Quantcast
00:08
02/02/2023
Greece

NEWSLETTER

Eγγραφείτε στο newsletter και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα της επικαιρότητας.
*Θα χρησιμοποιηθεί σύμφωνα με την πολιτική απορρήτου μας
00:08
02/02/2023
Please set Weather API key before using this widget.

NEWSLETTER

Eγγραφείτε στο newsletter και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα της επικαιρότητας.
*Θα χρησιμοποιηθεί σύμφωνα με την πολιτική απορρήτου μας

Η Ευρώπη εκπέμπει SOS: Το 64% της γηραιάς ηπείρου βρίσκεται αντιμέτωπο με την ξηρασία 

Άνδρας που περπατά στο Τολέδο της Ισπανίας εν μέσω καύσωνα / Φωτογραφία: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Άνδρας που περπατά στο Τολέδο της Ισπανίας εν μέσω καύσωνα / Φωτογραφία: ΑΠΕ-ΜΠΕ

23.08.2022
16:07
Share on facebook
Share on twitter
Share on pinterest
Share on email
Τελευταία ενημέρωση: 23/08/2022 • 20:21
Συναγερμός για την ξηρασία στην Ευρώπη

Τρομαχτικά είναι τα στοιχεία που έδωσε στη δημοσιότητα υπηρεσία της Ευρωπαϊκής Ένωσης, καθώς σχεδόν τα δύο τρίτα της ευρωπαϊκής επικράτειας βρίσκονται σε κατάσταση συναγερμού για ξηρασία ή έχουν εκδώσει προειδοποιήσεις εξαιτίας κυμάτων καύσωνα και χαμηλής βροχόπτωσης, με αποτέλεσμα να έχουν περιοριστεί η ναυσιπλοΐα στα ποτάμια και τις λίμνες, η παραγωγή ηλεκτρικού ρεύματος και οι αποδόσεις ορισμένων καλλιεργειών.

Στην έκθεση για τον Αύγουστο του Ευρωπαϊκού Παρατηρητηρίου για την Ξηρασία (EDO), το οποίο επιβλέπει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, αναφέρεται πως 47% της Ευρώπης βρίσκεται σε συνθήκες προειδοποίησης για ξηρασία, με πολύ χαμηλή υγρασία του εδάφους, και 17% σε κατάσταση συναγερμού, στην οποία η βλάστηση καταστρέφεται.

Τι δείχνει ο χάρτης ξηρασίας του Παρατηρητηρίου της ΕΕ

Σύμφωνα με τον τελευταίο χάρτη του συνδυασμένου δείκτη ξηρασίας, που παρουσιάζει το Παρατηρητήριο Ξηρασίας της ΕΕ, EDO – ένας οργανισμός υπό τη σκέπη της Κομισιόν – το 47% της επικράτειας της ΕΕ βρίσκεται σε κατάσταση προειδοποίησης και το 17% σε κατάσταση συναγερμού.

Όπως θα δείτε, η εικόνα μοιάζει δραματική στην κεντρική και δυτική Ευρώπη, ενώ περιέργως για τη χώρα μας, τα πράγματα μοιάζουν κάπως καλύτερα. Τα σημεία με πορτοκαλί και κόκκινο χρώμα στον χάρτη, βεβαιώνουν πως η ξηρασία έχει θέσει τις περιοχές αυτές σε επίπεδο υψηλού συναγερμού. Το σύνολο σχεδόν των εδαφών της Γαλλίας, μεγάλος τμήμα της Ισπανίας και της Πορτογαλίας και σχεδόν όλες οι χώρες της κεντρικής Ευρώπης βρίσκονται στο κόκκινο.

Ο χάρτης που αποτυπώνει την ξηρασία στην Ευρώπη
Ο χάρτης που αποτυπώνει την ξηρασία στην Ευρώπη / Πηγή EDO

Η ξηρασία επιδεινώνεται από τις αρχές Αυγούστου

«Η σοβαρή ξηρασία πλήττει από την αρχή του έτους πολλές περιφέρειες της Ευρώπης και επεκτείνεται περαιτέρω και επιδεινώνεται από τις αρχές Αυγούστου», αναφέρεται στην έκθεση.

Οι σοδειές του καλοκαιριού επλήγησαν, με τις αποδόσεις του 2022 για τον αραβόσιτο να αναμένεται να είναι κατά 16% χαμηλότερες από το μέσο όρο των πέντε προηγουμένων ετών, ενώ οι αποδόσεις της σόγιας και του ηλίανθου αναμένεται να μειωθούν κατά 15% και 12% αντιστοίχως.

Ξηρασία στη Βρετανία
Ξηρασία στη Βρετανία / Φωτογραφία: ΑΠΕ

Η παραγωγή υδροηλεκτρικής ενέργειας έχει πληγεί επίσης, με περαιτέρω αντίκτυπο στους παραγωγούς ενέργειας εξαιτίας έλλειψης υδάτων για την τροφοδότηση συστημάτων ψύξης.

