14:37
17/05/2024
Search
Close this search box.

NEWSLETTER

Eγγραφείτε στο newsletter και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα της επικαιρότητας.
*Θα χρησιμοποιηθεί σύμφωνα με την πολιτική απορρήτου μας
14:37
17/05/2024
Search
Close this search box.

NEWSLETTER

Eγγραφείτε στο newsletter και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα της επικαιρότητας.
*Θα χρησιμοποιηθεί σύμφωνα με την πολιτική απορρήτου μας

Η Ρωσία είναι σε απόλυτη ετοιμότητα για μια εισβολή στην Ουκρανία – Σε θέση το 100% των στρατιωτικών δυνάμεων

Τανκ κατά τη διάρκεια ασκήσεων στη Ρωσία / Φωτογραφία: ΑΠΕ

Τανκ κατά τη διάρκεια ασκήσεων στη Ρωσία / Φωτογραφία: ΑΠΕ

23.02.2022
22:20
Τελευταία ενημέρωση: 24/02/2022 • 11:30
Ο Πούτιν έχει προετοιμάσει τη Ρωσία για άμεση επέμβαση σε ουκρανικό έδαφος

Πιο έτοιμος παρά ποτέ, φαίνεται πως είναι ο Βλαντιμίρ Πούτιν, προκειμένου η Ρωσία να εξαπολύσει μια εισβολή στην Ουκρανία, καθώς «σχεδόν το 100%» των αναγκαίων στρατιωτικών δυνάμεων έχει ήδη πάρει θέση, εκτίμησε σήμερα ένας υψηλόβαθμος Αμερικανός αξιωματούχος.

Ο Πούτιν «διαθέτει σχεδόν το 100% των δυνάμεων που είχαμε υπολογίσει ότι θα κινητοποιούσε» για να εισβάλει στην Ουκρανία, είπε αυτός ο αξιωματούχος του αμυντικού τομέα, ζητώντας να τηρηθεί η ανωνυμία του.

Σύμφωνα πάντα με αυτήν την πηγή, το 80% των περίπου 150.000 στρατιωτών στη Ρωσία που έχουν αναπτυχθεί κοντά στην Ουκρανία βρίσκονται σε «διάταξη μάχης», έχοντας συγκεντρωθεί σε απόσταση μερικών χιλιομέτρων από τα σύνορα, σε σχηματισμό επίθεσης.

Ο Ρώσος πρόεδρος «είναι τόσο έτοιμος όσο θα μπορούσε να είναι», συνέχισε, προσθέτοντας ότι η απόφαση να μπει στην Ουκρανία ο στρατός επαφίεται στον Πούτιν. «Μπορεί να μπει ανά πάσα στιγμή», υπογράμμισε.

Πεπεισμένος για την εισβολή ο Μπάιντεν

Όπως έγινε γνωστό σήμερα, οι αμερικανικές μυστικές υπηρεσίες προειδοποίησαν την Ουκρανία για άμεση εισβολή στρατευμάτων από τη Ρωσία εντός του επόμενου 48ωρου.

«Επιβεβαιώνεται η αίθουσα σύνταξης πως οι ΗΠΑ απηύθυναν νέα προειδοποίηση προς την ουκρανική κυβέρνηση ότι οι τελευταίες πληροφορίες δείχνουν μια επίθεση πλήρους κλίμακας άμεσα, σύμφωνα με Ουκρανούς και Αμερικανούς αξιωματούχους» δήλωσε η ανταποκρίτρια του CNN, Κέιτ Μπολ Λίλις στο Twitter.

