Quantcast
09:45
20/04/2024
Search
Close this search box.

NEWSLETTER

Eγγραφείτε στο newsletter και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα της επικαιρότητας.
*Θα χρησιμοποιηθεί σύμφωνα με την πολιτική απορρήτου μας
09:45
20/04/2024
Search
Close this search box.

NEWSLETTER

Eγγραφείτε στο newsletter και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα της επικαιρότητας.
*Θα χρησιμοποιηθεί σύμφωνα με την πολιτική απορρήτου μας

Γιώργος Πομάσκι: Ο «Μίδας» του ελληνικού στίβου που ό, τι έπιασε έγινε χρυσό – Ο άνθρωπος πίσω από τη Νίκη Ξάνθου και τον Μίλτο Τεντόγλου (εικόνες & βίντεο)

Ο Γιώργος Πομάσκι / Φωτογραφία: ΑΠΕ

Ο Γιώργος Πομάσκι / Φωτογραφία: ΑΠΕ

21.08.2022
09:31
Τελευταία ενημέρωση: 21/08/2022 • 16:44
Από την Βουλγαρία του κομμουνισμού στην Ελλάδα του καπιταλισμού, ο Γιώργος Πομάσκι δεν φοβήθηκε τα μεγάλα άλματα

Ο Γιώργος Πομάσκι είναι ένας από τους κορυφαίους προπονητές στίβου στα ελληνικά γήπεδα.

Η άνθιση του ελληνικού στίβου κατά τις δεκαετίες του 1990 και του 2000 οφείλεται και στη δική του προσπάθεια, καθώς ήταν ο προπονητής αθλητών που μεγαλούργησαν στο άθλημά τους και κέρδισαν δεκάδες μετάλλια και πολύ καλές θέσεις σε δεκάδες παγκόσμια και ευρωπαϊκά πρωταθλήματα.

«Γιορντάνα Ντόνκοβα, παγκόσμιο ρεκόρ. Στέφκα Κονσταντίνοβα, παγκόσμιο ρεκόρ. Λουντμίλα Αντόνοβα, παγκόσμιο ρεκόρ. Αυτή ήταν η παρέα μου». Κανείς δεν ήθελε να διασταυρωθεί ο δρόμος του με την «παρέα» του -γεννημένου στις 10 Ιανουαρίου του 1960, στο Πλέβεν της Βουλγαρίας- Γιώργου Πομάσκι.

Ο Γιώργος Πομάσκι σφυρηλάτησε τη νοοτροπία του -με τέτοιες επιδόσεις στα μάτια του, αλλά και με απόλυτη πειθαρχία- στη μεγάλη βουλγαρική σχολή του στίβου. Δεν μπορεί να συμβιβαστεί με τη μετριότητα, ούτε με τους αθλητές που η σκέψη τους δεν περιστρέφεται σαν δορυφόρος γύρω από το αγώνισμά τους.

Μέχρι τώρα, μία διάκριση έλειπε από τη συλλογή του και την ήθελε διακαώς: Ένα μετάλλιο σε Ολυμπιακούς Αγώνες. Το καλοκαίρι του 2021, στους Ολυμπιακούς Αγώνες Τόκιο 2020, μετά από έναν χρόνο αναβολής λόγω πανδημίας, ο Γιώργος Πομάσκι το κατέκτησε και αυτό, όταν ο αθλητής του, ο Μίλτος Τεντόγλου έγινε Χρυσός Ολυμπιονίκης στο άλμα εις μήκος.

Ο προπονητής του Μίλτου Τεντόγλου, Γιώργος Πομάσκι
Ο προπονητής του Μίλτου Τεντόγλου, Γιώργος Πομάσκι / Φωτογραφία: EUROKINISSI

Γιώργος Πομάσκι: Από τη Βουλγαρία στην Ελλάδα

Ο Γιώργος Πομάσκι σήμερα είναι 61 ετών. Γεννήθηκε σε μια περιφερειακή πόλη της Βουλγαρίας, το Κλέβεν και εκεί ξεκίνησε τον στίβο, από μικρό παιδάκι, μαθητής της Ε’ Δημοτικού.

