Quantcast
22:01
26/04/2024
Search
Close this search box.

NEWSLETTER

Eγγραφείτε στο newsletter και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα της επικαιρότητας.
*Θα χρησιμοποιηθεί σύμφωνα με την πολιτική απορρήτου μας
22:01
26/04/2024
Search
Close this search box.

NEWSLETTER

Eγγραφείτε στο newsletter και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα της επικαιρότητας.
*Θα χρησιμοποιηθεί σύμφωνα με την πολιτική απορρήτου μας

Ήταν όλοι τους Έλληνες στην ψυχή – 10 προσωπικότητες που διέπρεψαν και μεγαλουργούν στις ΗΠΑ κι έχουν ελληνική καταγωγή

O Τζον Κασσαβέτης, ο Νίκολας Νεγρεπόντε, η Νία Βαρντάλος, ο Άλμπερτ Μπουρλά και η Τζένιφερ Άνιστον / Φωτογαφίες: ΑΠΕ-ΜΠΕ

O Τζον Κασσαβέτης, ο Νίκολας Νεγρεπόντε, η Νία Βαρντάλος, ο Άλμπερτ Μπουρλά και η Τζένιφερ Άνιστον / Φωτογαφίες: ΑΠΕ-ΜΠΕ

22.05.2022
16:14
Τελευταία ενημέρωση: 22/05/2022 • 20:44
Οι Έλληνες που μεγαλούργησαν στις ΗΠΑ - Από τον Μπουρλά έως τον Αντετοκούνμπο

Στους επιφανείς Έλληνες της Αμερικής που μεγαλούργησαν και διέπρεψαν στον τομέα τους και με πάθος διατήρησαν την ελληνική τους ταυτότητα, αναφέρθηκε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης στην ιστορική του ομιλία στο Κογκρέσο.

Ο Έλληνας πρωθυπουργός αναφέρθηκε εκτενώς στους μετανάστες που έγιναν δεκτοί από τις ΗΠΑ τα τελευταία 120 χρόνια, τονίζοντας ότι χάρη στις κοινές αξίες, προσαρμόστηκαν εύκολα και έχτισαν μια καλύτερη ζωή.

Στο τέλος της ομιλίας του ο Κυριάκος Μητσοτάκης αναφέρθηκε, μεταξύ άλλων και στον Γιάννη Αντετοκούνμπο, με το κοινό να ξεσπά σε χειροκροτήματα στο άκουσμα του ονόματος του «Greek Freak».

Σήμερα οι Έλληνες που ζουν στις ΗΠΑ και τα τρία εκατομμύρια που αυτοπροσδιορίζονται ως Έλληνες ανάμεσά τους μερικοί από τους πιο σεβάσμιους εκπροσώπους στις τέχνες, την επιστήμη, την εκπαίδευση, τον αθλητισμό

«Σήμερα οι Έλληνες που ζουν στις ΗΠΑ και τα τρία εκατομμύρια που αυτοπροσδιορίζονται ως Έλληνες ανάμεσά τους μερικοί από τους πιο σεβάσμιους εκπροσώπους στις τέχνες, την επιστήμη, την εκπαίδευση, τον αθλητισμό και πολιτικοί αλλά και οραματιστές όπως ο Νίκολας Νεγρεπόντε, ο Αλμπερτ Μπουρλά, ο Τζον Κασαβέτης, ο Ελίας Καζάν, ο Τζέφρι Ευγενίδης, ο Τζορτζ Πελεκάνος, ο Τομ Χάνκς και βεβαίως ο Γιάννης Αντετονκούμπο.

Έξι από αυτούς είναι στο Κογκρέσο και ένας από αυτούς ο Μάικ Δουκάκης ήταν υποψήφιος Πρόεδρος των ΗΠΑ. Και πιστεύω ότι ένας από τους λόγους που οι Έλληνες έγιναν αποδεκτοί στις ΗΠΑ ήταν ότι οι αξίες της Αμερικής και της Ελλάδας έχουν πολλά κοινά», τόνισε μεταξύ άλλων ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

Ας δούμε όμως πως έχουν διαπρέψει οι Έλληνες που μνημόνευσε ο πρωθυπουργός, αλλά και κάποιοι ακόμα με ελληνική καταγωγή.

