Quantcast
10:08
02/05/2024
Search
Close this search box.

NEWSLETTER

Eγγραφείτε στο newsletter και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα της επικαιρότητας.
*Θα χρησιμοποιηθεί σύμφωνα με την πολιτική απορρήτου μας
10:08
02/05/2024
Search
Close this search box.

NEWSLETTER

Eγγραφείτε στο newsletter και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα της επικαιρότητας.
*Θα χρησιμοποιηθεί σύμφωνα με την πολιτική απορρήτου μας

Ποιο είναι το κινεζικό σχέδιο που μπορεί να βάλει τέλος στον πόλεμο: Θετική η Ουκρανία, λεπτομέρειες θέλει η Ρωσία

Μαίνεται ο πόλεμος στην Ουκρανία. Βλαντιμίρ Πούτιν και Βολόντιμιρ Ζελένσκι και ο πίνακας στον θάλαμο βασανιστηρίων / Φωτογραφία: Κολάζ

Μαίνεται ο πόλεμος στην Ουκρανία. Βλαντιμίρ Πούτιν και Βολόντιμιρ Ζελένσκι και ο πίνακας στον θάλαμο βασανιστηρίων / Φωτογραφία: Κολάζ

27.02.2023
14:11
Τελευταία ενημέρωση: 27/02/2023 • 20:02
Ο πόλεμος στην Ουκρανία εξελίσσεται εδώ και έναν χρόνο και κανείς μέχρι στιγμής δεν έχει δείξει να έχει τη δυνατότητα να δώσει ένα τέλος

Ουκρανία και Ρωσία βρίσκονται σε πόλεμο για πάνω από έναν χρόνο και αναζητείται διεθνώς μια λύση για να σταματήσει το αιματοκύλισμα το οποίο έχει οδηγήσει σε θάνατο χιλιάδες ανθρώπους και έχει προκαλέσει και τριγμούς στην οικονομία της Ευρώπης.

Προς το παρόν η Δύση αναλώνεται στο να δίνει όπλα στον Βολοντίμιρ Ζελένσκι, ώστε οι Ουκρανοί να αμυνθούν καλύτερα από τις δυνάμεις του Πούτιν και να επιβάλει κυρώσεις στη Ρωσία. Θεμιτά και τα δύο, ωστόσο μέχρι στιγμής δεν δείχνουν να σταματούν τις ορέξεις του Πούτιν, ο οποίος συνεχίζει κανονικά την επίθεση στην Ουκρανία.

Αντιθέτως η λύση δεν είναι διόλου απίθανο να δοθεί από τον πλέον απίθανο έτερο και αυτός είναι η Κίνα, η οποία φέρεται να έχει ένα σχέδιο που μπορεί να βάλει τέλος στον πόλεμο.

Τι προτείνει η Κίνα για την ειρήνη στην Ευρώπη

Ο διάλογος και η διαπραγμάτευση είναι η μόνη βιώσιμη λύση για την κρίση στην Ουκρανία, υποστηρίζει η Κίνα σε κείμενο 12 σημείων με το οποίο ζητά μεταξύ άλλων, να ενθαρρυνθούν και να υποστηριχθούν όλες οι προσπάθειες που συμβάλλουν στην ειρηνική διευθέτηση της κρίσης.

Η διεθνής κοινότητα θα πρέπει να παραμείνει προσηλωμένη στη σωστή προσέγγιση της προώθησης των συνομιλιών για την ειρήνη, να βοηθήσει τα μέρη της σύγκρουσης να ανοίξουν την πόρτα για μια πολιτική διευθέτηση το συντομότερο δυνατό και να δημιουργήσει συνθήκες και πλατφόρμες για την επανάληψη των διαπραγματεύσεων.

Η Κίνα θα συνεχίσει να διαδραματίζει εποικοδομητικό ρόλο στο πλαίσιο αυτό. Μάλιστα το Πεκίνο, σημειώνει πως οι κυρώσεις της Δύσης προς τη Ρωσία δεν θα λύσουν το πρόβλημα, αλλά αντιθέτως θα δημιουργήσουν νέα προβλήματα.