Οι επιδόσεις του τον έστειλαν σύντομα στη Σόφια, όπου σπούδασε στη Γυμναστική Ακαδημία. Εκεί γνώρισε και τη γυναίκα του και σύντροφο της ζωής του, που είναι Ελληνίδα και μαζί, το 1988, αποφάσισαν να μετακομίσουν μόνιμα στην Ελλάδα.

Πολύ σύντομα, ο Γιώργος Πομάσκι εντάχθηκε στο δυναμικό του ΣΕΓΑΣ και από το 1992 είναι προπονητής στίβου της εθνικής μας ομάδας.

Το 1987 ήρθε στην Ελλάδα για προετοιμασία κι έμεινε για πάντα, παραδίδοντας στον ελληνικό αθλητισμό «διαμάντια», όπως η Νίκη Ξάνθου, η Όλγα Βασδέκη, η Βούλα Τσιαμήτα, ο Λούης Τσάτουμας, ο φίλος και συνέταιρός του Σπύρος Βασδέκης, ο Κώστας Ζαλαγκίτης, ο Μίλτος Τεντόγλου κ.α..

Κράτησε τη Βούλα Πατουλίδου στον στίβο, όταν μετά το χρυσό Ολυμπιακό μετάλλιο της Βαρκελώνης την έστρεψε στο μήκος.

Η συνεργασία με τον Μίλτο Τεντόγλου

Ο Πομάσκι έχει καταξιωθεί στον χώρο του στίβου εδώ και πολλά χρόνια. Παρακολουθώντας νεότερους αθλητές, μέσω της εθνικής ομάδας, είχε σταθεί στον Μίλτο Τεντόγλου, όταν ακόμα ήταν παιδί.

O Μίλτος Τεντόγλου στοχεύει σε διάκριση στο Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα Στίβου
Ο Μίλτος Τεντόγλου πανηγυρίζει στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Κλειστού Στίβου / Φωτογραφία: ΑΠΕ

«Μόλις τελείωσε το σχολείο, κατέβηκε στην Αθήνα. Είχαμε συνεργασία πάρα πολύ καλή και με τον προπονητή του στα Γρεβενά, που έκανε θαυμάσια δουλειά. Εμείς εδώ ξεκινήσαμε το δεύτερο στάδιο» έχει δηλώσει.

«Εγώ χωρίζω πάντα τον αθλητισμό σε δύο στάδια, την εξέλιξη που μπαίνεις στον πραγματικό αθλητισμό και άλλο ένα στάδιο, το μετάλλιο. Αν καθυστερήσει το πρώτο στάδιο και χαθεί η ευκαιρία για μετάλλιο, τότε πολύ δύσκολα μπορείς να γυρίσεις πίσω», δηλώνει ο ίδιος για τη φιλοσοφία του.

Ο Γιώργος Πομάσκι με τον Μίλτο Τεντόγλου
Ο Γιώργος Πομάσκι με τον Μίλτο Τεντόγλου

«Ο Μίλτος το είχε αυτό το πράγμα, αλλά αυτά είναι εξαίρεση. Ο Μίλτος είναι ένα ιδιαίτερο παιδί, σε αυτό που κάνει κι έτσι πρέπει να γίνει και ο προπονητής. Δεν σας κρύβω, ότι ο Μίλτος με άλλαξε πάρα πολύ, με ανάγκασε εγώ να έχω άλλη συμπεριφορά, άλλο τρόπο λειτουργίας, για να μπορούμε να συμβαδίζουμε, αλλιώς θα ερχόταν η σύγκρουση» έχει δηλώσει.