Νίκολας Νεγρεπόντε: Ο γκουρού της πληροφορικής

Ο Νίκολας Νεγρεπόντε ή Νεγκροπόντε είναι Ελληνοαμερικανός αρχιτέκτονας, επιστήμονας υπολογιστών και επιχειρηματίας και ο ιδρυτής του Εργαστηρίου Πολυμέσων (Media Lab) του Τεχνολογικού Ινστιτούτου της Μασαχουσέτης (ΜΙΤ), καθώς και ο ιδρυτής του οργανισμού Ένας Φορητός Υπολογιστής για Κάθε Παιδί.

Ο Νίκολας Νεγρεπόντε
Ο Νίκολας Νεγρεπόντε / Φωτογραφία: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Ο Νίκολας είναι γιός του εφοπλιστή Δημήτριου Νεγροπόντη και αδερφός του Τζον Νεγκροπόντε, τέως αναπληρωτή Yπουργού Eσωτερικών των ΗΠΑ, του Μάικλ Νεγκρεπόντε, σκηνοθέτη βραβευμένου με Έμμυ και του καλλιτέχνη Τζορτζ Νεγκροπόντε, ο Νίκολας ξεχώρισε για το επιχειρηματικό του δαιμόνιο και την επιτυχημένη πορεία του στον κλάδο της Πληροφορικής.

Το 1967 ίδρυσε την ομάδα Αρχιτεκτονικής Μηχανικής στο ίδρυμα, όπου το αντικείμενο έρευνας της ομάδας ήταν η αναζήτηση νέων μεθόδων στην αλληλεπίδραση ανθρώπου-υπολογιστή, ενώ αρκετό καιρό έπειτα, το 1985, ο Νεγρεπόντε δημιούργησε το Εργαστήριο Πολυμέσων του ΜΙΤ με τον Τζερόμ Μπ. Ουάισνερ  καθώς και με τη βοήθεια του Μιχάλη Δερτούζου του Εργαστηρίου Υπολογιστών. Κάτω από τη διεύθυνση του, το εργαστήριο απέκτησε κύρος και έγινε ιδιαίτερα γνωστό για τις τεχνολογίες πολυμέσων και τις προηγμένες μεθόδους αλληλεπίδρασης ανθρώπου-υπολογιστή που δημιούργησε.

Άλμπερτ Μπουρλά: Ένας Έλληνας στο τιμόνι του κολοσσού Pfizer

Ο Άλμπερτ Μπουρλά που βρίσκεται στο τιμόνι του φαρμακευτικού κολοσσού Pfizer, είναι Έλληνας εβραϊκής καταγωγής. Γεννήθηκε και μεγάλωσε στη Θεσσαλονίκη, είναι διδάκτωρ της Κτηνιατρικής Σχολής του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης.

Ο Δρ. Άλμπερτ Μπουρλά, είναι στον όμιλο Pfizer για περισσότερα από 20 χρόνια και με την εμπειρία του, έχει οδηγήσει την εταιρεία σε ηγετική θέση στο χώρο των φαρμάκων και σε μια ισχυρή θέση σε διάφορους θεραπευτικούς τομείς όπως αυτοί της φλεγμονής, των καρδιαγγειακών και μεταβολικών παθήσεων, της επιστήμης των νεύρων και του πόνου και σπάνιων ασθενειών.

Ο Αλμπερτ Μπουρλά
Ο Αλμπερτ Μπουρλά

 

Υπό την ηγεσία του, ο όμιλος έλαβε από την FDA (Οργανισμός Τροφίμων και Φαρμάκων των Ηνωμένων Πολιτειών) έγκριση για το Ibrance, το πρώτο φάρμακο της αγοράς για θεραπεία του προχωρημένου καρκίνου του μαστού.

Επίσης, κατάφερε να κλείσει τη συνεργασία με την γερμανική Merck KgaA για να προωθήσει το πρόγραμμα της ανοσο-ογκολογίας.