Ο Αμερικανός Πρόεδρος Τζο Μπαίντεν
Ο Αμερικανός Πρόεδρος Τζο Μπαίντεν / Φωτογραφία: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Την Τρίτη, ο Αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν εκτίμησε ότι η εισβολή «ξεκίνησε», ωστόσο οι ΗΠΑ διευκρίνισαν ότι δεν διαθέτουν ακόμη αποδείξεις για κινήσεις ρωσικών στρατευμάτων εντός του ουκρανικού εδάφους. «Δεν μπορούμε ακόμη να επιβεβαιώσουμε ότι ο ρωσικός στρατός μετακινήθηκε στο Ντονμπάς», εξήγησε ο ίδιος αξιωματούχος. Ωστόσο, «έχουμε κάθε λόγο να πιστεύουμε ότι έχει διεισδύσει» στα αυτονομιστικά, φιλορωσικά εδάφη του Ντονέτσκ και του Λουγκάνσκ», πρόσθεσε.

Ο αμερικανικός στρατός συνήθως καταφεύγει σε αναγνωριστικά αεροσκάφη για να παρατηρεί τις στρατιωτικές επιχειρήσεις των αντιπάλων του αλλά οι μετεωρολογικές συνθήκες κάποιες φορές μπορεί να περιορίσουν την ορατότητά τους.

Προετοιμάζεται η Ουκρανία

Την ενίσχυση της ασφάλειας της Μαριούπολης, μιας μεγάλης πόλης που βρίσκεται στην ελεγχόμενη από την Ουκρανία περιοχή του Ντονμπάς, ανακοίνωσε το γραφείο του Ουκρανού προέδρου Βολοντίμιρ Ζελένσκι σήμερα.

Ο αναπληρωτής προσωπάρχης του Ζελένσκι, Κίριλο Τιμοσένκο, είχε συνομιλίες νωρίτερα σήμερα με τους επικεφαλής των τοπικών διοικήσεων και των δημάρχων με αντικείμενο την επιβολή της κατάστασης έκτακτης ανάγκης σε όλο το ουκρανικό έδαφος, εκτός από το Ντονέτσκ και το Λουχάνσκ.

Οι συμμετέχοντες συζήτησαν λεπτομερώς τα σχέδια δράσης τους υπό διάφορες καταστάσεις, την οργάνωση της δουλειάς των νοσοκομείων, τις ενέργειες των στρατιωτικο-πολιτικών διοικήσεων στις περιοχές του Λουχάνσκ και του Ντονέτσκ και την ενίσχυση της ασφάλειας της Μαριούπολης, ανέφερε σε ανακοίνωσή του.

Ο πρόεδρος της Ουκρανίας, Βολόντιμιρ Ζελένσκι
Ο πρόεδρος της Ουκρανίας, Βολόντιμιρ Ζελένσκι / Φωτογραφία: Twitter @ZelenskyyUa

Νωρίτερα, ο ίδιος ο Ζελένσκι είπε ότι δεν μπορεί να προβλέψει τις ενέργειες της Ρωσίας αλλά τόνισε ότι ο ουκρανικός στρατός είναι έτοιμος για οποιαδήποτε εξέλιξη.

Την κατάσταση έκτακτης ανάγκης, η οποία εγκρίθηκε από το κοινοβούλιο το βράδυ της ίδιας μέρας, ανακοίνωσε το πρωί κορυφαίος αξιωματούχος των υπηρεσιών ασφαλείας, σύμφωνα με το πρακτορείο Reuters, την ώρα που ο κίνδυνος μιας στρατιωτικής κλιμάκωσης της έντασης με τη Μόσχα είναι περισσότερο ορατός από ποτέ.

Ο ουκρανός πρόεδρος Βολόντιμιρ Ζελένσκι πρότεινε την επιβολή κατάστασης εκτάκτου ανάγκης σε όλη την επικράτεια για διάστημα 30 ημερών, καθώς η χώρα προετοιμάζεται για πιθανή στρατιωτική επίθεση μεγάλης κλίμακας από τη Ρωσία.

Μεταξύ άλλων προβλέπονται περιορισμός στις μετακινήσεις των επιστρατεύσιμων εφέδρων εντός της Ουκρανίας, απαγόρευση μαζικών συγκεντρώσεων και απεργιών, έλεγχοι προσωπικών εγγράφων, απαγόρευση κυκλοφορίας όπου αυτό θα είναι αναγκαίο, απαγόρευση παραγωγής και διανομής πληροφοριακού υλικού που μπορεί να αποσταθεροποιήσει την κατάσταση, καθώς και ρυθμίσεις που αφορούν στη λειτουργία των μέσων μαζικής ενημέρωσης.

