Quantcast
10:05
24/04/2024
Search
Close this search box.

NEWSLETTER

Eγγραφείτε στο newsletter και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα της επικαιρότητας.
*Θα χρησιμοποιηθεί σύμφωνα με την πολιτική απορρήτου μας
10:05
24/04/2024
Search
Close this search box.

NEWSLETTER

Eγγραφείτε στο newsletter και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα της επικαιρότητας.
*Θα χρησιμοποιηθεί σύμφωνα με την πολιτική απορρήτου μας

Τεντ Σαράντος: Ο Ελληνοαμερικανός που έχτισε τον κολοσσό του Netflix – «Κάθε φορά που πηγαίνω στη Σάμο ερωτεύομαι τη χώρα από την αρχή»

O Co-CEO του Netflix Τεντ Σαράντος / Φωτογραφία: ΑΠΕ-ΜΠΕ

O Co-CEO του Netflix Τεντ Σαράντος / Φωτογραφία: ΑΠΕ-ΜΠΕ

14.05.2022
16:45
Τελευταία ενημέρωση: 15/05/2022 • 8:47
Ποιος είναι ο Co-CEO του Netflix Τεντ Σαράντος

Σχεδόν δύο χρόνια συμπληρώνει ο ελληνικής καταγωγής Τεντ Σαράντος στη θέση του συνδιευθύνοντος συμβούλου (Co-CEO) του Netflix, σε μια περίοδο ακμής, αλλά και αμφισβήτησης για τον τεχνολογικό κολοσσό.

Αξίζει να σημειωθεί ότι ο Τεντ Σαράντος διατηρεί ηγετικό ρόλο στον χειρισμό ζητημάτων που σχετίζονται με το περιεχόμενο των εκπομπών και ταινιών της Netflix, κάτι που το τελευταίο διάστημα, μετά την ανακοίνωση για απώλεια 200.000 συνδρομητών, σαφέστατα θα τον φέρνει στο επίκεντρο της κριτικής.

Βεβαίως, ο Τεντ Σαράντος είναι ο άνθρωπος που έφερε στις οθόνες μας το House Of Cards, σειρές όπως το Stranger Things και πολλά άλλα προγράμματα που έγιναν ανάρπαστα σε ολόκληρο τον πλανήτη.

Αξίζει να σημειωθεί πως η προαγωγή του Τεντ Σαράντος έγινε σε μία περίοδο όπου το Netflix θεώρησε ότι θα καταγράψει επιβράδυνση της αύξησης των συνδρομητών της διότι σύμφωνα με όσα είχαν δείξει οι αναλυτές τους, το διάστημα Ιουλίου – Σεπτεμβρίου 2020 αναμένονταν 5,3 εκατομμύρια συνδρομητές κατά μέσο όρο ωστόσο από την πλευρά της η εταιρεία προέβλεπε ότι ο αριθμός των νέων συνδρομητών της θα άγγιζε τους 2,5 εκατομμύρια παγκοσμίως.

Ποιος είναι ο Τεντ Σαράντος

Ο Τεντ Σαράντος, ή όπως είναι το πραγματικό του όνομα Θεόδωρος-Αντώνιος Καρυωτάκης, είναι Έλληνας τρίτης γενιάς που γεννήθηκε και μεγάλωσε Αμερική. Ο Σαράντος κατάγεται από το νησί της Σάμου και έχει γεννηθεί στο Φοίνιξ της Αριζόνα. Δεν μιλάει ούτε λέξη ελληνικά, δηλώνει καθολικός στο θρήσκευμα και είναι το τέταρτο από τα πέντε παιδιά ενός ηλεκτρολόγου και μιας νοικοκυράς.

