Quantcast
18:42
06/12/2022

NEWSLETTER

Eγγραφείτε στο newsletter και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα της επικαιρότητας.
*Θα χρησιμοποιηθεί σύμφωνα με την πολιτική απορρήτου μας
18:42
06/12/2022
Please set Weather API key before using this widget.

NEWSLETTER

Eγγραφείτε στο newsletter και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα της επικαιρότητας.
*Θα χρησιμοποιηθεί σύμφωνα με την πολιτική απορρήτου μας

Πλαφόν στο φυσικό αέριο: Η Ελλάδα και άλλες 14 χώρες απειλούν με βέτο – Δεν ικανοποίησε η πρόταση Κομισιόν για όριο στα 275 ευρώ

Το κτίριο της Κομισιόν / Φωτογραφία: ΕΡΑ

Το κτίριο της Κομισιόν / Φωτογραφία: ΕΡΑ

23.11.2022
22:50
Share on facebook
Share on twitter
Share on pinterest
Share on email
Στο αυριανό έκτακτο συμβούλιο των υπουργών ενέργειας θα τεθεί το ζήτημα του πλαφόν

Η πρόταση της Κομισιόν για πλαφόν στην αγορά φυσικού αερίου στη δυσθεώρητη τιμή των 275 ευρώ, υπερδιπλάσια δηλαδή από τη σημερινή, θα τεθεί στο αυριανό έκτακτο συμβούλιο των Υπουργών Ενέργειας.

Το ένα μετά το άλλο τα κράτη-μέλη της Ευρωπαϊκή Ένωσης εκφράζουν τη διαφωνία τους με την πρόταση της Κομισιόν για το πλαφόν, κατεβάζοντας «τον πήχη των προσδοκιών» για το αυριανό συμβούλιο αλλά παράλληλα ανεβάζουν το θερμόμετρο των αντιπαραθέσεων.

Την ίδια ώρα, τη νομοθετική της πρόταση για το ανώτατο όριο στις τιμές του φυσικού αερίου παρουσίασε την Τρίτη (22/11) η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, ενόψει του έκτακτου Συμβουλίου Ενέργειας που θα πραγματοποιηθεί στις 24 Νοεμβρίου στις Βρυξέλλες.

Σκρέκας: «Στο Συμβούλιο Ενέργειας πάμε για ένα πλαφόν κάτω από τα 200 ευρώ»

Ελλάδα, Ιταλία, Γαλλία, Ισπανία, Ρουμανία, Βουλγαρία, Πολωνία λένε «όχι» στην πρόταση της Επιτροπής, με τον Έλληνα Υπουργό Κώστα Σκρέκα να τονίζει μιλώντας στους ανταποκριτές ότι «Στο αυριανό Συμβούλιο Ενέργειας πάμε να επιβεβαιώσουμε ότι υπάρχει πλειοψηφία ικανή να τεθεί ένα πλαφόν κάτω από τα 200 ευρώ στην τιμή του φυσικού αερίου και όχι στα παράλογα επίπεδα που πρότεινε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή».

Από την άλλη, Ολλανδία και Γερμανία λένε «όχι», η δεύτερη εκ των οποίων όμως θα μπορούσε να εξυπηρετηθεί από την πρόταση. Μάλιστα, Ευρωπαίος αξιωματούχος υπογράμμισε ότι χρειάζεται ένας λειτουργικός και έξυπνος μηχανισμός και ο συγκεκριμένος όπως είναι δομημένος, δεν μπορεί να λειτουργήσει.

Συσπειρώνονται οι «15» για άσκηση βέτο κατά της Κομισιόν

Αξίζει να σημειωθεί πως το βράδυ της Τετάρτης (23/11) ολοκληρώθηκε η συνεδρίαση των μόνιμων αντιπροσώπων και οι 15 φάνηκαν ενωμένοι.

Εάν υπάρξει αύριο αυτή η συνεργασία και ενότητα είτε μπορούν να μπλοκάρουν και τους δύο κανονισμούς και να ζητήσουν έκτακτο συμβούλιο ενέργειας πριν από τη Σύνοδο Κορυφής στα μέσα Δεκεμβρίου ή να δεχτούν τον μηχανισμό αλληλεγγύης με ισχυρές δεσμεύσεις όμως για τις αλλαγές στον κανονισμό για πλαφόν και πάλι έκτακτο συμβούλιο, όμως πριν από τη σύνοδο κορυφής.

Η πρόταση της Κομισιόν για πλαφόν στο φυσικό αέριο

Η πρόταση της Επιτροπής έχει τίτλο «θέσπιση μηχανισμού διόρθωσης της αγοράς για την προστασία των πολιτών και της οικονομίας από υπερβολικά υψηλές τιμές».

Η Επιτροπή τονίζει ότι μετά τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία, οι τιμές του φυσικού αερίου έχουν σημειώσει πρωτοφανή κορύφωση τιμών σε ολόκληρη την ΕΕ, φτάνοντας σε ιστορικά υψηλά το δεύτερο δεκαπενθήμερο του περασμένου Αυγούστου.

«Η ακραία άνοδος των τιμών για σχεδόν δύο εβδομάδες τον Αύγουστο ήταν εξαιρετικά επιζήμια για την ευρωπαϊκή οικονομία, με μεταδοτικές επιπτώσεις στις τιμές του ηλεκτρισμού και αύξηση του συνολικού πληθωρισμού», τονίζει η Επιτροπή, η οποία προτείνει να αποτραπεί η επανάληψη τέτοιων επεισοδίων με ένα προσωρινό και καλά στοχευμένο μέσο αυτόματης επέμβασης στις αγορές φυσικού αερίου σε περίπτωση ακραίων αυξήσεων των τιμών.

Συγκεκριμένα, η Επιτροπή προτείνει το ανώτατο όριο στις τιμές του φυσικού αερίου να διαμορφωθεί στα 275 ΕΥΡΩ/MWH, επισημαίνοντας ότι η Διευκόλυνση Μεταβίβασης Τίτλων (TTF), που είναι το πιο συχνά χρησιμοποιούμενο σημείο αναφοράς για την τιμή του φυσικού αερίου στην ΕΕ, διαδραματίζει βασικό ρόλο στην ευρωπαϊκή χονδρική αγορά φυσικού αερίου.

Aκολουθήστε το thestandard.gr στο Google News για να ενημερώνεστε για όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις σε Ελλάδα και όλο τον κόσμο στο thestandard.gr

ΔΗΜΟΦΙΛΕΣΤΕΡΑ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

Αναζήτηση