21:26
21/05/2024
Search
Close this search box.

NEWSLETTER

Eγγραφείτε στο newsletter και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα της επικαιρότητας.
*Θα χρησιμοποιηθεί σύμφωνα με την πολιτική απορρήτου μας
21:26
21/05/2024
Search
Close this search box.

NEWSLETTER

Eγγραφείτε στο newsletter και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα της επικαιρότητας.
*Θα χρησιμοποιηθεί σύμφωνα με την πολιτική απορρήτου μας

Ο Πούτιν έλαβε άδεια για χρήση του στρατού στο εξωτερικό – Φόβοι για σύρραξη στην Ουκρανία

Ο Βλάντιμιρ Πούτιν /Φωτογραφία: ΑΠΕ/ΜΠΕ

Ο Βλάντιμιρ Πούτιν /Φωτογραφία: ΑΠΕ/ΜΠΕ

22.02.2022
18:16
Τελευταία ενημέρωση: 22/02/2022 • 22:15
Κλιμάκωση της επίθεσης κατά της Ουκρανίας σχεδιάζει ο Ρώσος πρόεδρος, Βλαντίμιρ Πούτιν

Ο πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν ζήτησε από το ανώτερο τμήμα του ρωσικού κοινοβουλίου να χρησιμοποιήσει τις ένοπλες δυνάμεις της χώρας στο εξωτερικό, δήλωσε την Τρίτη ο πρόεδρος της Γερουσίας.

Ο Πούτιν σύμφωνα με το RT, ζήτησε την άδεια του κοινοβουλίου στη Ρωσία για τη χρήση του στρατού στο εξωτερικό. Νωρίτερα, ο ίδιος είχε δήλωσε ότι δεν έχει την πρόθεση να ανασυστήσει μια ρωσική αυτοκρατορία, την επομένη της αναγνώρισης των φιλορώσων αυτονομιστών στην Ουκρανία, ενώ στο διάγγελμά του, είχε αρνηθεί τη νομιμότητα του ουκρανικού κράτους.

Το αίτημα έχει ήδη σταθμιστεί από τις επιτροπές της Γερουσίας, δήλωσε η πρόεδρος του Συμβουλίου της Ρωσικής Ομοσπονδίας, Βαλεντίνα Ματβιένκο.

Πήρε άδεια ο Πούτιν

Λίγη ώρα αργότερα, το συμβούλιο της Ομοσπονδίας (Άνω Βουλή) ενέκρινε το αίτημα του Ρώσου προέδρου να αναπτύξει τις ρωσικές ένοπλες δυνάμεις στο εξωτερικό σε σχέση με την κατάσταση που έχει διαμορφωθεί στο Ντονμπάς. Η απόφαση ψηφίσθηκε ομόφωνα σήμερα κατά την διάρκεια της έκτακτης ολομέλειας του Συμβουλίου της Ομοσπονδίας. Υπέρ της πρότασης ψήφισαν 153 γερουσιαστές.

«Το Συμβούλιο της Ομοσπονδίας αποφασίζει να δώσει στον πρόεδρο της Ρωσικής Ομοσπονδίας την έγκριση του να αναπτύξει τις Ένοπλες Δυνάμεις της Ρωσίας στο εξωτερικό στη βάση των κοινώς αποδεκτών αρχών και κανόνων του διεθνούς δικαίου. Ο συνολικός αριθμός των μονάδων των ενόπλων δυνάμεων της Ρωσικής Ομοσπονδίας, οι περιοχές δράσης τους, οι στόχοι που τίθενται ενώπιον τους, το χρονικό διάστημα παραμονής τους στο εξωτερικό, καθορίζονται από τον πρόεδρο της Ρωσικής Ομοσπονδίας σύμφωνα με το σύνταγμα της Ρωσικής Ομοσπονδίας» αναφέρεται στην απόφαση της Άνω Βουλής, η οποία τίθεται σε ισχύ από τη στιγμή της έγκρισης της.

Εκρήξεις στο Ντόνετσκ

Επίσης, έξι εκρήξεις ακούστηκαν στο κέντρο του Ντόνετσκ στην ανατολική Ουκρανία που ελέγχεται από τους αυτονομιστές σύμφωνα με το Reuters.

