Quantcast
08:39
19/04/2024
Search
Close this search box.

NEWSLETTER

Eγγραφείτε στο newsletter και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα της επικαιρότητας.
*Θα χρησιμοποιηθεί σύμφωνα με την πολιτική απορρήτου μας
08:39
19/04/2024
Search
Close this search box.

NEWSLETTER

Eγγραφείτε στο newsletter και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα της επικαιρότητας.
*Θα χρησιμοποιηθεί σύμφωνα με την πολιτική απορρήτου μας

Eπιχείρηση «σκοτεινές γειτονιές»: Η ενεργειακή κρίση βυθίζει περιοχές της Αθήνας στο σκοτάδι (βίντεο)

Σκοτεινές είναι πλέον οι γειτονιές της Αθήνας

Σκοτεινές είναι πλέον οι γειτονιές της Αθήνας

31.08.2022
17:44
Τελευταία ενημέρωση: 31/08/2022 • 21:00
Πρωτόγνωρη η κατάσταση στις γειτονιές της Αθήνας με τους σκοτεινούς δρόμους

Στο σκοτάδι βυθίζονται πλέον οι γειτονιές της Αθήνας, καθώς σε εφαρμογή τίθεται το σχέδιο «σκοτεινές γειτονιές», λόγω της ενεργειακής κρίσης.

Το MEGA βρέθηκε στις γειτονιές της Αθήνας όπου λόγω της ενεργειακής κρίσης έχουν σκοτεινιάσει.

Συγκεκριμένα μάλιστα, στα όρια του δήμου Νέας Σμύρνης και Παλαιού Φαλήρου με μία «περίεργη» εικόνα θα έρθει κανείς αντιμέτωπος το τελευταίο χρονικό διάστημα. Παρατηρείται συσκότιση, με τους δρόμους να «χωρίζονται» σε φωτεινούς και σκοτεινούς.

Η ενεργειακή κρίση έχει δημιουργήσει πολλαπλά προβλήματα, με το σχέδιο «σκοτεινοί δρόμοι» να βρίσκεται ήδη υπό εφαρμογή. Συνεπώς, σε πολλές οδούς από τη μία πλευρά υπάρχει φωτισμός, μία κολώνα αναμμένη και δύο σβηστές, και από την άλλη πλευρά υπάρχει πλήρης συσκότιση.

Στους μεγάλους, μάλιστα, δρόμους της Αθήνας όπως για παράδειγμα στη Λεωφόρο Αμφιθέας και στην Συγγρού, οι πέντε κολώνες είναι αναμμένες, η 6η είναι σβηστή.

Εξετάζεται δε το ενδεχόμενο να δίδονται μπόνους σε αυτούς που θα προχωρήσουν σε εξοικονόμηση ενέργειας.

Έρχονται παρεμβάσεις σε κεντρικό επίπεδο για τις αυξήσεις στο ρεύμα

Την πρώτη εβδομάδα του Σεπτεμβρίου αναμένεται το οικονομικό επιτελείο να αποκτήσει μια καλύτερη εικόνα για τα δημοσιονομικά περιθώρια που υπάρχουν, ώστε να καθοριστεί το ακριβές μείγμα των μέτρων στήριξης που θα ληφθούν για την ενεργειακή κρίση, τόσο για το υπόλοιπο του έτους όσο και για το 2023.

Σύμφωνα με την ΕΡΤ, το οικονομικό επιτελείο έχει καταρτίσει μια λίστα με παρεμβάσεις πλήρως κοστολογημένες, κάποιες από αυτές προσωρινές κι άλλες μόνιμου χαρακτήρα.

Η ιεράρχηση των παρεμβάσεων θα καθοριστεί λίγο πριν την ομιλία του πρωθυπουργού στη ΔΕΘ, στις 10 Σεπτεμβρίου, εφόσον υπάρχουν κάποια πρόσθετα νέα στοιχεία για την πορεία της ελληνικής οικονομίας ενώ ρόλο θα παίξει και η πορεία των τιμών της ενέργειας και κυρίως του φυσικού αερίου.

Ενεργειακή κρίση: Τα μέτρα που εξετάζονται

Στη λίστα των μέτρων που είναι υπό εξέταση για το διάστημα 2022 – 2023 περιλαμβάνονται:

  • συνέχιση επιδότησης στο ρεύμα
  • ενίσχυση επιδόματος θέρμανσης
  • επιταγή ακρίβειας
  • fuel pass 3
  • κατάργηση εισφοράς αλληλεγγύης – σύνολο εργαζομένων & συνταξιούχων
  • αύξηση συντάξεων & κατώτατου μισθού
  • αναστολή ΦΠΑ 24% στην οικοδομή
  • διατήρηση μειωμένου ΦΠΑ σε εστίαση, μεταφορές, κ.α.

Τα μέτρα που προτίθενται να λάβουν οι ευρωπαϊκές χώρες

Και όλα αυτά την ώρα που πολλές χώρες στην Ευρώπη έχουν πάρει μια από αποφάσεις για προκειμένου να περιορίσουν την κατανάλωση ενέργειας. Τον… χάρτη των μέτρων που έχουν ανακοινώσει οι ευρωπαϊκές χώρες αποτύπωσε το Bloomberg δίνοντας μια πρόγευση για το τι θα ακολουθήσει το χειμώνα.

Υπέρ του πλαφόν στις τιμές ηλεκτρικής ενέργειας τάσσεται στο μεταξύ ο καγκελάριος της Αυστρίας Καρλ Νεχάμερ. Θέλει ένα «ανώτατο όριο σε όλη την Ευρωπαϊκή Ένωση στις ανεπίτρεπτες τιμές ηλεκτρικής ενέργειας», όπως αναφέρεται σε δήλωση του γραφείου του στη Βιέννη.

Η Αυστρία αντιδρούσε μέχρι τώρα στο πλαφόν. Τώρα κάνει στροφή. «Πρέπει επιτέλους να σταματήσουμε την τρέλα που συμβαίνει στις ενεργειακές αγορές. Και αυτό μπορεί να συμβεί μόνο μέσω μιας ευρωπαϊκής λύσης», λέει ο Νεχάμερ. Και ο ίδιος μπαίνει στη μάχη να πείσει και άλλους επιφυλακτικούς στην ΕΕ.

Στην Ιταλία, ενόψει των ανακοινώσεων των νέων μέτρων εξοικονόμησης ενέργειας, η εφημερίδα Corriere della Sera δημοσίευσε τα κύρια μέτρα που αναμένονται να ληφθούν. Ανάμεσα στα μέτρα, φαίνεται πως θα συμπεριληφθεί η παράταση της περικοπής των ειδικών φόρων κατανάλωσης στα καύσιμα.

Παράλληλα, εξετάζονται για τα ιταλικά νοικοκυριά το ενδεχόμενο της πληρωμής των λογαριασμών σε έως και 10 δόσεις, όπως επίσης και το ενδεχόμενο μείωσης της σχολικής εβδομάδας ή και της θέρμανσης στις σχολικές αίθουσες.


ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

Αναζήτηση