Η σημαία της Λαϊκής Δημοκρατίας της Κίνας
Η σημαία της Λαϊκής Δημοκρατίας της Κίνας / Φωτογραφία: Unsplash

Χωρίς να αναφέρει ούτε τη Ρωσία ούτε την Ουκρανία, η Κίνα σημειώνει ότι η κυριαρχία όλων των χωρών πρέπει να διατηρηθεί. Δεν διευκρινίζει τι θα σήμαινε αυτό για την Ουκρανία και τα εδάφη που της αφαιρέθηκαν μετά την κατάληψη της Κριμαίας από τη Ρωσία το 2014.

Η πρόταση καταδικάζει επίσης μια «ψυχροπολεμική νοοτροπία», έναν όρο που συχνά αναφέρεται στις Ηνωμένες Πολιτείες και στην ευρωατλαντική συμμαχία του ΝΑΤΟ. «Η ασφάλεια μιας περιοχής δεν πρέπει να επιτυγχάνεται με την ενίσχυση ή την επέκταση στρατιωτικών μπλοκ», αναφέρει η πρόταση.

Θυμίζουμε πως ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν απαίτησε την υπόσχεση ότι η Ουκρανία δεν θα ενταχθεί στο μπλοκ πριν από την εισβολή και ξεκίνησε τον αιματηρό πόλεμο με την πρόφαση πως αυτή η υπόσχεση δεν τηρήθηκε από τη Δύση.

Άλλα σημεία ζητούν κατάπαυση του πυρός, ειρηνευτικές συνομιλίες, προστασία των αιχμαλώτων πολέμου και παύση των επιθέσεων εναντίον αμάχων, χωρίς να γίνεται λόγος για περισσότερες λεπτομέρειες, καθώς και τη διατήρηση των πυρηνικών εργοστασίων παραγωγής ενέργειας σε ασφαλή κατάσταση και τη διευκόλυνση των εξαγωγών σιτηρών.

Θετικός ο Ζελένσκι

Ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι δήλωσε ανήμερα της θλιβερής επετείου έναρξης του πολέμου, ότι είναι ανοιχτός στο να εξετάσει μέρη του αποτελούμενου από 12 σημεία ειρηνευτικού σχεδίου της Κίνας για τον τερματισμό του πολέμου που διεξάγει η Ρωσία στην χώρα του.

Αναφερόμενος στο κείμενο του ειρηνευτικού σχεδίου που πρότεινε η Κίνα, ο Ζελένσκι δήλωσε ότι στο έγγραφο αυτό, «μου φαίνεται ότι υπάρχει σεβασμός της εδαφικής μας ακεραιότητας, πράγματα που αφορούν την ασφάλεια. Πρέπει να συνεργαστούμε με την Κίνα σε αυτό το θέμα. Νομίζω ότι η Κίνα αποκάλυψε τις σκέψεις της. Η Κίνα άρχισε να μιλάει για την Ουκρανία και αυτό δεν είναι κακό».

Ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι δήλωσε επίσης ότι σκοπεύει να συναντήσει τον Κινέζο ομόλογό του Σι Τζινπίνγκ, χωρίς όμως να αναφέρει πότε μπορεί να πραγματοποιηθεί μια τέτοια συνάντηση.

Ο πρόεδρος της Ουκρανίας Βολοντίμιρ Ζελένσκι
Ο πρόεδρος της Ουκρανίας Βολοντίμιρ Ζελένσκι / Φωτογραφία: Twitter

«Σκοπεύω να συναντήσω τον Σι Τζινπίνγκ και πιστεύω ότι αυτό θα είναι επωφελές για τις χώρες μας και για την παγκόσμια ασφάλεια», είπε σε συνέντευξη Τύπου στο Κίεβο για την πρώτη επέτειο της εισβολής της Ρωσίας στην Ουκρανία. Ο Ζελένσκι ωστόσο επανέλαβε ότι δεν θα έχει συνομιλίες με τον Ρώσο πρόεδρο Βλαντίμιρ Πούτιν.

Η Κίνα επιδιώκει εδώ και εβδομάδες να διαδραματίσει ένα μεσολαβητικό ρόλο στην ουκρανική σύγκρουση, αναφερόμενη δημόσια για ένα σχέδιο -προς το παρόν ακόμα ασαφές- με σκοπό την εξεύρεση μιας πολιτικής λύσης.

