Quantcast
09:28
05/05/2024
Search
Close this search box.

NEWSLETTER

Eγγραφείτε στο newsletter και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα της επικαιρότητας.
*Θα χρησιμοποιηθεί σύμφωνα με την πολιτική απορρήτου μας
09:28
05/05/2024
Search
Close this search box.

NEWSLETTER

Eγγραφείτε στο newsletter και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα της επικαιρότητας.
*Θα χρησιμοποιηθεί σύμφωνα με την πολιτική απορρήτου μας

Τι είναι το Τάγμα του Αζόφ – Η εθελοντική ακροδεξιά ομάδα που ασπάζεται τον νεοναζισμό (εικόνες & βίντεο)

Μαχητής του Αζόφ /Φωτογραφία: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Μαχητής του Αζόφ /Φωτογραφία: ΑΠΕ-ΜΠΕ

07.04.2022
15:03
Τελευταία ενημέρωση: 08/04/2022 • 11:06
Τι είναι το Τάγμα του Αζόφ και ποια η σχέση του με τον Νεοναζισμό

Το Τάγμα του Αζόφ είναι για μια ακροδεξιά, εθελοντική στρατιωτική μονάδα πεζικού, της εθνικής φρουράς της Ουκρανίας, της οποίας τα μέλη είναι υπερεθνικιστές και κατηγορούνται ότι ασπάζονται τα ναζιστικά «οράματα» περί υπεροχής της Άριας φυλής.

Τι είναι το Τάγμα του Αζόφ

Η νεοναζιστική ομάδα εδρεύει στη Μαριούπολη στην παράκτια περιοχή Αζοφικής θάλασσας.

Με έμβλημα το «Βόλφσανγκελ», το ρουνικό σύμβολο που χρησιμοποιήθηκε από διάφορες μονάδες των SS, το Τάγμα Αζόφ έγινε γνωστό για τις ωμότητές του ενάντια στους φιλορώσους αυτονομιστές της ανατολικής Ουκρανίας. Πρόκειται για έναν πλάγιο ρούνο με αγκίστρι για λύκους (λυκοπαγίδα).

Η μονάδα ιδρύθηκε ως εθελοντική ομάδα τον Μάιο του 2014 από την υπερεθνικιστική συμμορία «Πατριώτης της Ουκρανίας» και την νεοναζιστική ομάδα «Εθνικοσοσιαλιστική Συνέλευση». Και οι δύο ομάδες μοιράζονταν τα ίδια ναζιστικά ιδεώδη και πραγματοποιούσαν άγριες επιθέσεις κατά μειονοτήτων, μεταναστών, Ρομά και γενικότερα όσων δεν ασπάζονταν τις απόψεις τους.

Η γερμανική τηλεόραση ZDF αποκάλυψε μαχητές του τάγματος, που φορούσαν κράνη με σβάστικες και παγανιστικούς ρούνους.

Το σύμμβολο του Τάγματος του Αζόφ
Το σύμμβολο του Τάγματος του Αζόφ

Ως τάγμα, η ομάδα πολέμησε στην πρώτη γραμμή κατά των φιλορώσων αυτονομιστών στο Ντόνετσκ.

Στις 13 Απριλίου 2014, ο Υπουργός Εσωτερικών Αρσέν Άβακοφ εξέδωσε διάταγμα, που επιτρέπει τη δημιουργία νέων παραστρατιωτικών δυνάμεων από πολίτες μέχρι 12.000 άτομα. Το Τάγμα Αζόφ δημιουργήθηκε στις 5 Μαΐου 2014 στο Μπερντιάνσκ.

Λίγους μήνες μετά την ανακατάληψη του στρατηγικού λιμανιού της Μαριούπολης από τους, υποστηριζόμενους από τη Ρωσία, αυτονομιστές, η μονάδα ενσωματώθηκε επίσημα στην Εθνική Φρουρά της Ουκρανίας στις 12 Νοεμβρίου 2014 και απέσπασε υψηλούς επαίνους από τον τότε πρόεδρο της Ουκρανίας Πέτρο Ποροσένκο.

«Αυτοί είναι οι καλύτεροι πολεμιστές μας», ανέφερε σε μια τελετή απονομής βραβείων το 2014. «Οι καλύτεροι εθελοντές μας».

Στο πλευρό του Τάγματος του Αζόφ πολεμούν και Νεοναζί από την Ελλάδα, την Ιταλία και τη Σκανδιναβία.