Το 2018, υπό την ηγεσία του, η εταιρεία Pfizer παρείχε βοήθεια σε 800 εκατομμύρια ασθενείς, για τη διαχείριση της κατάστασης της υγείας τους, χάρη στα φάρμακά της.

Τον Απρίλιο του 2019 βραβεύτηκε ως «Διαπρεπής Έλληνας Ηγέτης» της παγκόσμιας φαρμακευτικής διαδικασίας, από τον πρεσβευτή των ΗΠΑ στην Ελλάδα, Τζέφρι Πάιατ.

Το 2020, ο Μπουρλά πίεσε για τη διαμόρφωση ενός επιθετικού χρονοδιαγράμματος στην ανάπτυξη ενός εμβολίου κατά της ασθένειας κορονοϊού από την Pfizer.

Τζον Κασσαβέτης: Από τους πρωτεργάτες του αμερικάνικου ανεξάρτητου κινηματογράφου

Ο Τζον Κασσαβέτης, με καταγωγή από την Ζαγορά του Πηλίου, ήταν Αμερικανός σκηνοθέτης, σεναριογράφος, παραγωγός και ηθοποιός, θεωρήθηκε ένας από τους πρωτεργάτες του ανεξάρτητου κινηματογράφου, με ταινίες, όπως οι «Σκιές» (1960), «Πρόσωπα» (1968) και «Μια γυναίκα εξομολογείται» (1975).

Πνεύμα ανυπότακτο συγκρούστηκε ως σκηνοθέτης με τα μεγάλα στούντιο του Χόλιγουντ θέλοντας ο ίδιος να έχει τον έλεγχο της δουλειάς του, γι’ αυτό και οι περισσότερες ταινίες του ήταν αυτοχρηματοδοτούμενες. Προτάθηκε τρεις φορές για Όσκαρ, από ένα για κάθε ιδιότητά του.

Θα ακολουθήσει μια σειρά από θαυμάσιες ταινίες του σκηνοθέτη, πορτρέτα μοναχικών ανθρώπων σε μια αποξενωμένη κοινωνία: «Σύζυγοι»(«Husbands», 1970), «Μίνι και Μόσκοβιτς» (1971), το αριστουργηματικό «Μια γυναίκα εξομολογείται» («A woman under the Influence», 1975), με την ηθοποιό, και γυναίκα του, Τζίνα Ρόουλαντς στον ρόλο μιας βασανισμένης γυναίκας που οι απαιτήσεις της συζυγικής ζωής οδηγούν στην τρέλα, «Ο θάνατος ενός κινέζου πράκτορα στοιχημάτων» («The killing of a Chinese Bookie», 1976) και «Νύχτα Πρεμιέρας» («Opening Night», 1977). Για την σκηνοθεσία του στο «Μια γυναίκα εξομολογείται» θα προταθεί για Όσκαρ. Το 1978 θα πρωταγωνιστήσει μαζί με τον Κερκ Ντάγκλας στο εξαιρετικό θρίλερ του Μπράιαν Ντε Πάλμα «Οργισμένος Γίγαντας» («The Fury»).

Με την ταινία «Πρόσωπα» («Faces», 1968), που ήταν υποψήφια για τρία Όσκαρ: δυο για τους πρωταγωνιστές της, Τζον Μάρλεϊ και Λιν Κάρλιν και για το σενάριο του Κασσαβέτη, ο Τζον αποτέλεσε πηγή έμπνευσης για σκηνοθέτες, όπως ο Μάρτιν Σκορσέζε και ο Γούντι Άλεν.

Με τις ταινίες «Γκλόρια» («Gloria», 1980) και «Ερωτική Θύελλα» («Love Streams», 1984), που βραβεύτηκε με την «Χρυσή Άρκτο» του Κινηματογραφικού Φεστιβάλ του Βερολίνου, ο Κασσαβέτης επιστρέφει στο γνωστό σύστημα παραγωγής του Χόλιγουντ, αυτή τη φορά όμως με μεγαλύτερη ελευθερία, για να φτιάξει εντελώς προσωπικές ταινίες.