Ο Ουκρανός πρόεδρος, Βολόντιμιρ Ζελένσκι στο γραφείο του στο Κίεβο / Φωτογραφία: Twitter @ZelenskyyUa
Ο Ουκρανός πρόεδρος, Βολόντιμιρ Ζελένσκι στο γραφείο του στο Κίεβο / Φωτογραφία: Twitter @ZelenskyyUa

Ο αναπληρωτής πρέσβης της Κίνας στον ΟΗΕ Ντάι Μπίνγκ δήλωσε στη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ την Πέμπτη: «Υποστηρίζουμε μια προσέγγιση μεταξύ Ρωσίας και Ουκρανίας, ώστε να επαναλάβουν τον άμεσο διάλογο το συντομότερο δυνατό, να θέσουν τις νόμιμες ανησυχίες τους στη διαπραγμάτευση, να καθορίσουν εφικτές επιλογές και να δώσουν μια ευκαιρία για τον πρόωρο τερματισμό της κρίσης και την ανοικοδόμηση της ειρήνης».

Ρωσία: Ζητά περισσότερες λεπτομέρειες

Το Κρεμλίνο δήλωσε σήμερα ότι το κινεζικό σχέδιο, που καλεί και τις δύο πλευρές να συμφωνήσουν σε σταδιακή αποκλιμάκωση και προειδοποιεί κατά της χρήσης πυρηνικών όπλων, πρέπει να αναλυθεί λεπτομερώς, λαμβάνοντας υπόψιν τα συμφέροντα όλων των πλευρών.

Ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου, Ντμίτρι Πεσκόφ, αρνήθηκε να κάνει κάποιο σχόλιο σε σχέση με τις αναφορές σε αμερικανικά μέσα ενημέρωσης ότι η Κίνα εξετάζει την αποστολή drones στη Ρωσία.

Απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με τις δηλώσεις του Ουκρανού προέδρου ότι θα έβλεπε θετικά την περίπτωση συνομιλιών με την Κίνα, εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών της δήλωσε σήμερα ότι η ασιατική χώρα ανέκαθεν διατηρούσε επικοινωνία με όλες τις πλευρές στη σύγκρουση των δύο κρατών, συμπεριλαμβανομένου του Κιέβου.

Σε άλλη ερώτηση για την πρόθεση του Ζελένσκι να συνομιλήσει με τον Κινέζο πρόεδρο Σι Τζινπίνγκ, η Μάο είπε ότι «η θέση της Κίνας στην κρίση της Ουκρανίας είναι σταθερή και πολύ ξεκάθαρη». «Το βασικό είναι να ζητάμε ειρήνη και να προωθούμε τον διάλογο και μια πολιτική λύση στην κρίση. Ανέκαθεν διατηρούσαμε επικοινωνία με τις εμπλεκόμενες πλευρές, συμπεριλαμβανομένης και της Ουκρανίας» είπε.

Οι ΗΠΑ προειδοποιούν την Κίνα

«Το Πεκίνο θα πρέπει να λάβει τις αποφάσεις του για τον τρόπο με τον οποίο θα προχωρήσει, αν θα παράσχει στρατιωτική βοήθεια, αλλά αν ακολουθήσει αυτήν την οδό, αυτό θα συνοδευθεί από πραγματικό κόστος για την Κίνα» διαμήνυσε χθες από την πλευρά του ο σύμβουλος Εθνικής Ασφαλείας του Λευκού Οίκου, Τζέικ Σάλιβαν.

Η Ουάσιγκτον και οι σύμμαχοί της στο ΝΑΤΟ προσπαθούν με δημόσιες δηλώσεις τις τελευταίες μέρες να αποτρέψουν την Κίνα από την παροχή στρατιωτικής βοήθειας στη Μόσχας, οι δυνάμεις της οποίας προσπαθούν να πετύχουν σημαντικά κέρδη γύρω από βασικούς στόχους στην ανατολική Ουκρανία ενώ το Κίεβο φέρεται να προετοιμάζει αντεπίθεση με προηγμένα δυτικά όπλα.



ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

Αναζήτηση