02:25
14/05/2024
Search
Close this search box.

NEWSLETTER

Eγγραφείτε στο newsletter και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα της επικαιρότητας.
*Θα χρησιμοποιηθεί σύμφωνα με την πολιτική απορρήτου μας
02:25
14/05/2024
Search
Close this search box.

NEWSLETTER

Eγγραφείτε στο newsletter και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα της επικαιρότητας.
*Θα χρησιμοποιηθεί σύμφωνα με την πολιτική απορρήτου μας

Έρχεται «καταιγίδα ρωσικής εισβολής» στην Ουκρανία – Ο Πούτιν υπέγραψε την ανεξαρτησία των φιλορωσικών περιοχών

Ο Πούτιν υπέγραψε την ανεξαρτησία των φιλορωσικών περιοχών στην ανατολική Ουκρανία

Ο Πούτιν υπέγραψε την ανεξαρτησία των φιλορωσικών περιοχών στην ανατολική Ουκρανία

21.02.2022
21:44
Τελευταία ενημέρωση: 22/02/2022 • 0:03
Φοβάται η Δύση ότι η Ρωσία θα εισβάλλει στην Ουκρανία

Αυξημένες είναι οι ανησυχίες της Δύσης ότι η Ρωσία θα εισβάλει στην Ουκρανία, διότι οι ρωσικές στρατιωτικές μονάδες βρίσκονται τώρα «σε ετοιμότητα» για μια ευρείας κλίμακας εισβολή και το μέλλον μοιάζει δυσοίωνο, είπαν σήμερα τρεις ανώτατοι αξιωματούχοι δυτικών χωρών.

Η εκτίμηση αυτή έρχεται την ώρα που ο Πούτιν ενημέρωσε τους ομολόγους του σε Παρίσι και Βερολίνο, πως προτίθεται να αναγνωρίσει τις φιλορωσικές περιοχές Λοχάνσκ και Ντονέτσκ στην ανατολική Ουκρανία. «Ένα διάταγμα προς αυτήν την κατεύθυνση θα υπογραφεί εντός ολίγου», ανέφερε παράλληλα η ρωσική προεδρία.

Το διάγγελμα Πούτιν με μηνύματα προς την Ουκρανία

Ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν άρχισε το διάγγελμά του για την ανατολική Ουκρανία λέγοντας ότι η κατάσταση στην περιοχή αυτή είναι και πάλι κρίσιμη. Η Ουκρανία είναι αναπόσπαστο μέρος της ιστορίας μας, δήλωσε ο Πούτιν, αποκαλώντας «αρχαία ρωσικά εδάφη» την ανατολική Ουκρανία.

Η σύγχρονη Ουκρανία δημιουργήθηκε από την κομμουνιστική Ρωσία. Ο ηγέτης των μπολσεβίκων Βλαντίμιρ Λένιν αδίκησε τη Ρωσία. Η σοβιετική Ουκρανία δημιουργήθηκε από τον Λένιν, πρόσθεσε. Ο Ρώσος πρόεδρος δήλωσε ότι η κατάρρευση της ιστορικής Ρωσίας με τη μορφή της Σοβιετικής Ένωσης είναι στη συνείδηση των κομμουνιστών.

Η Ρωσία έχει πάντα μια ανοικτή συνεργασία με την Ουκρανία, δήλωσε. Ο Πούτιν διαμαρτυρήθηκε για τον τρόπο που η μετα-σοβιετική Ουκρανία συμπεριφέρθηκε στη Ρωσία.

Στο τέλος του τηλεοπτικού διαγγέλματος, το οποίο διήρκησε πάνω από μία ώρα, ο Βλαντιμίρ Πούτιν υπέγραψε την αναγώρηση της ανεξαρτησίας των περιοχών αυτών, μια κίνηση που θεωρείται η αφετηρία για την στρατιωτική επέμβαση της Ρωσίας στην Ουκρανία.

Ρωσικές δυνάμεις ξανά στα σύνορα με την Ουκρανία

Όπως αναφέρουν τρεις Δυτικοί αξιωματούχοι, οι οποίοι δεν θέλησαν να κατονομαστούν, ρωσικές στρατιωτικές μονάδες, που έχουν συγκεντρωθεί γύρω από τα σύνορα της Ουκρανίας, βρίσκονται τώρα «σε ετοιμότητα» για εισβολή.

Είπαν, επίσης, πως δεν γνωρίζουν εάν ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν έχει (ή όχι) ήδη διατάξει μια εισβολή, όμως εξέφρασαν ανησυχίες σχετικά με μια αύξηση (των στρατευμάτων), στο πλαίσιο προβοκάτσιας, στις περιοχές των ανταρτών, που στηρίζουν οι Ρώσοι, στην Ουκρανία.

«Η ανησυχία μας σχετικά με όσα βλέπουμε στο πεδίο έχει μονάχα αυξηθεί», δήλωσε ένας από τους Δυτικούς αξιωματούχους, που μίλησε υπό καθεστώς ανωνυμίας.

«Η συνολική εικόνα που έχουμε, πρέπει να το πω, είναι πολύ ζοφερή, με σύννεφα καταιγίδας να συγκεντρώνονται στα σύνορα της Ουκρανίας».