Ελίας Καζάν: Ο Έλληνας σκηνοθέτης που ανέδειξε τους Μάρλον Μπράντο και  Γουόρεν Μπίτι

O ελληνικής καταγωγής Ελία Καζάν (Ηλίας Καζαντζόγλου) που συνδέθηκε άρρηκτα με μερικά από τα σημαντικότερα θεατρικά έργα της μεταπολεμικής Αμερικής, γεννήθηκε στην Κωνσταντινούπολη το 1909.

 

Σε αυτόν οφείλει το αμερικανικό θέατρο τα ιστορικά πρώτα ανεβάσματα κλασικών αριστουργημάτων των κορυφαίων Αμερικανών συγγραφέων όπως του Θόρτον Γουάιλντερ, του Άρθουρ Μίλλερ και του Τενεσί Γουίλιαμς.

Θεωρείται ο σκηνοθέτης που ανέδειξε τον Μάρλον Μπράντο και τον Γουόρεν Μπίτι.

Οι New York Times τον περιγράφουν ως έναν «από τους πιο επιδραστικούς και σημαντικούς σκηνοθέτες στην ιστορία του Μπρόντγουεϊ και του Χόλιγουντ». Συνέβαλε στην καθιέρωση της προσέγγισης του ηθοποιού με βάση τη μέθοδο, που είχε αναπτύξει ο Κωνσταντίν Στανισλάβσκι.

Ο Ελία Καζάν είναι ο δημιουργός των ταινιών «Λεωφορείον ο πόθος», «Το λιμάνι της αγωνίας», «Ανατολικά της Εδέμ» και «Αμέρικα, Αμέρικα» και οδήγησε 21 ηθοποιούς στις υποψηφιότητες των Όσκαρ.

Τζέφρι Ευγενίδης: Ο σταρ της λογοτεχνίας

Ο Τζέφρι Ευγενίδης είναι Αμερικανός συγγραφέας, ελληνικής καταγωγής και είναι ένας σταρ της λογοτεχνίας.

Τα βιβλία του έχουν μεταφραστεί σε όλο τον κόσμο, οι αναγνώστες του ανέρχονται σε εκατομμύρια, το έργο του έχει μεταφερθεί στο σινεμά, έχει κερδίσει σπουδαία βραβεία και βρίσκεται στις λίστες με τους συγγραφείς που έχουν σημαδέψει την πεζογραφία του τρέχοντος αιώνα.

Jeffrey Eugenides 21 5 2022 - Ήταν όλοι τους Έλληνες στην ψυχή - 10 προσωπικότητες που διέπρεψαν και μεγαλουργούν στις ΗΠΑ κι έχουν ελληνική καταγωγή
Ο Τζέφρι Ευγενίδης / Φωτογραφία: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Ένας από τους πιο διακεκριμένους Έλληνες των ΗΠΑ, έχει λάβει βραβείο Πούλιτζερ για το έργο του «Ανάμεσα στα δύο φύλα», (Middlesex), που απέσπασε διθυραμβικές κριτικές. έγινε ευρέως γνωστός κι έχει καθιερωθεί στη συνείδηση του αναγνωστικού κοινού ως ένας εκ των κορυφαίων σύγχρονων Αμερικανών λογοτεχνών.

Τζορτζ Πελεκάνος: Ο μετρ των αστυνομικών μυθιστορημάτων

Ο ελληνικής καταγωγής, Αμερικανός συγγραφέας Τζορτζ Πελεκάνος θεωρείται από τους σημαντικότερους συγγραφείς αστυνομικής λογοτεχνίας στον κόσμο, ενώ είναι παραγωγός ταινιών και σεναριογράφος της τηλεοράσεως, με πολύχρονη ενασχόληση με την τηλεοπτική σειρά The Wire του HBO.

Αυτή τη στιγμή το συγγραφικό έργο του αριθμεί 18 μυθιστορήματα, οι ιστορίες των οποίων διαδραματίζονται στη γενέτειρα πόλη του, την Ουάσινγκτον, στην πόλη που μεγάλωσε έζησε, μίσησε και αγάπησε ταυτόχρονα.