Ακόμη δεν έχει γίνει γνωστή η προέλευση των εκρήξεων στο Ντόνετσκ όμως σύμφωνα με τα όσα είπε διπλωματική πηγή στο Reuters οι βομβαρδισμοί ανάμεσα στους ουκρανούς στρατιώτες και τους αυτονομιστές στην ανατολική Ουκρανία έχουν ξεκινήσει.

Πούτιν κατά Ουκρανίας

Nωρίτερα σήμερα Ρώσος Πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν, εξαπέλυσε νέες κατηγορίες κατά της Ουκρανίας, μία ημέρα  μετά το διάγγελμα μονομερούς αναγνώρισης Ντονέτσκ και Λουγκάνσκ.

Ο Βλαντίμιρ Πούτιν, δήλωσε ότι η Ρωσία σέβεται την κυριαρχία πρώην σοβιετικών δημοκρατιών αλλά ότι η Ουκρανία αποτελεί εξαίρεση επειδή «βρίσκεται υπό ξένο έλεγχο». Τις νέες τοποθετήσεις Πούτιν, μετέδωσε το πρακτορείο TASS.

Τι σηματοδοτεί η αναγνώριση του Ντονέτσκ και του Λουγκάνσκ στην Ουκρανία από τον Πούτιν

Πρώτη είδηση στα διεθνή μέσα ενημέρωσης αποτελεί το τετελεσμένο της αναγνώρισης από τον Πούτιν, των φιλορωσικών περιοχών στην ανατολική Ουκρανία.

Πέραν των αντιδράσεων της Δύσης, τι μπορεί να σημαίνει αυτή η κίνηση της Μόσχας; Μια εκτενή ανάλυση του Αθηναϊκού Πρακτορείου περιγράφει λεπτομερώς τις συνέπειες αυτής της απόφασης του Ρώσου προέδρου.

Οι ελεγχόμενες από φιλορώσους αυτονομιστές περιοχές του Ντονέτσκ και του Λουγκάνσκ – γνωστές συνολικά ως Ντονμπάς – αποσχίστηκαν από τη διοίκηση της ουκρανικής κυβέρνησης το 2014 και αυτοανακηρύχθηκαν ανεξάρτητες «Λαϊκές Δημοκρατίες», μέχρι σήμερα μη αναγνωρισμένες από άλλη χώρα.

Έκτοτε, η Ουκρανία αναφέρει ότι περίπου 15.000 άνθρωποι έχουν σκοτωθεί σε συγκρούσεις στις δύο περιοχές.

Η Ρωσία αρνείται ότι είχε οποιονδήποτε ρόλο στη σύρραξη, αλλά φέρεται να στήριξε τους αυτονομιστές με διάφορους τρόπους, μεταξύ άλλων με κρυφή στρατιωτική υποστήριξη, οικονομική βοήθεια, προμήθεια εμβολίων κατά της Covid-19 και έκδοση ρωσικών διαβατηρίων για τους περίπου 800.000 κατοίκους.

Η Μόσχα έχει αρνηθεί κατηγορηματικά μέχρι σήμερα ότι σχεδιάζει εισβολή στην Ουκρανία.

Τι σημαίνει η αναγνώριση από τη Ρωσία;

Για πρώτη φορά η Ρωσία δηλώνει ότι δεν θεωρεί το Ντονμπάς τμήμα της Ουκρανίας. Ως εκ τούτου ανοίγει για την Μόσχα ο δρόμος να στείλει στρατιωτικές δυνάμεις στις αποσχισθείσες περιοχές, επικαλούμενη το επιχείρημα ότι παρεμβαίνει ως σύμμαχος για να τις προστατεύσει απέναντι στην Ουκρανία.

Ο Ρώσος βουλευτής Αλεξάντερ Μποροντάι είχε δηλώσει τον περασμένο μήνα στο πρακτορείο Reuters ότι οι αυτονομιστές θα μπορούσαν στη συνέχεια να στραφούν στη Ρωσία για να τους βοηθήσει να πάρουν τον έλεγχο περιοχών του Ντονέτσκ και του Λουγκάνσκ που εξακολουθούν να βρίσκονται υπό τον έλεγχο των ουκρανικών δυνάμεων.

