Quantcast
03:16
19/04/2024
Search
Close this search box.

NEWSLETTER

Eγγραφείτε στο newsletter και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα της επικαιρότητας.
*Θα χρησιμοποιηθεί σύμφωνα με την πολιτική απορρήτου μας
03:16
19/04/2024
Search
Close this search box.

NEWSLETTER

Eγγραφείτε στο newsletter και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα της επικαιρότητας.
*Θα χρησιμοποιηθεί σύμφωνα με την πολιτική απορρήτου μας

«Φωτιά» οι τιμές των τροφίμων στην ελληνική αγορά από Σεπτέμβριο – 25% πάνω τα γαλακτοκομικά, 18% αύξηση στα απορρυπαντικά (βίντεο)

Ράφια σούπερ μάρκετ / Φωτογραφία: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Ράφια σούπερ μάρκετ / Φωτογραφία: ΑΠΕ-ΜΠΕ

26.08.2022
18:10
Τελευταία ενημέρωση: 26/08/2022 • 21:53
Από την αύξηση στις τιμές των τροφίμων τα νοικοκυριά σφίγγουν το ζωνάρι 

Αυξήσεις «φωτιά» στις τιμές σε πάνω 500 προϊόντα ευρείας κατανάλωσης, όπως είναι τα τρόφιμα, μας περιμένουν από τον Σεπτέμβριο. Οι ανατιμήσεις αφορούν τουλάχιστον 40 κατηγορίες, με το ποσοστό αύξησης μεσοσταθμικά να ανέρχεται στο 10% με 15%.

Σύμφωνα με ρεπορτάζ του Mega οι τιμές βασικών προϊόντων στα σούπερ μάρκετ, σήμερα κινούνται με καπέλο 25% μέσα σε ένα μήνα, ενώ σε κάποια προϊόντα η αύξηση σε κάποια προϊόντα φτάνει έως και το 123%.

Μία οικογένεια δίνει για τα εβδομαδιαία ψώνια της 170 ευρώ φέτος από 90 ευρώ πέρυσι για τα ίδια προϊόντα, αύξηση κοντά στο 90% που θα γίνει μεγαλύτερη από το φθινόπωρο, με τις νέες τιμές στην ενέργεια να συμπαρασύρουν τα πάντα και να δημιουργούν ένα εκρηκτικό μείγμα.

Προϊόν Σεπτέμβριος 2021 Αύγουστος 2022 Μεταβολή %
Μακαρόνια 1,05 ευρώ 1,2 ευρώ Αύξηση 14%
Συσκευασία τόνος 2 τμχ. 5,6 6,88 Αύξηση: 23%
Χαρτί υγείας (12τμχ.) 8,4 9,53 Αύξηση:14%
 • Κασέρι: Αύξηση 123%
 • Βούτυρο: Αύξηση 106%
 • Δημητριακά: Αύξηση 102%

Τα βασικά τρόφιμα έχουν ξεφύγει σε δυσθεώρητα επίπεδα

 

Προϊόν Άνοιξη 2022 Καλοκαίρι 2022 Μεταβολή (%)
Αλεύρι 1,28 ευρώ 1,74 ευρώ Αύξηση 36%
Ηλιέλαιο 3,62 4,91 Αύξηση 35%
Ψωμί τοστ 1,59 1,85 Αύξηση 16%
Φέτα 12,01 13,4 Αύξηση 11%

Δείτε παρακάτω το αναλυτικό ρεπορτάζ του MEGA με τις τιμές σήμερα στα σούπερ μάρκετ:

Μας περιμένουν αυξήσεις «φωτιά» στις τιμές των προϊόντων

Σύμφωνα με τον πρόεδρος του Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου Πειραιώς Βασίλη Κορκίδη από το φθινόπωρο στο ράφι θα έχουμε αυξημένες τιμές σε πάνω από 500 προϊόντα ευρείας κατανάλωσης, όπως είναι τα τρόφιμα, θα έρθουν στο ράφι τον Σεπτέμβριο.