Στην πόλη που του έδωσε το ερέθισμα να γίνει αυτό που είναι σήμερα και οι κακόφημοι δρόμοι της να αποτελέσουν το μελάνι που ξεδιπλώνει τις ιστορίες του. Ιστορίες που έχουν ως κοινό παρονομαστή τη βία, το ρατσισμό και τις κοινωνικές ανισότητες, θέματα που τον απασχολούσαν από την παιδική του ηλικία, όντας και ο ίδιος παιδί μεταναστών.

Όπως άλλωστε έχει παραδεχθεί υπάρχει ένα αυτοβιογραφικό κομμάτι στους χαρακτήρες του και μέσα από τους Έλληνες ήρωες που ζουν στην Αμερική προσπαθεί να αλλάξει την λανθασμένη εντύπωση που έχουν πολλοί πως είναι τύποι µε παχύ μουστάκι πίσω από τον πάγκο ενός εστιατορίου.

Πολλά από τα βιβλία του έχουν βραβευθεί και κάποια είναι ήδη best seller όπως «Ο βασιλιάς του πεζοδρομίου», «Σαρωτική έκρηξη» και «Ζήτημα τιμής», που έχουν κυκλοφορήσει και στην Ελλάδα.

Πολυγραφότατος και πολυβραβευμένος ο Τζορτζ Πελεκάνος είναι από τους αγαπημένους συγγραφείς του Προέδρου των ΗΠΑ Μπάρακ Ομπάμα, ενώ ο Στίβεν Κινγκ έχει γράψει ότι είναι ίσως ο μεγαλύτερος εν ζωή Αμερικανός συγγραφέας αστυνομικών μυθιστορημάτων.

Τέλι Σαβάλας: Ο θρυλικός Κότζακ και η κόρη του Αριάνα

Ο Αριστοτέλης «Τέλι» Σαβάλας ήταν Αμερικανός  ηθοποιός του κινηματογράφου και της τηλεόρασης με καταγωγή από τον Γέρακα Λακωνίας. Εκτός από τη λίστα με τους Έλληνες των ΗΠΑ, ο Σαβάλας συγκαταλέγεται επίσης και σε εκείνη με τους γόηδες του παγκόσμιου σινεμά.

Έμεινε στην ιστορία του αμερικανικού κινηματογράφου και της τηλεόρασης κυρίως για τον ρόλο του στη σειρά «Κότζακ», στην ομώνυμη τηλεοπτική σειρά που κράτησε από το 1973 έως το 1978.

Στην ταινία Birdman of Alcatraz (1962) ο Τέλης Σαβάλας κέρδισε το Οσκαρ Β’ ανδρικού ρόλου, υποδυόμενος τον φυλακισμένο Φίτο Γκόμεζ.

Ο Τέλης Σαβάλας αγαπούσε την Ελλάδα και ουδέποτε έκρυψε την καταγωγή του. Αντιθέτως δήλωνε με περηφάνεια Ελληνας, παρότι είχε γεννηθεί στις ΗΠΑ. Τρανή απόδειξη είναι ο όρος που είχε βάλει για τον ρόλο του στο «Κότζακ», ότι ο χαρακτήρας του θα ήταν… Ελληνοαμερικανός (Κοτζακόπουλος).

Η κόρη του Αριάνα

Η Αριάνα Σαβάλας είναι τραγουδίστρια της τζαζ, συνθέτης τραγουδιών και ηθοποιός. Είναι η κόρη του γνωστού και βραβευμένου ηθοποιού Τέλλυ Σαβάλας και της Τζούλι.

Νία Βαρντάλος: Η ζωή των Ελλήνων της Αμερικής μέσα από το «Γάμος αλά ελληνικά»

Η ελληνικής καταγωγής Αντωνία Ευγενία Βαρντάλος, γνωστή ως Νία Βαρντάλος γεννήθηκε στον Καναδά είναι ηθοποιός, σεναριογράφος, σκηνοθέτης και παραγωγός. Έγινε ευρέως γνωστή από την ταινία ύμνο στους Έλληνες της ομογένειας, «Γάμος αλά ελληνικά» στην οποία σατίριζε τις ελληνοαμερικανικές οικογένειες και γνώρισε μεγάλη επιτυχία και μάλιστα τον Ιούνιο θα ξεκινήσουν τα γυρίσματα στην Κέρκυρα για την τρίτη ταινία.

