Quantcast
07:44
08/05/2024
Search
Close this search box.

NEWSLETTER

Eγγραφείτε στο newsletter και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα της επικαιρότητας.
*Θα χρησιμοποιηθεί σύμφωνα με την πολιτική απορρήτου μας
07:44
08/05/2024
Search
Close this search box.

NEWSLETTER

Eγγραφείτε στο newsletter και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα της επικαιρότητας.
*Θα χρησιμοποιηθεί σύμφωνα με την πολιτική απορρήτου μας

Η Ρωσία χαρακτήρισε «τρομοκρατική οργάνωση» το Τάγμα Αζόφ

Μαχητής του Τάγματος Αζόφ / Φωτογραφία: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Μαχητής του Τάγματος Αζόφ / Φωτογραφία: ΑΠΕ-ΜΠΕ

02.08.2022
23:30
Τελευταία ενημέρωση: 03/08/2022 • 8:43
Δικαιολογία για τη διάπραξη εγκλημάτων πολέμου από τη Ρωσία, λέει το Τάγμα Αζόφ

«Τρομοκρατική οργάνωση» χαρακτήρισε την Τρίτη (2/8) το ουκρανικό Τάγμα Αζόφ, το Ανώτατο Δικαστήριο της Ρωσίας, όπως μετέδωσε ένας ανταποκριτής του Reuters που βρισκόταν μέσα στην αίθουσα του δικαστηρίου.

Το Τάγμα Αζόφ, με ακροδεξιές και υπερεθνικιστικές ρίζες, είναι ένας από τους πιο προβεβλημένους ουκρανικούς στρατιωτικούς σχηματισμούς που μάχονται κατά των ρωσικών δυνάμεων στην ανατολική Ουκρανία.

Η Ρωσία έχει πολλές φορές επικαλεστεί το Τάγμα Αζόφ για να στηρίξει τον ισχυρισμό της ότι η Ουκρανία ελέγχεται από «φασίστες».

Η κρατική ρωσική προπαγάνδα έχει συγκρίνει τους μαχητές του Τάγματος με τους ναζιστές στον Β΄Παγκόσμιο Πόλεμο, η ήττα των οποίων από την Σοβιετική Ένωση παραμένει κεντρικό χαρακτηριστικό της ρωσικής εθνικής ταυτότητας.

Με τη βάση τους αρχικά στην Μαριούπολη της ανατολικής Ουκρανίας, πολλά μέλη του Τάγματος αιχμαλωτίστηκαν από τις ρωσικές δυνάμεις όταν έπεσε η πόλη σε ρωσικά χέρια τον Μάιο έπειτα από σχεδόν τρίμηνη πολιορκία.

Αξιωματούχοι της αυτοανακηρυχθείσας Λαϊκής Δημοκρατίας του Ντoνέτσκ (ΛΔΝ), της υποστηριζόμενης από την Ρωσία οντότητας που διεκδικεί την Μαριούπολη ως τμήμα των εδαφών της, ανακοίνωσαν τον Μάιο ότι οι αιχμάλωτοι μαχητές του Αζόφ θα αντιμετωπίσουν την ποινή του θανάτου με βάση τους ισχύοντες νόμους της αυτοανακηρυχθείσας δημοκρατίας.

Μαχητής του Αζόφ
Μαχητής του Αζόφ /Φωτογραφία: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Η αντίδραση από το Τάγμα Αζόφ

Το ουκρανικό Τάγμα Αζόφ εξέδωσε σήμερα ανακοίνωση απαντώντας στον χαρακτηρισμό του ως «τρομοκρατική» οργάνωση από το Ανώτατο Δικαστήριο της Ρωσίας, αποδοκιμάζοντας την κίνηση ως μια δικαιολογία για τη διάπραξη εγκλημάτων πολέμου από τη Ρωσία.

Σε ανάρτησή του στη σελίδα του στο Telegram, το Τάγμα Αζόφ κάλεσε επίσης το Στέιτ Ντιπάρτμεντ των ΗΠΑ να κηρύξει τη Ρωσία ένα «τρομοκρατικό κράτος» ως απάντηση στα φερόμενα εγκλήματα πολέμου από τη Μόσχα κατά την εισβολή της στην Ουκρανία.

Τι είναι το Τάγμα του Αζόφ – Η εθελοντική ακροδεξιά ομάδα που ασπάζεται τον νεοναζισμό

Το Τάγμα του Αζόφ είναι για μια ακροδεξιά, εθελοντική στρατιωτική μονάδα πεζικού, της εθνικής φρουράς της Ουκρανίας, της οποίας τα μέλη είναι υπερεθνικιστές και κατηγορούνται ότι ασπάζονται τα ναζιστικά «οράματα» περί υπεροχής της Άριας φυλής.

Η νεοναζιστική ομάδα είχε έδρα στη Μαριούπολη, πριν εκείνη πέσει στα χέρια των ρωσικών δυνάμεων, στην παράκτια περιοχή Αζοφικής θάλασσας.

Με έμβλημα το «Βόλφσανγκελ», το ρουνικό σύμβολο που χρησιμοποιήθηκε από διάφορες μονάδες των SS, το Τάγμα Αζόφ έγινε γνωστό για τις ωμότητές του ενάντια στους φιλορώσους αυτονομιστές της ανατολικής Ουκρανίας. Πρόκειται για έναν πλάγιο ρούνο με αγκίστρι για λύκους (λυκοπαγίδα).