Ποιος ίδρυσε το Τάγμα Αζόφ

Επικεφαλής της μονάδας ήταν ο Αντρέι Μπιλιέτσκι που υπηρέτησε ως αρχηγός στο «Πατριώτης της Ουκρανίας» (που ιδρύθηκε το 2005) και στο SNA (που ιδρύθηκε το 2008).

Το 2010, ο Μπιλιέτσκι δήλωσε ότι ο εθνικός σκοπός της Ουκρανίας ήταν «να οδηγήσει τις λευκές φυλές του κόσμου σε μια τελική σταυροφορία εναντίον των κατώτερων φυλών».

Όταν εξελέγη στο κοινοβούλιο το 2014, ο Μπιλιέτσκι, αποχώρησε από το Τάγμα Αζόφ καθώς ως αιρετός δεν μπορούσε να είναι στο στρατό. Παρέμεινε βουλευτής μέχρι το 2019. Ο 42χρονος, τον Οκτώβριο του 2016, , ίδρυσε το ακροδεξιό κόμμα National Corps του οποίου η βασική ομάδα είναι βετεράνοι του Τάγματος του Αζόφ.

Ποιος χρηματοδοτεί το Τάγμα Αζόφ

Η μονάδα έλαβε υποστήριξη από τον υπουργό Εσωτερικών της Ουκρανίας το 2014, καθώς η κυβέρνηση είχε αναγνωρίσει ότι ο στρατός της δεν μπορούσε για να αντιμετωπίσει τους φιλορώσους αυτονομιστές και βασιζόταν σε παραστρατιωτικές εθελοντικές δυνάμεις.

Χρηματοδοτήθηκε και από ολιγάρχες – ο πιο γνωστός ήταν ο Ιχόρ Κολομόισκι, μεγιστάνας με δραστηριότητες στις επιχειρήσεις ενέργειας, και τότε κυβερνήτης της περιοχής Dnipropetrovska.

Εκτός από το Τάγμα Αζόφ, ο Κολομόισκιχρηματοδότησε και άλλα τάγματα εθελοντών όπως οι μονάδες Dnipro 1 και Dnipro 2, Aidar και Donbas.

Η ομάδα έλαβε χρηματοδότηση και βοήθεια από έναν άλλο ολιγάρχη, τον Σέρχι Ταρουτα, δισεκατομμυριούχο κυβερνήτη της περιοχής του Ντόνετσκ.

Μαχητής του Αζόφ
Μαχητής του Αζόφ /Φωτογραφία: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και εγκλήματα πολέμου

Εκθέσεις που δημοσιεύθηκαν από το Γραφείο της Ύπατης Αρμοστείας των Ηνωμένων Εθνών για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα έχουν συνδέσει το Τάγμα Αζόφ με εγκλήματα πολέμου όπως μαζικές λεηλασίες, παράνομες κρατήσεις και βασανιστήρια.

Έκθεση της Ύπατης Αρμοστείας από τον Μάρτιο του 2016 ανέφερε ότι η οργάνωση είχε «συλλέξει λεπτομερείς πληροφορίες σχετικά με τη διεξαγωγή εχθροπραξιών από τις ουκρανικές ένοπλες δυνάμεις και το Τάγμα Αζόφ μέσα και γύρω από το Σιροκίνε (31 χλμ ανατολικά της Μαριούπολης), από το καλοκαίρι του 2014 μέχρι σήμερα. Μαζικές λεηλασίες αναφέρθηκαν σε κατοικίες πολιτών, αλλά και στόχευση περιοχών αμάχων μεταξύ Σεπτεμβρίου 2014 και Φεβρουαρίου 2015».

Μέλος του τάγματος Αζόφ μίλησε στην ελληνική Βουλή – Αντιδράσεις από τα κόμματα

Αίσθηση προκάλεσε το γεγονός ότι εκτός από τον πρόεδρο της Ουκρανίας Βολοντίμιρ Ζελένσκι απευθύνθηκαν στους βουλευτές του ελληνικού κοινοβουλίου σ’ αυτή την «ιστορική» όπως χαρακτηρίζεται συνεδρίαση της ελληνικής βουλής και δύο μαχητές των κυβερνητικών δυνάμεων της Ουκρανίας, με τον έναν μάλιστα να παραδέχεται ότι είναι μαχητής του νεοναζιστικού τάγματος «Αζόφ».

Στο μέσο περίπου της ομιλίας του ο Ζελένσκι έδωσε το λόγο στους δύο στρατιώτες λέγοντας: «Είμαι βέβαιος ότι με την βοήθεια της Ελλάδας θα νικήσουμε. Ο χρόνος είναι η πιο κρίσιμη διάσταση. Μην ακούστε μόνο εμένα. Ακούστε δυο μαχητές».

