05:39
19/01/2025
Search
Close this search box.

NEWSLETTER

Eγγραφείτε στο newsletter και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα της επικαιρότητας.
*Θα χρησιμοποιηθεί σύμφωνα με την πολιτική απορρήτου μας
05:39
19/01/2025
Search
Close this search box.

NEWSLETTER

Eγγραφείτε στο newsletter και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα της επικαιρότητας.
*Θα χρησιμοποιηθεί σύμφωνα με την πολιτική απορρήτου μας

New York Times για Γλυπτά του Παρθενώνα: «Ο Γεραπετρίτης, ως εκπρόσωπος Μητσοτάκη, ζήτησε δανεισμό τους για 20 χρόνια»

Κόσμος επισκέπτεται την πτέρυγα με τα γλυπτά του Παρθενώνα στο Βρετανικό Μουσείο / Φωτογραφία: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Κόσμος επισκέπτεται την πτέρυγα με τα γλυπτά του Παρθενώνα στο Βρετανικό Μουσείο / Φωτογραφία: ΑΠΕ-ΜΠΕ

17.01.2023
22:05
Τελευταία ενημέρωση: 18/01/2023 • 7:33
Το δημοσίευμα των New York Times για τα Γλυπτά του Παρθενώνα και ο ρόλος του Γιώργου Γεραπετρίτη

Στα Γλυπτά του Παρθενώνα αναφέρονται με δημοσίευμά τους οι New York Times, οι οποίοι αποκαλύπτουν το ρόλο του υπουργού Επικρατείας στις συζητήσεις, αλλά και το αίτημα της κυβέρνησης για δανεισμό τους, κάτι που είναι αντίθετό με την επίσημη θέση της Ελλάδας.

Το άρθρο των «NYT» αναφέρεται σε μυστικές συνομιλίες μεταξύ της κυβέρνησης και του Βρετανικού Μουσείου, αναφορικά με τα Γλυπτά του Παρθενώνα σημειώνοντας ότι «σε απομονωμένα πολυτελή ξενοδοχεία και στο αρχοντικό του Έλληνα πρέσβη (σ.σ. στο Λονδίνο), τα δύο μέρη προσπάθησαν να καταλήξουν σε συμφωνία για το μέλλον των μαρμάρων».

Τα «θέλω» της Ελλάδας – Η ανακοίνωση του υπουργείου Πολιτισμού

Το αμερικανικό δημοσίευμα υποστηρίζει πως σε αρκετές από αυτές τις συναντήσεις, ο Γιώργος Γεραπετρίτης, «ενήργησε ως εκπρόσωπος του Μητσοτάκη», ενώ δημοσιεύει και τα «θέλω» της κυβέρνησης, τα οποία ωστόσο φαίνεται πως απέχουν από την επίσημη θέση της Ελλάδας.

«Οι συνομιλίες συνεχίζονται στο Λονδίνο από τον Νοέμβριο του 2021, μεταξύ του πρωθυπουργού της Ελλάδας Κυριάκου Μητσοτάκη και του Τζορτζ Όσμπορν, πρώην υπουργού Οικονομικών της Βρετανίας, ο οποίος είναι τώρα πρόεδρος του Βρετανικού Μουσείου» αναφέρουν οι NYT.

Οι NYT προσθέτουν ότι «από την πλευρά του, ο Μητσοτάκης ζήτησε από το Βρετανικό Μουσείο να επιστρέψει όλη τη ζωφόρο, περίπου 76 μ. λαξευμένης πέτρας που κάποτε βρισκόταν γύρω από τον Παρθενώνα, είπε ο γνώστης της ελληνικής θέσης».

Τα γλυπτά του Παρθενώνα
Τα γλυπτά του Παρθενώνα / Φωτογραφία: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ, «ο Μητσοτάκης ήθελε μια συμφωνία ότι αυτά (σ.σ. οι αρχαιότητες) θα παραμείνουν στην Ελλάδα για τουλάχιστον 20 χρόνια», όπου θα επανενώνονταν με τα υπόλοιπα μέρη της ζωφόρου τα οποία εκτίθενται στο Μουσείο της Ακρόπολης.

Αξίζει δε να σημειωθεί πως πληροφορίες, από δύο άτομα που γνώριζαν τη διαπραγμάτευση (ένα από την πλευρά της Ελλάδας και ένας από την πλευρά της Βρετανίας) και που επικαλούνται οι NYT, αναφέρουν ότι «ο Μητσοτάκης ήλπιζε ότι, μετά από 20 χρόνια, η συμφωνία θα παραταθεί, ώστε η ζωφόρος να παραμείνει στην Αθήνα».

Παράλληλα, αναφέρεται ότι σε αντάλλαγμα για τη ζωφόρο, η Αθήνα θα προμήθευε το Βρετανικό Μουσείο με «μια εκ περιτροπής συλλογή ανεκτίμητων αντικειμένων, μερικά από τα οποία δεν είχαν φύγει ποτέ από την Ελλάδα».