 

Την ταινία αυτή μετέτρεψε κατόπιν σε κωμική τηλεοπτική σειρά, με τίτλο My Big Fat Greek Life για το αμερικανικό δίκτυο CBS, αλλά δεν γνώρισε την ίδια επιτυχία.

Το Μάιο του 2009, έκανε πρεμιέρα η νέα της ταινία My Life in Ruins (Έρωτας Αλά Ελληνικά), με θέμα πάλι την Ελλάδα, στην οποία πρωταγωνιστεί μαζί με τον Αλέξη Γεωργούλη. Η ταινία προοριζόταν για απευθείας μεταφορά σε DVD, όμως μετά από την τεράστια απόκριση από το κοινό, προβλήθηκε πρώτα στους κινηματογράφους.

Στην Κέρκυρα τα γυρίσματα της ταινίας «Γάμος αλά ελληνικά 3»

Η τρίτη ταινία «Γάμος αλά ελληνικά» πήρε το πράσινο φως και τα γυρίσματα θα πραγματοποιηθούν στην Ελλάδα. Η ταινία θα γυριστεί εξ ολοκλήρου στην Ελλάδα, ενώ τα κινηματογραφικά συνεργεία θα βρίσκονται στην Κέρκυρα από 5 Ιουλίου έως 3 Αυγούστου και η εταιρεία παραγωγής  Faliro House αναζητά κομπάρσους.

Σε βίντεο που δημοσίευσε στον λογαριασμό της στο Instagram, η Νία Βαρντάλος δήλωσε ότι το σενάριο είχε ολοκληρωθεί αλλά η παραγωγή δεν είχε ξεκινήσει.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Nia Vardalos (@niavardalos)

Το σενάριο της ταινίας υπογράφει για ακόμα μια φορά η ίδια η Βαρντάλος η οποία έχει κάνει γνωστό ότι το φιλμ θα είναι αφιερωμένο στη μνήμη του Μάικλ Κόνσταντιν ο οποίος «έφυγε» από τη ζωή τον Αύγουστο του 2021. Ο ελληνικής καταγωγής ηθοποιός είχε υποδυθεί τον «Γκας Πορτοκάλος», πατέρα της «Τούλας» (Βαρντάλος) στις δύο πρώτες ταινίες My Big Fat Greek Wedding.

Για την ιστορία, το φιλμ που απέρριψαν τα μεγάλα στούντιο του Χόλιγουντ, αλλά πίστεψε η Ρίτα Γουίλσον, η ελληνικής καταγωγής σύζυγος του Τομ Χανκς, έγινε μια από τις ρομαντικές κομεντί με τις υψηλότερες εισπράξεις όλων των εποχών στο παγκόσμιο box office.

Τζένιφερ Άνιστον: Η σταρ του Χόλιγουντ δηλώνει περήφανη για την ελληνική της καταγωγή

Η Τζένιφερ Άνιστον είναι Αμερικανίδα ηθοποιός, ελληνικής καταγωγής από την πλευρά του πατέρα της. Κέρδισε παγκόσμια φήμη από τον πρωταγωνιστικό ρόλο της στη δημοφιλή τηλεοπτική κωμική σειρά «Τα Φιλαράκια» και μπορούμε να την συμπεριλαμβάνουμε στους Έλληνες που διέπρεψαν στις ΗΠΑ.

Η Τζένιφερ Άνιστον μεγάλωσε σε καλλιτεχνικό περιβάλλον, καθώς και οι δύο γονείς της ήταν ηθοποιοί, ενώ νονός της ήταν ο Τέλι Σαβάλας. Ο πατέρας της Τζον Άνιστον, γεννήθηκε ως Γιάννης Αναστασάκης στα Χανιά της Κρήτης, αλλά μετακόμισε στις ΗΠΑ από πολύ μικρή ηλικία.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Jennifer Aniston (@jenniferaniston)

«Ο μπαμπάς μου είναι 100% Έλληνας. Είμαι ιδιαίτερα περήφανη για την ελληνική καταγωγή μου. Ο πατέρας μου μόλις έγινε 81 ετών και είναι ακόμα ενεργός. Τον αγαπώ τόσο πολύ», είχε δηλώσει σε συνέντευξή της για τον πατέρα της.

