Quantcast
22:41
04/05/2024
Search
Close this search box.

NEWSLETTER

Eγγραφείτε στο newsletter και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα της επικαιρότητας.
*Θα χρησιμοποιηθεί σύμφωνα με την πολιτική απορρήτου μας
22:41
04/05/2024
Search
Close this search box.

NEWSLETTER

Eγγραφείτε στο newsletter και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα της επικαιρότητας.
*Θα χρησιμοποιηθεί σύμφωνα με την πολιτική απορρήτου μας

Από τα γήπεδα στα δημαρχεία! 5 Αθλητές που διεκδίκησαν ρόλο Τοπικού Άρχοντα στις Αυτοδιοικητικές εκλογές

Αθλητές που επέλεξαν να κατέβουν στην πολιτική (Άννα Βερούλη, Βούλα Πατουλίδου, Νίκος Παππάς, Παναγιώτης Φασούλας και Λύσανδρος Γεωργαμλής)

Αθλητές που επέλεξαν να κατέβουν στην πολιτική (Άννα Βερούλη, Βούλα Πατουλίδου, Νίκος Παππάς, Παναγιώτης Φασούλας και Λύσανδρος Γεωργαμλής)

08.04.2023
08:30
Τελευταία ενημέρωση: 09/04/2023 • 8:29
Οι αθλητές που ζήτησαν από τους ψηφοφόρους το εισιτήριο για την Τοπική Αυτοδιοίκηση

Η αναγνωρισιμότητα αποτελεί σαφέστατα ένα πρώτης τάξης εισιτήριο για την είσοδο στην πολιτική. Αν μάλιστα αυτή συνδέεται με ένα δημοφιλές άθλημα, τότε οι πιθανότητες να τύχει ο υποψήφιος ευρείας αποδοχής στην κάλπη πολλαπλασιάζεται. Ανατρέχουμε στους αθλητές που διεκδίκησαν την είσοδό τους στην Τοπική Αυτοδιοίκηση, εξαργυρώνοντας την αγάπη του φίλαθλου κοινού.

Από τον αθλητισμό στην πολιτική! Για να είμαστε ειλικρινείς, η διαδρομή αυτή είναι συνηθισμένη και στην κεντρική πολιτική σκηνή. Άλλωστε και στις προσεχείς εθνικές εκλογές αναμένεται να δούμε στα ψηφοδέλτια των κομμάτων αρκετούς αθλητές που θέλουν να δοκιμάσουν την τύχη τους στα βουλευτικά έδρανα.

Τάκης Λέμονης, Χουάν Ραμόν Ρότσα και Άγγελος Χαριστέας στα πρόθυρα της Βουλής
Τάκης Λέμονης, Χουάν Ραμόν Ρότσα και Άγγελος Χαριστέας στα πρόθυρα της Βουλής

Ο Άγγελος Χαριστέρας ετοιμάζει  κοστούμι με το κόμμα της ΝΔ, ενώ πληροφορίες θέλουν τον Τάκη Λεμονή να κατεβαίνει στις προσεχείς εκλογές με το ΠΑΣΟΚ. Από την βάσανο της κάλπης θα περάσει και ο προπονητής των πρωταθλητών – με τελευταίοι παράδειγμα τον Μίλτο Τεντόγλου – Γιώργος Πομάσκι με το ψηφοδέλτιο του ΚΚΕ.

Μέσα στην εβδομάδα, οι πληροφορίες που ήθελαν άλλον έναν αθλητή να παίρνει τον δύσβατο δρόμο της πολιτικής επιβεβαιώθηκαν, κατά κάποιο τρόπο, από τον ίδιο. Ο Νίκος Παππάς δήλωσε πως προτίθεται να διεκδικήσει τον Δήμο της Αθήνας, μια κίνηση που φαίνεται πως θα έχει τη στήριξη του ΣΥΡΙΖΑ, ίσως και του Κομμουνιστικού Κόμματος Ελλάδος. Αυτή η υποψηφιότητα θα δημιουργήσει σαφέστατα μια διαφορετική δυναμική στον μεγαλύτερο Δήμο της χώρας, όπου ο Κώστας Μπακογιάννης αναμένεται να διεκδικήσει την επανεκλογή του.

Ο μπασκετμπολίστας Νίκος Παππάς
Ο μπασκετμπολίστας Νίκος Παππάς / Φωτογραφία: Instagram

Με αφορμή τις εξελίξεις γύρω από την υποψηφιότητα του Νίκου Παππά στις εκλογές του φθινοπώρου, ανατρέχουμε στο πρόσφατο – ή και λίγο μακρινότερο παρελθόν – προκειμένου να εντοπίσουμε αθλητές που δοκίμασαν κι εκείνοι την τύχη τους στην Τοπική Αυτοδιοίκηση.