Γλυπτά του Παρθενώνα στο βρετανικό μουσείο
Γλυπτά του Παρθενώνα στο βρετανικό μουσείο / Φωτογραφία: Eurokinissi

Να θυμίσουμε ότι πρόσφατα σε ανακοίνωσή του το υπουργείο Πολιτισμού δήλωνε μετ’ επιτάσεως πως δεν αποκλίνει από την εθνική θέση για τα Γλυπτά του Παρθενώνα, που είναι η επιστροφή και η επανένωσή τους στο Μουσείο της Ακρόπολης.

«Επαναλαμβάνουμε, για μια ακόμη φορά, την πάγια θέση της χώρας μας ότι δεν αναγνωρίζει στο Βρετανικό Μουσείο νομή, κατοχή και κυριότητα των Γλυπτών, καθώς αποτελούν προϊόν κλοπής. Επομένως, ας σταματήσει η αξιωματική αντιπολίτευση να κορυβαντιά», έγραφε μεταξύ άλλων η ανακοίνωση.

NYT: «Πολύ μακριά μια συμφωνία για τα Γλυπτά του Παρθενώνα»

Το ίδιο δημοσίευμα αναφέροντας ότι «μια συμφωνία παραμένει πολύ μακριά», σε αντίθεση με δημοσιεύματα του διεθνούς Τύπου τα οποία τον προηγούμενο καιρό αναφέρονταν εκτενώς στο ενδεχόμενο ανταλλαγής των Γλυπτών, επισημαίνει ότι το Βρετανικό Μουσείο επιθυμεί διαφορετική συμφωνία από αυτή που πρότεινε η ελληνική πλευρά.

«Μέχρι στιγμής, ο Τζ. Όσμπορν (σ.σ. επικεφαλής του Βρετανικού Μουσείου) έχει προτείνει την επιστροφή ενός μικρότερου τμήματος της ζωφόρου, καθώς και γλυπτών θεών και κενταύρων, ως βραχυπρόθεσμο δάνειο» σημειώνουν οι ΝΥΤ προσθέτοντας ότι το Βρετανικό μουσείο «θα μπορούσε να προσφέρει έως και 1/3 των Γλυπτών του Παρθενώνα στη συλλογή του». Αυτό ήταν κάτι που είχε περιγράψει εν μέρει και το δημοσίευμα του Bloomberg.

Τα Γλυπτά του Παρθενώνα
Τα Γλυπτά του Παρθενώνα / Φωτογραφία: Twitter

Σύμφωνα με το Bloomberg, μια συμφωνία για τα Γλυπτά του Παρθενώνα «θα προβλέπει ότι ένα μέρος των μαρμάρων θα αποστέλλεται στην Αθήνα εκ περιτροπής για αρκετά χρόνια, σύμφωνα με άτομα που γνωρίζουν το θέμα, τα οποία αρνήθηκαν να κατονομαστούν επειδή η συμφωνία δεν έχει σφραγιστεί».

«Μόλις η Ελλάδα επιστρέψει αυτά τα αντικείμενα στο Λονδίνο, περισσότερα θα σταλούν στην Αθήνα για να τα αντικαταστήσουν, είπε η ίδια πηγή. Με την πάροδο του χρόνου, ο αριθμός των αντικειμένων που αποστέλλονται στην Ελλάδα θα αυξηθεί, για να αντικατοπτρίζει την αυξανόμενη εμπιστοσύνη μεταξύ των δύο πλευρών» σημειώνεται στο ίδιο δημοσίευμα το οποίο αναφέρεται και στα νομικά κολλήματα που προκύπτουν από τη Βρετανική νομοθεσία σχετικά με τη δυνατότητα οριστικής παραχώρησης των Γλυπτών.

Η κυβέρνηση της Βρετανίας για τα Γλυπτά του Παρθενώνα

«Σύμφωνα με τη βρετανική νομοθεσία, το μουσείο δεν μπορεί να αφαιρέσει αντικείμενα από τη συλλογή του εκτός εάν είναι “ακατάλληλα να διατηρηθούν”, αν και είναι ελεύθερο να δανείζει αντικείμενα σε άλλα ιδρύματα» σημειώνουν οι NYT, ενώ αναφέρονται και στις πρόσφατες δηλώσεις της υπουργού Πολιτισμού της Βρετανίας, Μισέλ Ντόνελαν στο BBC ότι ενδεχόμενη επιστροφή των αρχαιοτήτων θα ανοίξει τον ασκό του Αιόλου για τα υπόλοιπα εκθέματα του βρετανικού μουσείου.

Τα Μάρμαρα του Παρθενώνα
Τα Μάρμαρα του Παρθενώνα / Φωτογραφία: ΕΡΑ

«Η αποστολή τους πίσω (σ.σ. στην Ελλάδα) είναι ένας επικίνδυνος δρόμος», σημείωνε εκείνη. Τα Γλυπτά του Παρθενώνα «ανήκουν εδώ στο Ηνωμένο Βασίλειο» και δεν πρέπει να επιστραφούν στην Ελλάδα, επέμεινε η υπουργός Πολιτισμού.

Τέλος, το αμερικανικό δημοσίευμα αναφέρεται στο ιστορικό της κλοπής των Γλυπτών του Παρθενώνα από τον Λόρδο Έλγιν, στη διεθνή συγκυρία σχετικά με την επιστροφή μουσειακών εκθεμάτων σε διάφορες χώρες, μεταξύ αυτών και την περίπτωση της Ελλάδας.



ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

Αναζήτηση