Quantcast
16:34
25/04/2024
Search
Close this search box.

NEWSLETTER

Eγγραφείτε στο newsletter και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα της επικαιρότητας.
*Θα χρησιμοποιηθεί σύμφωνα με την πολιτική απορρήτου μας
16:34
25/04/2024
Search
Close this search box.

NEWSLETTER

Eγγραφείτε στο newsletter και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα της επικαιρότητας.
*Θα χρησιμοποιηθεί σύμφωνα με την πολιτική απορρήτου μας

Μικροπολιτική Μενδώνη με τα Μάρμαρα του Παρθενώνα: «Δεν αναγνωρίζεται στο Βρετανικό Μουσείο κυριότητα των Γλυπτών, αποτελούν προϊόν κλοπής»

Κόσμος επισκέπτεται την πτέρυγα με τα γλυπτά του Παρθενώνα στο Βρετανικό Μουσείο / Φωτογραφία: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Κόσμος επισκέπτεται την πτέρυγα με τα γλυπτά του Παρθενώνα στο Βρετανικό Μουσείο / Φωτογραφία: ΑΠΕ-ΜΠΕ

05.01.2023
19:50
Τελευταία ενημέρωση: 05/01/2023 • 23:12
Η κυρία υπουργός επέλεξε να προκαλέσει πολιτική αντιπαράθεση με τον ΣΥΡΙΖΑ με επίκεντρο ένα ευαίσθητο θέμα όπως τα Μάρμαρα του Παρθενώνα

Έπειτα από ημέρες δημοσιευμάτων στον ξένο Τύπο, που θέλουν τα Μάρμαρα του Παρθενώνα να επιστρέφουν στη χώρα μας υπό καθεστώς δανείου από το Βρετανικό Μουσείο, το Υπουργείο Πολιτισμού με ανακοίνωσή του, δίνει την πάγια, όπως την χαρακτηρίζει, θέση της κυβέρνησης στο θέμα.

Στο κείμενο σημειώνεται λοιπόν πως πάγια θέση της χώρας μας είναι ότι δεν αναγνωρίζει στο Βρετανικό Μουσείο νομή, κατοχή και κυριότητα των Γλυπτών, καθώς αποτελούν προϊόν κλοπής.

Επιπλέον, από το υπουργείο υπενθυμίζουν τις κινήσεις που έχουν γίνει το τελευταίο διάστημα, με πιο σημαντική την απόφαση της Ουνέσκο τον Σεπτέμβριο του 2021, αλλά και την οριστική (sine die) επανένωση του θραύσματος Fagan.

Το «θραύσμα Fagan», τμήμα της πλάκας που ανήκει στην ανατολική ζωφόρο του Παρθενώνα και αναπαριστά το πόδι της Αρτέμιδας, θεάς του κυνηγιού, καθισμένης σε θρόνο επιστρέφει στη χώρα μας έπειτα από απόφαση της Σικελίας για το θέμα.

Παράλληλα, πριν από έναν μήνα, επεστράφησαν τρία θραύσματα σε πεντελικό μάρμαρο, τα οποία έφτασαν στο Βατικανό τον δέκατο ένατο αιώνα και ανήκουν και αυτά στα γλυπτά του Παρθενώνα.

Μικροπολιτική για τα Μάρμαρα του Παρθενώνα

Βεβαίως, θα περίμενε κανείς από το υπουργείο Πολιτισμού να μην μεταχειρίζεται ένα τόσο λεπτό θέμα, όπως αυτό των Γλυπτών του Παρθενώνα με τόσο φτηνό πολιτικάντικό τρόπο, κάνοντας έτσι ανέξοδη πολιτική αντιπαράθεση εθνικής μειοδοσίας με την αξιωματική αντιπολίτευση.

Ανεξαρτήτως από την αντίδραση της Κουμουνδούρου, είναι γεγονός πως τρία τουλάχιστον μεγάλα διεθνή μέσα αναφέρονται στην περιβόητη αυτή συμφωνία, κάνοντας λόγο για δανεισμό και εκ περιτροπής επιστροφή τους.

Τελευταίο παράδειγμα, το δημοσίευμα της ιταλικής La Repubblica όπου παραπέμποντας σε αντίστοιχη δημοσίευση της βρετανικής εφημερίδας The Telegraph, προσθέτει πως «ο πρόεδρος του Βρετανικού Μουσείου και πρώην υπουργός Oικονομικών Τζορτζ Όσμπορν φέρεται να προσέφερε κλάδο ελαίας στην Αθήνα: δάνειο μακράς διαρκείας των Γλυπτών, εκ περιτροπής αποστολή τους στην Ελλάδα με αντάλλαγμα άλλες αρχαιότητες οι οποίες θα εκτίθενται στο Λονδίνο».