Ένας δεύτερος αξιωματούχος σημείωσε πως οι ρωσικές δυνάμεις συνεχίζουν να ενισχύονται, αναπτύσσοντας μεταξύ άλλων συστήματα S-400, αεροσκάφη και τεθωρακισμένα οχήματα.

Τα δύο τρίτα αυτών των τακτικών στρατιωτικών μονάδων, των ταγμάτων, βρίσκονται εντός 50 χιλιομέτρων από τα ουκρανικά σύνορα. Από αυτές τις μονάδες, περίπου οι μισές έχουν τώρα στρατηγικά αναπτυχθεί.

«Αυτή είναι μια κίνηση από το να έχουν τοποθετηθεί για στρατιωτικές επιχειρήσεις στο να βρίσκονται σε ετοιμότητα για στρατιωτικές επιχειρήσεις», τόνισε ο αξιωματούχος.

Το Κίεβο ζητεί κατεπείγουσες συνομιλίες στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ

Ο υπουργός Εξωτερικών της Ουκρανίας Ντμίτρο Κουλέμπα δήλωσε νωρίτερα σήμερα Δευτέρα (21/02) ότι έχει ζητήσει από τις χώρες-μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ να διεξαγάγουν κατεπείγουσες συνομιλίες σχετικά με τα πρακτικά βήματα που πρέπει να γίνουν για την εγγύηση της ασφάλειας της χώρας του και την αποκλιμάκωση της έντασης με τη Ρωσία.

Η Ρωσία αποτελεί μόνιμο μέλος του Συμβουλίου Ασφαλείας του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών και έχει δικαίωμα βέτο.

Καταδικάζει την απόφαση Πούτιν ο Σολτς

Παράλληλα, ο Γερμανός καγκελάριος Όλαφ Σολτς καταδίκασε τις δηλώσεις του Ρώσου προέδρου Βλαντίμιρ Πούτιν ότι η Μόσχα θα μπορούσε να αναγνωρίσει τις δύο αποσχισθείσες περιοχές (σ.σ. Ντονέτσκ και Λουχάνσκ) στην ανατολική Ουκρανία, σύμφωνα με ανακοίνωση που εξέδωσε ο εκπρόσωπός του.

Όπως αναφέρει η γερμανική καγκελαρία, ο Όλαφ Σολτς είπε στον Πούτιν σε τηλεφωνική επικοινωνία που είχαν ότι μια τέτοια ενέργεια συνιστούσε «μονομερή παραβίαση» των συμφωνιών του Μινσκ που αποσκοπούν στον τερματισμό των συγκρούσεων με τους αυτονομιστές στην ανατολική Ουκρανία.

Συνάντηση Πούτιν με Σολτς στο Κρεμλίνο
Συνάντηση Πούτιν με Σολτς στο Κρεμλίνο / Φωτογραφία: Twitter @KremlinRussia

Ο Όλαφ Σολτς προέτρεψε επίσης τον Βλαντίμιρ Πούτιν να αποσύρει τα ρωσικά στρατεύματα από τα ουκρανικά σύνορα και να αποκλιμακώσει την ένταση στην ανατολική Ουκρανία. Σύμφωνα με εκπρόσωπό του, ο κ. Σολτς θα έχει συνομιλίες με τους ηγέτες της Ουκρανίας και της Γαλλίας σχετικά με τις εξελίξεις στην κρίση.

Με κυρώσεις απειλεί τη Ρωσία η ΕΕ

H ΕΕ είναι έτοιμη να αντιδράσει σθεναρά σε περίπτωση αναγνώρισης της ανεξαρτησίας των αποσχισθεισών περιοχών από τη Μόσχα, τόνισε σήμερα ο Ύπατος Εκπρόσωπος της ΕΕ, Ζοζέπ Μπορέλ, κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου, λίγο μετά την ολοκλήρωση του Συμβουλίου Εξωτερικών Υποθέσεων της ΕΕ στις Βρυξέλλες.

«Παρακολουθήσαμε τη συζήτηση του Ρωσικού Συμβουλίου Ασφαλείας με μεγάλη ανησυχία», δήλωσε ο Μπορέλ, απευθύνοντας έκκληση στο Ρώσο Πρόεδρο, Βλαντίμιρ Πούτιν να σεβαστεί τη διεθνή έννομη τάξη και τις συμφωνίες του Μινσκ και να μην αναγνωρίσει την ανεξαρτησία των περιφερειών της ανατολικής Ουκρανίας (Λουχάνσκ και Ντονέτσκ).

