτη του Τεντ Σαράντος / Φωτογραφία: ΑΠΕ

Στην αρχή οι πελάτες μπορούσαν να νοικιάσουν κάθε DVD για επτά ημέρες, αλλά από τον Δεκέμβριο του 1999 οι συνδρομητές είχαν τη δυνατότητα να πληρώνουν ένα καθορισμένο μηνιαίο τέλος για να νοικιάζουν απεριόριστο αριθμό DVD.

Η πρώτη πρωτόγονη συνδρομή του Netflix ήταν μια πραγματικότητα, μόνο που τότε τα DVD μπορούσαν να τα δουν όσα μέλη της οικογένειας ήθελες από όσες συσκευές λαχταρούσε η ψυχή σου.

Παρόλο που επέλεγαν DVD και έλεγχαν τους λογαριασμούς τους μέσω του δικτυακού τόπου Netflix, τα DVD (έως τρία κάθε φορά) στέλνονταν και επιστρέφονταν ταχυδρομικώς. Μόλις επιστρεφόταν ένα DVD, η επόμενη ταινία στη λίστα του λογαριασμού του πελάτη στέλνονταν αυτόματα ταχυδρομικώς.

O Co-CEO του Netflix Τεντ Σαράντος
O Co-CEO του Netflix Τεντ Σαράντος / Φωτογραφία: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Το 1999 στο άρμα του Netflix μπήκε και ο ελληνικής καταγωγής Τεντ Σαράντος και έναν χρόνο αργότερα εντάχθηκε στην εταιρεία ως στέλεχός της.

Υπερδραστήριος και φιλόδοξος, ο Χέιστινγκς επέκτεινε το Netflix μέσω συνεργασιών με κινηματογραφικά στούντιο και επιθετικών εκστρατειών μάρκετινγκ, δίνοντας έμφαση στον κατάλογο του Netflix με ανεξάρτητες ταινίες, ντοκιμαντέρ και άλλα φιλμ που δεν ήταν εύκολα διαθέσιμα μέσω άλλων υπηρεσιών.

Ως τον Φεβρουάριο του 2007 το Netflix είχε αποστείλει ένα δισεκατομμύριο DVD σε όλη την αμερικανική επικράτεια. .

Το Netflix μπαίνει στην εποχή του Streaming

Μπορεί στις ΗΠΑ οι ταχύτητες διαδικτύου να ήταν μακράν πιο αποδοτικές από αυτές στην Ελλάδα του 2007, ωστόσο και εκεί, η ιδέα του Streaming έμοιαζε άπιαστο όνειρο ακόμη τότε. Ωστόσο, δειλά, δειλά, η εταιρεία εγκαινίασε εφαρμογές που επέτρεπαν στους πελάτες να έχουν πρόσβαση σε ταινίες και τηλεοπτικές εκπομπές μέσω streaming downloads.

Κι εκεί που όλα έμοιαζαν να ανθίζουν, σε μια ακόμη εγκυκλοπαίδεια εξ Αμερικής με τίτλο «πώς να γίνεις εκατομμυριούχος μέσω της τεχνολογίας» (βλέπε Μαρκ Ζάκερμπεγκ), ο Χέιστινγκς έκανε ένα αψυχολόγητο λάθος.

Το 2011, η Netflix ανακοίνωσε ότι θα αυξήσει τις τιμές ενοικίασης DVD και θα χωρίσει την εταιρεία στα δύο, με την υπηρεσία DVD να μετονομάζεται σε Qwikster. Ο Αμερικανός δεν εκτίμησε σωστά την αντίδραση της πελατείας του – ίσως αυτός είναι και ο λόγος που σήμερα, παρά τις απώλειες συνδρομητών η εταιρεία ζυγίζει και ξαναζυγίζει το ενδεχόμενο αύξησης της τιμής συνδρομής – έχασε χιλιάδες πελάτες και είδε την τιμή της μετοχής της εταιρείας να πέφτει κατακόρυφα.

Κάπως έτσι, η εταιρεία αναγκάστηκε να οπισθοχωρήσει και ακύρωσε το σχέδιο απόσχισης της Qwikster.

Ο πολυμήχανος κύριος Σαράντος

Τα επόμενα χρόνια, με την παρότρυνση του Τεντ Σαράντος, ο Αμερικανός προχώρησε με την παραγωγή πρωτότυπου περιεχομένου, των σειρών και ταινιών που σήμερα κατακλύζουν την πλατφόρμα και φέρουν το χαρακτηριστικό λογότυπο του Netflix.

Η πρώτη της τέτοια προσφορά στους συνδρομητές ήταν το πολιτικό δράμα House of Cards, η οποία έκανε το ντεμπούτο της το 2013 και κέρδισε τις εντυπώσεις. Την αγορά των δικαιωμάτων της σειράς «House of Cards» αποφάσισε τον Μάιο του 2011 ο Σαράντος, έναντι 100 εκατομμυρίων δολαρίων, πιστεύοντας ακράδαντα ότι θα είναι τεράστια επιτυχία, κάτι που φάνηκε από τον πρώτο κιόλας κύκλο.

Το εν λόγω περιεχόμενο ήταν εξαιρετικά επιτυχημένο και αποτέλεσε σημαντικό ατού της εταιρείας. Κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου το Netflix άρχισε επίσης να παράγει ταινίες. Κάτι ανάλογο συνέβη και με το «Narcos», τη σειρά που σκιαγραφεί την άνοδο και την πτώση του διαβόητου Πάμπλο Εσκομπάρ, η οποία επίσης σάρωσε σε θεαματικότητα.

Το Netflix είναι σήμερα διαθέσιμο παγκοσμίως με εξαιρέσεις την Κίνα, τη Βόρεια Κορέα και τη Συρία, λόγω των κυβερνητικών περιορισμών που έχουν επιβληθεί και πρόσφατα δεν διατίθεται εξαιτίας του πολέμου στην Ουκρανία, ούτε στη Ρωσία. Η τελευταία αυτή εξέλιξη, ήταν και η αιτία που «έδειξαν» οι υψηλά ιστάμενοι της Netflix για την ραγδαία μείωση συνδρομητών πριν από έναν χρόνο περίπου.

Μέρος αυτής της ραγδαίας ανάπτυξης, αλλά και της επιτυχίας το πιστώνεται δίχως αμφιβολία ο Ελληνοαμερικάνος, Τεντ Σαράντος που σήμερα είναι και επίσημα η κεφαλή του Netflix, μετά την αποχώρηση Χέιστινγκς.

«Οι απίστευτοι άνθρωποι δεν θέλουν να τους καθοδηγούν με μικροδιαχείριση. Διαχειριζόμαστε θέτοντας το πλαίσιο και αφήνοντας τους ανθρώπους να τρέξουν» έχει δηλώσει ο συνιδρυτής του Netflix για τον τρόπο που θέλει να διοικεί τον κολοσσό streaming που έχει δημιουργήσει.

Σύμφωνα με το Forbes, το 2020 ο Hastings και η σύζυγός του Patty δώρισαν 120 εκατομμύρια δολάρια για τη χρηματοδότηση υποτροφιών σε δύο ιστορικά μαύρα κολέγια και το United Negro College Fund.



ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

Αναζήτηση