Τα Μάρμαρα του Παρθενώνα
Τα Μάρμαρα του Παρθενώνα / Φωτογραφία: ΕΡΑ

Το ίδιο το Βρετανικό μουσείο ανέφερε χθες για πρώτη φορά σε ανακοίνωσή του ενδεχόμενη συμφωνία για την επιστροφή των Γλυπτών: «Έχουμε δηλώσει δημόσια ότι αναζητούμε ενεργά μια νέα συνεργασία για τον Παρθενώνα με τους φίλους μας στην Ελλάδα και καθώς μπαίνουμε στο νέο έτος οι εποικοδομητικές συζητήσεις συνεχίζονται».

Ενώ ο Όσμπορν έχει δηλώσει ανοιχτά εδώ και αρκετό καιρό την προθυμία του να συνάψει συμφωνία για να αρθεί το αδιέξοδο σχετικά με τα Μάρμαρα του Παρθενώνα, το μουσείο δεν είχε επιβεβαιώσει μέχρι τώρα ότι οι συζητήσεις βρίσκονταν ενεργά σε εξέλιξη, έγραφε χαρακτηριστικά χθες ο Guardian.

Μια ημέρα νωρίτερα, και σύμφωνα με το Bloomberg, μια συμφωνία για τα Μάρμαρα του Παρθενώνα «θα προβλέπει ότι ένα μέρος των μαρμάρων θα αποστέλλεται στην Αθήνα εκ περιτροπής για αρκετά χρόνια, σύμφωνα με άτομα που γνωρίζουν το θέμα, τα οποία αρνήθηκαν να κατονομαστούν επειδή η συμφωνία δεν έχει σφραγιστεί».

Τα Μάρμαρα του Παρθενώνα
Τα Μάρμαρα του Παρθενώνα /Φωτογραφία: Eurokinissi

Σε αντάλλαγμα, άλλα αντικείμενα θα δανείζονται ουσιαστικά στο μουσείο του Λονδίνου, ενώ η Βρετανία θα μπορούσε επίσης να λάβει γύψινα αντίγραφα από τα Μάρμαρα του Παρθενώνα που θα «δανείζει» ουσιαστικά στην Αθήνα!

Με όλα τα παραπάνω, είναι εύλογο για κάθε Έλληνα πολίτη να διερωτάται αν η ελληνική κυβέρνηση είναι διατεθειμένη να κάνει παραχωρήσεις και μέχρι ποιου σημείου προκειμένου να επιτύχει μια συμφωνία για τα Μάρμαρα του Παρθενώνα. Άλλωστε, θέλουμε να πιστεύουμε πως η κυρία Μενδώνη και οι συν αυτήν δεν θεωρούν πως τα βρετανικά ΜΜΕ έχουν κάποιο προεκλογικό συμφέρον να «σηκώσουν το θέμα»!

Τα Μάρμαρα του Παρθενώνα
Τα Μάρμαρα του Παρθενώνα

Επιπλέον, την ώρα που τα βλέμματα σύσσωμου του διεθνούς Τύπου είναι στραμμένα στην Αθήνα για το θέμα, είναι μάλλον μικρόψυχο οι επίσημες ανακοινώσεις να περιλαμβάνουν πολιτικές αντιπαραθέσεις που δεν έχουν θέση σε τέτοια ζητήματα.

Η ανακοίνωση του Υπουργείου Πολιτισμού για τα Μάρμαρα του Παρθενώνα

«Η κυβέρνηση, από την αρχή της θητείας της, κινείται με σοβαρότητα, υπευθυνότητα, ευαισθησία και αποτελεσματικότητα, προκειμένου να υλοποιηθεί ο εθνικός στόχος της επιστροφής των Γλυπτών του Παρθενώνα στην Αθήνα και της επανένωσης τους στο Μουσείο της Ακρόπολης.

Αυτό αναμφίβολα τεκμαίρεται από σειρά γεγονότων των τελευταίων δύο ετών: Από την απόφαση της ΟΥΝΕΣΚΟ, τον Σεπτέμβριο 2021, και την οριστική (sine die) επανένωση του θραύσματος Fagan, ως την μεταστροφή και τη στήριξη του ελληνικού αιτήματος από τη διεθνή κοινή γνώμη.

Επαναλαμβάνουμε, για μια ακόμη φορά, την πάγια θέση της χώρας μας ότι δεν αναγνωρίζει στο Βρετανικό Μουσείο νομή, κατοχή και κυριότητα των Γλυπτών, καθώς αποτελούν προϊόν κλοπής. Επομένως, ας σταματήσει η αξιωματική αντιπολίτευση να κορυβαντιά.

Θα περιμέναμε σε αυτή την εθνική προσπάθεια να μείνουν στην άκρη οι μικροκομματικοί υπολογισμοί και να υπάρχει συστράτευση όλων. Δυστυχώς δεν το βλέπουμε.

Για κάποιους πρώτος στόχος είναι η φθορά της κυβέρνησης, ακόμη και με ψέματα, αδιαφορώντας αν κάνουν ζημιά στη χώρα. Κρίμα».



ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

Αναζήτηση