Ο παλαίμαχος της ΑΕΚ, Λύσανδρος Γεωργαμλής

Έχοντας βγει από το φυτώριο της ΑΕΚ των μέσων του ’70, από όπου ξεπήδησαν επίσης οι Στέλιος Μανωλάς, και Βαγγέλης Βλάχος, ο Λύσανδρος Γεωργαμλής έγραψε τη δική του ιστορία στο ελληνικό ποδόσφαιρο, η οποία συνδέθηκε σε μεγάλο βαθμό με την Ένωση.

Ο παλαίμαχος παίκτης με την ΑΕΚ και τον ΠΑΟΚ, Λύσανδρος Γεωργαμλής αναμένεται να διεκδικήσει τη Δημαρχία της Νέας Φιλαδέλφειας – Νέας Χαλκηδόνας στις προσεχείς δημοτικές εκλογές.

Ο παλαίμαχος ποδοσφαιριστής, Λύσανδρος Γεωργαμλής
Ο παλαίμαχος ποδοσφαιριστής, Λύσανδρος Γεωργαμλής / Φωτογραφία: Eurokinissi

Ο παλαίμαχος είχε εκλεγεί δημοτικός σύμβουλος με τον συνδυασμό του νυν Δημάρχου, Γιάννη Βούρου, από όπου και αποχώρησε το περασμένο φθινόπωρο, αφήνοντας αιχμές για την πολιτική της παράτασης.

Ο Γιάννης Βούρος σχολίασε τότε την ανεξαρτητοποίηση του, χαρακτηρίζοντας την «ως πέμπτη φάλαγγα» για την άλωση του δήμου.

Ο Παναγιώτης Φασούλας, Δήμαρχος Πειραιά

Εξέχων μέλος της πρώτης φουρνιάς αθλητών μπάσκετ που έφεραν την αθλητική άνοιξη στο σύνολο του ελληνικού αθλητισμού μετά το έπος του 1987 στο ευρωμπάσκετ, ο Παναγιώτης Φασούλας έδειξε το ενδιαφέρον του για τα κοινά από πολύ μικρός, πριν ακόμη κρεμάσει τα παπούτσια του.

Το 1990 εκλέχθηκε πρώτος σε σταυρούς δημοτικός σύμβουλος Θεσσαλονίκης με το συνδυασμό του Δημήτρη Φατούρου, «καβαλώντας» το κύμα του ενθουσιασμού των ομάδων μπάσκετ της Θεσσαλονίκης που μεσουρανούσαν τότε στην ελληνική καλαθοσφαίριση.

Λίγους μήνες αργότερα και ενώ ήταν, όπως προαναφέρθηκε, εν ενεργεία αθλητής, ο Παναγιώτης Φασούλας διεγράφη, καθώς αδυνατούσε να είναι παρών στα δημοτικά συμβούλια, όπως προέβλεπε ο κανονισμός.

Ο παλαίμαχος αθλητής του μπάσκετ, Παναγιώτης Φασούλας / Φωτογραφία: Eurokinissi
Ο παλαίμαχος αθλητής του μπάσκετ, Παναγιώτης Φασούλας / Φωτογραφία: Eurokinissi

Ο Παναγιώτης Φασούλας δοκίμασε αργότερα την τύχη του και στην κεντρική πολιτική σκηνή. Στις βουλευτικές εκλογές του 2000 εκλέχθηκε βουλευτής με το ΠΑΣΟΚ στην Α’ Περιφέρεια Πειραιά. Το 2004 ήρθε και πάλι πρώτος σε σταυρούς στην ίδια περιφέρεια, χωρίς, όμως, να καταφέρει να εκλεγεί λόγω του εκλογικού νόμου και με δεδομένο πως το σοσιαλιστικό κίνημα έχασε τις εκλογές.

Ο παλαίμαχος πια του Μπάσκετ, διεκδίκησε το 2006 τον Δήμο του Πειραιά και κατάφερε να εκλεγεί στις 15 Οκτωβρίου του ίδιου χρόνου. Η αλήθεια είναι πως η γεύση που άφησε στους Πειραιώτες από τη θητεία του στον Δήμο ήταν μάλλον γλυκόπικρη.

Η Βούλα Πατουλίδου, για τη Θεσσαλονίκη ρε γαμώτο

Άλλο ένα όνομα που συνδέθηκε με την αναγέννηση του ελληνικού αθλητισμού στις αρχές του ’90, η χρυσή Ολυμπιονίκης Βούλα Πατουλίδου δεν έκρυψε ποτέ το πάθος της για τα κοινά και τη βούλησή της να συμμετέχει στην πολιτική ζωή της χώρας.