Κάτι τέτοιο, φυσικά, θα οδηγούσε σε ανοικτή στρατιωτική σύγκρουση μεταξύ της Ρωσίας και της Ουκρανίας.

Το χρονικό της ουκρανικής κρίσης

Η αναγνώριση της ανεξαρτησίας του Ντονέτσκ και του Λουχάνσκ από το Ρώσο Πρόεδρο, Βλαντιμίρ Πούτιν, έχει τις ρίζες της στο ιδιαίτερο ανάγλυφο της περιοχής και στις εξελίξεις που σημειώθηκαν κατά βάσει μετά το τέλος του Ψυχρού Πολέμου, τη διάλυση της Σοβιετικής Ένωσης και την πορεία εκδυτικισμού της Ουκρανίας.

Έτη-σταθμοί για τα σημερινά τεκταινόμενα αποτελούν το 1990 και το 2013.

  • Αφενός, το 1990, γιατί είναι το έτος κατά το οποίο η Σοβιετική Ένωση δίνει τη θέση της σε 15 διάδοχα κράτη, δύο φυσικά εκ των οποίων είναι η Ρωσία και η Ουκρανία.
  • Αφετέρου, το 2013, όταν ξεσπά η λεγόμενη «Επανάσταση της Εντιμότητας», που κατέδειξε ξεκάθαρα το βαθύ σχίσμα στα ουκρανικά ενδότερα.

Τα γεγονότα που είχαν ως επίκεντρο σειρά διαδηλώσεων και κινητοποιήσεων πέριξ της πλατείας Maidan στο Κίεβο, γνωστά στην ουκρανική ιστορία ως «Euromaidan», εξανάγκασαν τον τότε Πρόεδρο της χώρας, Βίκτορ Γιανουκόβιτς, να απομακρυνθεί από το αξίωμα και τη χώρα, μετά την απόφασή του να στρέψει το Κίεβο προς την αγκαλιά της Μόσχας.

Οι αιματηρές διαδηλώσεις του 2013 στην Ουκρανία

Όταν, λοιπόν, ο τότε Ουκρανός πρόεδρος αποφάσισε να απομακρυνθεί από τον συνταγματικό στόχο της Ουκρανίας για ένταξη στην Ευρωπαϊκή Ένωση, ταραχές ξέσπασαν.

Τελικά, αυτές που χαρακτηρίστηκαν ως οι «μεγαλύτερες διαδηλώσεις υπέρ της ένταξης στην ΕΕ» στιγματίστηκαν από 100 νεκρούς και αποτέλεσαν την αφορμή για τα σημερινά γεγονότα, οδηγώντας σε έναν μέχρι στιγμής de facto κατακερματισμό της Ουκρανίας.

Η ξεκάθαρη δυτικότροπη στροφή του Κιέβου ήταν τελικά αυτή που άνοιξε τον ασκό του Αιόλου, επιτρέποντας στη Ρωσία να επέμβει δυναμικά: βασιζόμενη και στο ρωσόφωνο τμήμα του πληθυσμού, που είναι αριθμητικά υπέρτερο σε συγκεκριμένα τμήματα της ουκρανικής επικράτειας, η Μόσχα πέτυχε:

  1. Την ανεξαρτητοποίηση αρχικά και προσάρτηση τελικά της Κριμαίας, που επικυρώθηκε με ένα (αμφισβητούμενο) δημοψήφισμα, όπου η σχετική απόφαση προσχώρησης στη Ρωσία έλαβε ποσοστό 90%
  2. Την αυτονόμηση και ουσιαστική ανεξαρτητοποίηση των περιοχών του Ντονέτσκ και του Λουχάνσκ, περιοχές τις οποίες πλέον η Ρωσία αναγνωρίζει ως ανεξάρτητα κράτη, στα οποία ετοιμάζεται να στείλει στρατιωτική βοήθεια


ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

Αναζήτηση