Τον Σεπτέμβριο ετοιμάζεται η αποστολή νέων τιμοκαταλόγων από τους προμηθευτές στους λιανεμπόρους, με αναπροσαρμογές σε βασικά είδη διατροφής και άλλα είδη σούπερ μάρκετ, σημειώνει ο π Βασίλης Κορκίδης στο εβδομαδιαίο ηλεκτρονικό ενημερωτικό έντυπο του επιμελητηρίου.

Καρότσι του σούπερ μάρκετ, υπό το κύμα ανατιμήσεων που φέρνει ακρίβεια στο «καλάθι της νοικοκυράς»
Καρότσι του σούπερ μάρκετ, υπό το κύμα ανατιμήσεων που φέρνει ακρίβεια στο «καλάθι της νοικοκυράς» / Φωτογραφία: Eurokinissi

Αναλυτικά ο κ. Κορκίδης αναφέρει τα εξής:

Ο Σεπτέμβριος είναι παραδοσιακά ο μήνας που πολλές αυξήσεις στο κλάδο των τροφίμων περνούν από το «χωράφι στο ράφι» και από εκεί στο τραπέζι μας. Οι ανατιμήσεις του Ιουλίου-Αυγούστου στην παραγωγή αναμένεται να περάσουν στα ράφια των καταστημάτων τον Σεπτέμβριο και σε συνάρτηση με τα αποθέματα που έχουν στις αποθήκες τους.

Μετά από τόσους μήνες ενεργειακής κρίσης τα περιθώρια απορρόφησης των αυξημένων τιμών εκμηδενίστηκαν, καθώς η ρευστότητα και τα οικονομικά μεγέθη των επιχειρήσεων μειώνονται συνεχώς. Ο φόβος έχει αρχίσει να κυριαρχεί τους καταναλωτές λόγω της ενεργειακής ακρίβειας που άλλωστε στην αγορά με τη μείωση της ζήτησης.

Πολίτης κοιτάζει τις τιμές σε μανάβικο σούπερ μάρκετ
Πολίτης κοιτάζει τις τιμές σε μανάβικο σούπερ μάρκετ / Φωτογραφία: Eurokinissi

Αξίζει να σημειωθεί πως λόγω εκπτώσεων, ο πληθωρισμός υποχώρησε στο 11,6% τον Ιούλιο πατώντας φρένο σε μια ξέφρενη ανοδική πορεία, από 12,1% τον Ιούνιο, με τις τιμές σε καύσιμα και τρόφιμα να συνεχίζουν την ανοδική πορεία των προηγούμενων μηνών και να είναι υπεύθυνα για τα επίπεδα του ΔΤΚ.

Ειδικότερα για τα ενεργειακά προϊόντα, το φυσικό αέριο καταγράφει αύξηση τιμής κατά 178,9%, το πετρέλαιο θέρμανσης 65,1%, το ηλεκτρικό ρεύμα 55,8%, τα τελικά προϊόντα πετρελαίου κατά 33% και τα στερεά καύσιμα κατά 9%.

Κυρία με τη λίστα με τα ψώνια και καλάθι σούπερ μάρκετ
Κυρία με τη λίστα με τα ψώνια και καλάθι έξω από το σούπερ μάρκετ / Φωτογραφία: Eurokinissi

Αυξήσεις 27,3% σε έλαια και λίπη

Μόνο οι ανατιμήσεις των καυσίμων συνετέλεσαν στην αύξηση του Δείκτη Τιμών Καταναλωτή για τον Ιούλιο κατά 6,43%. Εκτός όμως από τα καύσιμα, αυξήσεις μεγαλύτερες από τον γενικό ΔΤΚ καταγράφουν μια σειρά από προϊόντα και υπηρεσίες καθημερινής κατανάλωσης.

Αυξήσεις καταγράφονται κατά 27,3% στα έλαια και τα λίπη, 16,7% στις τιμές των κρεάτων και των δημητριακών, 16,4% στα αυγά και τα γαλακτοκομικά, 13,4% στα λαχανικά, 11,4% στη ζάχαρη, τον καφέ και το τσάι, 9,3% τις σοκολάτες και 5,3% στα ψάρια.