Από τα μαθητικά του χρόνια αγάπησε με πάθος την δημοσιογραφία. Το 1979 ξεκίνησε να δουλεύει σε αλυσίδα βίντεο κλαμπ, μια πρώτη αρχή για την ιδέα του Netflix. Στα 24 χρόνια του εγκατέλειψε τις σπουδές δημοσιογραφίας που είχε ξεκινήσει στο πανεπιστήμιο της Αριζόνα γιατί έγινε περιφερειακός διευθυντής πωλήσεων και μάρκετινγκ σε μια από τις μεγαλύτερες εταιρείες διανομής βιντεοκασετών στις ΗΠΑ.

«Ο παππούς μου από την πλευρά του πατέρα μου είναι από την Ελλάδα και το όνομά του ήταν Άλεξ Καρυωτάκης. Είναι από την Σάμο και ήρθε στην Αμερική όταν ήταν ακόμη έφηβος, όπου άλλαξε το όνομά του σε Σαράντος» δήλωσε πριν από μερικά χρόνια στο μέσο της ελληνικής ομογένειας, Greek Reporter, ο Τεντ Σαράντος, που αποκάλυψε πως επισκέπτεται συχνά την ιδιαίτερη πατρίδα του πατέρα του. «Κάθε φορά που πηγαίνω στη Σάμο ερωτεύομαι την χώρα από την αρχή» λέει.

Το 1999 γνωρίστηκε με τον ιδρυτή του Netflix Ριντ Χάστλινγκς και έναν χρόνο αργότερα εντάχθηκε στην εταιρεία ως στέλεχός της. Τα δύο αυτά πρόσωπα, μαζί με το υπόλοιπο «διευθυντήριο» του Netflix, βρέθηκαν στο επίκεντρο της κριτικής και είναι ο στόχος μήνυσης μετόχων της εταιρείας, που τους κατηγορεί πως δεν προειδοποίησαν εγκαίρως για την «τέλεια καταιγίδα» που ερχόταν στην ψηφιακή πλατφόρμα.

Είναι παντρεμένος δύο φορές και πατέρας τεσσάρων παιδιών. Η δεύτερη σύζυγός του, η Νικόλ Αβάντ, είναι πρώην πρέσβειρα των ΗΠΑ στις Μπαχάμες και προσωπική φίλη του Μπαράκ Ομπάμα.

«Ανεβοκατεβάζει προέδρους»

Μια από τις πρώτες τηλεοπτικές σειρές που έβαλαν για τα καλά το Netflix στο παιχνίδι το 2011, είναι αναφισβήτητα το House Of Cards. Την αγορά των δικαιωμάτων της σειράς «House of Cards» αποφάσισε τον Μάιο του 2011 ο Σαράντος, έναντι 100 εκατομμυρίων δολαρίων, πιστεύοντας ακράδαντα ότι θα είναι τεράστια επιτυχία, κάτι που φάνηκε από τον πρώτο κιόλας κύκλο.

Κάτι ανάλογο συνέβη και με το «Narcos», τη σειρά που σκιαγραφεί την άνοδο και την πτώση του διαβόητου Πάμπλο Εσκομπάρ, η οποία επίσης σάρωσε σε θεαματικότητα.

Ειδικότερα, ο Τεντ Σαράντος ήταν ο βασικός υπεύθυνος πίσω από την «άνοδο» στον (τηλεοπτικό) προεδρικό θώκο των ΗΠΑ του Φρανκ Άντεργουντ (κατά κόσμον Κέβιν Σπέισι) ενός ήρωα που είχε άδοξο τέλος εξαιτίας των δικαστικών «περιπετειών» του ηθοποιού.

Ο σάλος που ξέσπασε γύρω από τον Σπέισι και τις κατηγορίες περί σεξουαλικής παρενόχλησης οδήγησαν τον Σαράντος στην απόφαση να τον απομακρύνει από τη σειρά, με την προεδρική σκυτάλη να περνάει στην Ρόμπιν Ράιτ και τελικά η σειρά να ολοκληρώνεται, μάλλον άδοξα.