O Ύπατος Εκπρόσωπος της ΕΕ Ζοζέπ Μπορέλ
O Ύπατος Εκπρόσωπος της ΕΕ Ζοζέπ Μπορέλ / Φωτογραφία: ΑΠΕ-ΜΠΕ

«Η EE είναι έτοιμη να αντιδράσει σθεναρά και με ενότητα εάν ο Πούτιν αναγνωρίσει την ανεξαρτησία των περιοχών αυτών», δήλωσε ο Ζοζέπ Μπορέλ. Αυτό σημαίνει ότι θα επιβληθούν οι κυρώσεις που είναι έτοιμες, σε περίπτωση που χρειαστεί, εξήγησε ο Μπορέλ. «Βεβαιότατα, αν γίνει προσάρτηση των περιοχών αυτών θα υπάρξουν κυρώσεις, ενώ σε περίπτωση που οι περιοχές αυτές αναγνωριστούν από τη Μόσχα θα βάλω στο τραπέζι του Συμβουλίου της ΕΕ τις κυρώσεις που έχουμε ετοιμάσει», ανέφερε ο Ύπατος Εκπρόσωπος, σημειώνοντας ότι οι κυρώσεις θα πρέπει να εγκριθούν με ομοφωνία των «27».

Τι ζητούσαν οι ηγέτες των περιοχών αυτών από τον Πούτιν

Οι ηγέτες στις δύο αποσχισθείσες περιοχές της ανατολικής Ουκρανίας, τις αυτοανακηρυχθείσες Λαϊκή Δημοκρατία του Ντονέτσκ και Λαϊκή Δημοκρατία του Λουχάνσκ, ζήτησαν από νωρίς σήμερα, από τον Ρώσο πρόεδρο Βλαντίμιρ Πούτιν να τις αναγνωρίσει ως ανεξάρτητες. Ο Ρώσος ηγέτης πραγματοποίησε το αίτημα μετά το διάγγελμα.

Εάν η Ρωσία προχωρήσει σε μια τέτοια κίνηση, αυτό θα μπορούσε να ανοίξει τον δρόμο για να αποστείλει ανοικτά η Μόσχα στρατιωτικές δυνάμεις και στις δύο περιοχές, χρησιμοποιώντας το επιχείρημα ότι παρεμβαίνει ως σύμμαχος για τις προστατεύσει έναντι της Ουκρανίας.

Έκκληση ΟΗΕ για αποφυγή μονομερών αποφάσεων

Σε αυτό το κλίμα, ο ΟΗΕ απηύθυνε λίγο αργότερα έκκληση προς «όλα τα ενδιαφερόμενα πρόσωπα να απέχουν από κάθε μονομερή απόφαση ή δράση που θα μπορούσε να πλήξει την εδαφική ακεραιότητα της Ουκρανίας», δήλωσε σήμερα ο εκπρόσωπος Τύπου του, ερωτηθείς σχετικά με μια ενδεχόμενη αναγνώριση από τη Μόσχα της ανεξαρτησίας των ουκρανικών αυτονομιστικών περιοχών.

«Υπογραμμίζουμε την έκκλησή μας για άμεση παύση των εχθροπραξιών, για τη μέγιστη αυτοσυγκράτηση προς όλα τα μέρη, προκειμένου να αποφευχθεί κάθε ενέργεια και δήλωση που θα επιδείνωνε περαιτέρω τις εντάσεις», είπε, επιπλέον, ο Στεφάν Ντουζαρίτς, τονίζοντας πως όλες οι διαφορές πρέπει να «επιλυθούν μέσω της διπλωματίας»

Πρόωρη η σύνοδος με τον Μπάιντεν

Νωρίτερα μέσα στην ημέρα ο εκπρόσωπος του Πούτιν δήλωσε ότι η συζήτηση για μια σύνοδο κορυφής μεταξύ του Ρώσου προέδρου και του Τζο Μπάιντεν ήταν πρόωρη. Οι δύο ηγέτες θα μπορούσαν να κανονίσουν μια κλήση ή μια συνάντηση ανά πάσα στιγμή, αλλά δεν υπήρχαν συγκεκριμένα σχέδια για μια συνάντηση υψηλού επιπέδου, είπε.

«Ναι» από Μπάιντεν και Πούτιν σε σύνοδο κορυφής για την Ουκρανία
Ο Τζο Μπάιντεν και ο Βλαντιμίρ Πούτιν / Φωτογραφία: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Δυτικοί αξιωματούχοι πιστεύουν ότι ο Πούτιν είναι τώρα έτοιμος να εισβάλει, καθώς, όπως είπαν, η ρωσική στρατιωτική ενίσχυση συνεχίζεται.

Σε αυτό το πλαίσιο, ο  υπουργός Εξωτερικών της Ουκρανίας Ντμίτρα Κουλέμπα προέτρεψε την ΕΕ να επιβάλει κυρώσεις στη Ρωσία τώρα, μια έκκληση που υποστηρίχθηκε από τη Λιθουανία, ο υπουργός Εξωτερικών της οποίας δήλωσε ότι η Ουκρανία δέχεται επίθεση. Αλλά οι υπουργοί Εξωτερικών που συναντήθηκαν στις Βρυξέλλες αρνήθηκαν να ακολουθήσουν αυτόν τον δρόμο. Αντ’ αυτού, ο ύπατος εκπρόσωπος της ΕΕ για θέματα εξωτερικής πολιτικής, Josep Borrell, επανέλαβε την υπόσχεσή του ότι η ΕΕ θα ενεργήσει «την κατάλληλη στιγμή».


ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

Αναζήτηση