Quantcast
13:11
19/04/2024
Search
Close this search box.

NEWSLETTER

Eγγραφείτε στο newsletter και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα της επικαιρότητας.
*Θα χρησιμοποιηθεί σύμφωνα με την πολιτική απορρήτου μας
13:11
19/04/2024
Search
Close this search box.

NEWSLETTER

Eγγραφείτε στο newsletter και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα της επικαιρότητας.
*Θα χρησιμοποιηθεί σύμφωνα με την πολιτική απορρήτου μας

Ζελένσκι και Σι Τζινπίνγκ μίλησαν για πρώτη φορά από την έναρξη του πολέμου – «Δεν μπορεί να υπάρξει ειρήνη εις βάρος εδαφικών συμβιβασμών»

Ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι / Φωτογραφία: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι / Φωτογραφία: ΑΠΕ-ΜΠΕ

26.04.2023
19:44
«Δεν θα κάνουμε στην άκρη, ούτε θα ρίξουμε λάδι στη φωτιά» είπε ο Κινέζος πρόεδρος στον Ζελένσκι

Ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι δήλωσε ότι ο ίδιος συζήτησε τρόπους μιας «πιθανής συνεργασίας για την επίτευξη μιας δίκαιης και βιώσιμης ειρήνης για την Ουκρανία» κατά τη διάρκεια της τηλεφωνικής επικοινωνίας που είχε σήμερα με τον Κινέζο ομόλογό του Σι Τζινπίνγκ.

«Δεν μπορεί να υπάρξει ειρήνη εις βάρος εδαφικών συμβιβασμών», είπε ο Ζελένσκι σύμφωνα με το κείμενο απομαγνητοφώνησης της τηλεφωνικής επικοινωνίας, κείμενο που αναρτήθηκε στο Telegram.

«Η εδαφική ακεραιότητα της Ουκρανίας πρέπει να αποκατασταθεί εντός των συνόρων του 1991», δήλωσε ο Ουκρανός πρόεδρος, περιλαμβάνοντας έτσι και την Κριμαία στα εδάφη της χώρας του.

Ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι δήλωσε ότι είχε «μακρά και σημαντική» τηλεφωνική συνδιάλεξη με τον Κινέζο ομόλογό του Σι Τζινπίνγκ. Εξέφρασε επίσης την ελπίδα για μια «ισχυρή ώθηση της ανάπτυξης των διμερών σχέσεων» ανάμεσα στο Κίεβο και στο Πεκίνο.

Η τηλεφωνική συνδιάλεξη των δύο ηγετών κράτησε «σχεδόν μία ώρα», δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο ο εκπρόσωπος του Ζελένσκι, Σέρχιι Νικιφόροφ.

Λίγο μετά, ο Ουκρανός πρόεδρος ανακοίνωσε τον διορισμό του 57χρονου πρώην υπουργού Στρατηγικών Βιομηχανιών, Πάβλο Ριαμπίκιν ως πρεσβευτή του Κιέβου στο Πεκίνο, θέση που παρέμενε κενή από τον Φεβρουάριο του 2021.

Ουκρανοί αξιωματούχοι ζητούν εδώ και πολύ καιρό από το Πεκίνο να ασκήσει την επιρροή του στη Ρωσία προκειμένου να βοηθήσει στον τερματισμό του πολέμου.

Συζήτηση στο περιθώριο της πρότασης της Κίνας για ειρηνευτικό σχέδιο

Ο διάλογος και η διαπραγμάτευση είναι η μόνη βιώσιμη λύση για την κρίση στην Ουκρανία, υποστηρίζει η Κίνα σε κείμενο 12 σημείων που δόθηκε στη δημοσιότητα τον περασμένο Μάρτιο, με το οποίο ζητά μεταξύ άλλων, να ενθαρρυνθούν και να υποστηριχθούν όλες οι προσπάθειες που συμβάλλουν στην ειρηνική διευθέτηση της κρίσης.

Χωρίς να αναφέρει ούτε τη Ρωσία ούτε την Ουκρανία, η Κίνα σημειώνει στο εν λόγω κείμενο ότι η κυριαρχία όλων των χωρών πρέπει να διατηρηθεί. Δεν διευκρινίζει τι θα σήμαινε αυτό για την Ουκρανία και τα εδάφη που της αφαιρέθηκαν μετά την κατάληψη της Κριμαίας από τη Ρωσία το 2014.