Ένας «τιτάνας» στην «αυλή» των Ομπάμα

Καθώς η μικρή εταιρεία διανομής DVD εξελισσόταν στον κολοσσό που είναι σήμερα η Netflix, ο Τεντ Σαράντος αναρριχόνταν στην αμερικανική κοινωνία, αποκτώντας συνδέσεις, φιλίες και επαφές ως και με τον ίδιο τον πρόεδρο των ΗΠΑ.

Το Netflix είναι πλέον διαθέσιμο παγκοσμίως με εξαιρέσεις την Κίνα, τη Βόρεια Κορέα και τη Συρία, λόγω των κυβερνητικών περιορισμών που έχουν επιβληθεί και πρόσφατα δεν διατίθεται εξαιτίας του πολέμου στην Ουκρανία, ούτε στη Ρωσία. Μέρος αυτής της ραγδαίας ανάπτυξης, αλλά και της επιτυχίας το πιστώνεται δίχως αμφιβολία ο Ελληνοαμερικάνος.

Φανατικός υποστηρικτής των Δημοκρατικών, ο Σαράντος αποτελεί ένα από τα πλέον αναγνωρίσιμα πρόσωπα στις ΗΠΑ τα τελευταία δέκα χρόνια. Την επιρροή, αλλά και την ισχύ του στις ΗΠΑ πιστοποιεί εν μέρει και η στενή φιλική σχέση που διατηρεί με το ζεύγος Ομπάμα.

Ήταν άλλωστε αυτός που κατά τη διάρκεια της πρώτης προεκλογικής εκστρατείας του πρώτου Αφροαμερικανού προέδρου συγκέντρωσε ένα μεγάλο ποσό της τάξης των 700.000 δολαρίων μέσω φιλανθρωπικής εκδήλωσης.

Ο Σαράντος έχει βρεθεί και στη λίστα των 100 ανθρώπων με τη μεγαλύτερη επιρροή στον κόσμο και μάλιστα στην κατηγορία «Τιτάνες» του περιοδικού TIME.

Η «σύγκρουση» με το Φεστιβάλ Καννών

Το 2018 η Netflix Inc μέσω του Τεντ Σαράντος είχε ανακοινώσει ότι θα αποσύρει εντελώς τις ταινίες της από το μεγαλύτερο φεσρτιβάλ στον κόσμο.  Αυτό συνέβη μετά την επιβολή του κανόνα ότι θα μπορούν να προβληθούν μόνο εκτός συναγωνισμού καθώς, σύμφωνα με το σκεπτικό, δεν ακολουθούν τον συμβατικό δρόμο της προβολής στις κινηματογραφικές αίθουσες.

Ένας κανόνας που θεσπίστηκε σε μια απόπειρα του καλλιτεχνικού διευθυντή του Φεστιβάλ Τιερί Φρεμό να βρει ένα modus vivendi με την streaming υπηρεσία και τους εξοργισμένους Γάλλους αιθουσάρχες που την περασμένη χρονιά παραλίγο να τον λιντσάρουν επειδή συμπεριέλαβε στο επίσημο Διαγωνιστικό δύο ταινίες του Netflix χωρίς κινηματογραφική διανομή.

Από την πλευρά του ο Φρεμό τότε είχε δηλώσει ότι το Netflix είναι «πάντα ευπρόσδεκτο» στις Κάννες. «Έχουμε έναν εποικοδομητικό διάλογο με το Netflix. Ωστόσο κάθε ταινία που διαγωνίζεται πρέπει να είναι ανοιχτή στη διανομή στις αίθουσες.

Κάναμε δύο προτάσεις για δύο ταινίες (την παραγωγή ή τη διανομή των οποίων έκανε το Netflix): μια να μετάσχει στο διαγωνιστικό τμήμα και μια άλλη, ίσως την ταινία “The Other Side of the Wind”, να προβληθεί στο τμήμα εκτός διαγωνισμού» τονίζοντας ότι ο όμιλος αρνήθηκε.

 



Aκολουθήστε το thestandard.gr στο Google News για να ενημερώνεστε για όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις σε Ελλάδα και όλο τον κόσμο στο thestandard.gr

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

Αναζήτηση