Μαρία Μενούνος: Στη λίστα με τους 50 πιο όμορφους ανθρώπους του People

Η Μαρία Μενούνος (Maria Menounos, 8 Ιουνίου 1978) είναι Ελληνοαμερικανίδα δημοσιογράφος και ηθοποιός που σαφέστατα συγκαταλέγεται ανάμεσα στους Έλληνες που έχουν ξεχωρίσει στην αντίπερα όχθη του Ατλαντικού.

Το 2004 το περιοδικό People την συμπεριέλαβε στη λίστα του ως μία από τους 50 πιο όμορφους ανθρώπους. Εργάζεται ως δημοσιογράφος στο κανάλι NBC στις εκπομπές Today Show και Access Hollywood. ‘Έχει παίξει σε ταινίες όπως το Fantastic Four (2005) και Kickin It Old Skool (2007). Επίσης το 2005 χάρισε την φωνή της στον χαρακτήρα Eva Adara στο video game James Bond 007: From Russia with love.

Το 2006, μαζί με τον τραγουδιστή Σάκη Ρουβά παρουσίασε τον 51ο Ευρωπαϊκό Διαγωνισμό Τραγουδιού της Eurovision που πραγματοποιήθηκε στην Αθήνα το 2006.

Το 2008 έγινε η πρώτη δημοσιογράφος που πήρε συνέντευξη από ολόκληρη την οικογένεια του Μπαράκ Ομπάμα.

To 2017 παντρεύτηκε με τον σκηνοθέτη και παραγωγό Κέβιν Αντεργκάρο στο Times Square της Νέας Υόρκης σε μια τελετή που προβλήθηκε από το κανάλι FOX και την εκπομπή Fox’s New Year’s Eve with Steve Harvey. Το ζευγάρι παντρεύτηκε και με παραδοσιακό θρησκευτικό γάμο στις 6 Οκτωβρίου 2018 στον Άκοβο.

Έλληνες πολιτογραφήθηκαν η μητέρα κι ο αδερφός του Γιάννη Αντετοκούνμπο

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης με τον Γιάννη Αντετοκούνμπο
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης με τον Γιάννη Αντετοκούνμπο / Φωτογραφία: EUROKINISSI

Τον περασμένο Σεπτέμβρη η μητέρα του Γιάννη Αντετοκούνμπο, Βερόνικα και ο μικρότερος αδερφός του ο Άλεξ Αντετοκούνμπο πολιτογραφήθηκαν τιμητικά Έλληνες πολίτες. Η τελετή ορκωμοσίας πραγματοποιήθηκε στο Μέγαρο Μαξίμου παρουσία του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη και του Γιάννη Αντετοκούνμπο.

«Πάντα νιώθαμε Έλληνες», είπε ο Γιάννης Αντετοκούνμπο ο οποίος πραγματοποιεί τεράστια καριέρα στο NBA με τη φανέλα των Μιλγούοκι Μπακς.

«Στο πρόσωπό σας, στο πρόσωπο όλης της οικογένειας Αντετοκούνμπο, αντικατοπτρίζεται η Ελλάδα που θέλουμε: η Ελλάδα που προσπαθεί, αγωνίζεται, ξεπερνά τις δυσκολίες, κρατά ενωμένη την οικογένειά της. Είναι η Ελλάδα που μας κάνει περήφανους», είπε ο Κυριάκος Μητσοτάκης. «Οπότε, και πάλι, Γιάννη, Άλεξ, κυρία Βερόνικα, πολλά συγχαρητήρια».

«Μακάρι να ήταν εδώ και ο πατέρας σας», είπε ο Κυριάκος Μητσοτάκης με την ολοκλήρωση της πολιτογράφησης τους που έγινε από τον υπουργό Εσωτερικών Μάκη Βορίδη.