Η χαμηλή στάθμη των υδάτων εμποδίζει τη ναυσιπλοΐα στα ποτάμια και τις λίμνες, όπως κατά μήκος του Ρήνου, και τα μειωμένα φορτία των πλοίων επηρεάζουν τη μεταφορά άνθρακα και πετρελαίου.

Η Βρετανία εν μέσω καύσωνα και ξηρασίας
Η Βρετανία εν μέσω καύσωνα και ξηρασίας / Φωτογραφία: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Το EDO αναφέρει πως στα μέσα Αυγούστου βροχοπτώσεις ανακούφισαν κάπως την κατάσταση, όμως σε μερικές περιπτώσεις ήρθαν με τη μορφή καταιγίδων οι οποίες προκάλεσαν περαιτέρω ζημιές.

Ο δείκτης ξηρασίας του παρατηρητηρίου προκύπτει από μετρήσεις των βροχοπτώσεων, της υγρασίας του εδάφους και του κλάσματος της ηλιακής ακτινοβολίας που απορροφάται από τα φυτά για τη φωτοσύνθεση.

Έντονος ο κίνδυνος στη Μεσόγειο

Την ίδια ώρα, περιοχές της Μεσογείου θα συνεχίζουν να απειλούνται από αφύσικη ξηρασία έως τον Νοέμβριο, ενώ καιρικές συνθήκες «κοντά στα φυσιολογικά επίπεδα» αναμένονται στο μεγαλύτερο μέρος της ΕΕ, έπειτα από ένα καλοκαίρι που επιβάρυνε τις αποδόσεις στις καλλιέργειες, σύμφωνα με έκθεση της Κομισιόν.

Σχεδόν το ήμισυ του εδάφους της ΕΕ (47%) παρέμενε, τις πρώτες δέκα ημέρες του Αυγούστου, εκτεθειμένο σε «προειδοποιητικά» επίπεδα ξηρασίας, καταγράφοντας δηλαδή σημαντικό έλλειμμα εδαφικής υγρασίας, ανακοίνωσε σήμερα η JRC, η υπηρεσία επιστημονικών ερευνών της Κομισιόν, σχεδόν στο ίδιο επίπεδο με τον προηγούμενο μήνα.

Ξηρασία και στην Ολλανδία

Κατάσταση λειψυδρίας λόγω του ασυνήθιστα ξηρού καλοκαιριού κήρυξε στις 3 Αυγούστου και η κυβέρνηση στην Ολλανδία και ενώ δεν προβλέπεται καθόλου βροχή τις επόμενες δύο εβδομάδες.

Ισχυρά κύματα καύσωνα σάρωσαν μεγάλα τμήματα της Ευρώπης και των Ηνωμένων Πολιτειών τον περασμένο μήνα, οδηγώντας σε εκκλήσεις για περισσότερες προσπάθειες προκειμένου να αντιμετωπιστεί η υπερθέρμανση, με τους επιστήμονες να λένε ότι κάνει πιο συχνά και φονικά τα διαστήματα με υπερβολική ζέστη.

Πέφτει η στάθμη του νερού σε 4 λίμνες της Ελβετίας

Η στάθμη του νερού σε τέσσερις μεγάλες λίμνες της Ελβετίας είναι η πιο χαμηλή για τον μήνα Αύγουστο, έπειτα από μια χρονιά φειδωλή σε βροχές, σύμφωνα με το ομοσπονδιακό υπουργείο Περιβάλλοντος.

Πρόκειται για τις λίμνες Κωνσταντίας, Τεσσάρων Καντονιών ή Λουκέρνη, Λουγκάνο και Βάλεν. Ο όγκος του νερού που χύνεται στον Ρήνο, ο οποίος πηγάζει από τις ελβετικές Άλπεις, δεν ήταν ποτέ τόσο χαμηλά για Αύγουστο.

«Υπάρχει μια κατάσταση χαμηλής στάθμης στην Ελβετία, κυρίως στο κεντρικό οροπέδιο και νότια του Τιτσίνο», του ιταλόφωνου τμήματος της χώρας, δήλωσε σήμερα η Μισέλ Ομπερχάνσιλ, αξιωματούχος της υπηρεσίας δεδομένων του τμήματος υδρολογικών πληροφοριών του ομοσπονδιακού υπουργείου Περιβάλλοντος. Η αιτία; Η «απουσία βροχοπτώσεων το 2022», εξήγησε στο Γαλλικό Πρακτορείο.

Ο Ρήνος στραγγίζει στη Γερμανία

Την Παρασκευή έγινε γνωστό πως η στάθμη των υδάτων του Ρήνου στη Γερμανία μειώθηκε και πάλι, καθώς συνεχίζεται ο ξηρός καιρός και μερικά σκάφη δεν μπορούν πλέον να διαπλεύσουν τον ποταμό, ανακοίνωσαν μεταφορείς και ναυλομεσίτες.

