14:24
17/05/2024
Search
Close this search box.

NEWSLETTER

Eγγραφείτε στο newsletter και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα της επικαιρότητας.
*Θα χρησιμοποιηθεί σύμφωνα με την πολιτική απορρήτου μας
14:24
17/05/2024
Search
Close this search box.

NEWSLETTER

Eγγραφείτε στο newsletter και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα της επικαιρότητας.
*Θα χρησιμοποιηθεί σύμφωνα με την πολιτική απορρήτου μας

Προειδοποίηση ΗΠΑ σε Ουκρανία: Αναμένεται «καταιγίδα ρωσικής εισβολής» εντός 48ωρου

Στρατιώτης στην ανατολική Ουκρανία / Φωτογραφία: ΑΠΕ

Στρατιώτης στην ανατολική Ουκρανία / Φωτογραφία: ΑΠΕ

23.02.2022
19:46
Τελευταία ενημέρωση: 24/02/2022 • 0:14
Η Ρωσία ετοιμάζεται να εισβάλει στην Ουκρανία τις επόμενες ώρες

Οι αμερικανικές μυστικές υπηρεσίες προειδοποίησαν την Ουκρανία για άμεση εισβολή ρωσικών στρατευμάτων εντός του επόμενου 48ωρου.

«Επιβεβαιώνεται η αίθουσα σύνταξης πως οι ΗΠΑ απηύθυναν νέα προειδοποίηση προς την ουκρανική κυβέρνηση ότι οι τελευταίες πληροφορίες δείχνουν μια επίθεση πλήρους κλίμακας άμεσα, σύμφωνα με Ουκρανούς και Αμερικανούς αξιωματούχους» δήλωσε η Κέιτ Μπολ Λίλις στο Twitter.

Η ίδια ωστόσο τονίζει πως υψηλά ιστάμενος αξιωματούχος στην Ουκρανία, τόνισε στο CNN πως παρόμοια προειδοποίησε έχει λάβει από τις ΗΠΑ και τις προηγούμενες ημέρες, ωστόσο αυτή δεν επιβεβαιώθηκε.

Προειδοποίηση Μπάιντεν για ρωσική εισβολή

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν κατήγγειλε χθες, κατά τη διάρκεια διαγγέλματός του από τον Λευκό Οίκο, «την αρχή μιας ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία», ανακοινώνοντας οικονομικές κυρώσεις κατά της Ρωσίας και νέες παραδόσεις αμυντικών όπλων στην Ουκρανία.

«Αυτό είναι η αρχή μιας ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία», πρόσθεσε ο Αμερικανός πρόεδρος σε ομιλία του προς το Έθνος από τον Λευκό Οίκο.

Ο Μπάιντεν ανακοίνωσε μια «πρώτη δόση» κυρώσεων οι οποίες αναμένεται να αποκόψουν τη Ρωσία από δυτικές χρηματοδοτήσεις και στοχεύουν τις “ρωσικές ελίτ” καθώς και χρηματοπιστωτικά ιδρύματα.

Ένας νεκρός από βομβαρδισμούς στην Ουκρανία

Ένας ακόμη στρατιώτης σκοτώθηκε στην Ουκρανία, από βομβαρδισμό των φιλορώσων αυτονομιστών στην Ανατολική πλευρά της χώρας.

Ουκρανός στρατιώτης σκοτώθηκε την Τετάρτη σε βομβαρδισμό που εξαπέλυσαν οι φιλορώσοι αυτονομιστές στη γραμμή του μετώπου στην ανατολική Ουκρανία, ανακοίνωσε ο στρατός, σε ένα πλαίσιο αυξανόμενης έντασης.

Οι ουκρανικές ένοπλες δυνάμεις δεν διευκρίνισαν πού πραγματοποιήθηκε η επίθεση, αναφέροντας μονάχα, σε ένα δελτίο τύπου, ότι ένας στρατιώτης «υπέκυψε στα τραύματά του» κι ένας άλλος τραυματίστηκε στον βομβαρδισμό.

Ουκρανός Στρατιώτης με το όπλο ανά χείρας
Ουκρανός Στρατιώτης με το όπλο ανά χείρας / Φωτογραφία: ΑΠΕ

Από τις αρχές του έτους και την αναζωπύρωση της έντασης στο μέτωπο της ανατολικής Ουκρανίας, 9 στρατιώτες των ουκρανικών ενόπλων δυνάμεων και ένας άμαχος έχουν σκοτωθεί, οι περισσότεροι από πυρά του πυροβολικού.