Η Ουκρανία καλεί τους πολίτες της να εγκαταλείψουν αμέσως τη Ρωσία

Νωρίτερα, το υπουργείο Εξωτερικών της Ουκρανίας είχε προειδοποιήσει τους πολίτες της να μην επισκέπτονται τη Ρωσία και κάλεσε όσους βρίσκονται σε αυτή να εγκαταλείψουν τη χώρα. «Το υπουργείο Εξωτερικών προτείνει στους πολίτες της Ουκρανίας να απέχουν από οποιοδήποτε ταξίδι στη Ρωσία και όσους είναι σε αυτή τη χώρα να φύγουν από το έδαφός της αμέσως», ανέφερε το υπουργείο.

Παράλληλα ο υπουργός Εξωτερικών Ντμίτρο Κουλέμπα κάλεσε τη Δύση να επιβάλει περισσότερες κυρώσεις εναντίον της Ρωσίας που θα στοχοθετούν την οικονομία της χώρας και τον στενό κύκλο του Ρώσου προέδρου Βλαντίμιρ Πούτιν.

Στρατεύματα της Ρωσίας
Στρατεύματα της Ρωσίας / Φωτογραφία: ΑΠΕ-ΜΠΕ

«Τα πρώτα αποφασιστικά βήματα ελήφθησαν χθες και είμαστε ευγνώμονες για αυτό», επεσήμανε σε ανάρτησή του στο Twitter ο Κουλέμπα. «Τώρα η πίεση πρέπει να αυξηθεί προκειμένου να σταματήσουν τον Πούτιν. Να πληγεί η οικονομία και ο στενός του κύκλος. Να πληγούν περισσότεροι. Να πληγούν σκληρά. Να πληγούν τώρα», υπογράμμισε.

Οι δυτικές χώρες ανακοίνωσαν χθες Τρίτη τις πρώτες νέες κυρώσεις εναντίον της Ρωσίας μετά την αναγνώριση από τη Μόσχα της ανεξαρτησίας των αποσχιθεισών επαρχιών στην ανατολική Ουκρανία και απείλησαν να επιβάλουν και νέες, αν η Ρωσία εισβάλει στη γειτονική της χώρα.

Ουκρανία: Άρχισε η επιστράτευση εφέδρων ηλικίας 18-60 ετών

Η Ουκρανία άρχισε σήμερα να επιστρατεύει εφέδρους ηλικίας 18-60 ετών μετά την έκδοση σχετικού διατάγματος από τον πρόεδρο Βολοντίμιρ Ζελένσκι, αναφέρουν σε ανακοίνωσή τους οι ουκρανικές ένοπλες δυνάμεις.

Ο μέγιστος χρόνος επιστράτευσής τους είναι ένα έτος.

Ο Ζελένσκι ανακοίνωσε χθες, Τρίτη, την επιστράτευση εφέδρων, όμως απέκλεισε μια γενική επιστράτευση μετά την ανακοίνωση της Ρωσίας ότι μετακινεί στρατεύματά της μέσα στην ανατολική Ουκρανία.

Στρατιώτες στην Ουκρανία
Στρατιώτες στην Ουκρανία / Φωτογραφία: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Η Ουκρανία έχει περισσότερους από 200.000 εφέδρους επιπλέον των 250.000 μελών των τακτικών ένοπλων δυνάμεών της.

Η άρνηση εφέδρων να παρουσιαστούν κατά την επιστράτευση χωρίς εύλογο λόγο θα τιμωρείται με «διοικητικές και ποινικές κυρώσεις», διευκρίνισαν οι ένοπλες δυνάμεις.

Το Κίεβο κάλεσε επίσης σήμερα τους πολίτες του να εγκαταλείψουν το συντομότερο τη Ρωσία, σ’ ένα πλαίσιο «εντατικοποίησης των επιθέσεων της Ρωσίας εναντίον της Ουκρανίας», εξηγεί σε ανακοίνωσή του το υπουργείο Εξωτερικών.