«Το μόνο που δεν μπορούσα ποτέ στη ζωή μου να κάνω είναι να μείνω αδιάφορη. Αυτό κάνω σε όλη μου τη διαδρομή. Όλοι με λένε ολυμπιονίκη και ο όποιος άλλος τίτλος εξαφανίζεται διότι μένει το ολυμπιονίκης, το οποίο έχει πολύ βασικά χαρακτηριστικά» έλεγε κάποτε για την ενασχόλησή της με τα κοινά.

Ήταν υποψήφια Νομάρχης με τη στήριξη του ΠΑΣΟΚ στη Θεσσαλονίκη το 2006, όπου πήρε το διόλου ευκαταφρόνητο ποσοστό του 30,66%. Ο συνδυασμός της ήρθε ωστόσο πίσω από τον σαρωτικό, τότε, Παναγιώτη Ψωμιάδη, που επανεκλεγόταν στη Νομαρχία εκείνη την εποχή.

Η Ολυμπιονίκης Βούλα Πατουλίδου / Φωτογραφία: Eurokinissi
Η Ολυμπιονίκης Βούλα Πατουλίδου / Φωτογραφία: Eurokinissi

Η Βούλα Πατουλίδου έχει δηλώσει άλλωστε πως παραιτήθηκε από τη μόνιμη θέση της στο Πολεμικό Ναυτικό, προκειμένου να ασχοληθεί με τα κοινά.  «Πήρα το ρίσκο να παραιτηθώ από τη θέση του υποπλοιάρχου του Πολεμικού Ναυτικού, προκειμένου να συμμετάσχω στις εκλογές. Αυτό το ρίσκο όμως είναι απαραίτητο όταν θέλουμε να πετύχουμε το καλύτερο, γιατί όλοι οι αγώνες χρειάζονται έμπνευση, επιμονή και ρίσκο» είχε δηλώσει τις παραμονές των νομαρχιακών εκλογών του 2006.

Στις περιφερειακές εκλογές, που διεξήχθησαν στις 18 Μαΐου 2014 και στις 25 Μαΐου 2014 συμμετείχε στον συνδυασμό του Απόστολου Τζιτζικώστα, «Αλληλεγγύη Σύγχρονη Ανθρώπινη Μακεδονία» και εξελέγη Αντιπεριφερειάρχης της Μητροπολιτικής Ενότητας Θεσσαλονίκης. Επανεξελέγη το 2019 με περίπου 42.000 ψήφους, ήτοι πρώτη σε σταυρούς σε όλη την Ελλάδα!

Άννα Βερούλη, βολή στο Δήμο Ηρακλείου

Ένα από τα μεγαλύτερα ονόματα του ελληνικού ακοντισμού, σε εποχές που τα μετάλλια ήταν άπιαστο όνειρο για τους Έλληνες αθλητές είναι χωρίς αμφιβολία και η Άννα Βερούλη. Εκείνη και η «εσωτερική αντίπαλός της» στο άθλημα, Σοφία Σακοράφα, επέλεξαν μετά το τέλος της αθλητικής τους καριέρας να ασχοληθούν με τα κοινά. Κι αν η τελευταία εξελέγη διαδοχικά βουλευτής με το ΠΑΣΟΚ, τον ΣΥΡΙΖΑ και τελευταία με το ΜέΡΑ24, η Άννα Βερούλη διάλεξε τον δρόμο των ΟΤΑ.

Από το 1990 ασχολείται ενεργά με την πολιτική, αρχικά ως εκλεγμένη δημοτική σύμβουλος στο Δήμο Ηρακλείου Αττικής με την ιδιότητα της αντιδημάρχου αθλητισμού του Δήμου της Αττική.

Η πρώην πρωταθλήτρια ακοντισμού, Άννα Βερούλη / Φωτογραφία: Eurokinissi
Η πρώην πρωταθλήτρια ακοντισμού, Άννα Βερούλη / Φωτογραφία: Eurokinissi

Το 2002 κατέβηκε στην υπερνομαρχία, τότε, της Αττικής, με τον συνδυασμό της αείμνηστης Φώφης Γεννηματά και εξελέγη – και αυτή πρώτη σε σταυρούς – αναλαμβάνοντας αρμόδια και πάλι για θέματα αθλητισμού και νεολαίας.

Το 2010 εξελέγη δημοτική σύμβουλος στον Δήμο Αθηναίων με το ψηφοδέλτιο του Νικήτα Κακλαμάνη.



ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

Αναζήτηση