Στο Ρήνο εξακολουθούν να πλέουν φορτηγά πλοία, όμως μερικές φορές είναι αναγκασμένα να είναι κατά τα τρία τέταρτα κενά φορτίου και οι ιδιοκτήτες φορτίων είναι συχνά υποχρεωμένοι να πληρώνουν για τέσσερα σκάφη για να μεταφέρουν τα προϊόντα τους, αντί για ένα.

Οικονομολόγοι εκτιμούν πως τα προβλήματα στην κυκλοφορία στο Ρήνο μπορεί να επιφέρουν φέτος τη μείωση της οικονομικής ανάπτυξης της Γερμανίας κατά μισή ποσοστιαία μονάδα.

Πρόβλημα ξηρασίας αντιμετωπίζει ο Ρήνος
Πρόβλημα ξηρασίας αντιμετωπίζει ο Ρήνος / Φωτογραφία: ΕΡΑ

Η στάθμη αναφοράς των υδάτων του Ρήνου στο Κάουμπ, κοντά στο Κόμπλεντς, ήταν σήμερα 42 εκατοστά, κατά 5 εκατοστά χαμηλότερη από χθες και 51 εκατοστά χαμηλότερη από τη Δευτέρα. Τα σκάφη χρειάζονται μια στάθμη περίπου 1,5 μέτρου στο Κάουμπ για να πλέουν πλήρη φορτίου.

Στη γειτονική Ουγγαρία, μεγάλα τμήματα λίμνης κοντά στη Βουδαπέστη, έχουν μετατραπεί σε σημεία αποξηραμένης λάσπης, με αποτέλεσμα να προσαράζουν μικρές βάρκες. Εγκαταστάθηκε εξοπλισμός αερισμού και κυκλοφορίας του νερού για την προστασία της άγριας ζωής, αλλά η ποιότητα του νερού έχει επιδεινωθεί σε σημείο που επιβλήθηκε απαγόρευση κολύμβησης σε μια παραλία τα Σαββατοκύριακα.

Τμήματα του Πο, του μεγαλύτερου ποταμού της Ιταλίας, είναι τόσο χαμηλά που φορτηγίδες και βάρκες που βυθίστηκαν πριν από δεκαετίες αναδύονται ξανά στην επιφάνεια. Η ξηρασία επηρέασε επίσης τη νότια Αγγλία, όπου έπεσε μόνο το 10% της μέσης βροχόπτωσης τον Ιούλιο.

Στη Γαλλία ο πιο ξηρός μήνας εδώ και 63 χρόνια

Παράλληλα, η Γαλλία βιώνει τον πιο ξηρό μήνα από το 1959. Ο υπουργός Οικολογικής Μετάβασης, Κριστόφ Μπετσού, επιβεβαίωσε τη Δευτέρα (01/08) μιλώντας στο BFMTV, ότι ο Ιούλιος του 2022 ήταν ο ξηρότερος μήνας που έχει καταγραφεί εδώ και 63 χρόνια. «Έπεσαν μόνο 7,8 χιλιοστά νερού, δηλαδή μόνο το 12% όσων απαιτούνταν», εξήγησε.

Λόγω του καύσωνα και της έλλειψης βροχοπτώσεων, η Météo-France, μετεωρολογική υπηρεσία της χώρας είχε ήδη ανακοινώσει ότι αυτός ο καλοκαιρινός μήνας ήταν πιθανό να σημειώσει νέο ρεκόρ. «Το γεγονός ότι έχουμε ιδιαίτερα υψηλές θερμοκρασίες επιτείνει περαιτέρω την ξηρότητα του εδάφους μέσω της εξάτμισης του ελάχιστου νερού που βρίσκεται στην επιφάνεια του εδάφους», εξηγεί η κλιματολόγος Φρανσουάζ Μινέ.

Σημειώνεται πως, τον Ιούλιο, η Γαλλία γνώρισε πολύ υψηλές θερμοκρασίες, σε συνδυασμό με σημαντικό έλλειμμα βροχοπτώσεων (περίπου 84%, με διαφορές μεταξύ των περιφερειών της. Ο καύσωνας του Ιουλίου, ο οποίος ήταν σχεδόν καθολικός, άσκησε μεγάλη πίεση στους υδάτινους πόρους σε ολόκληρη τη χώρα. Γιατί όσο πιο υψηλή είναι η θερμοκρασία, τόσο περισσότερο αυξάνεται η ζήτηση για νερό. Και αυτό, κατά ειρωνικό τρόπο, σε μια εποχή που οι πόροι είναι λιγότερο διαθέσιμοι.

Aκολουθήστε το thestandard.gr στο Google News για να ενημερώνεστε για όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις σε Ελλάδα και όλο τον κόσμο στο thestandard.gr

ΔΗΜΟΦΙΛΕΣΤΕΡΑ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

Αναζήτηση