Οι καλλιτέχνες με διεθνές εκτόπισμα που θέλησαν να γίνουν Έλληνες

Ας θυμηθούμε κάποιους Αμερικανούς διακεκριμένους καλλιτέχνες που ένιωσαν έντονη την ανάγκη να ενταχθούν στην ελληνική κοινότητα, να αναγράφεται στα επίσημα έγγραφά τους η ελληνική υπηκοότητα, να μπορούν να λένε πως είναι Έλληνες. Ανάμεσά τους ο σκηνοθέτης Αλεξάντερ Πέιν, ο Τομ Χανκς και η σύζυγός του Ρίτα Γουίλσον.

Έλληνας πολίτης ο Αλεξάντερ Πέιν

Έλληνας πολίτης ορκίστηκε στο Γενικό Προξενείο της Ελλάδας στη Βοστώνη τον περασμένο Φεβρουάριο, ο βραβευμένος με Όσκαρ σκηνοθέτης Αλεξάντερ Πέιν.

Σε ανάρτησή στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, το γενικό προξενείο της Ελλάδας στη Βοστώνη συνεχάρη τον Αλεξάντερ Πέιν. Αυτό κατέστη δυνατό χάρη στο έργο της Ευγενίας Μπενιάτογλου, γενικού προξένου της Ελλάδας στο Λος Άντζελες, προστίθεται.

Σύμφωνα με το λήμμα της Britannica για τον Αλεξάντερ Πέιν, ο πατέρας του είναι ελληνικής και γερμανικής καταγωγής και η μητέρα του ελληνικής καταγωγής. Ο παππούς του Πέιν από την πλευρά του πατέρα του, Νίκολας “Νικ” Πέιν, αγγλοποίησε το επίθετό του.

O βραβευμένος με Όσκαρ σκηνοθέτης Αλεξάντερ Πέιν / Φωτογραφία: Twitter by Consulate General of Greece in Boston
O βραβευμένος με Όσκαρ σκηνοθέτης Αλεξάντερ Πέιν / Φωτογραφία: Twitter by Consulate General of Greece in Boston

Ποιο ήταν το πραγματικό του επίθετο; Μα το πιο διαδεδομένο επίθετο στη χώρα μας: Παπαδόπουλος! Η οικογένειά του διάσημου σκηνοθέτη κατάγεται από τρεις περιοχές της Ελλάδας: το νησί της Σύρου, τη Λιβαδειά και το Αίγιο.

Έλληνες ο Τομ Χανκς και η σύζυγός του Ρίτα Γουίλσον

Ωστόσο, ακόμη μεγαλύτερη απήχηση στην παγκόσμια κοινή γνώμη είχε η είδηση πως ο βραβευμένος με Όσκαρ ηθοποιός, Τομ Χανκς με τη σύζυγο του Ρίτα Γουίλσον, πήραν την ελληνική υπηκοότητα. Το ζευγάρι ανακηρύχθηκε και επίσημα Έλληνες πολίτες κρατώντας τα ελληνικά διαβατήρια στο χέρι, τα οποία είχαν… διαφημίσει στο instagram μαζί με τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη.

 

Δείτε αυτή τη δημοσίευση στο Instagram.

 

Η δημοσίευση κοινοποιήθηκε από το χρήστη Kyriakos Mitsotakis (@kyriakos_)

Ο Τομ Χανκς αποτελεί ίσως τη μεγαλύτερη διαφήμιση αυτή τη στιγμή για τη χώρα μας σε όλο τον κόσμο. Ένας σπουδαίος ηθοποιός, βραβευμένος, μιλάει συχνά για την αγάπη του για την Ελλάδα. Διαφημίζει τη χώρα μας όποτε του δίνεται η ευκαιρία, ενώ μαζί με τη γυναίκα του γύρισε και βίντεο στο οποίο καλούσε τον κόσμο να λάβει μέρος στις εορταστικές εκδηλώσεις για τη συμπλήρωση των 200 χρόνων από την ελληνική επανάσταση!

Επίσης, δημοσιεύματα θέλουν τον Αμερικανό ηθοποιό να έχει ευαισθητοποιηθεί από τις πυρκαγιές στο Μάτι, προσφέροντας βοήθεια σε ανθρώπους που το είχαν ανάγκη.



ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

Αναζήτηση