Quantcast
05:46
04/05/2024
Search
Close this search box.

NEWSLETTER

Eγγραφείτε στο newsletter και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα της επικαιρότητας.
*Θα χρησιμοποιηθεί σύμφωνα με την πολιτική απορρήτου μας
05:46
04/05/2024
Search
Close this search box.

NEWSLETTER

Eγγραφείτε στο newsletter και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα της επικαιρότητας.
*Θα χρησιμοποιηθεί σύμφωνα με την πολιτική απορρήτου μας

Eurostat: Νέα αύξηση καταγράφει ο πληθωρισμός στην ευρωζώνη, η υψηλότερη από την εισαγωγή του ευρώ – Στο 11,3% η ακρίβεια στην Ελλάδα

Ο πληθωρισμός τσακίζει την ευρωζώνη / Φωτογραφία: Unsplash

Ο πληθωρισμός τσακίζει την ευρωζώνη / Φωτογραφία: Unsplash

18.08.2022
16:39
Τελευταία ενημέρωση: 18/08/2022 • 20:13
Σαράκι ο πληθωρισμός στην Ευρώπη που παρατηρεί την υψηλότερη αύξηση τιμών από την εισαγωγή του ευρώ

Ο πληθωρισμός στην ευρωζώνη έφτασε σε νέο υψηλό ρεκόρ 8,9% σε ετήσια βάση τον Ιούλιο, σύμφωνα με τα στοιχεία της Eurostat την Πέμπτη, με το βασικό μέτρο, που εξαιρεί τις πιο ευμετάβλητες συνιστώσες και αποτελεί κλειδί για τη νομισματική πολιτική, να αυξάνεται επίσης σημαντικά.

Σύμφωνα με το Reuters, η Eurostat ανακοίνωσε ότι οι τιμές καταναλωτή στις 19 χώρες που χρησιμοποιούν το ευρώ αυξήθηκαν κατά 0,1% σε μηνιαία βάση τον Ιούλιο, ενώ καταγράφουν αύξηση 8,9% σε ετήσια βάση, την υψηλότερη από τότε που δημιουργήθηκε το ευρώ το 1999.

Η Eurostat αναφέρει επίσης πως από το σύνολο των αυξήσεων στις τιμές, οι 4,02 ποσοστιαίες μονάδες προήλθαν από την ακριβότερη ενέργεια -το κόστος της οποίας εκτινάχθηκε λόγω της εισβολής της Ρωσίας στην Ουκρανία- και οι 2,08 ποσοστιαίες μονάδες από τα ακριβότερα τρόφιμα, το αλκοόλ και τον καπνό.

Σε επιφυλακή η ΕΚΤ

Αλλά ακόμη και αν εξαιρεθούν αυτές οι πιο ευμετάβλητες συνιστώσες, σε αυτό που η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα αποκαλεί πυρήνα πληθωρισμού και παρακολουθεί στενά στις αποφάσεις για τα επιτόκια, οι τιμές εξακολουθούσαν να είναι 5,1% υψηλότερες σε ετήσια βάση τον Ιούλιο.

Ο στόχος της ΕΚΤ για τον γενικό πληθωρισμό είναι 2,0%.

Τον περασμένο μήνα, η κεντρική τράπεζα ξεκίνησε έναν κύκλο σύσφιξης μετά από χρόνια εξαιρετικά χαλαρής νομισματικής πολιτικής, αλλά και πάλι οι τιμές των υπηρεσιών, οι οποίες δημιουργούν περισσότερα από τα δύο τρίτα του ΑΕΠ της ευρωζώνης, αυξήθηκαν κατά 3,7% σε ετήσια βάση τον Ιούλιο, προσθέτοντας 1,6 ποσοστιαία μονάδα στο τελικό αποτέλεσμα.

Πιο συγκεκριμένα, την πρώτη αύξηση των επιτοκίων μετά από 11 χρόνια πραγματοποίησε η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα στη συνεδρίαση του Ιουλίου, προχωρώντας σε άνοδο κατά 50 μονάδες βάσης.

Τα βιομηχανικά αγαθά ήταν κατά 4,5% ακριβότερα από ό,τι 12 μήνες νωρίτερα, προσθέτοντας 1,16 ποσοστιαίες μονάδες στο τελικό αποτέλεσμα.

Στο 11,3% ο πληθωρισμός στην Ελλάδα

Στην Ελλάδα ο πληθωρισμός παρέμεινε ουσιαστικά στάσιμος στο 11,3% από το 11,6 τον Ιούνιο, κατατάσσοντας τη χώρα μας στην 17η θέση μεταξύ των 27 στον συγκεκριμένο δείκτη. Πληθωρισμός μαμούθ σαρώνει τις χώρες Λετονία, Εσθονία και Λιθουανία που βρίσκονται σύμφωνα με τη Eurostat πάνω από το 20%.

Η Γαλλία μοιάζει να αντιστέκεται καλύτερα στο τέρας του πληθωρισμού, αφού μαζί με τη Μάλτα καταγράφουν ποσοστό 6,8%.

Γενικότερα, οι χώρες προς ανατολάς φαίνεται πως επηρεάζονται δυσανάλογα από την παγκόσμια αστάθεια που έφερε η εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία και οι συνακόλουθες κυρώσεις της Ευρώπης προς τη Μόσχα, που εκτόξευσαν τις τιμές ενέργειας.