Η μονάδα ιδρύθηκε ως εθελοντική ομάδα τον Μάιο του 2014 από την υπερεθνικιστική συμμορία «Πατριώτης της Ουκρανίας» και την νεοναζιστική ομάδα «Εθνικοσοσιαλιστική Συνέλευση». Και οι δύο ομάδες μοιράζονταν τα ίδια ναζιστικά ιδεώδη και πραγματοποιούσαν άγριες επιθέσεις κατά μειονοτήτων, μεταναστών, Ρομά και γενικότερα όσων δεν ασπάζονταν τις απόψεις τους.

Η γερμανική τηλεόραση ZDF αποκάλυψε μαχητές του τάγματος, που φορούσαν κράνη με σβάστικες και παγανιστικούς ρούνους.

Το σύμμβολο του Τάγματος του Αζόφ
Το σύμμβολο του Τάγματος του Αζόφ

Ως τάγμα, η ομάδα πολέμησε στην πρώτη γραμμή κατά των φιλορώσων αυτονομιστών στο Ντόνετσκ.

Στις 13 Απριλίου 2014, ο Υπουργός Εσωτερικών Αρσέν Άβακοφ εξέδωσε διάταγμα, που επιτρέπει τη δημιουργία νέων παραστρατιωτικών δυνάμεων από πολίτες μέχρι 12.000 άτομα. Το Τάγμα Αζόφ δημιουργήθηκε στις 5 Μαΐου 2014 στο Μπερντιάνσκ.

Λίγους μήνες μετά την ανακατάληψη του στρατηγικού λιμανιού της Μαριούπολης από τους, υποστηριζόμενους από τη Ρωσία, αυτονομιστές, η μονάδα ενσωματώθηκε επίσημα στην Εθνική Φρουρά της Ουκρανίας στις 12 Νοεμβρίου 2014 και απέσπασε υψηλούς επαίνους από τον τότε πρόεδρο της Ουκρανίας Πέτρο Ποροσένκο.

«Αυτοί είναι οι καλύτεροι πολεμιστές μας», ανέφερε σε μια τελετή απονομής βραβείων το 2014. «Οι καλύτεροι εθελοντές μας».

Στο πλευρό του Τάγματος του Αζόφ πολεμούν και Νεοναζί από την Ελλάδα, την Ιταλία και τη Σκανδιναβία.

Ποιος ίδρυσε το Τάγμα Αζόφ

Επικεφαλής της μονάδας ήταν ο Αντρέι Μπιλιέτσκι που υπηρέτησε ως αρχηγός στο «Πατριώτης της Ουκρανίας» (που ιδρύθηκε το 2005) και στο SNA (που ιδρύθηκε το 2008).

Το 2010, ο Μπιλιέτσκι δήλωσε ότι ο εθνικός σκοπός της Ουκρανίας ήταν «να οδηγήσει τις λευκές φυλές του κόσμου σε μια τελική σταυροφορία εναντίον των κατώτερων φυλών».

Όταν εξελέγη στο κοινοβούλιο το 2014, ο Μπιλιέτσκι, αποχώρησε από το Τάγμα Αζόφ καθώς ως αιρετός δεν μπορούσε να είναι στο στρατό. Παρέμεινε βουλευτής μέχρι το 2019. Ο 42χρονος, τον Οκτώβριο του 2016, , ίδρυσε το ακροδεξιό κόμμα National Corps του οποίου η βασική ομάδα είναι βετεράνοι του Τάγματος του Αζόφ.

Ποιος χρηματοδοτεί το Τάγμα Αζόφ

Η μονάδα έλαβε υποστήριξη από τον υπουργό Εσωτερικών της Ουκρανίας το 2014, καθώς η κυβέρνηση είχε αναγνωρίσει ότι ο στρατός της δεν μπορούσε για να αντιμετωπίσει τους φιλορώσους αυτονομιστές και βασιζόταν σε παραστρατιωτικές εθελοντικές δυνάμεις.

Χρηματοδοτήθηκε και από ολιγάρχες – ο πιο γνωστός ήταν ο Ιχόρ Κολομόισκι, μεγιστάνας με δραστηριότητες στις επιχειρήσεις ενέργειας, και τότε κυβερνήτης της περιοχής Dnipropetrovska.

Εκτός από το Τάγμα Αζόφ, ο Κολομόισκιχρηματοδότησε και άλλα τάγματα εθελοντών όπως οι μονάδες Dnipro 1 και Dnipro 2, Aidar και Donbas.

Η ομάδα έλαβε χρηματοδότηση και βοήθεια από έναν άλλο ολιγάρχη, τον Σέρχι Ταρουτα, δισεκατομμυριούχο κυβερνήτη της περιοχής του Ντόνετσκ.

Μαχητής του Αζόφ
Μαχητής του Αζόφ /Φωτογραφία: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και εγκλήματα πολέμου

Εκθέσεις που δημοσιεύθηκαν από το Γραφείο της Ύπατης Αρμοστείας των Ηνωμένων Εθνών για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα έχουν συνδέσει το Τάγμα Αζόφ με εγκλήματα πολέμου όπως μαζικές λεηλασίες, παράνομες κρατήσεις και βασανιστήρια.

Έκθεση της Ύπατης Αρμοστείας από τον Μάρτιο του 2016 ανέφερε ότι η οργάνωση είχε «συλλέξει λεπτομερείς πληροφορίες σχετικά με τη διεξαγωγή εχθροπραξιών από τις ουκρανικές ένοπλες δυνάμεις και το Τάγμα Αζόφ μέσα και γύρω από το Σιροκίνε (31 χλμ ανατολικά της Μαριούπολης), από το καλοκαίρι του 2014 μέχρι σήμερα. Μαζικές λεηλασίες αναφέρθηκαν σε κατοικίες πολιτών, αλλά και στόχευση περιοχών αμάχων μεταξύ Σεπτεμβρίου 2014 και Φεβρουαρίου 2015».



ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

Αναζήτηση