Το 2021, σύμφωνα με τις ουκρανικές ένοπλες δυνάμεις, 66 στρατιώτες σκοτώθηκαν στις περιοχές γύρω από τις δύο αυτοανακηρυχθείσες «Δημοκρατίες» του Ντονέτσκ και του Λουγκάνσκ.

Οι φιλορώσοι αντάρτες υποστηρίζουν ότι άμαχοι έχουν σκοτωθεί από τον ουκρανικό στρατό τις τελευταίες ημέρες, κάτι που εκείνος διαψεύδει, επαναλαμβάνοντας πως δεν έχει πραγματοποιήσει καμία επιδρομή εναντίον αυτών των ζωνών.

Κατάσταση εκτάκτου ανάγκης θα επιβληθεί άλλωστε σε όλη την χώρα από αύριο, 24 Φεβρουαρίου και  για 30 ημέρες. Την πρόταση για επιβολή κατάστασης εκτάκτου ανάγκης στην χώρα έκανε στην ουκρανική Bουλή ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι.

Το χρονικό της ουκρανικής κρίσης

Η αναγνώριση της ανεξαρτησίας του Ντονέτσκ και του Λουχάνσκ από το Ρώσο Πρόεδρο, Βλαντιμίρ Πούτιν, έχει τις ρίζες της στο ιδιαίτερο ανάγλυφο της περιοχής και στις εξελίξεις που σημειώθηκαν κατά βάσει μετά το τέλος του Ψυχρού Πολέμου, τη διάλυση της Σοβιετικής Ένωσης και την πορεία εκδυτικισμού της Ουκρανίας.

Έτη-σταθμοί για τα σημερινά τεκταινόμενα αποτελούν το 1990 και το 2013.

  • Αφενός, το 1990, γιατί είναι το έτος κατά το οποίο η Σοβιετική Ένωση δίνει τη θέση της σε 15 διάδοχα κράτη, δύο φυσικά εκ των οποίων είναι η Ρωσία και η Ουκρανία.
  • Αφετέρου, το 2013, όταν ξεσπά η λεγόμενη «Επανάσταση της Εντιμότητας», που κατέδειξε ξεκάθαρα το βαθύ σχίσμα στα ουκρανικά ενδότερα.

Τα γεγονότα που είχαν ως επίκεντρο σειρά διαδηλώσεων και κινητοποιήσεων πέριξ της πλατείας Maidan στο Κίεβο, γνωστά στην ουκρανική ιστορία ως «Euromaidan», εξανάγκασαν τον τότε Πρόεδρο της χώρας, Βίκτορ Γιανουκόβιτς, να απομακρυνθεί από το αξίωμα και τη χώρα, μετά την απόφασή του να στρέψει το Κίεβο προς την αγκαλιά της Μόσχας.

Οι αιματηρές διαδηλώσεις του 2013 στην Ουκρανία

Όταν, λοιπόν, ο τότε Ουκρανός πρόεδρος αποφάσισε να απομακρυνθεί από τον συνταγματικό στόχο της Ουκρανίας για ένταξη στην Ευρωπαϊκή Ένωση, ταραχές ξέσπασαν.

Τελικά, αυτές που χαρακτηρίστηκαν ως οι «μεγαλύτερες διαδηλώσεις υπέρ της ένταξης στην ΕΕ» στιγματίστηκαν από 100 νεκρούς και αποτέλεσαν την αφορμή για τα σημερινά γεγονότα, οδηγώντας σε έναν μέχρι στιγμής de facto κατακερματισμό της Ουκρανίας.

Η ξεκάθαρη δυτικότροπη στροφή του Κιέβου ήταν τελικά αυτή που άνοιξε τον ασκό του Αιόλου, επιτρέποντας στη Ρωσία να επέμβει δυναμικά: βασιζόμενη και στο ρωσόφωνο τμήμα του πληθυσμού, που είναι αριθμητικά υπέρτερο σε συγκεκριμένα τμήματα της ουκρανικής επικράτειας, η Μόσχα πέτυχε:

  1. Την ανεξαρτητοποίηση αρχικά και προσάρτηση τελικά της Κριμαίας, που επικυρώθηκε με ένα (αμφισβητούμενο) δημοψήφισμα, όπου η σχετική απόφαση προσχώρησης στη Ρωσία έλαβε ποσοστό 90%
  2. Την αυτονόμηση και ουσιαστική ανεξαρτητοποίηση των περιοχών του Ντονέτσκ και του Λουχάνσκ, περιοχές τις οποίες πλέον η Ρωσία αναγνωρίζει ως ανεξάρτητα κράτη, στα οποία ετοιμάζεται να στείλει στρατιωτική βοήθεια


ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

Αναζήτηση