Σχεδόν τρία εκατομμύρια Ουκρανοί ζουν στη Ρωσία, σύμφωνα με ουκρανικές εκτιμήσεις.

Το χρονικό της ουκρανικής κρίσης

Η αναγνώριση της ανεξαρτησίας του Ντονέτσκ και του Λουχάνσκ από το Ρώσο Πρόεδρο, Βλαντιμίρ Πούτιν, έχει τις ρίζες της στο ιδιαίτερο ανάγλυφο της περιοχής και στις εξελίξεις που σημειώθηκαν κατά βάσει μετά το τέλος του Ψυχρού Πολέμου, τη διάλυση της Σοβιετικής Ένωσης και την πορεία εκδυτικισμού της Ουκρανίας.

Έτη-σταθμοί για τα σημερινά τεκταινόμενα αποτελούν το 1990 και το 2013.

  • Αφενός, το 1990, γιατί είναι το έτος κατά το οποίο η Σοβιετική Ένωση δίνει τη θέση της σε 15 διάδοχα κράτη, δύο φυσικά εκ των οποίων είναι η Ρωσία και η Ουκρανία.
  • Αφετέρου, το 2013, όταν ξεσπά η λεγόμενη «Επανάσταση της Εντιμότητας», που κατέδειξε ξεκάθαρα το βαθύ σχίσμα στα ουκρανικά ενδότερα.

Τα γεγονότα που είχαν ως επίκεντρο σειρά διαδηλώσεων και κινητοποιήσεων πέριξ της πλατείας Maidan στο Κίεβο, γνωστά στην ουκρανική ιστορία ως «Euromaidan», εξανάγκασαν τον τότε Πρόεδρο της χώρας, Βίκτορ Γιανουκόβιτς, να απομακρυνθεί από το αξίωμα και τη χώρα, μετά την απόφασή του να στρέψει το Κίεβο προς την αγκαλιά της Μόσχας.

Οι αιματηρές διαδηλώσεις του 2013 στην Ουκρανία

Όταν, λοιπόν, ο τότε Ουκρανός πρόεδρος αποφάσισε να απομακρυνθεί από τον συνταγματικό στόχο της Ουκρανίας για ένταξη στην Ευρωπαϊκή Ένωση, ταραχές ξέσπασαν.

Τελικά, αυτές που χαρακτηρίστηκαν ως οι «μεγαλύτερες διαδηλώσεις υπέρ της ένταξης στην ΕΕ» στιγματίστηκαν από 100 νεκρούς και αποτέλεσαν την αφορμή για τα σημερινά γεγονότα, οδηγώντας σε έναν μέχρι στιγμής de facto κατακερματισμό της Ουκρανίας.

Η ξεκάθαρη δυτικότροπη στροφή του Κιέβου ήταν τελικά αυτή που άνοιξε τον ασκό του Αιόλου, επιτρέποντας στη Ρωσία να επέμβει δυναμικά: βασιζόμενη και στο ρωσόφωνο τμήμα του πληθυσμού, που είναι αριθμητικά υπέρτερο σε συγκεκριμένα τμήματα της ουκρανικής επικράτειας, η Μόσχα πέτυχε:

  1. Την ανεξαρτητοποίηση αρχικά και προσάρτηση τελικά της Κριμαίας, που επικυρώθηκε με ένα (αμφισβητούμενο) δημοψήφισμα, όπου η σχετική απόφαση προσχώρησης στη Ρωσία έλαβε ποσοστό 90%
  2. Την αυτονόμηση και ουσιαστική ανεξαρτητοποίηση των περιοχών του Ντονέτσκ και του Λουχάνσκ, περιοχές τις οποίες πλέον η Ρωσία αναγνωρίζει ως ανεξάρτητα κράτη, στα οποία ετοιμάζεται να στείλει στρατιωτική βοήθεια


ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

Αναζήτηση