ο Μίλτος με άλλαξε πάρα πολύ, με ανάγκασε εγώ να έχω άλλη συμπεριφορά, άλλο τρόπο λειτουργίας

«Δεν πρέπει άλλωστε να συγκρούομαι μαζί του, γιατί κάνει πολύ καλά τη δουλειά του. Ο προπονητής δεν είναι ανταγωνιστής, συναγωνιζόμαστε», επισημαίνει μιλώντας για τον αθλητή του, ο οποίος πριν από μερικές ημέρες κατέκτησε το χρυσό στον ευρωπαϊκό πρωτάθλημα στίβου.

«Είχε κερδίσει τον αγώνα και εγώ είχα αποφασίσει να ρισκάρουμε. Τον στρίμωξα πάρα πολύ με διαφορετικές κινήσεις και τρόπους εκτέλεσης της φόρας που είναι πάρα πολύ δύσκολο. Και ο Μίλτος τα κατάφερε», δήλωνε μετά τη νίκη ο Γιώργος Πομάσκι.

Η υποψηφιότητα με το ΚΚΕ

Εκτός ταρτάν, ο Γιώργος Πομάσκι έχει βρεθεί σε τιμητική θέση στο ευρωψηφοδέλτιο του Κομμουνιστικού Κόμματος Ελλάδας το 2019. «Στο ΚΚΕ με τίμησαν. Οι ιδέες μου είναι τέτοιες. Εγώ δεν είχα προσδιοριστεί πολιτικά, επειδή είμαι του αθλητισμού» είπε.

«Όπως πάνε τα πράγματα, δεν έχουμε άλλη επιλογή από το ΚΚΕ. Δεν θα ‘τσουβαλιάσω’ όλους τους πολιτικούς, αλλά είχαμε λάθος προτεραιότητες ως χώρα. Δεν πάσχει μόνο η Ελλάδα, αλλά πολλά κράτη. Κάποιες δυνάμεις στρέφουν τις χώρες σε αυτήν τη δύσκολη κατεύθυνση» συνέχισε ο προπονητής.

Ο προπονητής των πρωταθλητών έχει μιλήσει όμως και με τα καλύτερα λόγια και για τον γγ του ΚΚΕ. «Είμαι χρόνια φίλος με την (επικεφαλής της “Λαϊκής Συσπείρωσης” Χαλανδρίου) Λούλα Καρατζά, έτσι προέκυψε η πρόταση του ΚΚΕ. Κι εδώ κόκκινος! Ο κ. Δημήτρης Κουτσούμπας μου έκανε την πρόταση. Τιμή μου! Εγώ μεγάλωσα σε αυτό το σύστημα και είχα τα πάντα. Μη λέμε πράγματα που δεν ισχύουν και προκαλούμε φοβίες για τον Κομμουνισμό!» έχει δηλώσει.

Ο Γιώργος Πομάσκι σημειώνει πως είναι σημαντικό να διατηρούμε μια ισορροπία στην ανάλυση των πραγμάτων: «Μην υποβαθμίζουμε, διότι έτσι αναβαθμίζουμε αυτούς που κοιμούνται κάτω από γέφυρες στις ΗΠΑ. Δεν είχα φίλους και συναδέλφους να κοιμούνται κάτω από γέφυρες. Δεν είδα ναρκωτικά και αθλιότητες μέχρι τα 30. Και ως αθλητής μίλαγα με τον πρωθυπουργό κάθε Σεπτέμβριο!», λέει.

«Και μας άλλαζε το σπίτι αν ήταν μικρό, για να πάρουμε μεγαλύτερο. Βεβαίως, ήμουν 300 μέρες τον χρόνο σε προετοιμασία. Ήταν πολιτική του κράτους να έχει υψηλό αθλητισμό, να έχει θέατρο και κουλτούρα. Τι θα παρουσιάσεις έξω;» κατέληγε ο προπονητής.


ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

Αναζήτηση