Φωτιά στις τιμές των βασικών αγαθών δείχνει η ΕΛΣΤΑΤ

Σύμφωνα με την ΕΛΣΤΑΤ, σε ετήσια σύγκριση (Ιούλιος 2022 προς Ιούλιο 2021), συνεχίστηκαν οι σημαντικές ανατιμήσεις στην ενέργεια, καθώς οι τιμές αυξήθηκαν σε: Φυσικό αέριο (178,9%), Πετρέλαιο θέρμανσης (65,1%), Ηλεκτρισμό (55,8%), Καύσιμα και λιπαντικά (33%) και Στέρεα καύσιμα (9%).

Όπως και στο λεγόμενο «καλάθι της νοικοκυράς», όπου οι τιμές κινήθηκαν ανοδικά σε: Έλαια και λίπη (27,3%), Ψωμί και δημητριακά (16,7%), Κρέατα- γενικά (16,7%), Γαλακτοκομικά και αυγά (16,4%), Λαχανικά- γενικά (13,4%), Καφέ-κακάο- τσάι (11,4%), Λοιπά τρόφιμα (9,3%), Ζάχαρη- σοκολάτες- γλυκά- παγωτά (5%), Ψάρια- γενικά (3,6%), Μεταλλικό νερό- αναψυκτικά- χυμούς φρούτων (3,5%) και Αλκοολούχα ποτά μη σερβιριζόμενα (3,3%).

Καρότσι του σούπερ μάρκετ, υπό το κύμα ανατιμήσεων που φέρνει ακρίβεια στο «καλάθι της νοικοκυράς»
Καρότσι του σούπερ μάρκετ, υπό το κύμα ανατιμήσεων που φέρνει ακρίβεια στο «καλάθι της νοικοκυράς» / Φωτογραφία: Eurokinissi

Παράλληλα, ο γενικός δείκτης παρουσίασε μείωση 1,8% τον Ιούλιο 2022 σε σύγκριση με τον Ιούνιο 2022, έναντι μείωσης 1,4% που σημειώθηκε κατά την αντίστοιχη σύγκριση του προηγούμενου έτους.

Όσον αφορά στον εναρμονισμένο πληθωρισμό, αυτός αυξήθηκε 11,3% τον Ιούλιο, από αύξηση 11,6% τον Ιούνιο και αύξηση 0,7% τον Ιούλιο πέρυσι. Μεταξύ Ιουλίου και Ιουνίου εφέτος, ο εναρμονισμένος δείκτης μειώθηκε 1,6% έναντι μείωσης 1,3% που σημειώθηκε κατά την αντίστοιχη σύγκριση του προηγούμενου έτους.

Τι είναι όμως ακριβώς ο πληθωρισμός;

Διαβάζουμε στην επίσημη ιστοσελίδα του ΔΝΤ πως ο πληθωρισμός είχε ανακηρυχθεί ο νο. 1 δημόσιος εχθρός των ΗΠΑ το 1974, επί προεδρίας Τζέραλντ Φορντ, ένα μόνο δείγμα της κρισιμότητας του δείκτη για την ευημερία αριθμών και πολύ περισσότερο, κοινωνιών και ανθρώπων.

Με τη λέξη λοιπόν πληθωρισμός (ο αγγλικός όρος αποδίδεται επακριβώς ως διόγκωση) εννοούμε την αύξηση στις τιμές σε μια συγκεκριμένη περίοδο. Ο πληθωρισμός αποτελεί μια ευρεία μέτρηση, η οποία υπολογίζει την αύξηση του κόστους ζωής σε μια χώρα. Αυτό λοιπόν το 5,5% αφορά με μια γενική έννοια, το ποσοστό που ακρίβυνε η ζωή μας σε σύγκριση με το άμεσο παρελθόν (τις προηγούμενες χρονιές).

Γιατί όμως διογκώνεται ο πληθωρισμός;

Γιατί όμως αυξάνεται το κόστος ζωής μας και πως μετράται ο πληθωρισμός. Ένας κρατικός ή διακρατικός οργανισμός (στην περίπτωσή μας η ΕΕ) μετρά την αύξηση αυτή στα έξοδα του νοικοκυριού, συμπεριλαμβανομένων των τιμών των ενοικίων, το λεγόμενο «καλάθι της νοικοκυράς».

Υπό αυτό το πρίσμα, καθώς το ονομαστικό εισόδημα των νοικοκυριών δεν αυξάνεται όσο οι τιμές των αγαθών, μειώνεται η πραγματική αγοραστική δυνατότητα των πολιτών. Με πιο απλά λόγια, ο πληθωρισμός καθιστά κατά τι φτωχότερους τους πολίτες, αφού μέσα στις ίδιες συνθήκες, με τον ίδιο μισθό και την ίδια προσπάθεια στην εργασία, μπορούν να αποκτήσουν λιγότερα αγαθά.

Πάντως, η ανάλυση του ΔΝΤ υποστηρίζει πως μια μείωση του πληθωρισμού ή των τιμών δεν είναι επιθυμητή καθώς αυτό μπορεί να δημιουργήσει μια προσδοκία στο αγοραστικό κοινό, μια αναμονή για την περίοδο όπου θα πέσουν οι τιμές.



ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

Αναζήτηση