Quantcast
11:05
25/04/2024
Search
Close this search box.

NEWSLETTER

Eγγραφείτε στο newsletter και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα της επικαιρότητας.
*Θα χρησιμοποιηθεί σύμφωνα με την πολιτική απορρήτου μας
11:05
25/04/2024
Search
Close this search box.

NEWSLETTER

Eγγραφείτε στο newsletter και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα της επικαιρότητας.
*Θα χρησιμοποιηθεί σύμφωνα με την πολιτική απορρήτου μας

H Ολλανδία κήρυξε κατάσταση λειψυδρίας λόγω ξηρασίας – H χώρα κινδυνεύει να αντιμετωπίσει οξύ πρόβλημα

Ξηρασία / Φωτογραφία: Pixabay

Ξηρασία / Φωτογραφία: Pixabay

03.08.2022
21:11
Τελευταία ενημέρωση: 04/08/2022 • 7:33
Τα δύο τρίτα του πληθυσμού στην Ολλανδία ζουν κάτω από το επίπεδο της θάλασσας

Κατάσταση λειψυδρίας λόγω του ασυνήθιστα ξηρού καλοκαιριού κήρυξε σήμερα (3/8) η κυβέρνηση στην Ολλανδία και ενώ δεν προβλέπεται καθόλου βροχή τις επόμενες δύο εβδομάδες.

Ισχυρά κύματα καύσωνα σάρωσαν μεγάλα τμήματα της Ευρώπης και των Ηνωμένων Πολιτειών τον περασμένο μήνα, οδηγώντας σε εκκλήσεις για περισσότερες προσπάθειες προκειμένου να αντιμετωπιστεί η υπερθέρμανση, με τους επιστήμονες να λένε ότι κάνει πιο συχνά και φονικά τα διαστήματα με υπερβολική ζέστη.

Καθώς τα δύο τρίτα του πληθυσμού της Ολλανδίας ζουν κάτω από το επίπεδο της θάλασσας, οι ξηρασίες μπορούν να γίνουν ένα οξύ πρόβλημα στη χώρα, δημιουργώντας προσχώσεις στους ποταμούς και εμποδίζοντας την κυκλοφορία μέσω υδάτινων οδών.

Ένα επιπλέον πρόβλημα προκύπτει από το ‘στέγνωμα’ των φραγμάτων – πολλά απαιτούν το ίδιο το βάρος του νερού για να παραμείνουν ισχυρά.

«Βλέπουμε ότι ο καιρός γίνεται όλο και πιο ξηρός στην Ολλανδία»

«Βλέπουμε ότι ο καιρός γίνεται όλο και πιο ξηρός στην Ολλανδία για αρκετές εβδομάδες τώρα λόγω της εξάτμισης στη χώρα μας και των πολύ χαμηλών ποτάμιων ροών από το εξωτερικό»,  δήλωσε η Μισέλ Μπλομ από την υπηρεσία Δημόσιων Έργων και Διαχείρισης Υδάτων της χώρας, που έχει οριστεί για να εποπτεύσει μια ειδική επιχειρησιακή ομάδα για την ξηρασία.

Προσώρας, οι φορτηγίδες στον κάτω Ρήνο -μια σημαντική διαδρομή για τη μεταφορά άνθρακα από την ενδοχώρα του Ρότερνταμ σε γερμανικά χαλυβουργεία και μονάδες παραγωγής ενέργειας –  λειτουργούν σε λιγότερη από τη μισή δυναμικότητά τους.

Το ολλανδικό υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών δήλωσε πως μέχρι και χθες, Τρίτη, η ροή του νερού στον Ρήνο ήταν 850 κυβικά μέτρα το δευτερόλεπτο στο Λόμπιτ, την ανατολική πόλη απ’ όπου εισέρχεται στην Ολλανδία, «εξαιρετικά χαμηλό για αυτή την περίοδο του έτους».

Το επίπεδο είναι καλύτερο στον Μόσας, που ρέει από τη Γαλλία στην Ολλανδία.

Η Ιζέλμεερ, μια μεγάλη τεχνητή λίμνη στο βόρειο τμήμα της χώρας που διαμορφώθηκε από τη Βόρεια Θάλασσα τον 20ό αιώνα, είναι αρκετά πλήρης και μπορεί να παράσχει νερό στην επαρχία του Χρόνιγκεν.

Μειώνονται τα υπόγεια ύδατα

Ωστόσο τα επίπεδα των υπογείων υδάτων μειώνονται και «είναι πολύ χαμηλά σε μερικές περιοχές στον νότο», ανέφερε το υπουργείο, προκαλώντας την εμφάνιση μεγάλης ποσότητας φυκιών και τον θάνατο ψαριών.

Το πόσιμο νερό δεν επηρεάζεται.

Οι περιφερειακές διευθύνσεις νερού καλούν τους πολίτες να κάνουν οικονομία στο νερό, με τις νότιες επαρχίες Ζίλαντ και Λίμπουργκ να ζητούν από τους πολίτες να μην χρησιμοποιούν επιφανειακά ύδατα για πότισμα – ένα μέτρο που επηρεάζει τους αγρότες.

Κλιματική αλλαγή, η γη
Κλιματική αλλαγή, η γη / Φωτογραφία: Pixabay

Ξηρασία και παρατεταμένοι καύσωνες το μέλλον της Γης –  Η Γαλλία καταγράφει τον πιο ξηρό μήνα εδώ και 63 χρόνια

Η κλιματική αλλαγή είναι εδώ και οι επιστήμονες είναι σε θέση να καταγράψουν την έντονη αλλαγή των κλιματικών συνθηκών από την Ευρώπη ως την Αμερική, όπου πόλεις όπως το Φοίνιξ θα μοιάζουν στο τέλος του αιώνα με το Ντουμπάι σε ότι αφορά τις κλιματικές του συνθήκες.