Το μήνυμα του μαχητή του τάγματος Αζόφ στη Βουλή

«Λέγομαι Μιχαήλ, ο παππούς μου πολέμησε στο Β’ παγκόσμιο πόλεμο κατά των ναζιστών. Τραυματίστηκε τρεις φορές» είπε και πρόσθεσε:

«Εγώ γεννήθηκα στη Μαριούπολη και συμμετέχω στην άμυνα της πόλης από τους Ρώσους ναζιστές. Δεν θα μιλήσω για τις δυσκολίες που έχουμε στην άμυνα, συμμετέχοντας στην ουκρανική άμυνα μέσα από το τάγμα Αζόφ. Αυτό είναι το χρέος μου έναντι της πόλης μου, το χρέος μου σαν άντρας και πρέπει να μιλήσω για τις καταστροφικές συνθήκες μέσα στις οποίες βρίσκεται η ελληνική Μαριούπολη».

Και συνέχισε λέγοντας ότι οι Ρώσοι περικύκλωσαν τη Μαριούπολη αφήνοντας την χωρίς νερό και τρόφιμα ενώ «χιλιάδες συμπατριώτες ζουν και πεθαίνουν» στη Μαριούπολη όπως ανέφερε.

Αντιδράσεις από ΣΥΡΙΖΑ, ΜέΡΑ25 και ΚΚΕ

Η εμφάνιση του μαχητή του τάγματος Αζόφ στη Βουλή προκάλεσε έντονες αντιδράσεις από ΣΥΡΙΖΑ, ΚΚΕ και ΜέΡα25.

Oι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ Νίκος Φίλης, Θοδωρής Δρίτσας, Γιάννης Γκιόλιας και Γιώργος Βαρεμένος αποχώρησαν από την αίθουσα σε ένδειξη διαμαρτυρίας μόλις πήρε το λόγο μέλος του Τάγματος Αζόφ. Επίσης, αποχώρησε από την αίθουσα ο εκπρόσωπος του ΜέΡΑ25.

Σαμαράς: «Μεγάλο λάθος η ομιλία στρατιώτη από το Τάγμα Αζόφ στη Βουλή»

Ο Αντώνης Σαμαράς χαρακτήρισε «μεγάλο λάθος» την παρουσία και την ομιλία του μαχητή του Τάγματος Αζόφ στην Βουλή στα πλαίσια της ομιλίας του Βολοντίμιρ Ζελένσκι.

Μιλώντας με κοινοβουλευτικούς συντάκτες ο πρώην πρωθυπουργός εξέφρασε τη δυσαρέσκειά του για το γεγονός ότι μίλησε ενώπιον των Ελλήνων βουλευτών ο στρατιωτικός που αυτοπροσδιορίστηκε ως μαχητής του Τάγματος Αζόφ.

Η αναφορά του μέλος του Τάγματος Αζόφ ότι «ο παππούς μου τραυματίστηκε τρεις φορές από τους Ναζί, εγώ μάχομαι με το τάγμα Αζοφ», προκάλεσε αίσθηση στη Βουλή.

Η φράση αυτή προκάλεσε την αντίδραση του βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ Νίκου Φίλη, ο οποίος αποχωρώντας είπε: «Τι είναι αυτά τα πράγματα!». Υπενθυμίζεται ότι ο Μιχαήλ όπως ονομάζεται ο στρατιώτης, κατά τη διάρκεια της ομιλίας του, ανέφερε ότι είναι ελληνικής καταγωγής και συμμετέχει στην άμυνα της Μαριούπολης με το τάγμα Αζόφ.

Τσίπρας: «Ιστορική ντροπή η ομιλία μέλους του Αζόφ στη Βουλή – Ο πρωθυπουργός φέρει την απόλυτη ευθύνη»

«Η ομιλία μελών του νεοναζιστικού Τάγματος Αζόφ στη Βουλή των Ελλήνων αποτελεί πρόκληση. Την απόλυτη ευθύνη φέρει ο ΠΘ. Μίλησε για ιστορική ημέρα αλλά είναι ιστορική ντροπή».

«Η αλληλεγγύη στον ουκρανικό λαό είναι δεδομένη. Οι ναζί όμως δεν μπορεί να έχουν το λόγο στη Βουλή», σχολίασε κλείνοντας ο Αλέξης Τσίπρας.

 

 



ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

Αναζήτηση