Quantcast
18:29
29/04/2024
Search
Close this search box.

NEWSLETTER

Eγγραφείτε στο newsletter και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα της επικαιρότητας.
*Θα χρησιμοποιηθεί σύμφωνα με την πολιτική απορρήτου μας
18:29
29/04/2024
Search
Close this search box.

NEWSLETTER

Eγγραφείτε στο newsletter και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα της επικαιρότητας.
*Θα χρησιμοποιηθεί σύμφωνα με την πολιτική απορρήτου μας

Ενεργειακή κρίση: Στο τραπέζι μόνιμα και προσωρινά μέτρα – Πριν τη ΔΕΘ οι τελικές αποφάσεις

Λαμπτήρας / Φωτογραφία: Unsplash

Λαμπτήρας / Φωτογραφία: Unsplash

27.08.2022
22:31
Τελευταία ενημέρωση: 28/08/2022 • 8:41
Όσα σχεδιάζονται για να αντιμετωπιστεί η ενεργειακή κρίση

Την πρώτη εβδομάδα του Σεπτεμβρίου αναμένεται το οικονομικό επιτελείο να αποκτήσει μια καλύτερη εικόνα για τα δημοσιονομικά περιθώρια που υπάρχουν, ώστε να καθοριστεί το ακριβές μείγμα των μέτρων στήριξης που θα ληφθούν για την ενεργειακή κρίση, τόσο για το υπόλοιπο του έτους όσο και για το 2023.

Σύμφωνα με την ΕΡΤ, το οικονομικό επιτελείο έχει καταρτίσει μια λίστα με παρεμβάσεις πλήρως κοστολογημένες, κάποιες από αυτές προσωρινές κι άλλες μόνιμου χαρακτήρα.

Η ιεράρχηση των παρεμβάσεων θα καθοριστεί λίγο πριν την ομιλία του πρωθυπουργού στη ΔΕΘ, στις 10 Σεπτεμβρίου, εφόσον υπάρχουν κάποια πρόσθετα νέα στοιχεία για την πορεία της ελληνικής οικονομίας ενώ ρόλο θα παίξει και η πορεία των τιμών της ενέργειας και κυρίως του φυσικού αερίου.

Ενεργειακή κρίση: Τα μέτρα που εξετάζονται

Στη λίστα των μέτρων που είναι υπό εξέταση για το διάστημα 2022 – 2023 περιλαμβάνονται:

  • συνέχιση επιδότησης στο ρεύμα
  • ενίσχυση επιδόματος θέρμανσης
  • επιταγή ακρίβειας
  • fuel pass 3
  • κατάργηση εισφοράς αλληλεγγύης – σύνολο εργαζομένων & συνταξιούχων
  • αύξηση συντάξεων & κατώτατου μισθού
  • αναστολή ΦΠΑ 24% στην οικοδομή
  • διατήρηση μειωμένου ΦΠΑ σε εστίαση, μεταφορές, κ.α.

Σταϊκούρας: «Θα είμαστε δίπλα σε νοικοκυριά και επιχειρήσεις»

Ο υπουργός Οικονομικών, Χρήστος Σταϊκούρας μίλησε για της αυξήσεις στο ηλεκτρικό ρεύμα και δήλωσε πως η θετική εικόνα της ελληνικής οικονομίας θολώνει από τον υψηλό πληθωρισμό που οφείλεται στην εκτόξευση του ενεργειακού κόστους.

Η θετική εικόνα διαμορφώνεται, όπως είπε ο υπουργός στην εκπομπή Καλημέρα με τον Γιώργο Αυτιά, από τα τουριστικά έσοδα που αν συνεχίσουν με τον ίδιο ρυθμό μπορεί να υπερβούν τα αντίστοιχα του 2019, από τον πολύ υψηλό αριθμό νέων επενδύσεων, τον υψηλό αριθμό προσλήψεων, από την συρρίκνωση της ανεργίας και από τα αυξημένα φορολογικά έσοδα.

Επιπλέον, όπως είπε, οι καταθέσεις των νοικοκυριών συνέχισαν να αυξάνουν και τον μήνα Ιούλιο.

Πρόσθεσε ότι το αρνητικό στοιχείο είναι ο πολύ υψηλός πληθωρισμός που ροκανίζει το διαθέσιμο εισόδημα.

Ανησυχία για την ενεργειακή κρίση στην Ευρώπη

Στο μεταξύ αντιμέτωπα με αυξήσεις σοκ σε ρεύμα και αέριο θα βρεθούν έως και 24 εκατομμύρια νοικοκυριά στη Βρετανία, από τον Οκτώβριο που θα δουν τους λογαριασμούς τους κατά 80% υψηλότερους.

Οι Βρετανοί δηλώνουν ότι ετοιμάζονται να περάσουν τον χειμώνα χωρίς θέρμανση. Ακόμα μεγαλύτερη ανησυχία προκαλεί η δήλωση του Γερμανού υπουργού Οικονομίας ότι οι αυξήσεις που θα έρθουν θα κάνουν τις σημερινές να φαίνονται ασήμαντες.

Και όλα αυτά τη στιγμή που -όπως αποκαλύπτεται- η Ρωσία καίει φυσικό αέριο αξίας εκατομμυρίων ευρώ, ενώ η Ευρώπη στενάζει.

Tη στιγμή που οι τιμές του φυσικού αερίου στην Ευρώπη παραμένουν πάνω από τα 300 ευρώ τη μεγαβατώρα, η Ρωσία καίει τεράστιες ποσότητες φυσικού αερίου στις εγκαταστάσεις της Πορτοβάγια κοντά στα σύνορα με τη Φινλανδία.

Ειδικοί αναλυτές που επικαλείται το BBC εκτιμούν ότι πρόκειται για φυσικό αέριο που επρόκειτο να εξαχθεί στη Γερμανία και τώρα ουσιαστικά καταστρέφεται αφού δε μπορεί να πωληθεί αλλού.

Η καύση αερίου συνηθίζεται σε αντίστοιχες εγκαταστάσεις για τεχνικούς λόγους αλλά όχι σε τέτοια κλίμακα. Υπολογίζεται ότι επί δύο μήνες καίγεται αέριο αξίας 10 εκατομμυρίων ευρώ την ημέρα. Το κόστος δεν είναι μόνο οικονομικό.



ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

Αναζήτηση