Η θερμοκρασία στην Ευρώπη θα συνεχίσει να ανεβαίνει με ρυθμό που θα ξεπερνά τον αντίστοιχο της μέσης παγκόσμιας θερμοκρασίας, ενώ στην Ελλάδα τα διαθέσιμα στοιχεία δείχνουν διπλασιασμό έως και τριπλασιασμό των λεγόμενων θερμών ημερών, ανέφερε προ ημερών, μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο φυσικός-μετεωρολόγος, ερευνητής στο Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών, στο Ινστιτούτο Ερευνών Περιβάλλοντος και Βιώσιμης Ανάπτυξης, Θοδωρής Γιάνναρος.

Την ίδια ώρα, η Γαλλία βιώνει τον πιο ξηρό μήνα από το 1959. Ο υπουργός Οικολογικής Μετάβασης, Κριστόφ Μπετσού, επιβεβαίωσε τη Δευτέρα (01/08) μιλώντας στο BFMTV, ότι ο Ιούλιος του 2022 ήταν ο ξηρότερος μήνας που έχει καταγραφεί εδώ και 63 χρόνια. «Έπεσαν μόνο 7,8 χιλιοστά νερού, δηλαδή μόνο το 12% όσων απαιτούνταν», εξήγησε.

https://twitter.com/meteofrance/status/1552185935726616576?ref_src=twsrc%5Etfw%7Ctwcamp%5Etweetembed%7Ctwterm%5E1552185935726616576%7Ctwgr%5Ec9d44bd60f5adfa7475e6228a0cfcd6ea9a57274%7Ctwcon%5Es1_&ref_url=https%3A%2F%2Fwww.bfmtv.com%2Fenvironnement%2Fchristophe-bechu-annonce-que-le-mois-de-juillet-2022-a-ete-le-plus-sec-depuis-juillet-1959_AV-202208010299.html

Λόγω του καύσωνα και της έλλειψης βροχοπτώσεων, η Météo-France, μετεωρολογική υπηρεσία της χώρας είχε ήδη ανακοινώσει ότι αυτός ο καλοκαιρινός μήνας ήταν πιθανό να σημειώσει νέο ρεκόρ.

Εάν ο καύσωνας από μόνος του δεν επαρκεί για να προκαλέσει επεισόδιο ξηρασίας, σίγουρα δεν βελτιώνει την κατάσταση. Το αντίθετο μάλιστα.  «Το γεγονός ότι έχουμε ιδιαίτερα υψηλές θερμοκρασίες επιτείνει περαιτέρω την ξηρότητα του εδάφους μέσω της εξάτμισης του ελάχιστου νερού που βρίσκεται στην επιφάνεια του εδάφους», εξηγεί η κλιματολόγος Françoise Vimeux.

Η θερμοκρασία στην Ελλάδα θα αυξηθεί κατακόρυφα

Στην Ελλάδα η θερμοκρασία αναμένεται να αυξηθεί η θερμοκρασία στην Ελλάδα έως το τέλος του αιώνα από 2 έως 5 βαθμούς Κελσίου , σύμφωνα με τα κλιματικά μοντέλα, ανέφερε ο επιστημονικός υπεύθυνος του Climpact και διευθυντής του Ινστιτούτου Ερευνών Περιβάλλοντος και Βιώσιμης Ανάπτυξης του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών (ΕΑΑ), Νίκος Μιχαλόπουλος κατά τη διάρκεια εκδήλωσης για το Εθνικό Δίκτυο για την Κλιματική Αλλαγή – Climpact.

Σε ό,τι αφορά στη χώρα μας, τα διαθέσιμα στοιχεία δείχνουν διπλασιασμό έως και τριπλασιασμό των λεγόμενων θερμών ημερών (ημέρες κατά τις οποίες η μέγιστη θερμοκρασία ξεπερνά τους 37 C) κατά τη διάρκεια των τελευταίων 30 ετών (1991-2020), σε σύγκριση με τις περιόδους 1901-1930, 1931-1960 και 1961-1990.

Ξηρασία μία από τις συνέπειες της κλιματικής αλλαγής
Ξηρασία μία από τις συνέπειες της κλιματικής αλλαγής /Φωτογραφία: Pixabay

Αναφορικά με τις κλιματικές προβολές για το μέλλον, η διαθέσιμη επιστημονική βιβλιογραφία για την Ελλάδα συμφωνεί ότι έως το 2100 θα υπάρξει περαιτέρω αύξηση στη συχνότητα, την ένταση και τη διάρκεια των θερμών επεισοδίων ή/και κυμάτων καύσωνα.

Παράλληλα, αν και δεν καταγράφεται κάποια σαφής τάση σε ό,τι αφορά το συνολικό ύψος της βροχής, καταγράφεται σημαντική αύξηση της συχνότητας και της διάρκειας περιόδων με καθόλου ή πολύ λίγη βροχή. Με άλλα λόγια, μπορεί να παραμένει σχεδόν σταθερό το ετήσιο ποσό βροχής που δεχόμαστε στην Ελλάδα, αλλά αυτό πλέον πέφτει μαζεμένο σε λίγα επεισόδια βροχόπτωσης με πιθανώς ακραίες εντάσεις.

Ο κ. Μιχαλόπουλος παρουσιάζοντας κάποια από τα αποτελέσματα της Λευκής Βίβλου και της πρώτης φάσης του Climpact τόνισε ότι η Μεσόγειος οδεύει ολοταχώς σε ένα μελλοντικό κλίμα που θα είναι θερμότερο και πιο ξηρό, γεγονός που θα έχει σημαντικές επιπτώσεις και στη γεωργία.

 



ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

Αναζήτηση