Η πρόταση καταδικάζει επίσης μια «ψυχροπολεμική νοοτροπία», έναν όρο που συχνά αναφέρεται στις Ηνωμένες Πολιτείες και στην ευρωατλαντική συμμαχία του ΝΑΤΟ. «Η ασφάλεια μιας περιοχής δεν πρέπει να επιτυγχάνεται με την ενίσχυση ή την επέκταση στρατιωτικών μπλοκ», αναφέρει η πρόταση.

Η πρώτη τηλεφωνική επικοινωνία Ζελένσκι – Σι Τζινπίνγκ

Ο Κινέζος πρόεδρος Σι μίλησε τηλεφωνικώς με τον πρόεδρο της Ουκρανίας για πρώτη φορά μετά την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία τον Φεβρουάριο του 2022, έπειτα από μήνες πιέσεων από το Κίεβο για μια τέτοια συνομιλία.

Ο Σι είπε στον Ζελένσκι πως η Κίνα θα στείλει ειδικούς απεσταλμένους στην Ουκρανία και θα διεξαγάγει συνομιλίες με όλα τα μέρη επιδιώκοντας την ειρήνη, όπως μετέδωσαν κρατικά μέσα ενημέρωσης.

Ο Σι, ο πιο ισχυρός παγκόσμιος ηγέτης που απέφυγε να καταδικάσει την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία, πραγματοποίησε επίσημη επίσκεψη στη Ρωσία τον περασμένο μήνα. Από τον Φεβρουάριο προωθεί ένα σχέδιο 12 σημείων για την ειρήνη στην Ουκρανία, το οποίο υποδέχθηκε με επιφυλάξεις η Δύση αλλά καλωσόρισε το Κίεβο.

Η Κίνα θα επικεντρωθεί στην προώθηση ειρηνευτικών διαπραγματεύσεων και θα καταβάλει προσπάθειες για κατάπαυση του πυρός το ταχύτερο δυνατό, είπε ο Σι στον Ζελένσκι, όπως ανέφεραν κινεζικά κρατικά ΜΜΕ.

δεν θα κάνουμε στην άκρη, ούτε θα ρίξουμε λάδι στη φωτιά

«Ως μόνιμο μέλος του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ και υπεύθυνη μεγάλη χώρα, δεν θα κάνουμε στην άκρη, ούτε θα ρίξουμε λάδι στη φωτιά, πόσο μάλλον να προσπαθήσουμε να έχουμε κέρδος από αυτό”», είπε ο Σι.

Η Μόσχα εκπαιδεύει Λευκορώσους με πυρηνικά όπλα

Οι ρωσικές ένοπλες δυνάμεις ανακοίνωσαν ότι έχουν εκπαιδεύσει στρατιώτες από τη σύμμαχο χώρα, τη Λευκορωσία, στη χρήση τακτικών πυρηνικών πυραύλων, πριν από τη σχεδιαζόμενη εγκατάστασή τους στη γειτονική τους χώρα.

Οι Λευκορώσοι στρατιώτες επέδειξαν καλά αποτελέσματα, ανακοίνωσε σήμερα το ρωσικό υπουργείο Άμυνας.

Το υπουργείο έδωσε επίσης στη δημοσιότητα ένα βίντεο που ισχυρίζεται ότι δείχνει την εκπαίδευση σ’ ένα κέντρο εκπαίδευσης στο νότιο τμήμα της Λευκορωσίας. Στο βίντεο μπορεί να δει κανείς ένα σύστημα πυραύλων τύπου Iskander-M. Οι πύραυλοι μπορούν να φέρουν τόσο συμβατική γόμωση όπως επίσης και πυρηνικές κεφαλές.

Ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν υπερασπίστηκε την τοποθέτηση πυρηνικών πυραύλων στη Λευκορωσία ως απάντηση στην επέκταση του ΝΑΤΟ, το οποίο πρόσφατα δέχθηκε τη Φινλανδία ως το 31ο μέλος της στρατιωτικής συμμαχίας.

Σύμφωνα με πηγές του ρωσικού υπουργείου Άμυνας, η εκπαίδευση στα όπλα έχει ξεκινήσει από τις 3 Απριλίου, βάσει της ανακοίνωσης του Πούτιν. Οι Λευκορώσοι στρατιώτες μελέτησαν λεπτομερώς τα ζητήματα αποθήκευσης και της χρήσης των εκρηκτικών μηχανισμών για τους πυραύλους. Έγινε επίσης δοκιμαστική εκτόξευση ενός πυραύλου, όπως φαίνεται στο βίντεο.


ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

Αναζήτηση