Με θετικό πρόσημο έκλεισε το πρώτο εξάμηνο του 2022 για την αγορά των σούπερ μάρκετ, σημειώνοντας αύξηση της αξίας των πωλήσεων των ταχυκίνητων προϊόντων κατά 1,6% σε σύγκριση με το πρώτο εξάμηνο του 2021. Αυτό είναι το αποτέλεσμα των ανατιμήσεων, που σε κάποιες κατηγορίες προϊόντων αγγίζουν το 9%, ενώ αντίθετα ο όγκος των πωλήσεων μειώθηκε συνολικά κατά 2,2%.

Αυτό το γεγονός εξηγείται και λόγω της ανελαστικής ζήτησης ορισμένων προϊόντων, δηλαδή οι καταναλωτές όσο και αν αυξηθούν οι τιμές δεν είναι εύκολο να μειώσουν τις ποσότητες που αγοράζουν όταν μιλάμε για αγαθά πρώτης ανάγκης.

Μετά το δίμηνο Ιουλίου-Αυγούστου θα ξεκινήσει ένας ακόμη κύκλος αυξήσεων, που θα έχει συνέχεια και τον Σεπτέμβριο με αναπροσαρμογές σε βασικά είδη διατροφής και άλλα είδη σούπερ μάρκετ, με την αποστολή νέων τιμοκαταλόγων από τους προμηθευτές στους λιανεμπόρους.

Τα νοικοκυριά κόβουν ακόμα και από τα απαραίτητα

Τα επιμέρους στοιχεία, δείχνουν πως τα νοικοκυριά κόβουν ακόμα και από τα απαραίτητα, όπως είναι για παράδειγμα τα γαλακτοκομικά, οι πωλήσεις των οποίων μειώθηκαν κατά 5,6% ανά μονάδα προϊόντος, ενώ αντίθετα οι τιμές τους αυξήθηκαν συνολικά κατά 6,2%.

Λόγω πολέμου οι αυξήσεις έχουν κυριολεκτικά πολλαπλασιαστεί στα άλευρα και το ηλιέλαιο. Σε αυτά έχουν προστεθεί οι παλιές τιμές των αποθεμάτων ζωοτροφών με τις αυξήσεις των νέων τιμών, ενώ η συνέχεια κάθε άλλο παρά ενθαρρυντική είναι.

Οι αυξημένες τιμές σε πάνω από 500 προϊόντα ευρείας κατανάλωσης, όπως είναι τα τρόφιμα, θα έρθουν στο ράφι τον Σεπτέμβριο.

Αυξήσεις στις τιμές σε 40 κατηγορίες

Ο υψηλός πληθωρισμός έχει σημάνει συναγερμό στο οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης, που αναζητεί τρόπους για να περιοριστούν οι αυξήσεις σε βασικά αγαθά.

Οι ανατιμήσεις αφορούν τουλάχιστον 40 κατηγορίες, με το ποσοστό αύξησης μεσοσταθμικά να ανέρχεται στο 10% με 15%. Στο μεταξύ, η αύξηση σχεδόν κατά 15% στις τιμές των εισαγόμενων προϊόντων στη βιομηχανία τροφίμων, έρχεται σαν αντιστάθμισμα η υποχώρηση των χονδρικών τιμών στα οπωροκηπευτικά το τελευταίο διάστημα.

Τα λειτουργικά κόστη σφίγγουν τον κλοιό στους παραγωγούς με τις υψηλές τιμές πετρελαίου, ηλεκτρικού ρεύματος, λιπάσματα και οι ζωοτροφές που καταγράφουν συνεχείς ανοδικές τιμές.

Σύμφωνα με τη βιομηχανία, τα ποσοστά με τις εκτιμώμενες αυξήσεις που θα έρθουν από Σεπτέμβριο διαμορφώνονται ως εξής:

 • Κονσέρβες +15%
 • καλλυντικά +25%
 • γαλακτοκομικά +12%
 • μαργαρίνες +20%
 • αλλαντικά +10%
 • γλυκίσματα μπισκότα +20%
 • παγωτά +5%
 • απορρυπαντικά +15%
 • προϊόντα περιποίησης και φροντίδας +18%.

Εκείνο πάντως που δεν πρέπει να μας προβληματίζει στην ελληνική αγορά είναι πως δεν παρατηρούνται και δεν θα έχουμε ελλείψεις.


ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

Αναζήτηση